Blog

Glitterillä ja paljeteilla, tekoripsillä ja verkkosukilla kuorrutettu Burlesque before Xmas esitteli Turku Burlesquen voimin sen, miten joulukalenteriin saadaan ihan uutta fiilistä. Myös henkilökuntamme pianisteja myöden intoutui pukeutumaan teemaan sopivasti ja availemaan Turku Burlesquen vetäjän, Kiki Havaijin pikkutuhmia luukkuja. Tällaisesta joulukalenterista voisi mennä kyllä joululaatikot heikkohermoisilla väärään kurkkuun ;.

Turun Sanomien Talous-liitteessä oli marraskuun lopulla Joulupostia lähetettiin vielä vuosi sitten 40 miljoonaa kappaletta, laskekaas siitä reippaina, montako korttia 5,4, miljoonan asukkaan maassa kukin laskennallisesti on siis lähettänyt. Yli puolet kansasta ei nimittäin ryhdy itse laatikkoleikkiin, sillä uuniin täytyy varata tilaa pyhälle joulukinkulle.

Lahjoista kun nyt puhutaan: Osta kaikille kavereille joulupakettiin sen sijaan Uudenvuoden ennakkoliput Lynin tai Vegasin pääsalin baarista.

Seitsemän Euron hintainen lippu oikeuttaa jonon ohitukseen ja iän puitteissa Lyn K, Vegas K sisäänpääsyn kumpaan tahansa yökerhoomme. Yksien kammottavien mieslegginssien hinnalla teet onnelliseksi monta ystävääsi! Kun olette sitten ensi viikolla kaiken jouluvalmistelun keskellä uupuneita tai vaihtoehtoisesti tahdotte pakoon jouluvalmistelijoita niitä yli-innokkaita, mutta toki hyvää tarkoittavia , suunnatkaa sukset Lyniin ja Vegasiin.

Nämä ovat haikeansuloiset bileet, monet kaverit kohtaavat seuraavaksi vasta loppiaisen jälkeen. Melkoisen usea ulkopaikkakunnalta Turkuun opiskelemaan muuttanut suuntaa hyvissä ajoin kohti kotiseutua, jo torstaina ja perjantaina liikennevälineiden arvioidaan olevan hyvinkin täynnä joulumatkalaisia. Suomalaiset tekevät muuten jouluaikaan matkaa kotimaassa.

Osa on suosiolla ryhtynyt joulupakolaisiksi, sillä peräti matkaa suuntautuu ulkomaille joulun aikoihin! Kaupunkimme ei suinkaan tyhjene joulunakaan, viikonlppunakin tullaan näkemään rentoutuneita ja hilpeähenkisiä juhlijoita niin Lynissä kuin Vegasissakin.

Suomen itsenäisyyspäivän aattona vietetään aina myös YK: Monet maailman asioista jäisivät toteutumatta ilman vapaaehtoistoimintaa ja kansalaisjärjestöjä. Itse olen ollut mukana monen tyyppisessä yhdistys- ja järjestötoiminnassa seitsemänvuotiaasta saakka ja saanut sitä kautta toteuttaa hienoja juttuja, oppinut muikeita taitoja, kokenut itsekin mahtavia elämyksiä sekä tutustunut lukemattomaan määrään upeita ihmisiä.

Yhdistysmaailman pestit ovat vieneet minua pitkin Suomenniemeä, mutta useasti ulkomaillekin. Meidän yökerhomaailmamme tekee tiivistä yhteistyötä monen kymmenen ainejärjestön ja opiskelijayhdistyksen kanssa ja olemme aina halunneet korostaa sitä, miten paljon arvostamme näissä yhdistyksissä aktiiveina toimivien duunia.

Vuosien varrella olen ilokseni huomannut, miten moni jää koukkuun ainejärjestö- ja opiskelijayhdistysmaailmaan positiivisella tavalla. Olen nähnyt, miten täysin untuvikoista yhdistysihmisistä kasvaa matkan varrella konkareita, jotka ovat hauskuuden oheistuotteena saaneet valttikortteja työelämään ja tulevaisuuteen yleensäkin.

Juuri siksi olenkin aina muistuttanut, että myös opiskelijayhdistys- ja ainejärjestötyöstä ja ylipäätään yhdistystyöstä , vaikka se vapaaehtoista onkin, voi rohkeasti pyytää työtodistuksen.

Sellaisen, joka kertoo, mitä kaikkea onkaan tullut yhdistyksessä tullut tehtyä. Meissä työnantajissa on nimittäin yllättävän paljon niitä, jotka tietävät mistä on kyse! Näin vuoden lähetessä loppuaan useissa yhdistyksissä tapahtuu hallituksenvaihto ja vaikka haikeudella vilkutamme usealle opintonsa päätökseen saavalle, pitkäaikaiselle hallitusaktiiville, odotamme samalla suurella mielenkiinnolla taas uusiin toimijoihin tutustumista.

Useat pian omista opinahjoistaan valmistujat olivat liikenteessä viikon aikana yksin, kaksin ja isommilla seurueilla. Ja niin olivat muutkin kantiksemme. Itsenäisyyspäivän aattoyössä keskiviikkona, torstain Itsenäisyyspäiväillassa ja Vegasin Kantispikkujouluissa perjantaina tanssittiin jalat helliksi, naurettiin ja laulettiin ääni käheäksi sekä nautittiin loistotyyppien seurasta.

Itsenäisyyspäiväviikko katkaisi opiskelijabileputken, mutta tulossa on vielä joukko riemukkaita haalarikansan kokoontumisajoja.

Lokakuussa 23 vuotta sitten presidentti Gorbatshov soitti maailman ensimmäisen kännykkäpuhelun, ringattu Mobira Cityman -kännykkäpuhelu tapahtui Suomessa ja Neuvostoliiton presidentti soitti luonnollisesti Moskovaan. Viime maanantaina tuli kuluneeksi 20 vuotta maailman ensimmäisen tekstiviestin lähetyksestä 3. Maamme ensimmäinen puhelinkeskustelu käytiin nimittäin Helsingissä tasan vuotta sitten, vuonna Mitäköhän nuo luvun lopun tyypit olisivat tuumanneet nykyisistä älypuhelimista?

Tai millaisilla laitteilla me kommunikoimme muutaman vuosikymmenen päästä? Millainen on tulevaisuuden maailma, asuvatko mahdollisen apokalyptisen tapahtuman jälkeen eloon jääneet ihmisrodun edustajat ehkä ihan muualla linnunradan varrella? Ovatko zombiet vallanneet maapallon Yhdysvalloissa tähän vaihtoehtoon uskotaan ihan aikuisten oikeasti?

Vai onko kaikki alkanut alusta ja ihmisten on pakko opetella loihtimaan omat vaatteensa ja kasvattamaan oma ruokansa? Pukeudutaanko tuolloin virtapiirihaarniskaan vai ryysyihin? Tuo oma näkemyksesi Back to Future skenaariosta keskiviikkoyöhön, nopeimmille on luvassa kakkososan haalarimerkki ja parhaat teemapukeutujat palkitaan. Torstain pyhimysjuhlittava on Lucia, tuo syrakusalainen nuori nainen, joka heitti henkensä marttyyrinä luvulla. Luciasta on olemassa monia erilaisia legendoja, valon tuoja vuoden pimeimmän ajan keskellä on se tutuin, lapsille sopiva tarina.

Brutaaleimman tarinan mukaan hurskas neito ei huolinut sitkeää ei-kristittyä kosijaa, vaan käännyttääkseen miehen repi silmät päästään ja lähetti ne miehelle vakuudeksi omasta vakaumuksestaan. Wow, tekstaribänksit eivät ole mitään tämän rinnalla! Digitin ja Kääntöpiirin perinteisissä, kahteen kerrokseen levittäytyvissä, Lucian-päivään osuvissa Piparibileissä valoa vuoden pimeimpään aikaan tuo mielettömän lämmin, käsinkosketeltava yhteenkuuluvuuden tunne.

Nopeimmille on varattu himoittu haalarimerkki ja ihan oikeaa piparia: Vegasin perjantain alkuillassa kohdataan hieman tavallista villimpiä jouluhahmoja, Turku Burlesquen jouluspektaakkeli, Burlesque before Xmas sekoittaa pukit, porot, pin-upit ja pikkutontut manteleineen päivineen tavallista punastuttavampaan joulukalenteriin.

Hykerryttävä burlesque pikkujouluilu alkaa klo Kun show on ohi klo Teeman mukainen pukeutuminen on tunnelman nostatuksen nimissä toivottavaa, mutta ei toki pakollista! Marraskuun viimeiselle viikolle rantautunut Antti-myrsky sekoitti monen pasmat täysin, sillä idästä puhaltavan tuulen voima katkoi sähkölinjoja, kaatoi puita kulkuväylille ja nietosti lunta teille ja raiteille.

Rekkoja kaatui, pelti kolisi ja junat seisoivat. Helsingin Sanomien perjantaiseen ”Antti-myrskyn tuhoja selvitetään” artikkeliin oli haastateltu asemille jumiin jääneitä matkustajia.

Eräskin Mikkeliin Helsingistä perjantaina aikonut naishenkilö kuvaili päärautatieaseman tunnelman olleen kuin suoraan Harry Potter –tarinasta: Lumi pöllysi, eikä junia lähtenyt tai tullut. Night Club Marilyn sulki myrskyn riepotteleman opiskelijabilekansan lämpimään huomaansa keskiviikkona ja torstaina.

Perjantaina tuulen ja tuiskun halki Night Club Marilyniin saapui riemukasta Kantispikkujouluväkeä, nämä legendaariset pikkujoulut on pakko kokea joka vuosi. Riemukas videokooste pikkujouluyön tonttuiluiden valokuvasadosta löytyy Lynin Facebookista. Night Club Vegas kutsuu vip-asiakkaat sekä kantikset Kantispikkujouluilemaan perjantaina 7. Nevadassa kohotettiin malja kunnioitettavaan vuoden ikään ehtineen Turun Insinööriopiskelijayhdistys TIO ry: Hienon vuosijuhlan kutsuvieraskaartissa nähtiin mm.

Lauantaina siirryttiin joulukuuhun, jota luvulle on kutsuttu talvikuuksi. Talvikuun ensimmäinen yö täyttyi eri kokoisista pikkujoulu-, tuparijatko- ja synttäriseurueista.

Myös pöytävaraukset onnistuvat eivätkä maksa mitään. Suomen eduskunta hyväksyi itsenäisyysjulistuksen 6. Vuodesta on vietetty Itsenäisyyspäivää ja yleinen vapaapäivä se on ollut vuodesta Ennen tuota varsinaista juhlapäivää Linnanjuhlineen vietetään aattoiltaa Lynissä ja Vegasissa. Tänä vuonna juhla on tavallistakin hienompi monessa perheessä, sillä syksyn n.

Uusille valkolakeille luvassa YO-lahja Lynin lipunmyynnistä. Torstaina, Itsenäisyyspäivänä, viihdytään Lynin yössä ja perjantaina koittaa Vegasin kantiksille se aiemmin mainitsemani Kantispikkujoulu. Ja lopuksi muistutan Turun Tähti –kilpailusta. Suomen vanhimman amatöörien lavaviihteen monialakilpailun ilmoittautumisohjeet löydät osoitteesta http: Kaikki meistä eivät ole, eivätkä koskaan tule olemaan, vuoristokiipeilijöitä, naparetkeilijöitä tai avaruuslentäjiä. Tai nykypäivän Indiana Joneseja, jotka uhmaavat henkeään tutkimattomissa viidakoissa ja aavikoilla kadonneita kulttuureita etsien.

Tai James Bondimaisia, vauhdista ja vaarallisista tilanteista elantonsa sekä kicksinsä ammentavia tyyppejä. Tylsää meidän vähemmän jännittävää elämää elävien ja epähasardin arkemme ei suinkaan tarvitse olla, sillä rutiinien rikkoutuminen ei todellakaan vaadi hypotermiaa, vuoristotautia, eksoottista loiseläintä elimistöön tai olan yli vilkuilua kaikissa tilanteissa. Yökerhomaailmassamme viikkojamme ja iltojamme kasaan kurovat tietyt rutiinit, joiden avulla voimme toimia niin, että sekä henkilökuntamme että asiakkaidemme öissä on tiettyä järjestelmällisyyttä, pysyvyyttä, turvallisuutta ja tunnistettavuutta, mutta jokainen ilta on kuitenkin tavallaan ensi-ilta.

Jo tämä yökerhoalaan liittyvä erikoisuus tekee jokaisesta illasta erilaisen ja esimerkiksi erilaiset pukeutumisteemaiset bileet antavat tylsistymiselle kyytiä.

Viime viikolta kiitos arjen pukeutumiskoodien rikkomisesta Synapsille, Deltalle ja Nucleukselle, joiden Scifipikkujoulut saivat meistä kaikista esiin pienen Jedi-ritarin. ESN vaihto-opiskelijoiden järjestämä Thanksgiving oli konseptina puolestaan ensimmäinen laatuaan ja toi ilahduttavan kansainvälisen vivahteen viikkoomme. Torstaiyössä opiskelijabileiden perinteisen haalarimeren tilalla nähtiin pikkujouluajan tyylikkäimpiä opiskelijoita, kun Pikkarit –juhlijat säkenöivät pikkumustissaan Opiskelijayhdistys Traden johdolla Lynissä ja Vegasissa.

Upeasti hoidettu kokonaisuus, jälleen kerran. Jos tulevana tiistaina pääset arkiaherruksen lomassa tuulettumaan, voit juhlistaa esimerkiksi Jimi Hendrixin syntymäpäivää. Uskoisin, että Purple Haze –biisin kaltaisia klassikoita loihtinut legenda viihtyisi Lynin Atlantiksessa, jos ei olisi keskuudestamme vuonna poistunut.

Keskiviikkona koittavat AurasoutuAfterpartyt, jotka ovat bilemaailman spin-off. Spin-offit sijoittuvat usein tuttuun miljööseen ja osittain spin-off teoksen hahmot ovat samoja, kuin alkuperäisessä luomuksessa. Suositut Aurasoudut rakensi syksyllä kylkeensä yleisön pyynnöstä AurasoutuAppron eli rastikierroksen ja luonnollisesti mekin olimme kyseistä proggista tukemassa kahden suorituspaikan voimin.

Keskiviikolle rakenneltujen Aurasoutujen spin-off –bileisiin pääsee maksutta Aurasouduissa saadulla haalarimerkillä, ilman haalarimerkkiä sisäänpääsy kustantaa vain 2 Eukkaa ja sisältää tuon haalarimerkin. Torstain Piparikinkerit ovat lähtöisin O’Diakon kaulimesta ja jos viime vuotiset merkit paikkansa pitävät, bileiden loihtimiseen käytetyt muotitkaan eivät ole mitään peruskuusia ja tähtiä. Mukana kinkereissä pukki sekä laumoittain tonttuja. Ja perjantaina sitten mietitään, että miksi Korvatunturilla ei tapahdu mitään..

Eikä muuten tapahdu lauantainakaan, sillä perjantaina vietetään Night Club Marilynin Kantispikkujouluja ja pukki sekä tontut ovat ilmoittaneet osallistuvansa. Tervetulleita Korvatunturin väen kanssa heti kympiltä, ekan tunnin ajan, ovat kaikki VIP-kortin omistajat sekä ns. Tämän jälkeen pikkujoulutunnelmaan ovat tervetulleita liittymään kaikki asiakkaamme! Suomeen avattiin ensimmäinen moottoritie vasta 50 vuotta sitten, tämä ihme tapahtui välillä Helsingin Munkkiniemi Espoon Bemböle.

Vertailun vuoksi kerrottakoon, että samaisena vuonna New Yorkissa otettiin käyttöön ensimmäinen metrolinja. Kekkonen aloitti toisen presidenttikautensa, Rollarit vetivät heinäkuussa ekan keikkansa, ensimmäinen James Bond –elokuva sai ensi-iltansa ja The Beatles levytti ensimmäisen singlensä.

Spider Man esiteltiin Marvel-sarjakuvissa, Marilyn Monroe löytyy menehtyneenä. Vieraiden kirjo oli mahtava ja tunnelma kupliva. Synttärilahjojen joukkoon mahtui viihdelahjojakin, sillä live-onnittelut paikalle toivat laulaen Kristiina Mäki, Jasmin Mikaela sekä Tanita.

P-Klubin bileissä startattiin maailmanlopun odottelu, mutta kukaan ei käsittääkseni aloittanut kuitenkaan mitään aiheeseen liittyvää lahkoa. Bileet keskittyivät muistuttamaan mieliin sen, miten mahtavia tyyppejä meidän jokaisen ympärillä oikeasti on. Lisäksi korostusväriä sai ajatus hetkessä elämisestä. Night Club Vegasissa oltiin puolestaan niin kuninkaallista, niin kuninkaallista.

Torstain bilejärjestäjien hymyt olivat herkässä, uutuuttaan hohtava, AMK: Tiistaina on Lapsen oikeuksien päivä, mutta myös Kansainvälinen ”World Hello Day”. Päivän tarkoituksena on muistuttaa kaikkia maailman ihmisiä siitä, miten tärkeää kommunikaatio ihmisten välillä on rauhan säilyttämiseksi ja konfliktien välttämiseksi.

Jos maailmarauha tuntuu liian massiiviselle asialle, aloita omasta lähipiiristäsi. Monet vaikeatkin asiat kun selviävät, jos ihmiset vain muistaisivat kommunikoida keskenään.

World Hello Dayn kymmenen morotusta voit suorittaa helposti esimerkiksi Lynin Keittopäivässä, tervetuloa! Ikivanhoja Kiitospäiväperinteitä on monissa maailman maissa, tunnetuin lienee Yhdysvalloissa vietettävä Thanksgiving, jonka juuret ulottuvat eurooppalaisten siirtolaisten uuden elämän alkuun vieraalla maalla. Kiitospäivä oli sekä sadonkorjuun juhla että kristillinen kiitosjuhla, joka sittemmin on muotoutunut kulttuuriset rajat ylittäväksi, maalliseksi kiitosjuhlaksi.

Keskiviikon vaihtuessa torstaiksi siirrytään ihan kalenterin myötäkin Kiitospäivään. ESN Thanksgiving on bileyö, jonka myötä vaihtarit kiittävät ESN-aktiiveja vieraanvaraisuudesta sekä toisiaan ja kaikkia mukaan lähteviä bilettäjiä uusista ystävyyssuhteista.

Tämä Thanksgiving kiittää Turkua, joka on Home away from Home. Night Club Marilyninissä on keskiviikkoiltaan mennessä auennut madonreikä rinnakkaistodellisuuteen ja Lynin avaruusasema valmistautuu vastaanottamaan sekä maan että vieraiden sivilisaatioiden edustajat Synapsin, Deltan ja Nucleuksen Scifipikkujouluihin.

Baareissamme teitä palvelevat humanoidit, robotit, androidit, mutantit ja muut aikamatkustajille tutut tyypit. Myös asiakkaiden teemapukeutuminen ilahduttaa! Atlantiksen viihdealukselta löytyy avaruuden parasta karaokeviihdettä ja tanssilattian musta aukko imaisee pikkujoulujen juhlijat syvyyksiinsä.

May the Force be With You! Torstain Pikkarit, nuo kuumat ja kiihkeät pikkujoulut ovat Opiskelijayhdistys Traden suurteos, vaikka julistekuvan stringeistä ei samaa voi sanoa. Näihin Lyn-Vegas –akselille levittäytyviin muikeisiin kemuihin kannattaa ostaa ennakkolippu järjestävältä yhdistykseltä, sillä se on hieman ovelta ostettua edullisempi ja sillä voi varmistaa itselleen haalarimerkin! Lopuksi muistutus kaikille lavaviihteen maailmaan janoaville, osaamisensa esiin haluaville tyypeille: Turun Tähti -kisaan voi ilmoittautua, lue tarkemmat ohjeet http: Onnea vuotiaalle Turun Yliopiston Ylioppilaskunnalle, tiedeyhteisön yhteisöllisyyttä ja hienoa historiaa korostava juhlavuoden juhlaviikko toi esiin ylioppilaskunnan erilaisia toimintamuotoja sekä asiapitoisten että viihteellisempien tapahtumien muodossa.

Lynissä ja Vegasissakin viikkoon mahtui kolmet Turun Yliopiston erilaisten ainejärjestöjen bileet. Järjestyksessään kolmannet kaupungin suurimmat pyjamabileet houkuttelivat opiskelijat yön pyörteisiin flanelleissaan ja silkkiyöpaidoissaan, puputossuissaan ja unimaskeissaan. Turun Yliopiston luokanopettajaopiskelijat puolestaan virittivät Hyvä Meininki –moponsa 3. Perjantaina korkkasimme Vegasin Pikkujoulukauden, tradition mukaisesti Turun Seudun Tradenomit tiputtivat mantelit vuoden ensimmäisiin glögeihin ja herkuttelivat pipareilla, juustoilla ja hedelmillä.

Tradenomien glögijuhla osui Nenäpäivään, joten tokihan tämä muistettiin ottaa huomioon: Yes Sir, I Can Nenäpäivä! Illan aikana kerättiin varoja Ylen Nenäpäivään ja kukin lahjoittaja kantoi näin kortensa kekoon 2,2 miljoonaan nousseeseen, maailman köyhimmissä oloissa asuvien lasten auttamiseen kerättyyn pottiin.

Tiistaina vietämme satavuotisjuhlaa Night Club Vegasissa. Tässä juhlassa tulee olemaan monen sorttista ohjelmaa ja epäilemättä melkoisesti tuttuja tyyppejä vuosien varrelta. Näin erikoisia satavuotisjuhlia ei ihan juuri järjestetä, joten suosittelen ottamaan startin kohti Eerikinkatua ja Vegasia siten, että olet paikalla kymmeneltä.

Keskiviikkona Turun Yliopiston P-Klubi aloittaa lähtölaskennan maailmanloppuun, joka ennusteiden mukaan koittaa Eri kulttuurien profetioiden mukaan Telluslainen maailma tällaisenaan päättyy tuolloin eli nyt on hieman yli kuukausi aikaa asennoitua asiaan.

Maailmanloppu Night Club Marilynissä ei ota kantaa siihen, kenen ennusteet ovat paikkansapitävimpiä tai mitä ennusteiden maailmanloppu tarkoittaa, mutta perusvireenä on party like there’s no tomorrow!

Viikon kuninkaalliset juorut tulevat Vegasista, jossa Skandica ja Kritiikki kokoavat ylhäiset yhteen ja harjoittavat hovihuveja modernein maustein. Kenen kärpännahkajäljitelmäviitta on magein, minkä kruunun kristalllikivistä häikäistytään eniten ja ketkä voittavat hoviniiaus ja hovikumarrus kilpailuissa? Monarkistibileet kutsuvat juhlaan jokaisen, joka on aina tiennyt olevansa oikeasti jonkin kaukaisen maan prinssi tai prinsessa, joka kohtalon oikusta on joutunut Suomeen.

Torstaina Suuret Humanistibileet tuovat Lyniin Turun Yliopiston humanistiainejärjetöjen juhlijoita, jotka nostavat maljoja tieteelle, taiteelle, ystävyydelle ja elämälle. Night Club Vegasin tärkein asuste torstaina on hymy, toivottavasti olette muistaneet harjata hampaat aamuin illoin ja uskallatte paljastaa valkoisen hammasrivistönne.

White Smile Partyjen organisaattorit ovat suuhygienistiopiskelijoita Turun ammattikorkeakoulusta. Ja muistakaa, että huulilla voi tehdä hymyilyn lisäksi muutakin mukavaa ;. Yökerhomaailmassa kaksikin vuotta on yritykselle pitkä aika, sillä ala on tuulinen ja yökerhomaailmamme olemassaolon ajan pian 21 vuotta kaupungin keskustassa on startannut yli sata iltaravintolaa, jotka ovat syystä tai toisesta kadonneet kuvioista.

Syitä on monia, mutta kaksi isoa syytä lienee ylitse muiden: Moni on myös matkansa varrella unohtanut sen oleellisimman: Sitä emme tiedä, miksi toiminta loppui esimerkiksi Aurakadun ja Yliopistonkadun kulman iltaravintolakompleksissa, mutta kaupungin iltaravintolakartta näyttää taas erilaiselta. Me lupaamme teille pitää henkilökunnastamme ja teistä, rakkaat asiakkaamme, hyvää huolta jatkossakin.

Toimintamme on aina ollut ja tulee aina olemaan läpinäkyvää, me emme kikkaile lakien ja viranomaisohjeiden ollessa kyseessä. Pidämme arvossa palvelun korkeaa tasoa, monipuolisuutta ja henkilökuntamme ammattitaitoa. Asiakkaanamme tiedät tukevasi suomalaista yrittäjyyttä ja tiedät myös mahdollistavasi osaltasi sen, että voimme työllistää yli 70 hengen henkilökuntamme jatkossakin.

Opiskelijabileissä vieraillessasi tuet arvokasta ainejärjestöjen ja opiskelijayhdistysten toimintaa, lukemattomat Suomen tulevaisuuden ammattilaiset kasvavat turkulaisissa opinahjoissa ja kasvua matkalla luotsaavat eri alojen edunvalvontayhdistykset. Jokusen päivän kuluttua tulee kuluneeksi neljäkymmentä vuotta siitä, kun vanhempani kohtasivat Turun yössä.

Silloinkin opiskelijakaupunki Turussa osattiin lähteä viihteelle opiskelun vastapainona ja eräänä sellaisena yönä törmäsivät toisiinsa kielenkääntäjäksi opiskeleva, Hämeestä kaupunkiin päätynyt äitini ja insinööriksi opiskeleva, kainuulainen isäni.

Samankaltaisia kohtaamisia olemme voineet mahdollistaa Eerikinkadulla jo pian 21 vuotta, Night Club Marilyn on palvellut opiskelijoita alusta saakka ja Night Club Vegasin opiskelijaariemuja on koettu kuusi vuotta. Bilekonseptien kirjo on huima ja yli neljän vuoden ajan Vegasin bileiden yhteyteen on voitu järjestää myös sitsit.

Sitsikulttuurin historia on monipuolinen ja hyvinkin kansainvälinen, vaikutteita juhla on saanut mm. Erään version mukaan sitsit ovat saaneet alkunsa Britannian ratsuväen kirmailuista.

Joka tapauksessa suomalaiset sitsit ovat oma, ainutlaatuinen ilmiönsä. Osa sitseistä on vain yhden ainejärjestön opiskelijoista koostuvia, mutta suurimmaksi osaksi meillä Vegasissa on sitsattu poikkitieteellisesti kahden tai useamman yhdistyksen kimppana.

Tämä akateeminen pöytäjuhla on omiaan tutustuttamaan opiskelijoita toisiinsa, sillä pyrkimys on järjestää osallistujat pöytiin siten, että joka toinen on nainen ja joka toinen mies ja jos mahdollista, vastakkaiset henkilöt edustavat eri sukupuolia. Sitsiperinteet vaihtelevat korkeakoujen ja ainejärjestöjen välillä, mutta tiettyjä perusperiaatteita noudatetaan kaikissa perinteisellä kaavalla etenevillä sitseillä.

Sitsijärjestäjät plaseeraavat pöydät valmiiksi ennakkoon ja asettelevat mahdolliset koristelut paikoilleen. Puheiden, laulujen ja muun ohjelman täyteisessä juhlassa on monesti tarjolla kolmen tai useammankin ruokalajin ateria juomineen. Laulunjohtajat kertovat sitsien alkuun säännöt, joita kyseisillä sitseillä noudatetaan. Pöydistä ei esimerkiksi poistuta ilman lupaa, häiritsevä lörpöttely ja toisten päälle puhuminen ei ole suotavaa, ruokaan isketään kiinni vasta, kun siihen on lupa, ohjelman aikana ei saa syödä jne.

Rikkureille voidaan langettaa eri asteisia rangaistuksia. Pöydistä löytyy tavallisesti lauluvihot, jotta yhteislaulu sujuisi. Osa perinteisistä sitsilauluista siirtyy ns. Sitsilauluperinteeseen kuuluu kuitenkin myös biisien uudelleensanoitusta eli lauluvihosta saattaa löytyä juuri tiettyä sitsiteemaa varten loihdittuja, tuttujen kappaleiden uudelleensanoituksia. Kuka tahansa voi ehdottaa yhteislaulua, yleensä mahdollista on myös tarjoutua spontaanisti esiintymään. Interaktiivisuus on sitsien kantava voima.

Etenkin laulujen päätteksi skoolataan. Maljoja nostettaessa maljaa nostetaan ensin pöytäseuralaisen kanssa naiset vasemmalle ja miehet oikealle , sitten vierustoverin kanssa ja lopuksi vastakkaisen istuvan sitsaajan kanssa. Viime viikolla sitsattiin peräti kahtena iltana. Lööppijulkkisbileisiin virtasi sitsien jälkeen huima määrä erinäisiä tuttuja ja tuntemattomia paparrazzien lemmikkejä, joiden yön kohokohta oli Tauskin energinen livekeikka. Torstaina sitsikulttuuriin sukelsivat viikset viuhuen Delta, Akateeminen Viiksiseura, Asteriski ja Kanta.

Viikset olivat must sukupuolesta riippumatta. Viiksisitsit jatkuivat mahtavilla Viiksibileillä, joiden lipputuotoista osa lahjoitettiin Suomen Movember-säätiölle miesterveyden edistämiseen. Marilynin keskiviikossa bailasivat Turun Yliopiston matemaattis-luonnontieteellisen tiedekunnan ainejärjestöt tiedekuntaolympialaistensa jatkoilla, Bar-A-Lympics olikin oikein paikallaan fyysisemmän mittelön päätteeksi.

Torstaina avasimme pikkujoulukauden, kun Turun AMK: Itse Joulupukkikin vieraili näissä bileissä ja jakoi mukavia paketteja kaikille AMK: Myös me olemme olleet ilmeisen kilttejä, sillä pukki antoi meille jonkun TSTS: Pyhäinpäivän aattoomme kuului Turku Fashion, upea show marssitti yleisön eteen talven ja pikkujouluajan muotia sekä henkeäsalpaavan taitavasti toteutettuja body painting –tuotoksia taitavasti valitun musiikin siivittämänä. Maailman köyhimpien maiden lasten hyväksi järjestettävään Nenäpäivään varoja keräävän hyväntekeväisyystapahtuman catwalk-malleiksi olivat rohkeasti lähteneet myös Kike Elomaa sekä Janina Andersson.

Tsekkaa upeita kuvia Vegasin FB-saitilta! Veljekset Grimmin kammottavuuksia, makaabereja yksityiskohtia ja julmuutta pursuavien satujen ensijulkaisusta tulee kuluneeksi tänä syksynä vuotta. Grimmit eivät itse kirjoittaneet satuja, vaan keräsivät kansansatuja ja muokkasivat niistä myyvempiä versioita.

Alkuaan nämä kokoelmaan päätyneet kansansadut oli suunnattu aikuisille, sillä ne sisälsivät melkoisesti raakuuksia, karkeuksia, seksiä ja säädyttömyyttä. K iltasatuja ja muita yön odotukseen kuuluvia rituaaleja löydätte keskiviikkona Marilynistä, kun kaupungin suurimmat pyjamabileet eli Bedtime Stories valtaa yökerhomme.

Puputossuissa ja yöpaidassa haahuilu ei ole koskaan ollut näin hauskaa, lakanoiden ja tyynyliinojen somistamaan yöhön teidät johdattelevat Kanta, Kompleksi ja SKlubi. Nopeimmat yökukkujat saavat haalarimerkin! Suvaitsevaisuuden lippua liehuttava Vähän Vinommat Liikennevalobileet -bilesetti oli viime vuonna menestys kaikenlaisten bilettäjien keskuudessa. Värikoodeilla pääset näyttämään, oletko varattu, vapaa vai enmävaantiedä sekä tarkentamaan, kiinnostavatko tytöt, pojat vai molemmat.

Let the rainbow games begin! Lynin tiistaiyössä rentoutuminen koitoksen jälkeen oli lääkisläisille siis enemmän kuin paikallaan. Ilmeisesti jännitys purkautui erityisesti musiikillisessa muodossa, sillä karaokeisäntämme Jaksu pyysi erikseen antamaaan täyden kympin illan karaokesessioinneille.

Turku Students keskiviikkona ja torstaina helpotti opintotukea odottavien budjettituskaa, sillä haalareissa tai opiskelijakortilla sisäänpääsymaksun saattoi totuttuun tapaan sujuvasti ohittaa ja nopeimpia ilahdutettiin myös haalarimerkillä. Torstaiyössä Vegasin tiloista kuului ihmissusien ulvontaa, monsterien karjuntaa ja luiden kolinaa – ESN aloitti piinaavan, kolmipäiväisen Halloweenimme kauhistuttavilla sitseillä ja veret seisauttavilla bileillään.

Kansainväliset vaihto-opiskelijat olivat muuttuneet zombieiksi, voodoo-papeiksi, noidiksi, muumioiksi ja erinäisiksi populaarikulttuurin kauhun sanansaattajiksi. Piinaavasta tunnelmasta omalta osaltaan huolen piti kammottava henkilökuntamme, joille annettakoon high five esimerkillisestä teemaan uppoutumisesta.

Esikouluikään ehtinyt Vegas oli kutsunut pahaa-aavistamattomat syntymäpäivävieraat juhlaan, jossa kauhu kyti kaikkialla. Suuren kurpitsajuhlan makuun päästiin myös Lynissä, night of the living dead keräsi laumoittain yön olentoja ja bileet jatkuivat aamun sarastukseen. Kauhukammiot aukesivat lauantaina uudelleen, tällöin piinaa jatkettiin kellojen siirtyessä tuntia tavallista pidempään. Vuoden kauheimmat kolmipäiväiset ikuistettiin manalan paparazzien toimesta ja kuvia näette ainakin tässä diaryssä että Facebookissa.

Eräs tämän viikon diarykuvista ei liity lainkaan kauhuun, vaan siihen, että pitkäaikainen DJ: Tila kuulemma toimi mainiosti tämän tyyppisessäkin juhlassa eli ei kun varailemaan – viikonloppuisin kympistä puoli kahteentoista on tilan varaus yli kahdenkymmenen hengen seurueille maksutonta. Halloweenfanaatikot toki jatkavat juhlaansa koko ensi viikonkin, varsinainen Halloween päivä on lokakuun viimeinen ja Day of the Dead eli meksikolainen kuolleiden päivä toinen marraskuuta.

Me sen sijaan siirrymme muun tyyppisten teemojen pariin, Lyn auki ti-la ja Vegaskin ke-la eli vauhtia piisaa. Keittopäivän jälkeisessä keskiviikossa Bar-O-Lympics valtaa Lynin, matemaattis-luonnontieteellisen tiedekunnan ainejärjestöt eli odotettavissa on mahtavat olympiaadit. Vegasissa alkuilta starttaa Lööppijulkkissitseillä, joiden jälkeen keltaisenlehdistön suosikit läheltä ja kaukaa ovat tervetulleita Lööppijulkkisbileisiin kymmestä eteenpäin.

Forum Romanumin ja PuTexin juonimissa kekkereissä parhaat lööppijulkkiskopiot palkitaaan ja live-esiintymisestä vastaa Tauski – ihan se oikea Tauski, nimittäin!

Marraskuun ensimmäinen aloittaa Pikkujoulukauden Lynissä, illan vetovastuussa ammattikorkean terveysalan opiskelijayhdistys TSTS ja bilelegendan nimi on tietenkin Bongaa Tonttu. Pukit, tontut ja porot ovat kaikki lämpimästi tervetulleita. Marraskuun eka aloittaa myös miesterveyden puolesta liputtavan, kansainvälisen Movemberin, johon kuuluu kaikenlainen viiksien kasvattelu ja viiksiin liittyvä hassuttelu. Jos teema on vähääkään vieras, tsekkaa http: Naispuoliset bilettäjät ovat mitä tervetulleimpia ja sitä paitsi kaikille jaetaan arkillinen viiksiä!

Viikonloppuummekin on istutettu tärkeää asiaa tukeva tapahtuma. Viikko vierähti syysloman imussa, onnelliset vapaan viettäjät viihtyivät niin Lynissä kuin Vegasissakin. Kaksipäiväinen Kaljaviestimaraton sopi syysloimaviikkoon kuin nenä päähän ja joukkoon sulautuivat oivasti myös kunnallisvaaleista viihteen varjolla muistuttavat Muutosbileet. Nämä bileet järjestivät siis Varsinais-Suomen Kokoomusnuoret ja Turun Yliopiston Kokoomusopiskelijat, mutta jokasen äänioikeutetun kannattaa ehdottomasti tsekkailla ajan kanssa kunnallisvaaleissa olevia ehdokkaita ja eri puolueita, verrata ja punnita: On mahtavaa, että me Suomessa saamme äänestää, monessa maassa kansalaisilla ei tätä mahdollisuutta ei ole.

Ennakkoäänestys starttasi viime viikolla ja varsinainen vaalipäivä on tulevana sunnuntaina. Solutasoon pureutuva tentti on ensimmäinen varsinainen koitos pääsykokeiden jälkeen ja tästä se sitten alkaa. Tenteistä eivät lääkisopiskelijat pääse kiemurtelemaan, niitä tulee piisaamaan lukematon määrä ennen tutkinnon loppumetrejä.

Sisäänpääsy lääkärileikkijuhliin on maksuton ja Lynin Keittopäivähän osuu tiistaille. Keskiviikkona ja torstaina kutsumme kaikki poikkitieteellisiin Turku Students –bileisiin, joihin opiskelijakortilla pääsee maksutta, maksuttomuus sisäänpääsyssä suodaan myös haalareihin sonnustautuneille.

Haalarimerkit luvassa kumpaisenkin illan nopeimmille bilehileille! Vegasin torstain bilemaasto on vuoden pelottavin, sillä vaihto-opiskelijoita houstaava ESN järkyttää juhlakansaa legendaarisissa Halloween bileissään. Elävien kuolleiden, piinattujen sielujen, manattujen yön eläjien ja vastenmielisten otusten kokoontumisjoissa hurmetta ja höttöä riittää. Turhaan huudatte kauhusta, kukaan ei kuule!

Vuoden kauhein viikonloppu levittäytyy kahteen kerrokseen, valtakunnan mieleenpainuvimmat Halloween lavasteet ja koristeet sekä teemaan järkyttävällä vimmalla heittäytyvä henkilökuntamme saavat teidät näkemään painajaisia vielä viikkoja näiden pirskeiden jälkeen.

Perjantaina vietämme perinteisesti Vegasin syntymäpäiviä, kuusivuotias yökerhomme hotkaisee vieraat maanalaisiin uumeniinsa ja pitää kauhua yllä aamuun saakka, syntymäpäiväperjantain ensimmäinen tunti on varattu kutsuvieraille sekä vip- ja kanta-asiakkaille. On taas se aika vuodesta, kun jälkikasvua hankkineiden perheissä luetaan lelukuvastoja vähän turhankin tiiviisti ja joulupukille kirjoitetaan ainakin joka toinen päivä.

Onneksi joulupukki on ulkoistanut kirjeiden lukemisen pikku apureilleen, niille tontuille. Tai näin mina ainakin oletan, sillä eihän Joulupukin muista hommista tule mitään, jos päivät menevät kirjekuoria aukoessa. Toisaalta, missä välissä ne tontut kurkkivat ikkunoista, täytyyhän tuon kirjerumban niidenkin aikatauluja sekoittaa?

Meille tämä vuodenaika merkitsee pikkujoulukautta etenkin Night Club Vegasissa. Hyvä duuniporukka pitää kuitenkin yhtä ja koko konkkaronkan yhteinen pikkujouluilu on hyvin helppo toteuttaa ilman suureellisia järjestelyjä.

Yli 20 henegen pikkujouluseurue voi varata Back Stagen tai Nevadan maksutta käyttöön Jos erilliseen tilaan ei ole tarvetta, on näppärää tehdä seurueelle pöytävaraus ja pikkujouluilla kimpassa Vegasin yössä. Näitä kaupungin parhaita Pikkujoulujen jatkoiluja voivat helposti viettää yritysryhmät, yhdistysseurueet, harrastusporukat tai vaikkapa kaveruksista koostuvat pikkujouluilijajoukkiot. Ennakkoon sopien seurueiden on mahdollista päästa sujuvasti sisään ilman jonottelua.

Kysy lisää ravintolapäälliköltä tai soita ! Väkijuomalaki määritteli tuolloin anniskelevan tarjoilijan alaikärajaksi 21 vuotta. Käytännön ongelmaksi oli muodostunut se, ettei osaavia yli kaksykkösiä riittänyt ja artikkeli peräänkuulutti anniskeljaksi hyväksyttävien ikärajan laskemista kahdeksaantoista vuoteen. Ymmärtääkseni tämä muutos saatiin vasta , kun väkijuomalaki muutettiin alkoholilaiksi ja laki keskioluesta astui voimaan.

Tuolloin myös vähittäismyynnissä mietojen juomien ostoikärajaa tiputettiin 18 ikävuoteen ja väkevien 20 vuoteen. Me lienemme sinänsä harvinainen yökerhoalan yritys, että anniskelusta vastaavat tarjoilijamme olisivat pääsääntöisesti jopa tuon viisikymmentä vuotta sitten voimassa olleen lain mukaan anniskelijoiksi kelpuutettavia. Jos rekrytoimme anniskelutehtäviin henkilön yökerhohenkilökuntamme ulkopuolelta, edellytämme jo pidempää anniskelukokemusta mielellään myös nimenomaan iltaravintoloista ja tiettyä määrää mara-alan koulutustaustaa.

Yökerhomme omassa koulutusjärjestelmässä anniskelutehtäviin koulutettujen työura on alkanut esim. Vaadimme jokaiselta anniskelua hoitavalta tarjoilijaltamme myös anniskelupassin suorituksen, vaikka anniskelulainsäädäntö ei sitä vaadi. Järjestyksenvalvojiksi emme rektytoi vastikään kortin saaneita henkilöitä, vaan työn iltaravintolan järjestyksenvalvonnassa tulee olla tuttua ja asiakaspalvelullisuuden sekä jämptiyden suhde kohdillaan.

Pidämme jatkuvasti yllä keskustelua hyvistä toimintatavoista ja siitä, miten koko orkesterin yhteen soittaminen onnistuu. Oma poppoomme ymmärtää yhteisen vastuumme anniskeluravintolan käytäntöihin liittyvissä kysymyksissä, K yökerhona olemme hyvin ymmärrettävästi suurennuslasin alla jatkuvasti niin anniskeluun kuin järjestyksenpitoonkin liittyen, mutta yhteisiä pelisääntöjä noudattamalla olemme pystyneet olemaan esimerkkinä niille, jotka ovat toimintatavoissaan lepsuilleet.

Tiedämme kuitenkin, että mokasipa iltaravintoloista kuka tahansa, luo se varjoja koko alan ylle ja toivommekin kaikkien toimijoiden ryhdistäytyvän.

Ja kyllä, tässä viittaan nyt esimerkiksi A-Studion viime maanantain jaksoon, jossa kolme alaikäistä pääsi häpeällisen helposti sisään erinäisiin iltaravintoloihin ja juomien ostokaan ei ollut ongelma. Neliosaisen Palapelibilesarjan jokainen osa koostuu pienistä palapelinpaloista eli bilettäjistä, ensimmäinen osa keskiviikkona saavutti hienot ja riemunkirjavat mittasuhteet. Ensimmäinen neljästä haalarimerkistä pääsi niille onnellisille palapelin kokoajille, jotka muistivat tulla ajoissa tähän öiseen pelitilaisuuteen.

Seuraavana yönä Tuore ry eli restonomiopiskelijat järjestivät jälleen synttäriensä kunniaksi Lastenjuhlat. Ongintaa, kasvomaalausta, aasin hännän kiinnitystä, sekä Yammu and the Boys –orkesterin humppailuja. Torstaista sunnuntaiaamun tunteihin vietimme perinteistä pretzel-festivaalia eli Oktoberfestiä. Jo hieman aiemmin päättyneillä Oktoberfesteillä Saksan Munchenissä vieraili n.

Maailman suurimman olutfestivaalin mittakaava on käsittämätön, mutta aivan loistobileet olivat Oktoberit täälläkin. Torstaina jodlattiin OpiskelijaOktobereilla Germanican ja Kääntöpiirin johdolla, viikonloppuna oluttupatunnelmaan pääsivät viikonloppuasiakkaammekin.

Perjantaina Oktoberfest-teemalla kaupunkilaisia Nevadan yössä kohtasivat kunnallisvaalikampanjansa aloittaneet kaupunginvaltuutettu, jo opiskeluaikanaan meillä tapahtumia järkkäillyt Niko Aaltonen sekä Turun kaupunginhallituksen puheenjohtaja Minna Arve. Muistattehan, että sunnuntaina Perunannostolomaksi sitä aikanaan kutsuttiin ja maatalojen lapset valjastettiin sadonkorjuuhommiin, nykyään juurikkaat sun muut taitavat nousta pääsääntöisesti koneellisesti ja syyslomaa vietetään rentoutuen.

Osa kouluista antaa koko viikon lomaa, osa vain pari päivää, mutta loma se on kaksikin vapaapäivää. Keskiviikkona Varsinais-Suomen Kokoomuksen opiskelevat jäsenet, mm.

Turun Yliopiston Kokoomusopiskelijat, järkkäävät bileet kaikille oman kaupunkinsa tulevaisuudesta kiinnostuneille. Samaisena päivänä starttaa ennakkoäänestys. Jos päättäjäkuntaan halutaan nuorennusta, ovat nämä poikkitieteelliset vaikuttajat yksi hyvin varteenotettava vaihtoehto.

Kaupunkimme asukkaista joka neljäs on kuulkaas opiskelija ja lähes joka viides korkeakouluopiskelija. Ei ole samantekevää, kuka niitä päätöksiä opiskelijakaupungissa tekee. Muutosbileet biletetään Lynissä keskiviikkona. Samaisena iltana Delta ry hippaa kanssanne Kaljaviestin merkeissä Vegasissa. Ja jos keskiviikko väliin tai jäi jotenkin kesken, pelastavat Turun Yliopiston Kemistit torstaiyön tuomalla Kaljaviestin Titraukset Lyniin.

Ja lopuksi iloisia perheuutisia: Kahdeksantoista vuoden kuluttua neiti on tervetullut tänne sitten asiakkaana, jos käytös pysyy yhtä aurinkoisena! Syyskuun lopulla TS uutisoi, että opiskelijoiden masentuneisuus on laskussa. YTHS eli Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö selvittää nyt jo neljättä kertaa opiskelijoiden terveydentilaa laidasta laitaan ja nyt meneillään olevan tutkimuksen mukaan näyttää siltä, että ankeuteen ajautumista tapahtuu aiempaa vähemmän ja sehän on hieno asia.

Ainejärjestöt ja opiskelijayhdistykset ovat tärkeässä asemassa siinä, että opiskelija kokee kuuluvansa joukkoon ja että opiskeluajasta jää mieleen muutakin, kuin tenttikirjoja. Edunvalvonta-asiat ovat nekin oleellinen osa alayhdistysten toimintaa. Jokainen meidän yökerhojemme ovelta ostettu opiskelijabilelippu mahdollistaa ainejärjestöille ja opiskelijayhdistyksille leipää ja sirkushuveja –kokonaisuudesta sen leivän leipomisen. Opiskelijabileiden järkkääminen takaa opiskelijoille esimerkiksi maksuttomia linja-autokuljetuksia yhdistysten järjestämille ekskursioille sekä edullisempia virkistys- ja opintomatkoja.

Edunvalvontaa harjoittavat yhdistykset myös kouluttavat jäsenistöään yhdistystehtäviin ja niin edelleen. Kaikin puolin hyvin pyörivät edunvalvontayhdistykset voivat pitää huolta jäsentensä hyvinvoinnista, liittyipä se sitten suoraan tai epäsuorasti opintoihin.

Ja kun hommat rullaavat mukavasti, on riski sairastua masennukseen pienempi. Osta opiskelijabilelippu mihin tahansa bileisiin Night Club Marilynissä tai Night Club Vegasissa ja tiedät tukevasi turkulaista, upeaa edunvalvontatoimintaa!

Norjalaisen viikinkipäällikkö Erik Punaisen saagan mukaan hänen poikansa Leif Eriksson eli Leif Eerikinpoika oli ensimmäinen Eurooppalainen, joka astui Pohjois-Amerikan mantereelle. Jos sille tuntuu, tulehan viettämään kyseistä juhlaa Keittopäivän merkeissä. Suurjuhlien kausi jatkuu keskiiviikkoyössä, kun odotettu Palapelibileiden sarja I-IV pyörähtää käyntiin Lynissä ja Vegasissa.

Homman nimihän on se, että Palapelibileiden kustakin bileyöstä on mahdollisuus saada itselleen upea haalarimerkki, kaikkien neljän merkin kerääjä koostaa niistä ensi keväänä haalarinlahkeeseen haluamansalaisen ja vajaapalaisten kahdehtiman kuvion. Torstaina Night Club Marilyniin teitä kutsuu Tuore ry eli restonomiopiskelijoiden yhdistys. Yhdistyksen yhdeksänvuotissynttärit ovat Lastenkutsut vailla vertaa. Kolmasluokkalaisen ikään ehtineen yhdistyksen synttäriorkesterina esiintyy Yammu and the Boys, lastenlaulut ovat ymmärtääkseni astetta tuhmempia.

Maailman suurin ravintola-alan festivaali Oktoberfest päättyi Saksassa virallisesti tähän viikonloppuun, mutta tapojemme mukaisesti me venytämme Oktoberkautta ja pidämme kolmipäiväiset saksalaisen kulttuurin riemujuhlat Vegasissa torstaista lauantaihin. Torstain Oktoberfest-juhla on yhteistyöprojekti saksankielen lukijoiden Germanica ry: Perjantiana ja lauantaina baijerilaistunnelmat jatkuvat sinivalkoisten koristeiden keskellä viikonlopunviettäjien seurassa.

Syksyn säätilavaihteluitakaan ei tarvitse meille bilettämään saapuessaan surra, sillä yökerhoihimme jonotetaan kuivin jaloin koko jalkakäytävän levyisen katoksen alla. Toisin kuin monien muiden iltapaikkojen, ei meidän tarvitse siis suositella sateenvarjoa bilevarusteeksi kaatosateessa tapahtuvan jonotuksen takia. Turun Tähti ilmoittautuminen on alkanut, tsekkaa Tähtiblogi osoitteesta http: Reilu viikko sitten Aamulehti uutisoi otsikolla ”Enää kymmenesosa viinasta juodaan ravintolassa”.

Olen joskus aiemminkin kirjoittanut aiheesta, mutta kirjoitan nyt uudelleen. Maassammehan on aina ollut henkilöitä, joiden mielestä anniskeluravintolat ovat kaiken pahan alku ja juuri, nämä henkilöt eivät valitettavasti tiedä, mistä puhuvat.

Kuten Aamulehti osaa kertoa, Virosta tuodaan jo ainakin puolitoista kertaa enemmän alkoholia, kuin mitä ravintoloissa kulutetaan ja lähes puolet tuoduista tuotteista on väkevää alkoholia. On oikein kohtuullista, että Majoitus- ja Ravintolapalvelualan liitto vaatii, että alkoholisääntelyn tulisi myös risteilijöillä olla yhtä tiukkaa kuin meillä ravintoloilla maissa ja ylimääräisiä henkilöstötukia saisi myös leikata. Eihän meitäkään kukaan tue. On nimittäin niin, että jos viinaralli lahden yli vähenisi ja kulutusta kotoa saataisiin siirrettyä valvottuihin oloihin vaikka sen verran, että viidesosa maamme kulutetusta alkoholista nautittaisiin ravintoloissa, synnytettäisiin jopa 20 uutta työpaikkaa!

Myös valtio hyötyisi tästä: Myös alkoholiannoksen myyvästä työntekijästä kilahtaa erilaisia suoritteita valtion kassaan. Virosta tuodusta alkoholista valtio ei hyödy lainkaan. Mitätön asia ei ole sekään, että valvotuissa olosuhteissa alkoholin määrällistä kulutusta nimenomaan valvotaan. Minä kiitän jokaista teitä, jotka käytätte ravintolapalveluita ja olette omalta osaltanne työllistämässä esimerkiksi meidän mahtavaa, täysin omaa henkilökuntaamme. Sen verran mahtavaa se nimittäin on, että Turkulainen-lehden www.

Mikäpä siinä oli viime viikolla Girl Powereita viettäessä, tuo Turkulaisen uutinen piti koko porukan tavallistakin hilpeämmällä tuulella. Alkuillan Girl Talk Nevadassa tarjosi ennakkoilmoittautuneille hieman extraa, kuten tyylikkäästi vaatteistaan eroon päässeen miestanssijan.

Tästä riemusta tietämättömätkin pääsivät treenaamaan hot salsaa ja reggaetonia kuumaverisen tanssija-tanssinopettaja Raynierin johdolla Lynissä. Komeimmat kruunut palkittiin suuressa kruunajaisjuhlassa ja live dj: Torstain Turku Students oli poikkitieteellinen sekoitus yöjalkaan lähteneitä haalari-ihmisiä. Perjantaina alkuillasta astuimme sisään satukirjaan, jossa tuuheat tekoripset, valtavat tukkalaitteet, turnyyrit, vannehameet, korsetit, verkkosukat, pikkuhatut, silkkihansikkaat ja muut omalaatuiset asusteet olivat enemmän sääntö kuin poikkeus.

Turku Burlequen Turku Burleque Weekend alkoi Vegasista kutkuttavalla spektaakkelilla, joka jäi taatusti sekä esiintyjien että yleisön mieleen. Turku Burlequen äiti, Kiki Hawaii, on säihkyvä keulakuva tälle omintakeiselle taiteenlajille ja tulemme tekemään yhteistyötä jatkossakin! Vegasin FB-sivuilla on hienoja otoksia sekä video yön tunnelmista.

Lauantaina ilmassa oli, jos mahdollista, ehkä tavallistakin enemmän euforiaa. Peräti kolmien häiden jatkoilijat saapuivat Vegasin yöhön. Eräissä häissä hääparin onnea olivat jakamassa myös useat henkilökuntamme konkarijäsenet, sillä yksi pitkäaikaisimmista dj-ammattilaisistamme, Jussi Kallio, oli häiden sulhanen ja henkilökuntamme kanssa hän on kokenut monta ikimuistoista hetkeä.

Jussi ja hänen sydämensä valittu Jonna hehkuivat onnea, sulhanen oli komea ja morsian kaunis. Lokakuu alkaa maanantaina ja heti tiistaina kutsumme teidät lokakuun ekaan Keittopäivään, totta kai!

Viikon ensimmäiset opiskelijabilekoitokset parkkeerataan keskiviikolle, Lynissä vietetään Kostajaisia, joissa opettajaopiskelijoiden ensimmäinen vuosikurssi piinaa vanhempia kostona siitä, mitä he itse joutuivat Kastajaisissaan kokemaan. Bileet ovat osuvasti nimeltään License to Party. Pukeutumissuositus on Bond ja bileet ovat todellakin shaken, not stirred.

Ohjelmassa on pukukisaa, agenttikykykisaa ja dj on luvannut antaa flashbackkejä Bondleffojen tunnareilla. Viikonloppuna tulee muuten kuluneeksi jo 50 vuotta ensimmäisen Bondin julkaisusta! Tyylikkyyden puutteesta ei voi moittia torstain bilejärjestäjääkään, sillä kymmenennet ALV-bileet kutsuvat niin tradenomit kuin muutkin juhlijat yöhön dresscodena business.

Kahteen kerrokseen levittäytyvät bileet ovat niin legendaariset, että niihin saapuu aina myös runsaasti jo valmistuneita tyyppejä. Voi olla, että perjantaina aamupalaverissa vähän väsyttää, mutta joitain asioita ei vain voi jättää väliin. Eli ALV-meininkeihin vaan kaikki, siellä ne muutkin on! Maailma pelastui jälleen kerran keskiviikkona, Gotham Cityn oma kasvatti Batman kavereineen toi homman kotiin. Kiitos Elba, Biosfääriä kannattaa aina odottaa!

Opettajauralle lähteneitä kastettiin samaisena iltana ja jatkot löytivät Vegasista – erityisen hypnotisoituja opetyypit olivat PIANOWAR pianisteihin tutustuessaan, opettajaopintoihinhan kuuluu luonnollisesti paljon myös leikkiä ja laulua, joten tämä viihdemuoto on omiaan juuri tälle porukalle. Mitä yhteistä on TIO ry: Yhteistä on ainakin se, että tekemisen meininki bileitä järjestettäessä on aivan huippuluokkaa ja Tursajaiset ovat kerta toisensa jälkeen huiman upeita kokonaisuuksia.

Ja siksihän kaikki haluavatkin osallistua Tursajaisiin taas ja taas ja taas. Seuraava himoittu Tursajais-merkki on jaossa tammikuun lopulla! Tähtitieteellinen syksy osui viikonlopulle, lauantain syyspäiväntasauksen jälkeen aurinko siirtyi taivaan pohjoiselta pallonpuoliskolta eteläiselle. City Karaoken stage kutsuu laulajia keskiviikosta lauantaihin, pianohurvitteluja tarjoillaan viikonloppujen lisäksi usein myös arkipäivisin silloin, kun luvassa on isoja opiskelijabileitä.

Kissojen kissat ovat lähteneet tuunaamaan klassikkoprinsessoja luvulle, Lynin ja Vegasin kuumiin öihin suuntaavat rokkiakin rokimmat Ruususet, tajunnanräjäyttävät Tuhkimot, auliit Arielit sekä lemmekkäät Lumikit, joiden kanssa vietettyjä bilehetkiä ei voi sanoin kuvata. Ja kun on prinsessoja, niin tietenkin prinssit sekä sammakot seuraavat perässä. Suuri Prinsessaraati palkitsee kruunajaistilaisuudessa komeimmat kruunut ja luvassa on myös ylläriohjelmaa!

Girl Powerien uniikin Prinsessahaalarimerkin saavat vain nopeimmat! Pari vuotta sitten alkanut yhteistyömme Turku Burlesquen mahtavien tyyppien kanssa saa jatkoa perjantaina Night Club Vegasissa.

Vegasin lavalle nousevat klo Illan seremonimestarina toimii häpeämätön Lamey Crackhouse ja musiikista vastaa ainutkertainen Fiona Timantti! Käy tsekkaamassa tarkempia ennakkolippu- ja ohjelmainfoja sekä pukeutumisvinkkejä sivulta www. Perjantaiyön maksuton sisäänpääsy alkaa poikkeuksellisesti vasta klo Olemme seuranneet mielenkiinnolla keskustelua pari viikkoa sitten uutisoidun “alaikäiset turkulaisessa anniskeluravintolassa” –tapauksen ympärillä.

Kissan pöydälle nostanut isä ansaitsee hatun noston, lapset eivät todellakaan anniskeluravintoloihin kuulu. Se ovipalvelu, jossa portsarit ohjeistetaan päästämään asiakkaita sisään “lupaavilla papereilla” ja ne anniskelusta vastaavat henkilöt, jotka katsovat alaikäisten illanviettoa läpi sormien, sietäisi ampua kuuta kiertävälle radalle. Itse fasiliteetin anniskelulupiin viranomaiset toivottavasti rikkomuksia käsitellessään puuttuvat.

Todella väärässä paikassa ovat nekin alaikäiset, jotka tuhmailevat netissä tajuamatta, että vaarantavat turvallisuutensa ja että matsku säilyy verkossa aina. Kuluneella viikolla julkaistu Poliisin ja Pelastakaa Lapset ry: Nuorten kokemuksia internetissä – laillista, laitonta vai häirintää? Kaikki vastaajat olivat yli vuotiaita – ikänsä puolesta siis vapaita päättämään seksuaalisesta käyttäytymisestään itse.

Nuoret, tai sitä paremmin aikuisetkaan, eivät kuitenkaan raportin vastausten perusteella ole ymmärtäneet lain erityistä suojaa alle vuotiaiden ollessa kyseessä.

Alle vuotias on lain edessä edelleen lapsi, ei “vapaata riistaa”. Kaikenlaista typerää tekevät netissä silti sekä alle vuotiaat nuoret että eri ikäiset aikuiset, arkaluontoisen materiaalin nettiin lataamista ei mietitä loppuun asti.

Netissä antaudutaan vähäpukeisuudesta nakuiluun ja hups vaan, äkkiä meno onkin kuin aikuisviihteen tuotannoissa ikään. Noin viidennes vastaajista oli esiintynyt vähäpukeisena tai alastomana webkameralle. Iästä riippumatta arkaluonteisen tiedon, kuvamateriaalin tai väitteiden levittelijä saattaa syyllistyä rangaistaviin tekoihin, mutta jos mukana seksuaalisessa toiminnassa on alle vuotias, syyllistyvät kuvamateriaalin tallentaja ja levittäjä aina rikokseen.

Raportin mukaan arkaluontoisia kuvia käytetään lyömämiekkana usein seurustelusuhteen kariuduttua, intiimejä otoksia ex-kumppanista julkaistaan kostona mielipahan ja hankaluuksien aiheuttamiseksi. Kuvakostaja saattaa samalla syyllistyä rikoksiin, tietoisesti tai typeryyttään. Vanhempien ja muiden aikuisten ei pidä antaa alaikäisten leikkiä aikuisten hiekkalaatikoilla – lapsi on lapsi. Lapsenmielisyyttä tosin ei tarvitse missään nimessä aikuisenakaan kadottaa, normiarjen värittämisen ammattilaisina me tiedämme sen.

Katkon Kastajaiset tiistaina starttasivat bileviikon, Lynin yössä kasvatustieteilijäpiltit vihittiin oman ainejärjestönsä saloihin.

Harry Potter, Smurffit, keijukaiset, prinsessat ja muut omituiset otukset nostivat satumaiset kätensä ilmaan ja bilettivät villisti värivalojen, lumisateen ja usvan keskellä. Äyskäri Day Club debytoi AurasoutuApprobatur torstaissa iltapäivä kahdesta alkaen, Lynin ja Vegasin suorituspisteillä pääsi jamittelemaan dj: Iltakympiltä sisään virtasi Turun Lääketieteen Kandidaattiseuran jäsenistö Hampaan opiskelijoiden keralla, vuorossa oli tietenkin legendaarinen Showtime!

Toinen toistaan hulvattomammat näytelmät olivat osoitus lekuriopinnot aloittaneiden upeasta luovuudesta sekä tavallisuudesta poikkeava tapa esittäytyä vanhemmille vuosikursseille. Seuraavana päivänä löytötavaroista noudettiin mm. Gotham Cityn yössä seikkaillaan puolestaan Lynissä, Elban eli bioalan inssiopiskelijoiden jokasyksyinen Biosfääri tuo bileisiin Bruce Waynen ja tietenkin tämän superpersoonan eli Batmanin.

Lyniin päätyvät Lepakkomiehen seurana myös Batgirl, Jokeri, Robin, Catwoman ja ties ketkä supertyypit. Ja torstai on sitten Tursajaisten, kahdessa kerroksessa. Hoitsut TSTS ja insinöörit TIO ottavat mittaa bilekyvyistään näissä legendan maineessa paistattelevissa suurkarkeloissa, joiden ohittaminen on tässä kaupungissa suuri virhe.

Tervetulleita ovat siis kaikkien alojen kaikki opiskelijat – haalareissa tai ilman. Himoittu keräilymerkki haalareihin irtoaa vain nopeimmille, mutta kaiken sorttista aktiviteettia on luvassa kahdessa kerroksessa kaikelle kansalle. Tursajaisvala puoliltaöin liittää uudet opiskelijat Lynin stagella Tursajaiskelpoisten sankkaan ja uskolliseen bilettäjäjoukkoon. Turun Sanomat uutisoi perjantaina EU: Turku on onneksi korkeakoulukaupunki ja noissa opinahjoissa luku- ja kirjoitustaidottomuus eivät liene suuren suuria ongelmia.

Tämä ilmenee siitäkin, että bilemainontaa on osattu ainejärjestöissä ja opiskelijayhdistyksissä onnistuneesti sekä tuottaa että lukea. Tiistaista alkanut, vauhdikas bileviikkomme keräsi jälleen kiitosta, joka kuuluu sekä järjestäville yhdistyksille että lämpimästi kaikki juhlijat vastaanottaneelle henkilökunnallemme.

Jos Turkuun viikonlopuksi saapuneelle Kaarle Kustaalle olisi halunnut näyttää jotain erikoista, olisi hänet kannattanut tuoda suoraan lentokentältä torstai yönä PIANOWARiin insinöörien kanssa viihtymään. Voi Kaarle, et tiedä mitä missasit! Eipä ole tulevallakaan viikolla todellakaan mitään diibadaabaa, haalarit saavat ansaitsemaansa ulkoilutusta ja naamioitumisen ystävät riemastuvat teemabileilystä. Tiistaina uudet opiskelijansa kastavat kasvatustieteenopiskelijat eli Katko Turun Yliopistolta.

Univormussa esiintyviä miehiä ei tule esittää kovin roistomaisessa valossa eikä kuvata osallistumassa minkäänlaiseen rikolliseen toimintaan. Yhdessäkään ohjelmistamme ei tule olla mitään ainesta, joka voisi millään tavoin tukea käsityksiä liike-elämästä kylmänä, juurettomana ja vailla kaikkea tunnetta tai henkistä päämäärää olevana toimintana. Madison Avenue's Program Taboos. Belgiassa on erikseen hollannin- flaamin- ja ranskankielinen televisio.

Sen välityksellä tapahtuu ohjelmien vaihto sosialististen maiden kanssa. Yleisradiossa on toinen Eurovisiolähetys. Suomessa on 92 mustavalkoista televisiolupaa. Ensimmäisiksi sivutoimisiksi uutistenlukijoiksi palkataan opettaja Kauko Saarentaus ja tiedotuspäällikkö Matti Tuura. Televisio-ohjelmaa lähetetään vajaa neljä tuntia päivässä, lisäksi runsaasti testikuvaa ja viritysmusiikkia. Ranskassa televisiolähetykset ulottuvat yli maan, ja värilähetykset alkavat Ranskan toinen televisioverkko perustetaan , kolmas ja kolme uutta ja Venezuelassa Venevisión aloittaa ensimmäisen televisiolähetyksensä, Radiovisión aloittaa ja Rodven alkaa valmistaa audio- ja videolevyjä ja -kasetteja.

Video- ja elokuvayhtiö Cinemakit yhdistetään ja videoyhtiö Videomovil Color Cisneros-organisaatioon, joka toimii monilla muillakin alueilla kuin media ja kasvaa nopeasti. Venevision International avataan levittämään tuotantoa kansainvälisesti. Univision Communications levittää USAssa espanjankielistä ohjelmaa televisiossa, radiossa ja internetissä sekä musiikkitallenteita. Muodostetaan Cisneros Television Group maksullisia kansainvälisiä kaapelikanavia varten.

Cisneros ja Hughes Electronics perustavat Galaxy Latinoamérican. Cisneros Televisión Grupo hankkii argentiinalaisen Imagen Satelital-yhtiön. Kolumbialainen televisioverkko Caracol yhdistetään Cisneros-yhtiöön. Argentiinalainen televisiokanava MuchMusic yhdistetään Cisneros-yhtiöön. Maksullinen kanava Venevisión Continental suunnataan koko maailman espanjaa puhuvalle yleisölle. Venevision International ja Synapsys muodostavat Synapsys Internationalin. Venevision International perustaa yhtiön VeneMusic.

Grossman Publishers julkaisee sen kokoelmassa T. Painos on kappaletta. Suomi osallistuu ensi kerran Eurovision laulukilpailuihin Laila Kinnusen esittämällä kappaleella Valoa ikkunassa. Yleisradio aloittaa Koulutelevision ja perustaa Televisioteatterin. TV1n televisioteatteri tuottaa yhteensä 43 elokuvaa. Tamvision tuottamana alkaa suomalainen televisiosarja Heikki ja Kaija, jossa seurataan Heikki ja Kaija Lehtisen työläisperheen elämää.

Sarja siirtyy Yleisradion ohjelmistoon. Käsikirjoittaja on Reino Lahtinen. Pääosissa esiintyvät Vili Auvinen ja Eila Roine. Erkki Ere Olavi Kokkonen aloittaa ohjaajana Mainostelevisiossa. Hän ryhtyy yhteistyöhön Spede Pasasen kanssa. Kokkonen ohjaa yhteensä 33 elokuvaa. Neuvostokosmonauttien A Nikolajev ja P Popovitsh ryhmälennon aikana neuvostotelevisio ensimmäisenä maailmassa suorittaa lähetyksen avaruudesta.

Yhdysvaltalainen televisiotoimittaja Walter Cronkite toimii CBSn iltalähetyksen uutisankkurina. USAssa on televisiovastaanottimia enemmän kuin muussa maailmassa yhteensä. Yhdysvalloissa on yhteisantenni- eli community antenna television CATV-järjestelmää, joissa on 1,2 miljoonaa tilaajaa. Yle tuottaa sarjan Tiedettä kansantajuisesti. Tesvisio saa toimiluvalleen jatkoa loppuun. Pertti Salolainen on Yleisradion televisiouutisten lukija ja toimittaja, taloudellisten ohjelmien tuottaja, BBCn toimittaja Lontoossa ja Yleisradion Lontoon kirjeenvaihtaja.

Televisiolähetystoimintaa on 75 maassa. Näistä 55 maassa on televisiomainontaa. Euroopassa 19 maassa on televisiomainontaa, mutta kymmenessä maassa ei ole, muun muassa Sveitsi, Hollanti, Tanska, Ruotsi, Belgia ja Ranska. Pohjois- ja Keski-Amerikan 16 maasta Kuubassa ei ole kaupallisia televisiolähetyksiä. Etelä-Amerikan kahdeksasta televisiomaasta kuudessa on televisiomainontaa. Aasiassa yhdeksässä maassa on televisiomainontaa, mutta viidessä ei ole, esimerkiksi Kiina ja Intia. Australiassa ja Uudessa Seelannissa on televisiomainontaa.

Afrikan viisi televisiomaata seitsemästä televisiomaasta esittää televisiomainoksia. Yhdysvalloissa 95 prosenttia ruokakunnista omistaa vähintään yhden television. Televisiovastaanottimia on yli 60 miljoonaa kappaletta.

Yhdysvalloissa presidentin John F Kennedy murhasta puolen tunnin kuluttua tietää kaksi kolmannesta yhdysvaltalaisista, tunnin kuluttua 90 prosenttia ja alkuillasta 99,8 prosenttia. Yli puolet saa ensimmäisen tiedon ampumisesta suullisesti. He menevät yleensä sen jälkeen television tai radion ääreen kuulemaan tarkempia uutisia.

Yhdysvaltalaiset perheet seuraavat perjantain murhasta maanantain hautajaisiin keskimäärin yhteensä 32 tuntia television ohjelmia eli miljoonaa ihmistä yli 55 miljoonassa kodissa. Yli 18 miljoonassa kodissa seurataan enemmän kuin 11 tuntia päivässä. Puolet kuuli tiedon kotonaan, noin kolmannes töissä ja loput lounastunnilla, matkoilla tai muualla.

Kotona olevat kuulevat uutisen lähinnä televisiosta tai puhelimesta, töissä olevat radiosta tai suullisesti ja muut monista tiedotusvälineistä. Lehdistön osuus tässä ensimmäisen tiedon antajana on vähäinen. Lähes 40 prosenttia kertoo uutisen edelleen muille joko puhelimitse tai henkilökohtaisesti käymällä. Yli 10 prosenttia saa tietonsa tuntemattomalta.

Suomen television tuontiohjelmista 70 prosenttia tulee Yhdysvalloista; toisena on Englanti 8,6 prosentin osuudella. Saksalainen viestintätutkija Martin Esslin sanoo, että jenkkiohjelmat vapauttavat olohuoneissa katsojansa kaikesta älyllisen ponnistelun aiheuttamasta rasituksesta. Dokumentissa seurataan poroisäntää Aslak Juuso perheineen heidän jutaessaan poroineen Pohjois-Enontekiön tuntureilla.

Kuvaaja Veikko Mård onnistuu tallentamaan nyt jo kadonneen elämänmuodon viimeisen välähdyksen. YLE esittää sarjan Tiedettä jokamiehelle ja aloittaa television Urheiluruudun. Yle alkaa saada satelliiteitse ulkomaista uutisaineistoa. Hannu Karpo on Yleisradion toimittajana. Hän toimittaa ohjelmaansa MTV3ssa muun muassa nimellä Karpolla on asiaa.

Tesvisio alkaa julkaista omaa lehteä TV. Tesvisio irtisanoo marraskuun lopussa sata toimihenkilöä ja supistaa ohjelmansa 28 viikkotunnista alle kymmeneen. Francisco Franco käyttää propagandistisesti El Cortobésia hyväkseen tapaamalla häntä silloin tällöin ja kutsumalla luokseen.

Frankolaiset teloittivat El Cordobésin tasavaltalaisen  isän Espanjan luokkasodan aikana. Vietnamin sota on ensimmäinen televisiosota. USA ja muut länsimaat alkavat valvoa sodista näytettävää aineistoa.

USAn hallitus ja Pentagon antavat ohjeet, mitä saa televisioida. Tokion olympialaiset näkyvät kaikkialla televisiossa, sillä ne lähetetään satelliititse maailmalle. Japanissa esitellään kotifaksimilelehti, joka lähetetään televisioaalloilla. A4-kokoisen sivun lähettämiseen kuluu 30 sekuntia. Esso käynnistää kansainvälisen bensiinin markkinointikampajan Pankaa tiikeri tankkiin. Tiikeri symbolisoi ihmisen aggressiivisia mielihaluja ja uskottelee, että Esson bensiinistä saa voimaa.

Sitten mainostajat saavat yleisön puolustamaan tiikeriä, kun muka joku sydämetön mainosjohtaja uhkaa poistaa tiikerin kuvaruuduista, lyhytfilmeistä ja mainospalstoilta. USAssa yleisöä pyydetään äänestämään, saako tiikeri jäädä henkiin. Äänestäneitä on yli 60 miljoonaa eli yhtä paljon kuin maan presidentinvaaleissa. Yli vuotias ranskalainen katsoo televisiota keskimäärin 55 minuuttia päivässä, mutta jo minuuttia. Tällöin radiota kuunnellaan keskimäärin minuuttia päivässä.

Televisiosta huolimatta Ranskan kirjojen kustantaminen voi erittäin hyvin välisenä aikana. Yleisradio ostaa yhtiöt Tesvisio ja tamperelainen Tamvisio, kun Tamvision Tuen osakekanta siirtyy Tesvisiolle ja välillisesti Yleisradiolle, sekä perustaa niiden toiminnan pohjalle toisen valtakunnallisen kanavan TV 2, joka aloittaa itsenäisenä yksikkönä Tampereella.

Suomessa televisiolupia on eli 45 prosentilla ruokakunnista on televisiovastaanotin. Värilaitteita käytetään teknisen henkilökunnan koulutukseen. Turun radiolinkkitorni on harjakorkeudessa metriä. Teräsbetonitornin päälle rakennetaan teräksinen Valberg-masto. Kansainvälistä televisio-ohjelmaa siirretään linkillä alkaen. Televisioasemia ja kanavanvaihtajia on Neuvostoliitossa on televisiokeskusta ja -välitysasemaa sekä väestöllä 15,7 miljoonaa televisiota.

Yhdysvallat vie televisio-ohjelmia muihin maihin kaksi kertaa niin paljon kuin kaikki muut maailman maat yhteensä. Early Bird -satelliitin välityksellä lähetetään ensimmäinen televisio-ohjelma Atlantin yli. Ranskassa on televisiovastaanottimia kuusi miljoonaa kappaletta, mutta jo 20 miljoonaa kappaletta. Israelissa alkavat koetelevisiolähetykset ja säännölliset lähetykset Kongon Demokraattisessa Tasavallassa aloitetaan televisiolähetykset.

Filosofian kandidaatti Eino S Repo tulee Yleisradion pääjohtajaksi. Hänen Reporadion kaudellaan televisiosta tulee tärkeä yhteiskunnallinen vaikuttaja. Yhteiskunnallinen näkemys syrjäyttää psykologisen näkemyksen ohjelmien tekotavassa.

Yleisradiotoiminnassa siirrytään kohti järjestelmällistä suunnitelmallisuutta ja informatiivista ohjelmapolitiikkaa. Suomessa on televisiolupaa. Suomi siirtyy kahden kanavan järjestelmään: Yleisradioon perustetaan oma uutistoimitus ja uutispäällikön toimi, jota hoitamaan valitaan Ralf Friberg. Yleisradion ulkomainen kirjeenvaihtajaverkosto luodaan. Seppo Huhtala perustettuaan Mainostelevisioon filmitoimituksen esitti Eisensteinin Iivana Julman, Lokakuun suuren sosialistisen vallankumouksen vuotisjuhlana Eisensteinin Lokakuun ja Resnaisin Viime vuonna Marienbadissa.

MTVn kaupallinen johto syytti Lokakuuta käsittämättömyydestä. Leena Kaskela sittemmin Rousek aloittaa Mainostelevision kuuluttajana. Helvar vie Ruotsiin noin 12 televisiota. Helvar toimitti Ruotsiin televisiota. Länsi-Berliinin ja Länsi-Saksan välille rakennetaan suora linkkiyhteys, jota käytetään kaukovalintaisen puhelinliikenteen ja televisio-ohjelmien välitykseen. Islannissa aloitetaan säännölliset televisiolähetykset. Keskimääräinen lähetysaika on kolme tuntia päivässä kuutena viikonpäivänä.

Televisiotoimintaa rahoitetaan osittain televisiomainonnalla. Star Trek kertoo tähtilaivasta Enterprise. Sarjan ensimmäisen kauden esittää TV2 jo luvun alussa. Toimittaja Eero Silvasti tulee Yleisradioon. Hän työskentelee TV2ssa eläkkeelle siirtymiseensä asti.

Kokoomuksen Raimo Ilaskivi kiittelee televisio-ohjelmien tasoa alkuvuodesta. Televisioteatteri esittää Orvokki-kabareen, jossa Ylioppilasteatteri pistää koulun, armeijan ja kirkon uuteen uskoon.

Ohjaaja Kalle Holmberg saa televisioesityksen jälkeen kirjeen, jossa on hänen oma kuvansa takapuoleen pyyhittynä. Dokumentti Musta Helsinki kertoo asunnottomista alkoholisteista. Suomen television uutistoimittajat Erkki Vihtonen ja Eero Tuomikoski tekevät sen omalla ja vapaalla työajallaan. Suomen televisiossa esitetään Reino Paasilinnan ohjelma Vakuutus on sydämenasia, jossa arvostellaan vakuutustoimintaa.

Ohjelma herättää poikkeuksellisen kiivaan keskustelun, ja sitä syytetään sosialismin suosimisesta. Dokumentissa on välillä sketsejä, ja Yleisradion johtoa syytetään Paasilinnan faktan ja fiktion yhdistämisestä niin ankarasti, että tyylilaji joutuu johdon erityistarkkailuun. Muista Paasilinnan dokumenteista mainittakoon Joutukaa sielut ja On aikamme kallis Porvareista ohjelmat alkavat tuntua vaarallisilta ja kumouksellisilta. Taloudellisen vallankäytön kritiikki osoittautuu suomalaisessa yhteiskunnassa lähes tabuksi.

Vietnamin sodan uutiset mielletään vasemmistolaisuudeksi. Ohjelmia syytetään uskonnonvastaisuudesta ja moraalittomuudesta. Mitä oikeistolaisempi henkilö on, sitä todennäköisemmin hän havaitsee Yleisradiossa loukatun isänmaallisia, uskonnollisia, moraalisia tai siveellisiä arvoja tai lähetetyn lasten kasvatukselle vahingollisia ohjelmia.

Yleisöä on miljoonaa. Yleisradio luopuu päivittäisestä tietojen kokoamisesta ohjelmien seuraamisesta ja alkaa tehdä vastaavia tutkimuksia viikkona vuosittain. YLE suuntaa eri väestöryhmien kuuntelu- ja katselutapatietojen pohjalta näille väestöryhmille tarkoitetut ohjelmat oikeaan aikaan oikealta kanavalta.

YLE pyrkii tyydyttämään kohdeyleisön objektiivisia tiedontarpeita. Mainostelevisio teettää tällaisia tutkimuksia jokaiselta vuoden päivältä, sillä sen ohjelmapolitiikka ja mainosten hinta määräytyy katsojaluvuista. Tampereella TV2 hankkii ensimmäisen ulkolähetysauton UL Lahdessa televisio- ja ULA-lähetystoiminta siirretään Tiirismaalle.

Neuvostoliitto ja Ranska käyttävät Secam-järjestelmää. Suomessa valmistetaan 74 televisiota, kun niitä tuotetaan Kaunispään ULA-aseman yhteyteen mastoon sijoitetaan televisioalilähetin, jolla pyritään kattamaan Ivalo ja Saariselkä. Kuvan laatu ei ole riittävä, sillä kuva otetaan releoimalla Ylläksen mastosta kilometrin päästä. Kunnollinen maston paikka löytyy Inarin Tuulispäältä. Sieltä saadaan jatkoyhteys Karigasniemelle.

Saariselän televisioissa kuva huononee, sillä Saariselkä on katveessa, mutta kun Kaunispään mastosta poistettu alilähetin palautetaan, kuvan laatu paranee. Kuva releoidaan Tuulispään asemalta. Yleisradion pitkän tähtäyksen suunnittelu julkaistaan kirjana. Eino S Repo kirjoittaa: Kuten viitattiin, radion ja television ei tule pyrkiä istuttamaan jotakin tiettyä maailmankatsomusta yleisöönsä, vaan tarjoamaan persoonallisten katsomusten rakennusosia.

Erilaisia, jopa vastakkaisia maailman- ja elämänkatsomuksia voidaan ja pitääkin ohjelmassa esittää, mutta katsomusten muodostaminen ei ole yleisradiotoiminnan, vaan yhteiskunnan kunkin jäsenen oma tehtävä.

Reporadiota arvosteleva porvarillinen Suomen Kotien Radio- ja Televisioliitto perustetaan. Liitto ilmoittaa vaativansa radio- ja televisio-ohjelmilta tasapuolisuutta, totuutta sekä kristillisiä, isänmaallisia ja kansallisia arvoja. Puheenjohtajaksi tulee hovioikeudenneuvos Paavo Hiltunen, joka lausuu: Ehrnrooth ja Kauko Kare. Haydeé Santamaría järjestää Kuubassa Amerikoiden talossa Casa de las Américas protestilauluesityksiä, jotka usein televisioidaan.

Santamaría on Moncadan hyökkäykseen osallistunut vallankumousveteraani ja musiikinharrastaja. USAssa televisio alkaa tiedottaa Vietnamin sodasta Tet-hyökkäyksen jälkeen eri tavalla kuin aikaisemmin. USAssa erään elektroniikkayrityksen johtaja lupaa osakkeenomistajilleen kehittää kolmiulotteisen holografisen television.

Oslon alueella toimiva kaapelitelevisioyhtiö Janco Kabel-TV perustetaan välittämään rajan yli Ruotsin kahden televisiokanavan lähetyksiä. YLE esittää televisiossa Forsytein tarun. Yleisradion seminaarissa edustaa porvarillista Suomen Kotien Radio- ja TV-liittoa kokoomuksen kaupunginvaltuutettu Vuokko Juhola, joka sanoo: Hän vaatii sittemmin syytettä vasemmistoradikaalille punapapille Terho Pursiainen Suomessa alkavat värilähetykset PAL-järjestelmällä: Tasavallan presidentin Urho Kekkonen uudenvuodenpuhe on ensimmäinen värilähetys.

Väritelevision katselusta kerätään erillinen maksu. Mustavalkolupia on noin miljoona ja värilupia tuhannen paikkeilla. Värilupia on nelisentuhatta. Pitkän tähtäyksen suunnittelun toinen kirja julkaistaan ja kolmas Informatiivisiin ohjelmapoliittisiin tavoitteisiin pyritään nelikohtaisesti: Ennen Revon kautta 15 vuoden aikana Yleisradion ohjelmapolitiikka vakiintui rutiininomaiseksi, kaavamais-sovinnaiseksi ja vallitsevaa ajattelutapaa, hegemoniaa kritiikittömästi heijastavaksi.

Yhdysvaltalaisia elokuvia esitetään eli 37,1 prosenttia kokonaistarjonnasta. MTV esittää yllättäen 19 neuvostoelokuvaa ja yhdysvaltalaista elokuvaa. Oulun yliopiston sähköinsinööriosastolla otetaan käyttöön Suomen suurin opetustelevisiojärjestelmä, jonka suunnittelija on elektroniikan professori Matti Otala.

Maailmassa on noin miljoonaa televisiota, joista 78 miljoonaa on USAssa. Televisiovastaanotinten määrä asukasta kohti: Neil Armstrong lähettää Neil Armstrongin kävelyä Kuussa katsoo noin miljoonaa ihmistä, joka on ihmiskunnan historian tähän asti suurin yleisömäärä.

Satelliittien maapallon laajuinen verkosto yhdistää Intianmeren, Tyynenmeren ja Atlantin alueet. Tiedetoimittaja diplomi-insinööri Pertti Jotuni selostaa YLEn radio- ja televisioohjelmissa Apollon lentoja.

Ulkomaisten sarjafilmien koko ohjelma-ajasta YLE ja MTV 59,4 prosenttia kuului yhdysvaltalaisille sarjafilmeille raporttiaikana 66,6 ja anglosaksisille sarjafilmeille 82,4 prosenttia. Mainos-Television ulkomaisten sarjafilmien ohjelma-ajasta kuului yhdysvaltalaisille sarjoille 94 prosenttia. Sarjafilmiohjelmistossa esiintyvät ympäristöt, asenteet, arvostukset, ristiriidat ja niiden ratkaisutavat ovat yleensä voimakkaasti yksinkertaistettuja ja hyvin pitkälle vakioituja.

Harvoissa sarjoissa oli pyrkimystä oikeisiin tietoihin ja tosiasioihin perustuvan maailmankuvan välittämiseen. Todellisuuden erittelyn sijasta niissä pyritään todellisuuden tiettyjen huolellisesti rajattujen osien esittelyyn. Yhteiskunnalliset ongelmat joko rajataan sarjafilmin kuvaaman maailman ulkopuolelle tai ne esitetään yksilöiden välisinä ongelmina.

Yhteiskunta hahmottuu näissä sarjoissa yksityiskohtien summaksi, joka ei muutu, vaikka yksityiskohdissa tapahtuisikin muutoksia.

Tähän yhteiskunnan kuvaamiseen muuttumattomana, staattisena, liittyy vahvasti todellisuuspakoinen piirre. Suomessa Peyton Placea esitetään 50 minuutin jaksoina, kun sitä USAssa esitettiin viiden vuoden aikana vain 25 minuutin jaksoa. Peyton Place on keväällä katsotuin ulkomainen ohjelma Suomessa: Jos sarja seuraisi Grace Metaliousin romaania Kaupunki nimeltä Peyton Place, ei sarja olisi mammuttimainen.

Alkumenestyksen innoittamina tekijät alkoivat venyttää juonta ja keksiä uusia käänteitä. Peyton Placessa joka hetki on tapahtumassa jotain aivan kohtalokasta. Ohjaaja Paul Monash antaa avaimen sarjan ideologiseen taustaan Katso-lehdessä: Jos olemme oikein rehellisiä sanokaamme vaikkapa että todellisuutemme vastaa sitä, jota naistenlehdet jatkuvasti syytävät lukijoilleen.

Se on tarpeeksi todellista, jotta ihmisten on helppo samaistaa itsensä filmimme henkilöihin. Mutta todella todellista, ei, sitä emme voi väittää.

Jäljelle jäivät kaavamaiset typistetyt ihmisten väliset suhteet. Jotta siihen sopii neekeri, on hänet nostettava samalle tasolle. Toisin sanoen neekerilääkäri sopinee kuvaan huomattavasti värillistä putkimiestä paremmin".

Ruumiillista työtä tekeviä työläisiä ei ole. Romaanissa on muun muassa sekatyömies perheineen. Värillisiä on ohimennen pikkurooleissa. Tekijät tunnustavat, että Payton Place kaunistelee todellisuutta, ja että siinä kartetaan tietoisesti todellisia ongelmia ja ristiriitoja kuten työttömyyttä ja rotuerottelua, ja tarjotaan niiden asemasta näennäisongelmia.

Sarjassa yhteiskunta nähdään muuttumattomana ja tasapainoisena, tasapainottomuutta ja ristiriitoja esiintyy vain ihmisten tunne-elämässä. Peyton Placen ihmisille sosiaalisuus on vierasta, jopa hävettävää. Peyton Placen Constance Connie McKenzien raskaus kestää runsaan vuoden, ja hän salaa sitä, että synnyttää tyttärensä yleisessä sairaalassa.

Peyton Place tarjoaa yhteiskunnallisen todellisuuden sijasta idylliä, aitojen ihmisten sijasta yksiulotteisia klisheitä, ihmisten todellisten käyttäytymisongelmien sijasta sovinnaista keskiluokkaista moraalioppia ja tekosyvällistä filosofointia. Televisio 1 esittää Ingmar Bergmanin näytelmän Riitti. Se on porvarillisen Kristillisen Radio- ja TV-Liiton vuosikokouksen mukaan viimeisin ja lajissaan pahin rikkomus. Liitto vaatii toisin ajattelevien suuta tukkoon.

Porvarillinen Suomen Kotien Radio- ja TV-Liitto tekee kantelun oikeuskanslerille kiirastorstaina esitetystä televisio-ohjelmasta Rakasta lähimmäistäsi vaistoten siinä jumalanpilkkaa. Oma- kabaree eli poliittinen kabaree omistamisen ihanuudesta ja taloudellisesta demokratiasta esitetään Ylen kanavalla.

Sitä seuraa valitus Yleisradion ohjelmaneuvostolle, mutta se hylkää valituksen äänin Kabareesta jää elämään Kristiina Halkolan esittämä Laulu 20 perheestä. Seppo Mielo Miettinen ohjaa dokumentin Jomppa - tuulten temmeltävä kasvatti kirjailijasta Jorma Ojaharju. Elokuva tehdään Jompan ehdoilla. Kiinnostavaa ei ollut niinkään itse haastattelu kuin katsojien enemmistön piilotajuinen toivomus siitä, että Taanila taittaisi niskansa Arkadiankadun rautatiesiltaan, mutta eikös tuo sittenkin arvannut viime tingassa kumartua!

Pääjohtajan Eino S Repo kaudella Yleisradio pyrkii uudistamaan ohjelmapolitiikkaansa informatiivisen ohjelmapolitiikan suuntaan eli korvaamaan aiempi porvarillinen "puolueettomuus" monipuolisella ohjelmistolla, jolloin poliittinen työväenliike saa ohjelmissa sijaa. Porvarillinen lehdistö osuus kokonaislevikistä 90 prosenttia suhtautuu siihen kielteisesti. Hallintoneuvosto valitsee uudeksi pääjohtajaksi sosiaalidemokraattisen puolueen puoluesihteerin Erkki Raatikainen ja Eino S Repo saa vain kansandemokraattien äänet.

Helvar vetäytyy televisioiden valmistuksesta, kun valmistaudutaan väritelevision tuloon. Helkama kehittää oman väritelevision, mutta tulipalon tuhottua koelaitteet se lopettaa televisioiden teon.

Tutkijat huomaavat, että teollistuneiden maiden väestöt ovat alkaneet kuluttaa merkittävän osan vapaa-ajastaan televisiota katsellen, mikä passivoi heidän elämäänsä huomattavasti. Länsimaissa vallitseville televisio-ohjelmapoliittisille piirteille on ominaista vakiomuotoinen viihde, vakiomuotoinen kulttuurisisältö ja suunnitteluperiaatteena yleisölukujen maksimointi.

Vauraissa Länsi-Euroopan maissa prosenttia television ulkomaisista ohjelmista on tuotettu USAssa. Yhdysvallat vie ohjelmatuntia vuosittain, kun toiseksi suurin viejä Englanti vie 20 tuntia. Valtaosa televisio-ohjelmien tuotannosta länsimaissa on kaupallista, jonka tuloksia ovat kulttuuripassiivisuuden lisääntyminen, lukutaidon heikkeneminen, kulutusideologia, kova aineellinen kilpailu ja humanistisen ihmiskeskeisyyden syrjäytyminen.

Kulttuurisen ylikyllästystilan ovat aikaansaaneet joukkotiedotusvälineet ja muu kulttuuriteollisuus kapitalismin ansaintamotiivien ja markkinavoimien aktivoimina.

Yksilöltä puuttuu keinoja hallita tilanne: Suomessa kaupallisten yritysten valvoma joukkotiedotus kattaa 70 prosenttia, eduskunnan 20 ja järjestöjen 10 prosenttia joukkotiedotuksen kokonaistaloudesta. Yhdysvaltalaisen ohjelmiston ylivalta lisääntyy varsinkin kehitysmaissa. Ohjelmien virta kulkee rikkaista maista kehitysmaihin.

Televisio on harvinainen Albaniassa. Maaseudun kylien kulttuuritaloissa on televisiovastaanottimet, mutta kaupungeissa ovat yksityiset vastaanottimet yleisempiä. Yrityksillä ja tehtailla on televisiokatseluhuoneet työläisille. Albanialaiset voivat seurata myös italialaisia ja jugoslavialaisia televisiolähetyksiä.

Albania on yksi harvoista maista, jotka eivät osta televisio-ohjelmia USAsta. Englantilainen konservatiivinen poliitikko Margaret Thatcher harjoittelee televisioesiintymistä. Se korvaa National Education Televisionin. Bonanza-sarjafilmissä ei esiinny äitihahmoa, jonka rooli eri kulttuureissa on erilainen ja saattaisi vaikeuttaa tuotteen myyntiä. Sisältö on vailla kansallispiirteitä levikkiriskien vähentämiseksi. Pääoman vienti edellyttää ideologian, ulkomaisen pääoman toiminnalle suotuisan ajattelutavan vientiä, ja tällaisessa elämäntavan ja maailmankatsomuksen viennissä televisio on erityisen tehokas.

YLEn kello 21 uutiset nimetään virallisesti illan pääuutislähetykseksi, joka nähdään molemmilla kanavilla samaan aikaan. Se tulee pian television seuratuimmaksi ohjelmaksi.

Kaksiosainen kabaree kertoo työn raskaudesta. Kabaree synnyttää vilkkaan mielipiteiden vaihdon lehtistössä. He jatkavat ohjelmalla Patakakkonen, jonka ensimmäinen osa lähetettiin Ensimmäinen lottotyttö Hilkka Kotamäki opettaa yleisölle loton. Lottotyttö esittelee arvonnan tuloksen televisiossa. Kotamäki tekee mainoksia televisioon ja lehtiin sekä vierailee tavarataloissa ja muun muassa Danny-showssa.

Yli miljoonan markan jättipotti on suuri mediatapahtuma. Se oli herran tahto, että Peyton Place -sarja keskeytyi televisiossa keskiviikkona. Herra antoi merkin tämän jumalattoman sarjan lopettamisesta ja sammutti sähkövirran. Kanadan telekomissio julkaisee raportin Branching out. Kansan tulee olla viestinnän lähtökohta ja perusta, ja viestinnän tulee palvella kansaa. Viittaus oikeuteen kommunikoida edesauttaa paikallisten kaapelitelevisioverkkojen perustamista sekä tekstitelevisiokokeiluja.

Kanadassa 1,3 miljoonaa kotitaloutta lähes neljännes kaikista on liittynyt kaapelitelevisioverkkoon. Kaapelitelevisiota koekäytetään Ranskassa  Grenoblessa, ja se asennetaan pian moniin Ranskan kaupunkeihin. Englannissa Pamela Lonsdalen luoma lasten televisio-ohjelma Rainbow - Sateenkaari esitetään kahdesti viikossa ITV-kanavalla saakka. Tanskassa katsojaa 1,5 miljoonasta on liittynyt kaapelitelevisioverkkoon. Belgiassa verkossa on miljoona kotitaloutta, Englannissa 1,9 miljoonaa ja Sveitsissä kotitaloutta 1,3 miljoonasta.

Ruotsissa arvioidaan 40 prosentin kotitalouksista olevan verkossa. Yhdysvalloissa Pennsylvanian Wilkes-Barressa kaapelitilaajaa näkee eri maksusta jääkiekko-ottelun ja elokuvan, jota ei keskeytetä mainoksin. Televisiosignaali välitetään satelliititse, ja HBO alkaa levitä. Maksutelevisiota Pay Television esiteltiin ensiksi Pian syntyy muita maksutelevisiokanavia: USAn presidentin Richard Milhous Nixon Kiinan vierailua pidetään ensimmäisenä television parasta aikaa prime-time varten rakennettuna diplomaattisena kohtaamisena.

Kiinan muurilla Nixon sanoo: Japanilainen terroristiryhmä Rengo Sekigun - Yhdistynyt puna-armeija kidnappaa Asama-vuoristossa majatalon emännän ja linnoittautuvat majataloon, jota poliisit piirittävät 10 päivää.

Asama sanso -majatalon tapauksesta tulee vuorelta suoraa uutiskuvaa, ja lähetykset saavuttavat Japanin katsojahuipun, kun poliisien hyökkäystä majalle seuraa 90 prosenttia japanilaisista. Samaan eivät yllä Tokion olympialaiset eikä keisarilliset häät.

Kun Ruotsin televisio esittää Suomessa kielletyn elokuvan Päivä Ivan Denisovitsin elämässä, niin Ahvenanmaan relelähetin suljetaan. Yleisradion ohjelmatoiminnan säännöstössä ei objektiivisuutta aseteta yhtiön ohjelmatoiminnan ylimmän tason tavoitteeksi. Päätavoitteksi katsotaan "oikeisiin tietoihin ja tosiasioihin perustuvan maailmankuvan tarjoamista, kuvan joka muuttuu sitä mukaa kuin maailma muuttuu ja tietomme siitä lisääntyvät, muuttuvat ja täydellistyvät".

Asiallisuus edellyttää, että "esitettävät tiedot ovat perusteltuja ja nojautuvat tehtyihin tutkimuksiin tai riittävään kokemukseen" ja merkitsee, että "pyritään objektiivisuuteen keskittymällä käsiteltävän aiheen kannalta olennaisiin tekijöihin ja näkökohtiin". Ylen televisioteatterin sarja Kahdeksan surmanluotia esitetään. Sen ohjaa Mikko Niskanen , joka näyttelee pääosan. Yleisradion PTS-elin tekee Suomen ensimmäiset järjestelmälliset tiedontarvetutkimukset. Toisessa käsitellään suomalaisten poliittista asiantuntemusta ja toisessa kunnallista tiedontarvetta.

Equadorilainen lehti Chasqui sanoo siitä: Ingmar Bergmanin televisiosarja Scener ur ett äktenskap - Kohtauksia eräästä avioliitosta esitetään kuudessa viikossa. Sven Nykvist kuvasi sen pääosin Fårön saarella.

Englannissa alkaa televisiosarja Last of the Summer Wine - Vielä virtaa. Sitä esitetään 25 maassa. Elvis Presleyn Aloha From Hawaii -konsertti välitetään Hawaijilta satelliititse 40 Aasian ja Euroopan maan televisiovastaanottimiin.

Katsojia on 1,5 miljardia. Televisio-ohjelma Kansalaisen tietolaari saa tiedonjulkistamisen valtionpalkinnon. Televisioteatteri esittää sarjan Solveigin laulu. Suomessa on 11 kaapelitelevisioyhtiötä, ja perustetaan vielä yksi. Bengt N Fagerlund sanoo Mainonnan tietokirjassa: Mainonta on nykyään osa elämäämme ja sen vaikutus ulottuu kaikkialle. Mainonta on länsimaisen markkinatalouden symboli.

Nykypäivän kuluttaja tekee valintansa mainonnan vaikutuksen alaisena, ja tämä vaikutus on välillinen tai välitön. Tuotteita, joita ei mainosteta, ei tunneta, ja ne häviävät markkinoilta.

Yhteiskunnan kehitykseen on mainonta vaikuttanut suuresti ja sen vaikutus saattaa tulevaisuudessa vielä kasvaakin. Eurovisio ottaa Intervisiosta aihetta, kun se otti saman määrän, vaikka Intervision tarjonta lännelle on noussut aiheesta yli aiheeseen. Intervisio käyttää lähes aihetta Eurovision tarjoamasta lähes aiheesta, kun Intervisio käytti aihetta.

Los Angelesissa muutaman kilometrin päässä Hollywoodin unelmien studioista poliisi piirittää talon, jonne kuusi Symbionese Liberation Army SLA - Symbioottisen vapautusarmeijan nuorta on kätkeytynyt.

Kaikki ammutaan tai räjäytetään ulos, ja tapahtuma filmataan. Kyseessä on suora televisiolähetys, ja vanhemmat katsovat kotonaan omien lastensa kuoleman sillä hetkellä kun se tapahtuu. Tunnin mittainen lähetys on parhaaseen katsoja-aikaan kello 17, ja merkitsee kultakaivosta sen Los Angelesin poliisilta tilanneelle televisioyhtiölle. Yhdysvaltalainen psykologi Charles E Osgood kehittää kokoelman Atlas of Affective Meanings, joka sisältää käsitteen merkitykselliset vastaavuudet 25 kulttuurissa ja kielessä.

Sanakirjan tietojen avulla voidaan yhden kulttuurin piirissä havaittu merkitys muuntaa mahdollisimman tarkasti 24 muun kulttuurin kieleen. Tutkimuksella on laajat sovellutusmahdollisuudet kansainvälisessä mainonnassa ja muussa propagandassa sekä näiden vaikutusten tutkimisessa. Monikansallisten yritysten kansainvälisten mainoskampanjoiden on entistä helpompi puhkaista kulttuureiden välinen kielimuuri. Portugalissa radio ja televisio kansallistetaan Neilikkavallankumouksen Revolucão dos Cravos jälkeen.

Ranskassa lähetetään televisio-ohjelmaa vuodessa tuntia, mutta jo 13 tuntia. Yle esittää televisiosarjan Myrskyluodon Maija. Suomessa on 1 mustavalkolupaa ja värilupaa. Tilanne on mustavalkolupaa ja 1 värilupaa.

Englantilainen lehtimies George Lennox käy Suomessa kertomassa, kuinka CIAn virkailijoiden henkilöllisyys voidaan yrittää selvittää. Ajankohtainen kakkonen ryhtyy tekemään hänestä ohjelmaa, jossa hän esittäisi listan 11 Helsinkiin sijoitetusta CIAn virkailijasta. Ohjelman lähettämisen estävät pääjohtaja Erkki Raatikainen sos. HTV tuottaa omia ohjelmia, mutta luopuu taloudellisista syistä niiden valmistamisesta. Finnpanel tutkii television katselua ja radion kuuntelua.

Suomessa television katselua on tutkittu vuodesta Silloin tutkimukseen valitut paneelijäsenet pitivät päiväkirjaa 15 minuutin tarkkuudella siitä, mitä ohjelmaa kuka kulloinkin katsoi.

Tutkimuksessa otetaan käyttöön TV-mittari, jolloin tutkimukseen osallistuvien talouksien television katselua siirrytään mittaamaan elektronisesti sekunnin tarkkuudella. TV-mittaritutkimuksessa on satunnaisesti valitut taloutta.

Paneelin jäseniä ovat kaikki kolme vuotta täyttäneet perheenjäsenet yhteensä noin henkilöä. MTV on ostanut 14 elokuvaa, joiden esittäminen on estetty. Poliittisista syistä on kielletty: MTV on hylännyt useita näytelmiä, jotka on tehty kotimaisten romaanien pohjalta: Jukka Pakkaslahden Hylätyt ja Saako Suomessa sanoa?

Yleisradio TV-1 on kieltänyt lastenohjelmat Palestiinan lapset; Pioneerileiri; Rintala, Uu ja poikanen uusintakielto ja Keskusteluja lasten kanssa; asiaohjelmat Muuttajat ; Lapin maapolitiikka ; Työ markkinoilla ; Tavallisia ihmisiä ; Yhteiskunnallisen toimituksen työmarkkinaohjelmat ; Onko rehellisyys perinyt maan? Vasemmiston yhteistyö; Byrokratia; Solidaarisuusmarssi; Suomalaiset yritykset Portugalissa; Aseistakieltäytyjät; Okko Kamu uusintakielto ; Ploiri; Pakkohuutokaupat; Ilottomat tytöt uusintakielto ; Mannerheim osa 2, uusintakielto ; Vain unelma jäljelle jää uusintakielto ; Metallilakko; Maakaupat; Oletko sinäkin?

Kiinassa lähetetään ensi kertaa televisio-ohjelmaa satelliitin välityksellä: Tshou En-lain eli Zhou Enlain hautajaiset. Kolumbiassa konservatiivinen puolue vastustaa television historiallista sarjaa, jonka tekijä on Gabriel Garcia Márques Yhdysvalloissa kokeillaan kaapelitelevisiossa valokuitua. Alabaman Birminghamissa toimii ensimmäinen valokuitukaapelitelevisiojärjestelmä.

Montrealin olympialaisissa on käytössä digitaalinen järjestelmän vaihtolaite Digital Intercontinental Conversion Equipment DICE, jolla vaihdetaan televisio-ohjelma standardilta toiselle.

Englannissa BBC tarjoaa tekstitelevisio- eli teletext-palvelua Ceefax. Ceefax-lisälaitteilla varustettuja televisiovastaanottimia on noin 10 kappaletta. Tekstisivut on tallennettu tietokoneen muistiin.

Sivulla on 24 riviä, ja riville mahtuu 40 merkkiä. Sata sivua siirretään noin 24 sekunnissa. ITV tarjoaa vastaavaa palvelua Oracle. Sen käyttäjiä on , ja heidän käytettävissään on sivua. Tama New Town kokeilu alkaa Tokiossa. Suomessa värilupia on eli 18 prosenttia mustavalkoluvista. Väritelevisioita myydään , kun niitä myytiin 30 ja vain Helsingin Puhelinyhdistys HPY aloittaa kaapelitelevisioverkon rakentamisen.

Aiheutuu pieni myrsky, kun Elanto hankkii itselleen yhden Helsingin Kaapeli-television osakkeesta. Television katselu tarjoaa tekemistä silloin, kun ei olla työssä Mutta sen lisäksi se on toimintaa, joka tyypillisesti on irtautunut muista sosiaalisista rooleista - vanhemman, aviopuolison, ryhmän tai yhdistyksen jäsenen rooleista.

Intervision laulukilpailut järjestetään Sopotissa. Siellä Puolan valtion televisio järjesti ensi kerran Sopotin laulufestivaalit. Myös nimenä on Intervision laulukilpailut. Festivaalit ovat avoimet Euroopan ulkopuolisille maille kuten Kuuba ja Mongolia.

Se otetaan säännölliseen käyttöön. Warner-Amex Cable aloittaa kaksisuuntaisen tiedonvälityksen kokeellisessa järjestelmässä Columbuksessa Ohiossa. Katsojat voivat äänestää suosikkimusiikkiaan. Yhdysvalloissa Ted Turner, joka omistaa Atlantassa paikallisen televisioaseman, vuokraa satelliittiaikaa ja lähettää kaapeliin ilmaiseksi vanhoja televisiosarjoja ja elokuvia. Hän rahoittaa lähetykset myymällä mainosaikaa.

Haastattelu lähetetään USAssa sarjana. Münchenissä kuvataan Vanhaa Kettua. Hauptkommissar eli rikoskomisario Erwin Kösteriä esittää näyttelijä Siegfried Lowitz. Ne ovat maksullisia tilattavia kanavia. YLE vakiinnuttaa pääuutislähetyksen alkamisajaksi HTV-verkon varrella on 44 kotia ja 90 katsojaa. Suomessa aloitetaan Telset-järjestelmän koekäyttö. Sen perustajat ovat Helsingin Puhelinyhdistys, Nokia ja Sanoma. Järjestelmässä on tietokone PDP 11, johon puhelinverkoitse on liitetty väritelevisiovastaanottimia tai näyttöpäätteitä.

Italialainen ohjaaja Pier Paolo Pasolini sanoo televisiosta: British Telecom ottaa ensiksi käyttöön Englannissa videotexin nimellä Prestel. Iranin radio ja televisio korvataan Iranin islamilaisen tasavallan äänellä ja näyllä. Nalle Luppakorva saa ensi-iltansa Suomen televisiossa Pikku Kakkosessa. Helsingin Telset aloittaa videoteksti- eli teletietopalvelun Euroopan toisena kaupallisena palveluna. Saksalainen porvarillinen tarkkailija Michael Schwarze kirjoittaa Frankfurter Allgemeine Zeitungissa: Se on muuttanut heidän havaintojaan ja sosiaalista käyttäytymistään.

On syntynyt uusi ihmistyyppi: Ihminen ei enää mene maailmaan, maailma tulee asuinhuoneisiin". Hän kutsuu televisiota kaikkivaltiaaksi välineeksi. Intiassa aletaan tehdä saippuaoopperoita. Perhe- ja yhteisösarjoja Ham log, Buniyad seuraavat populaarielokuvan estetiikkaa noudattavat suurtuotannot Ramayana- ja Mahabharata- eepoksista. Jälkimmäinen eepos kerää esityskautenaan kaikkien aikojen suurimmat katsojaluvut.

Kuuban televisio lähettää päivittäin ohjelmaa kahdella kanavalla. Helsingin Telset käynnistää kaupallisen toimintansa. HS-Tele tuottaa Telsetille tietosivuja. Suomessa väritelevisioiden määrä ohittaa yksiväristen televisioiden määrän.

Imatran kuvaputkitehtaan toiminta päättyy. Valco perustettiin ja FinnValco Saksalainen filosofi Günther Anders sanoo televisiosta, että informaatiosta tulee konformaatiota eli yhdenmukaistamista.

Musiikkikanava Music Television MTV aloittaa lähetyksensä Yhdysvalloissa, mutta alussa kanavaa pystyy seuraamaan miljoonan yleisö. MTV aloittaa Euroopassa Nykyään miljoonaa ihmistä maassa voi seurata jotain 19 eri kanavasta. Suomen MTV aloittaa Pohjoismaissa MTV tavoittaa 6,8 miljoonaa kotitaloutta. Englannissa kokeillaan maksullisia kaapelitelevisiolähetyksiä Pay-TV. Norjassa ei enää pelätä, että televisio tiedonvälittäjänä koituisi vaaraksi painetulle sanalle.

Heidän yksityiselämäänsä seurataan myös. YLEn televisioteatteri esittää ohjaajan ja näyttelijän Jukka Sipilä sarjan Kukkivan roudan maat. Se perustuu Eino Säisän romaaniin. Suomen televisio tekee ensimmäisen tositelevisio-ohjelman Aikapommi, jossa kymmenen ihmistä viettää kaksi vuorokautta suljetussa tilassa. Elokuvakriitikko ja ohjaaja Eero Tuomikoski ohjaa Yleisradiolle Leo Hurstin kanssa käsikirjoittaman näytelmäelokuvan Suvi.

Suomessa Mainostelevisio saa perustaa omat uutiset. Mainostajat pettyvät uutisiin, sillä hinnat eivät vastaa katsojamääriä.

Aamulehti käynnistää koeprojektin Telset ja jatkaa Tampereen Tietoverkon koelähetyksiä. Tampereen kaupunki antaa rahaa Aamulehden kaapelitelevisiolle ostamalla yhtiön osakkeita. Katso-lehti saa kilpailussaan TV2n ohjelman Uurnilla tavataan vuoden parhaaksi televisio-ohjelmaksi. Ohjelma on uhka eräille yhteiskunnan organisaatiomuodoille, sillä ohjelmaneuvostossa se tuomitaan ohjelmatoiminnan säännöstön vastaiseksi, toimittajat esa Toijonen, Eero Ojanperä ja Erkki Saksa asetetaan erikoisvalvontaan eikä ohjelmaa nähdä uusintana.

Ohjelma pureutuu politiikkaan ironialla ja epäsovinnaisuudella. Risto Sinkko toimittaa Viestintätutkimuksen seuran kirjan Televisio ja suomalainen. Sveitsissä käynnistetään maksulliset kaapelitelevisiolähetykset. Kuvaputken kehittäjältä venäläiseltä televisiotekniikan pioneerilta Vladimir Zvorykin kysytään mielipidettä television kehityksestä.

Hän toteaa, että teknisesti hyvä, mutta ohjelmistoltaan katastrofaalinen. Jukka Sihvonen määrittää sankaria: Tuon struktuurin yhteisenä nimittäjänä on arkkienkeli Mikael, Taivaallisten Sotajoukkojen Johtaja. Suomessa päivälehteä kustantavia lehtiyhtiöitä toimii Telsetin parissa. Visusek rakentaa ohjaimen PTL-Telen videoneuvottelutiloihin. Tilat ovat Suomen ensimmäiset. USAssa Knight-Ridder Newspaper aloittaa kaupallisen videotexpalvelun Floridassa nimellä Viewtron, mutta se lopetetaan kolmen vuoden kuluttua.

Musiikkitelevisio MTV esittää ensimmäistä kertaa, näin sanotaan, mustan artistin videon: Michael Jacksonin Beat It. Lahdessa ensimmäiset satelliittilähetykset vastaanotetaan Riihelän alueen kaapelitelevisioverkkoon. Vantaalla Myyrmäen ja Martinlaakson huoltoyhtiöt tekevät laskelmia olarilaiseen tapaan. Helsingin yleisurheilun MM-kisat tuo Espoon Otaniemeen kaapeliverkon.

Nokia ostaa Saloran perustettu ja ruotsalaisen Luxorin perustettu Connell tuumii, että se, mitä katsojilta television edessä odotetaan tai vaaditaan, ei ole ollenkaan samaa kuin mitä vaaditaan tai odotetaan työssä tai luokkahuoneessa Osa television katselun nautinnosta syntyy juuri tästä erosta ja siitä, mikä voi tuntua kaikkien velvollisuuksien tai kieltojen täydelliseltä puuttumiselta.

Matti Hämäläinen kirjoittaa Sanomalehtimiehessä: HTVn osake-enemmistö siirtyi Sanomalle. HTVn jakeluverkossa on yli 78 taloutta ja 12 kanavaa. Tiedotusopin professorin Pertti Hemánus mukaan kaapelitelevisio voisi toimia merkittävänä paikallisena viestintävälineenä tutkimalla paikallista ja alueellista todellisuutta tavalla, joka paljastaa paremmin kuin muut tiedotusvälineet lähitodellisuuden ilmiöitä ihmisille tiedoksi.

Kaapelitelevisio voisi keskittyä sellaisille elämänalueille, joita muut tiedotusvälineet hoitavat huonosti tai laiminlyövät. Näin uusi väline täyttäisi tiedotuskentässä aukon ja lisäisi lähidemokratiaa toimialueellaan. Rauhan- ja konfliktintutkimuskeskuksen johtajan Tapio Varis johdolla tehtiin uusi tutkimus maailman televisio-ohjelmavirroista kahden viikon ajalta yli 50 maasta.

Merkittäviä muutoksia ei ole verrattuna edelliseen tutkimukseen Tampereen yliopiston tiedotusopin laitos, B-julkaisuja No 14, Yhdysvaltalainen sarjakuvapiirtäjä, käsikirjoittaja ja televisiotuottaja Matt Groening alkaa USAssa tehdä sarjaa Simpsonien perhe. Englannissa koomikko Tommy Cooper romahtaa ja kuolee sydänkohtaukseen miljoonien televisiokatsojien edessä. Sarja jatkuu asti. Samoihin aikoihin esitetään toista tietokoneaiheista sarjaa Tietokonejengi.

Hufvudstadsbladet ryhtyy välittämään omia ohjelmia Helsinki-television HTV kaapeliverkossa. Suomessa on 14 Telset-yhtiötä. Perustajia ovat lähinnä sanomalehdet. Suomessa toimii Posti- ja Telelaitoksen videotex, joka saa nimen TeleSampo. Keväällä lupatarkastaja kierteli täälläkin. Kymmenkunnassa yksityisasunnossa oli luvaton televisio.

Yhdessä tapauksessa katseltiin väriteeveetä mustavalkoluvalla, kun sen värit olivat niin huonot. Yli maata lähettää televisio-ohjelmaa. Televisiovastaanottimia on miljoonaa. Musiikkitelevisio MTV tuottaa tuntisen hyväntekeväisyyskonsertin Live Aid, jolla maailman tähdet keräävät rahaa Etiopian nälkää näkeville.

Dallasin ja Dynastian menestys on vahvistanut tshekkiläisen kirjailijan Milan Kundera huomautuksen: Se harjoittaa televisiotoimintaa. Miehet seuraavat enemmän kuin naiset vähintään 10 prosenttiyksikön ero sarjafilmejä Benny Hill Show, Ritari Ässä, Taistelupari ja Maanalainen armeija iskee jälleen sekä elokuvia tai näytelmiä Muukalaisia junassa, Julma maa, Hirvikeikka, Kuudes mies, Taksikuski, Vääpeli Sadon tapaus eli Ihmiskoirat ja Aidankaatajat eli Heidän jälkeensä vedenpaisumus.

Naiset seuraavat miehiä enemmän sarjafilmejä Dynastia, Dallas, Neiti Marplen mysteerit, Sairaala kaupungin laidalla, Liisan seikkailut ihmemaassa, Lemmenlaiva, Kuningattaren jalokivi, Lellikki, Serkkuni Raakel ja Fame sekä elokuvia tai näytelmiä Valkoiset ruusut, Pekka Puupää kesälaitumella, Katariina ja Munkkiniemen kreivi sekä Hätävalhe. Naiset seuraavat televisiosta romanttisia elokuvia ja saippuaooppera-sarjafilmejä. Suomessa on taloutta kytkettynä kaapeliverkkoon, joita on Neuvostoliiton televisioverkostoon kuuluu televisiokeskusta.

Tietoliikennesatelliiteilla Orbita, Ekran ja Moskva televisiolähetyksiä välitetään kaikkiin maan kaupunkeihin ja lähes kaikille maaseutualueille. Noin miljoonaa katsojaa seuraa töllöstä, kun prinssi Andrew nai Sarah Fergusonin Westminster Abbeyssä. Suomen hallitus antaa toimiluvan Kolmostelevisiolle. Se merkitsee elokuvien määrän lähes kaksinkertaistamista runsaasta elokuvasta elokuvaan vuodessa. Ensimmäiset kevyet videokasettijärjestelmät Sonyn U-matic otetaan käyttöön liikkuvassa televisiotuotannossa, myöhemmin Sonyn Betacam ja sitten Betacam SP.

Belgiassa 84,3 prosenttia kotitalouksista on kaapelitelevision piirissä. Ranskassa 0,5 prosenttia kotitalouksista on kaapeloitu. Kaupallista televisiota voivat katsella kaapeliyhtiöiden asiakkaat. Sarja alkaa ilmestyä itsenäisenä Fox-kanavalla. Tiirismaalle rakennetaan tilat TV3-lähettimelle. Uutistoiminnassa siirrytään kokonaan Betacam SP -laitteisiin. Nokia ostaa saksalaisen televisiotehtaan Standard Elektrik Lorenz ja ruotsalaisen tietokoneyhtiön Ericsson Information Systems.

Yleisradio auttaa Mainostelevisiota MTV alentamalla lähetysajan vuokraa. YLE alentaa vielä entisestään vuokraa. Uusi Suomi televisiokuuluttajasta Saara Karlsson: Saara on luonteeltaan puhelias ja lähetystoiminnan pojat ovat palkinneet hänet vuoden Pulisen-palkinnolla. Lohjan elektroluminenssiin perustuva litteä taulutelevisio on eräs mahdollisuus. Finlux lupailee valmiita ratkaisuja tienoilla.

Salora uskoo perinteiseen kuvaputkeen. YLE aloittaa digitaaliseen äänenkoodausjärjestelmään perustuvat television stereolähetykset Helsingissä ja Turussa. Pohjoismaat ovat tehneet yhteispäätöksen järjestelmän käyttöönotosta. Kaapeliverkon kanavan ohjelma koostuu valtakunnallisesta osuudesta ja paikallisesta ohjelmistosta.

USAssa joukkoviestimet ovat mekanismi ideologiselle johtoasemalle ja kanava militarismikulttuurille. Pentagon-järjestelmän vaikutus yhteiskuntaan on suuri. Oikeistodiskurssit ovat juurtuneet syvälle televisokanavilla Fox etupäässä , kaapelitelevisiossa, radion puheohjelmissa, kirjankustannusalalla, aikakauslehdissä ja internetissä. Baltian maissa television merkitys kasvaa ja toiminta laajentuu.

Suomessa, Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa julkisen palvelun television osuus katseluajasta vähenee. Neuvostoliitossa on syntymässä kaapelitelevisioyhtiöitä, joista yksi on Nika TV. Sillä on aluekeskus Karjalassa. Ylen TV2 alkaa esittää sarjaa. Unkarissa toimii kaupallinen televisioasema. Yksityiset hakivat lupia 20 radioaseman ja 30 televisioaseman perustamiseen. Yhdysvaltalaisen filmintekijän Jonathan Nossiter dokumentissa Quentin Crisp tämä sanoo, että televisio on purukumia silmille.

Sen katsojaosuus Kuubassa on lähes nolla. Musiikkitelevision MTV Unplugged aloittaa akustisten konserttien esittämisen. YLE esittää televisiosarjan Huojuva talo. Vain TV1 esittää Suomessa väritelevision omistaa 90 prosenttia kotitalouksista, kun se oli lähes joka toisessa kodissa. Moskovassa perustetaan Venäjän valtion omistama Rossija 1 - Venäjä. Persianlahden sota operaatio Desert Storm - Aavikkomyrsky on ensimmäinen informaatioaikakauden tiedotussota.

Koska vuorokauden ympäri jatkuvien suorien uutislähetysten ajatus on uusi, asevoimat eivät ottaneet sitä täydessä mitassa suunnitelmiinsa. Televisiossa esitetään täsmäohjusiskuja ja siistiä vihollisen neutralointitoimintaa.

Tietokonepelejä muistuttava propaganda ei näytä siviilien ja sotilaiden kuolemaa eikä kärsimyksiä. Pyritään oikeuttamaan sotamyönteinen ilmapiiri ja levittämään USAlle myönteistä informaatiota.

Eroottinen gay hieronta kuopio saksalaisia automyynti sivuja

Syitä on monia, mutta kaksi isoa syytä lienee ylitse muiden: Moni on myös matkansa varrella unohtanut sen oleellisimman: Sitä emme tiedä, miksi toiminta loppui esimerkiksi Aurakadun ja Yliopistonkadun kulman iltaravintolakompleksissa, mutta kaupungin iltaravintolakartta näyttää taas erilaiselta.

Me lupaamme teille pitää henkilökunnastamme ja teistä, rakkaat asiakkaamme, hyvää huolta jatkossakin. Toimintamme on aina ollut ja tulee aina olemaan läpinäkyvää, me emme kikkaile lakien ja viranomaisohjeiden ollessa kyseessä.

Pidämme arvossa palvelun korkeaa tasoa, monipuolisuutta ja henkilökuntamme ammattitaitoa. Asiakkaanamme tiedät tukevasi suomalaista yrittäjyyttä ja tiedät myös mahdollistavasi osaltasi sen, että voimme työllistää yli 70 hengen henkilökuntamme jatkossakin.

Opiskelijabileissä vieraillessasi tuet arvokasta ainejärjestöjen ja opiskelijayhdistysten toimintaa, lukemattomat Suomen tulevaisuuden ammattilaiset kasvavat turkulaisissa opinahjoissa ja kasvua matkalla luotsaavat eri alojen edunvalvontayhdistykset.

Jokusen päivän kuluttua tulee kuluneeksi neljäkymmentä vuotta siitä, kun vanhempani kohtasivat Turun yössä. Silloinkin opiskelijakaupunki Turussa osattiin lähteä viihteelle opiskelun vastapainona ja eräänä sellaisena yönä törmäsivät toisiinsa kielenkääntäjäksi opiskeleva, Hämeestä kaupunkiin päätynyt äitini ja insinööriksi opiskeleva, kainuulainen isäni.

Samankaltaisia kohtaamisia olemme voineet mahdollistaa Eerikinkadulla jo pian 21 vuotta, Night Club Marilyn on palvellut opiskelijoita alusta saakka ja Night Club Vegasin opiskelijaariemuja on koettu kuusi vuotta. Bilekonseptien kirjo on huima ja yli neljän vuoden ajan Vegasin bileiden yhteyteen on voitu järjestää myös sitsit.

Sitsikulttuurin historia on monipuolinen ja hyvinkin kansainvälinen, vaikutteita juhla on saanut mm. Erään version mukaan sitsit ovat saaneet alkunsa Britannian ratsuväen kirmailuista. Joka tapauksessa suomalaiset sitsit ovat oma, ainutlaatuinen ilmiönsä.

Osa sitseistä on vain yhden ainejärjestön opiskelijoista koostuvia, mutta suurimmaksi osaksi meillä Vegasissa on sitsattu poikkitieteellisesti kahden tai useamman yhdistyksen kimppana.

Tämä akateeminen pöytäjuhla on omiaan tutustuttamaan opiskelijoita toisiinsa, sillä pyrkimys on järjestää osallistujat pöytiin siten, että joka toinen on nainen ja joka toinen mies ja jos mahdollista, vastakkaiset henkilöt edustavat eri sukupuolia. Sitsiperinteet vaihtelevat korkeakoujen ja ainejärjestöjen välillä, mutta tiettyjä perusperiaatteita noudatetaan kaikissa perinteisellä kaavalla etenevillä sitseillä. Sitsijärjestäjät plaseeraavat pöydät valmiiksi ennakkoon ja asettelevat mahdolliset koristelut paikoilleen.

Puheiden, laulujen ja muun ohjelman täyteisessä juhlassa on monesti tarjolla kolmen tai useammankin ruokalajin ateria juomineen. Laulunjohtajat kertovat sitsien alkuun säännöt, joita kyseisillä sitseillä noudatetaan.

Pöydistä ei esimerkiksi poistuta ilman lupaa, häiritsevä lörpöttely ja toisten päälle puhuminen ei ole suotavaa, ruokaan isketään kiinni vasta, kun siihen on lupa, ohjelman aikana ei saa syödä jne. Rikkureille voidaan langettaa eri asteisia rangaistuksia.

Pöydistä löytyy tavallisesti lauluvihot, jotta yhteislaulu sujuisi. Osa perinteisistä sitsilauluista siirtyy ns. Sitsilauluperinteeseen kuuluu kuitenkin myös biisien uudelleensanoitusta eli lauluvihosta saattaa löytyä juuri tiettyä sitsiteemaa varten loihdittuja, tuttujen kappaleiden uudelleensanoituksia. Kuka tahansa voi ehdottaa yhteislaulua, yleensä mahdollista on myös tarjoutua spontaanisti esiintymään. Interaktiivisuus on sitsien kantava voima. Etenkin laulujen päätteksi skoolataan. Maljoja nostettaessa maljaa nostetaan ensin pöytäseuralaisen kanssa naiset vasemmalle ja miehet oikealle , sitten vierustoverin kanssa ja lopuksi vastakkaisen istuvan sitsaajan kanssa.

Viime viikolla sitsattiin peräti kahtena iltana. Lööppijulkkisbileisiin virtasi sitsien jälkeen huima määrä erinäisiä tuttuja ja tuntemattomia paparrazzien lemmikkejä, joiden yön kohokohta oli Tauskin energinen livekeikka. Torstaina sitsikulttuuriin sukelsivat viikset viuhuen Delta, Akateeminen Viiksiseura, Asteriski ja Kanta. Viikset olivat must sukupuolesta riippumatta. Viiksisitsit jatkuivat mahtavilla Viiksibileillä, joiden lipputuotoista osa lahjoitettiin Suomen Movember-säätiölle miesterveyden edistämiseen.

Marilynin keskiviikossa bailasivat Turun Yliopiston matemaattis-luonnontieteellisen tiedekunnan ainejärjestöt tiedekuntaolympialaistensa jatkoilla, Bar-A-Lympics olikin oikein paikallaan fyysisemmän mittelön päätteeksi.

Torstaina avasimme pikkujoulukauden, kun Turun AMK: Itse Joulupukkikin vieraili näissä bileissä ja jakoi mukavia paketteja kaikille AMK: Myös me olemme olleet ilmeisen kilttejä, sillä pukki antoi meille jonkun TSTS: Pyhäinpäivän aattoomme kuului Turku Fashion, upea show marssitti yleisön eteen talven ja pikkujouluajan muotia sekä henkeäsalpaavan taitavasti toteutettuja body painting –tuotoksia taitavasti valitun musiikin siivittämänä.

Maailman köyhimpien maiden lasten hyväksi järjestettävään Nenäpäivään varoja keräävän hyväntekeväisyystapahtuman catwalk-malleiksi olivat rohkeasti lähteneet myös Kike Elomaa sekä Janina Andersson. Tsekkaa upeita kuvia Vegasin FB-saitilta!

Veljekset Grimmin kammottavuuksia, makaabereja yksityiskohtia ja julmuutta pursuavien satujen ensijulkaisusta tulee kuluneeksi tänä syksynä vuotta. Grimmit eivät itse kirjoittaneet satuja, vaan keräsivät kansansatuja ja muokkasivat niistä myyvempiä versioita. Alkuaan nämä kokoelmaan päätyneet kansansadut oli suunnattu aikuisille, sillä ne sisälsivät melkoisesti raakuuksia, karkeuksia, seksiä ja säädyttömyyttä.

K iltasatuja ja muita yön odotukseen kuuluvia rituaaleja löydätte keskiviikkona Marilynistä, kun kaupungin suurimmat pyjamabileet eli Bedtime Stories valtaa yökerhomme. Puputossuissa ja yöpaidassa haahuilu ei ole koskaan ollut näin hauskaa, lakanoiden ja tyynyliinojen somistamaan yöhön teidät johdattelevat Kanta, Kompleksi ja SKlubi.

Nopeimmat yökukkujat saavat haalarimerkin! Suvaitsevaisuuden lippua liehuttava Vähän Vinommat Liikennevalobileet -bilesetti oli viime vuonna menestys kaikenlaisten bilettäjien keskuudessa. Värikoodeilla pääset näyttämään, oletko varattu, vapaa vai enmävaantiedä sekä tarkentamaan, kiinnostavatko tytöt, pojat vai molemmat. Let the rainbow games begin!

Lynin tiistaiyössä rentoutuminen koitoksen jälkeen oli lääkisläisille siis enemmän kuin paikallaan. Ilmeisesti jännitys purkautui erityisesti musiikillisessa muodossa, sillä karaokeisäntämme Jaksu pyysi erikseen antamaaan täyden kympin illan karaokesessioinneille.

Turku Students keskiviikkona ja torstaina helpotti opintotukea odottavien budjettituskaa, sillä haalareissa tai opiskelijakortilla sisäänpääsymaksun saattoi totuttuun tapaan sujuvasti ohittaa ja nopeimpia ilahdutettiin myös haalarimerkillä.

Torstaiyössä Vegasin tiloista kuului ihmissusien ulvontaa, monsterien karjuntaa ja luiden kolinaa – ESN aloitti piinaavan, kolmipäiväisen Halloweenimme kauhistuttavilla sitseillä ja veret seisauttavilla bileillään. Kansainväliset vaihto-opiskelijat olivat muuttuneet zombieiksi, voodoo-papeiksi, noidiksi, muumioiksi ja erinäisiksi populaarikulttuurin kauhun sanansaattajiksi. Piinaavasta tunnelmasta omalta osaltaan huolen piti kammottava henkilökuntamme, joille annettakoon high five esimerkillisestä teemaan uppoutumisesta.

Esikouluikään ehtinyt Vegas oli kutsunut pahaa-aavistamattomat syntymäpäivävieraat juhlaan, jossa kauhu kyti kaikkialla. Suuren kurpitsajuhlan makuun päästiin myös Lynissä, night of the living dead keräsi laumoittain yön olentoja ja bileet jatkuivat aamun sarastukseen.

Kauhukammiot aukesivat lauantaina uudelleen, tällöin piinaa jatkettiin kellojen siirtyessä tuntia tavallista pidempään. Vuoden kauheimmat kolmipäiväiset ikuistettiin manalan paparazzien toimesta ja kuvia näette ainakin tässä diaryssä että Facebookissa.

Eräs tämän viikon diarykuvista ei liity lainkaan kauhuun, vaan siihen, että pitkäaikainen DJ: Tila kuulemma toimi mainiosti tämän tyyppisessäkin juhlassa eli ei kun varailemaan – viikonloppuisin kympistä puoli kahteentoista on tilan varaus yli kahdenkymmenen hengen seurueille maksutonta. Halloweenfanaatikot toki jatkavat juhlaansa koko ensi viikonkin, varsinainen Halloween päivä on lokakuun viimeinen ja Day of the Dead eli meksikolainen kuolleiden päivä toinen marraskuuta.

Me sen sijaan siirrymme muun tyyppisten teemojen pariin, Lyn auki ti-la ja Vegaskin ke-la eli vauhtia piisaa. Keittopäivän jälkeisessä keskiviikossa Bar-O-Lympics valtaa Lynin, matemaattis-luonnontieteellisen tiedekunnan ainejärjestöt eli odotettavissa on mahtavat olympiaadit. Vegasissa alkuilta starttaa Lööppijulkkissitseillä, joiden jälkeen keltaisenlehdistön suosikit läheltä ja kaukaa ovat tervetulleita Lööppijulkkisbileisiin kymmestä eteenpäin.

Forum Romanumin ja PuTexin juonimissa kekkereissä parhaat lööppijulkkiskopiot palkitaaan ja live-esiintymisestä vastaa Tauski – ihan se oikea Tauski, nimittäin!

Marraskuun ensimmäinen aloittaa Pikkujoulukauden Lynissä, illan vetovastuussa ammattikorkean terveysalan opiskelijayhdistys TSTS ja bilelegendan nimi on tietenkin Bongaa Tonttu. Pukit, tontut ja porot ovat kaikki lämpimästi tervetulleita. Marraskuun eka aloittaa myös miesterveyden puolesta liputtavan, kansainvälisen Movemberin, johon kuuluu kaikenlainen viiksien kasvattelu ja viiksiin liittyvä hassuttelu.

Jos teema on vähääkään vieras, tsekkaa http: Naispuoliset bilettäjät ovat mitä tervetulleimpia ja sitä paitsi kaikille jaetaan arkillinen viiksiä! Viikonloppuummekin on istutettu tärkeää asiaa tukeva tapahtuma.

Viikko vierähti syysloman imussa, onnelliset vapaan viettäjät viihtyivät niin Lynissä kuin Vegasissakin. Kaksipäiväinen Kaljaviestimaraton sopi syysloimaviikkoon kuin nenä päähän ja joukkoon sulautuivat oivasti myös kunnallisvaaleista viihteen varjolla muistuttavat Muutosbileet. Nämä bileet järjestivät siis Varsinais-Suomen Kokoomusnuoret ja Turun Yliopiston Kokoomusopiskelijat, mutta jokasen äänioikeutetun kannattaa ehdottomasti tsekkailla ajan kanssa kunnallisvaaleissa olevia ehdokkaita ja eri puolueita, verrata ja punnita: On mahtavaa, että me Suomessa saamme äänestää, monessa maassa kansalaisilla ei tätä mahdollisuutta ei ole.

Ennakkoäänestys starttasi viime viikolla ja varsinainen vaalipäivä on tulevana sunnuntaina. Solutasoon pureutuva tentti on ensimmäinen varsinainen koitos pääsykokeiden jälkeen ja tästä se sitten alkaa. Tenteistä eivät lääkisopiskelijat pääse kiemurtelemaan, niitä tulee piisaamaan lukematon määrä ennen tutkinnon loppumetrejä.

Sisäänpääsy lääkärileikkijuhliin on maksuton ja Lynin Keittopäivähän osuu tiistaille. Keskiviikkona ja torstaina kutsumme kaikki poikkitieteellisiin Turku Students –bileisiin, joihin opiskelijakortilla pääsee maksutta, maksuttomuus sisäänpääsyssä suodaan myös haalareihin sonnustautuneille. Haalarimerkit luvassa kumpaisenkin illan nopeimmille bilehileille! Vegasin torstain bilemaasto on vuoden pelottavin, sillä vaihto-opiskelijoita houstaava ESN järkyttää juhlakansaa legendaarisissa Halloween bileissään.

Elävien kuolleiden, piinattujen sielujen, manattujen yön eläjien ja vastenmielisten otusten kokoontumisjoissa hurmetta ja höttöä riittää. Turhaan huudatte kauhusta, kukaan ei kuule! Vuoden kauhein viikonloppu levittäytyy kahteen kerrokseen, valtakunnan mieleenpainuvimmat Halloween lavasteet ja koristeet sekä teemaan järkyttävällä vimmalla heittäytyvä henkilökuntamme saavat teidät näkemään painajaisia vielä viikkoja näiden pirskeiden jälkeen.

Perjantaina vietämme perinteisesti Vegasin syntymäpäiviä, kuusivuotias yökerhomme hotkaisee vieraat maanalaisiin uumeniinsa ja pitää kauhua yllä aamuun saakka, syntymäpäiväperjantain ensimmäinen tunti on varattu kutsuvieraille sekä vip- ja kanta-asiakkaille.

On taas se aika vuodesta, kun jälkikasvua hankkineiden perheissä luetaan lelukuvastoja vähän turhankin tiiviisti ja joulupukille kirjoitetaan ainakin joka toinen päivä. Onneksi joulupukki on ulkoistanut kirjeiden lukemisen pikku apureilleen, niille tontuille. Tai näin mina ainakin oletan, sillä eihän Joulupukin muista hommista tule mitään, jos päivät menevät kirjekuoria aukoessa.

Toisaalta, missä välissä ne tontut kurkkivat ikkunoista, täytyyhän tuon kirjerumban niidenkin aikatauluja sekoittaa? Meille tämä vuodenaika merkitsee pikkujoulukautta etenkin Night Club Vegasissa.

Hyvä duuniporukka pitää kuitenkin yhtä ja koko konkkaronkan yhteinen pikkujouluilu on hyvin helppo toteuttaa ilman suureellisia järjestelyjä. Yli 20 henegen pikkujouluseurue voi varata Back Stagen tai Nevadan maksutta käyttöön Jos erilliseen tilaan ei ole tarvetta, on näppärää tehdä seurueelle pöytävaraus ja pikkujouluilla kimpassa Vegasin yössä.

Näitä kaupungin parhaita Pikkujoulujen jatkoiluja voivat helposti viettää yritysryhmät, yhdistysseurueet, harrastusporukat tai vaikkapa kaveruksista koostuvat pikkujouluilijajoukkiot. Ennakkoon sopien seurueiden on mahdollista päästa sujuvasti sisään ilman jonottelua.

Kysy lisää ravintolapäälliköltä tai soita ! Väkijuomalaki määritteli tuolloin anniskelevan tarjoilijan alaikärajaksi 21 vuotta. Käytännön ongelmaksi oli muodostunut se, ettei osaavia yli kaksykkösiä riittänyt ja artikkeli peräänkuulutti anniskeljaksi hyväksyttävien ikärajan laskemista kahdeksaantoista vuoteen.

Ymmärtääkseni tämä muutos saatiin vasta , kun väkijuomalaki muutettiin alkoholilaiksi ja laki keskioluesta astui voimaan. Tuolloin myös vähittäismyynnissä mietojen juomien ostoikärajaa tiputettiin 18 ikävuoteen ja väkevien 20 vuoteen. Me lienemme sinänsä harvinainen yökerhoalan yritys, että anniskelusta vastaavat tarjoilijamme olisivat pääsääntöisesti jopa tuon viisikymmentä vuotta sitten voimassa olleen lain mukaan anniskelijoiksi kelpuutettavia.

Jos rekrytoimme anniskelutehtäviin henkilön yökerhohenkilökuntamme ulkopuolelta, edellytämme jo pidempää anniskelukokemusta mielellään myös nimenomaan iltaravintoloista ja tiettyä määrää mara-alan koulutustaustaa.

Yökerhomme omassa koulutusjärjestelmässä anniskelutehtäviin koulutettujen työura on alkanut esim. Vaadimme jokaiselta anniskelua hoitavalta tarjoilijaltamme myös anniskelupassin suorituksen, vaikka anniskelulainsäädäntö ei sitä vaadi. Järjestyksenvalvojiksi emme rektytoi vastikään kortin saaneita henkilöitä, vaan työn iltaravintolan järjestyksenvalvonnassa tulee olla tuttua ja asiakaspalvelullisuuden sekä jämptiyden suhde kohdillaan.

Pidämme jatkuvasti yllä keskustelua hyvistä toimintatavoista ja siitä, miten koko orkesterin yhteen soittaminen onnistuu. Oma poppoomme ymmärtää yhteisen vastuumme anniskeluravintolan käytäntöihin liittyvissä kysymyksissä, K yökerhona olemme hyvin ymmärrettävästi suurennuslasin alla jatkuvasti niin anniskeluun kuin järjestyksenpitoonkin liittyen, mutta yhteisiä pelisääntöjä noudattamalla olemme pystyneet olemaan esimerkkinä niille, jotka ovat toimintatavoissaan lepsuilleet.

Tiedämme kuitenkin, että mokasipa iltaravintoloista kuka tahansa, luo se varjoja koko alan ylle ja toivommekin kaikkien toimijoiden ryhdistäytyvän.

Ja kyllä, tässä viittaan nyt esimerkiksi A-Studion viime maanantain jaksoon, jossa kolme alaikäistä pääsi häpeällisen helposti sisään erinäisiin iltaravintoloihin ja juomien ostokaan ei ollut ongelma. Neliosaisen Palapelibilesarjan jokainen osa koostuu pienistä palapelinpaloista eli bilettäjistä, ensimmäinen osa keskiviikkona saavutti hienot ja riemunkirjavat mittasuhteet.

Ensimmäinen neljästä haalarimerkistä pääsi niille onnellisille palapelin kokoajille, jotka muistivat tulla ajoissa tähän öiseen pelitilaisuuteen. Seuraavana yönä Tuore ry eli restonomiopiskelijat järjestivät jälleen synttäriensä kunniaksi Lastenjuhlat. Ongintaa, kasvomaalausta, aasin hännän kiinnitystä, sekä Yammu and the Boys –orkesterin humppailuja. Torstaista sunnuntaiaamun tunteihin vietimme perinteistä pretzel-festivaalia eli Oktoberfestiä.

Jo hieman aiemmin päättyneillä Oktoberfesteillä Saksan Munchenissä vieraili n. Maailman suurimman olutfestivaalin mittakaava on käsittämätön, mutta aivan loistobileet olivat Oktoberit täälläkin. Torstaina jodlattiin OpiskelijaOktobereilla Germanican ja Kääntöpiirin johdolla, viikonloppuna oluttupatunnelmaan pääsivät viikonloppuasiakkaammekin. Perjantaina Oktoberfest-teemalla kaupunkilaisia Nevadan yössä kohtasivat kunnallisvaalikampanjansa aloittaneet kaupunginvaltuutettu, jo opiskeluaikanaan meillä tapahtumia järkkäillyt Niko Aaltonen sekä Turun kaupunginhallituksen puheenjohtaja Minna Arve.

Muistattehan, että sunnuntaina Perunannostolomaksi sitä aikanaan kutsuttiin ja maatalojen lapset valjastettiin sadonkorjuuhommiin, nykyään juurikkaat sun muut taitavat nousta pääsääntöisesti koneellisesti ja syyslomaa vietetään rentoutuen. Osa kouluista antaa koko viikon lomaa, osa vain pari päivää, mutta loma se on kaksikin vapaapäivää.

Keskiviikkona Varsinais-Suomen Kokoomuksen opiskelevat jäsenet, mm. Turun Yliopiston Kokoomusopiskelijat, järkkäävät bileet kaikille oman kaupunkinsa tulevaisuudesta kiinnostuneille.

Samaisena päivänä starttaa ennakkoäänestys. Jos päättäjäkuntaan halutaan nuorennusta, ovat nämä poikkitieteelliset vaikuttajat yksi hyvin varteenotettava vaihtoehto. Kaupunkimme asukkaista joka neljäs on kuulkaas opiskelija ja lähes joka viides korkeakouluopiskelija.

Ei ole samantekevää, kuka niitä päätöksiä opiskelijakaupungissa tekee. Muutosbileet biletetään Lynissä keskiviikkona. Samaisena iltana Delta ry hippaa kanssanne Kaljaviestin merkeissä Vegasissa. Ja jos keskiviikko väliin tai jäi jotenkin kesken, pelastavat Turun Yliopiston Kemistit torstaiyön tuomalla Kaljaviestin Titraukset Lyniin. Ja lopuksi iloisia perheuutisia: Kahdeksantoista vuoden kuluttua neiti on tervetullut tänne sitten asiakkaana, jos käytös pysyy yhtä aurinkoisena!

Syyskuun lopulla TS uutisoi, että opiskelijoiden masentuneisuus on laskussa. YTHS eli Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö selvittää nyt jo neljättä kertaa opiskelijoiden terveydentilaa laidasta laitaan ja nyt meneillään olevan tutkimuksen mukaan näyttää siltä, että ankeuteen ajautumista tapahtuu aiempaa vähemmän ja sehän on hieno asia.

Ainejärjestöt ja opiskelijayhdistykset ovat tärkeässä asemassa siinä, että opiskelija kokee kuuluvansa joukkoon ja että opiskeluajasta jää mieleen muutakin, kuin tenttikirjoja. Edunvalvonta-asiat ovat nekin oleellinen osa alayhdistysten toimintaa.

Jokainen meidän yökerhojemme ovelta ostettu opiskelijabilelippu mahdollistaa ainejärjestöille ja opiskelijayhdistyksille leipää ja sirkushuveja –kokonaisuudesta sen leivän leipomisen. Opiskelijabileiden järkkääminen takaa opiskelijoille esimerkiksi maksuttomia linja-autokuljetuksia yhdistysten järjestämille ekskursioille sekä edullisempia virkistys- ja opintomatkoja. Edunvalvontaa harjoittavat yhdistykset myös kouluttavat jäsenistöään yhdistystehtäviin ja niin edelleen. Kaikin puolin hyvin pyörivät edunvalvontayhdistykset voivat pitää huolta jäsentensä hyvinvoinnista, liittyipä se sitten suoraan tai epäsuorasti opintoihin.

Ja kun hommat rullaavat mukavasti, on riski sairastua masennukseen pienempi. Osta opiskelijabilelippu mihin tahansa bileisiin Night Club Marilynissä tai Night Club Vegasissa ja tiedät tukevasi turkulaista, upeaa edunvalvontatoimintaa! Norjalaisen viikinkipäällikkö Erik Punaisen saagan mukaan hänen poikansa Leif Eriksson eli Leif Eerikinpoika oli ensimmäinen Eurooppalainen, joka astui Pohjois-Amerikan mantereelle.

Jos sille tuntuu, tulehan viettämään kyseistä juhlaa Keittopäivän merkeissä. Suurjuhlien kausi jatkuu keskiiviikkoyössä, kun odotettu Palapelibileiden sarja I-IV pyörähtää käyntiin Lynissä ja Vegasissa. Homman nimihän on se, että Palapelibileiden kustakin bileyöstä on mahdollisuus saada itselleen upea haalarimerkki, kaikkien neljän merkin kerääjä koostaa niistä ensi keväänä haalarinlahkeeseen haluamansalaisen ja vajaapalaisten kahdehtiman kuvion.

Torstaina Night Club Marilyniin teitä kutsuu Tuore ry eli restonomiopiskelijoiden yhdistys. Yhdistyksen yhdeksänvuotissynttärit ovat Lastenkutsut vailla vertaa. Kolmasluokkalaisen ikään ehtineen yhdistyksen synttäriorkesterina esiintyy Yammu and the Boys, lastenlaulut ovat ymmärtääkseni astetta tuhmempia. Maailman suurin ravintola-alan festivaali Oktoberfest päättyi Saksassa virallisesti tähän viikonloppuun, mutta tapojemme mukaisesti me venytämme Oktoberkautta ja pidämme kolmipäiväiset saksalaisen kulttuurin riemujuhlat Vegasissa torstaista lauantaihin.

Torstain Oktoberfest-juhla on yhteistyöprojekti saksankielen lukijoiden Germanica ry: Perjantiana ja lauantaina baijerilaistunnelmat jatkuvat sinivalkoisten koristeiden keskellä viikonlopunviettäjien seurassa. Syksyn säätilavaihteluitakaan ei tarvitse meille bilettämään saapuessaan surra, sillä yökerhoihimme jonotetaan kuivin jaloin koko jalkakäytävän levyisen katoksen alla. Toisin kuin monien muiden iltapaikkojen, ei meidän tarvitse siis suositella sateenvarjoa bilevarusteeksi kaatosateessa tapahtuvan jonotuksen takia.

Turun Tähti ilmoittautuminen on alkanut, tsekkaa Tähtiblogi osoitteesta http: Reilu viikko sitten Aamulehti uutisoi otsikolla ”Enää kymmenesosa viinasta juodaan ravintolassa”. Olen joskus aiemminkin kirjoittanut aiheesta, mutta kirjoitan nyt uudelleen. Maassammehan on aina ollut henkilöitä, joiden mielestä anniskeluravintolat ovat kaiken pahan alku ja juuri, nämä henkilöt eivät valitettavasti tiedä, mistä puhuvat.

Kuten Aamulehti osaa kertoa, Virosta tuodaan jo ainakin puolitoista kertaa enemmän alkoholia, kuin mitä ravintoloissa kulutetaan ja lähes puolet tuoduista tuotteista on väkevää alkoholia. On oikein kohtuullista, että Majoitus- ja Ravintolapalvelualan liitto vaatii, että alkoholisääntelyn tulisi myös risteilijöillä olla yhtä tiukkaa kuin meillä ravintoloilla maissa ja ylimääräisiä henkilöstötukia saisi myös leikata.

Eihän meitäkään kukaan tue. On nimittäin niin, että jos viinaralli lahden yli vähenisi ja kulutusta kotoa saataisiin siirrettyä valvottuihin oloihin vaikka sen verran, että viidesosa maamme kulutetusta alkoholista nautittaisiin ravintoloissa, synnytettäisiin jopa 20 uutta työpaikkaa!

Myös valtio hyötyisi tästä: Myös alkoholiannoksen myyvästä työntekijästä kilahtaa erilaisia suoritteita valtion kassaan. Virosta tuodusta alkoholista valtio ei hyödy lainkaan. Mitätön asia ei ole sekään, että valvotuissa olosuhteissa alkoholin määrällistä kulutusta nimenomaan valvotaan. Minä kiitän jokaista teitä, jotka käytätte ravintolapalveluita ja olette omalta osaltanne työllistämässä esimerkiksi meidän mahtavaa, täysin omaa henkilökuntaamme. Sen verran mahtavaa se nimittäin on, että Turkulainen-lehden www.

Mikäpä siinä oli viime viikolla Girl Powereita viettäessä, tuo Turkulaisen uutinen piti koko porukan tavallistakin hilpeämmällä tuulella. Alkuillan Girl Talk Nevadassa tarjosi ennakkoilmoittautuneille hieman extraa, kuten tyylikkäästi vaatteistaan eroon päässeen miestanssijan. Tästä riemusta tietämättömätkin pääsivät treenaamaan hot salsaa ja reggaetonia kuumaverisen tanssija-tanssinopettaja Raynierin johdolla Lynissä. Komeimmat kruunut palkittiin suuressa kruunajaisjuhlassa ja live dj: Torstain Turku Students oli poikkitieteellinen sekoitus yöjalkaan lähteneitä haalari-ihmisiä.

Perjantaina alkuillasta astuimme sisään satukirjaan, jossa tuuheat tekoripset, valtavat tukkalaitteet, turnyyrit, vannehameet, korsetit, verkkosukat, pikkuhatut, silkkihansikkaat ja muut omalaatuiset asusteet olivat enemmän sääntö kuin poikkeus. Turku Burlequen Turku Burleque Weekend alkoi Vegasista kutkuttavalla spektaakkelilla, joka jäi taatusti sekä esiintyjien että yleisön mieleen.

Turku Burlequen äiti, Kiki Hawaii, on säihkyvä keulakuva tälle omintakeiselle taiteenlajille ja tulemme tekemään yhteistyötä jatkossakin! Vegasin FB-sivuilla on hienoja otoksia sekä video yön tunnelmista. Lauantaina ilmassa oli, jos mahdollista, ehkä tavallistakin enemmän euforiaa. Peräti kolmien häiden jatkoilijat saapuivat Vegasin yöhön. Eräissä häissä hääparin onnea olivat jakamassa myös useat henkilökuntamme konkarijäsenet, sillä yksi pitkäaikaisimmista dj-ammattilaisistamme, Jussi Kallio, oli häiden sulhanen ja henkilökuntamme kanssa hän on kokenut monta ikimuistoista hetkeä.

Jussi ja hänen sydämensä valittu Jonna hehkuivat onnea, sulhanen oli komea ja morsian kaunis. Lokakuu alkaa maanantaina ja heti tiistaina kutsumme teidät lokakuun ekaan Keittopäivään, totta kai! Viikon ensimmäiset opiskelijabilekoitokset parkkeerataan keskiviikolle, Lynissä vietetään Kostajaisia, joissa opettajaopiskelijoiden ensimmäinen vuosikurssi piinaa vanhempia kostona siitä, mitä he itse joutuivat Kastajaisissaan kokemaan.

Bileet ovat osuvasti nimeltään License to Party. Pukeutumissuositus on Bond ja bileet ovat todellakin shaken, not stirred. Ohjelmassa on pukukisaa, agenttikykykisaa ja dj on luvannut antaa flashbackkejä Bondleffojen tunnareilla. Viikonloppuna tulee muuten kuluneeksi jo 50 vuotta ensimmäisen Bondin julkaisusta!

Tyylikkyyden puutteesta ei voi moittia torstain bilejärjestäjääkään, sillä kymmenennet ALV-bileet kutsuvat niin tradenomit kuin muutkin juhlijat yöhön dresscodena business. Kahteen kerrokseen levittäytyvät bileet ovat niin legendaariset, että niihin saapuu aina myös runsaasti jo valmistuneita tyyppejä. Voi olla, että perjantaina aamupalaverissa vähän väsyttää, mutta joitain asioita ei vain voi jättää väliin.

Eli ALV-meininkeihin vaan kaikki, siellä ne muutkin on! Maailma pelastui jälleen kerran keskiviikkona, Gotham Cityn oma kasvatti Batman kavereineen toi homman kotiin. Kiitos Elba, Biosfääriä kannattaa aina odottaa! Opettajauralle lähteneitä kastettiin samaisena iltana ja jatkot löytivät Vegasista – erityisen hypnotisoituja opetyypit olivat PIANOWAR pianisteihin tutustuessaan, opettajaopintoihinhan kuuluu luonnollisesti paljon myös leikkiä ja laulua, joten tämä viihdemuoto on omiaan juuri tälle porukalle.

Mitä yhteistä on TIO ry: Yhteistä on ainakin se, että tekemisen meininki bileitä järjestettäessä on aivan huippuluokkaa ja Tursajaiset ovat kerta toisensa jälkeen huiman upeita kokonaisuuksia. Ja siksihän kaikki haluavatkin osallistua Tursajaisiin taas ja taas ja taas.

Seuraava himoittu Tursajais-merkki on jaossa tammikuun lopulla! Tähtitieteellinen syksy osui viikonlopulle, lauantain syyspäiväntasauksen jälkeen aurinko siirtyi taivaan pohjoiselta pallonpuoliskolta eteläiselle. City Karaoken stage kutsuu laulajia keskiviikosta lauantaihin, pianohurvitteluja tarjoillaan viikonloppujen lisäksi usein myös arkipäivisin silloin, kun luvassa on isoja opiskelijabileitä.

Kissojen kissat ovat lähteneet tuunaamaan klassikkoprinsessoja luvulle, Lynin ja Vegasin kuumiin öihin suuntaavat rokkiakin rokimmat Ruususet, tajunnanräjäyttävät Tuhkimot, auliit Arielit sekä lemmekkäät Lumikit, joiden kanssa vietettyjä bilehetkiä ei voi sanoin kuvata. Ja kun on prinsessoja, niin tietenkin prinssit sekä sammakot seuraavat perässä.

Suuri Prinsessaraati palkitsee kruunajaistilaisuudessa komeimmat kruunut ja luvassa on myös ylläriohjelmaa! Girl Powerien uniikin Prinsessahaalarimerkin saavat vain nopeimmat! Pari vuotta sitten alkanut yhteistyömme Turku Burlesquen mahtavien tyyppien kanssa saa jatkoa perjantaina Night Club Vegasissa.

Vegasin lavalle nousevat klo Illan seremonimestarina toimii häpeämätön Lamey Crackhouse ja musiikista vastaa ainutkertainen Fiona Timantti! Käy tsekkaamassa tarkempia ennakkolippu- ja ohjelmainfoja sekä pukeutumisvinkkejä sivulta www. Perjantaiyön maksuton sisäänpääsy alkaa poikkeuksellisesti vasta klo Olemme seuranneet mielenkiinnolla keskustelua pari viikkoa sitten uutisoidun “alaikäiset turkulaisessa anniskeluravintolassa” –tapauksen ympärillä.

Kissan pöydälle nostanut isä ansaitsee hatun noston, lapset eivät todellakaan anniskeluravintoloihin kuulu. Se ovipalvelu, jossa portsarit ohjeistetaan päästämään asiakkaita sisään “lupaavilla papereilla” ja ne anniskelusta vastaavat henkilöt, jotka katsovat alaikäisten illanviettoa läpi sormien, sietäisi ampua kuuta kiertävälle radalle. Itse fasiliteetin anniskelulupiin viranomaiset toivottavasti rikkomuksia käsitellessään puuttuvat. Todella väärässä paikassa ovat nekin alaikäiset, jotka tuhmailevat netissä tajuamatta, että vaarantavat turvallisuutensa ja että matsku säilyy verkossa aina.

Kuluneella viikolla julkaistu Poliisin ja Pelastakaa Lapset ry: Nuorten kokemuksia internetissä – laillista, laitonta vai häirintää? Kaikki vastaajat olivat yli vuotiaita – ikänsä puolesta siis vapaita päättämään seksuaalisesta käyttäytymisestään itse. Nuoret, tai sitä paremmin aikuisetkaan, eivät kuitenkaan raportin vastausten perusteella ole ymmärtäneet lain erityistä suojaa alle vuotiaiden ollessa kyseessä.

Alle vuotias on lain edessä edelleen lapsi, ei “vapaata riistaa”. Kaikenlaista typerää tekevät netissä silti sekä alle vuotiaat nuoret että eri ikäiset aikuiset, arkaluontoisen materiaalin nettiin lataamista ei mietitä loppuun asti.

Netissä antaudutaan vähäpukeisuudesta nakuiluun ja hups vaan, äkkiä meno onkin kuin aikuisviihteen tuotannoissa ikään. Noin viidennes vastaajista oli esiintynyt vähäpukeisena tai alastomana webkameralle.

Iästä riippumatta arkaluonteisen tiedon, kuvamateriaalin tai väitteiden levittelijä saattaa syyllistyä rangaistaviin tekoihin, mutta jos mukana seksuaalisessa toiminnassa on alle vuotias, syyllistyvät kuvamateriaalin tallentaja ja levittäjä aina rikokseen. Raportin mukaan arkaluontoisia kuvia käytetään lyömämiekkana usein seurustelusuhteen kariuduttua, intiimejä otoksia ex-kumppanista julkaistaan kostona mielipahan ja hankaluuksien aiheuttamiseksi.

Kuvakostaja saattaa samalla syyllistyä rikoksiin, tietoisesti tai typeryyttään. Vanhempien ja muiden aikuisten ei pidä antaa alaikäisten leikkiä aikuisten hiekkalaatikoilla – lapsi on lapsi. Lapsenmielisyyttä tosin ei tarvitse missään nimessä aikuisenakaan kadottaa, normiarjen värittämisen ammattilaisina me tiedämme sen. Katkon Kastajaiset tiistaina starttasivat bileviikon, Lynin yössä kasvatustieteilijäpiltit vihittiin oman ainejärjestönsä saloihin.

Harry Potter, Smurffit, keijukaiset, prinsessat ja muut omituiset otukset nostivat satumaiset kätensä ilmaan ja bilettivät villisti värivalojen, lumisateen ja usvan keskellä. Äyskäri Day Club debytoi AurasoutuApprobatur torstaissa iltapäivä kahdesta alkaen, Lynin ja Vegasin suorituspisteillä pääsi jamittelemaan dj: Iltakympiltä sisään virtasi Turun Lääketieteen Kandidaattiseuran jäsenistö Hampaan opiskelijoiden keralla, vuorossa oli tietenkin legendaarinen Showtime!

Toinen toistaan hulvattomammat näytelmät olivat osoitus lekuriopinnot aloittaneiden upeasta luovuudesta sekä tavallisuudesta poikkeava tapa esittäytyä vanhemmille vuosikursseille. Seuraavana päivänä löytötavaroista noudettiin mm. Gotham Cityn yössä seikkaillaan puolestaan Lynissä, Elban eli bioalan inssiopiskelijoiden jokasyksyinen Biosfääri tuo bileisiin Bruce Waynen ja tietenkin tämän superpersoonan eli Batmanin.

Lyniin päätyvät Lepakkomiehen seurana myös Batgirl, Jokeri, Robin, Catwoman ja ties ketkä supertyypit. Ja torstai on sitten Tursajaisten, kahdessa kerroksessa. Hoitsut TSTS ja insinöörit TIO ottavat mittaa bilekyvyistään näissä legendan maineessa paistattelevissa suurkarkeloissa, joiden ohittaminen on tässä kaupungissa suuri virhe.

Tervetulleita ovat siis kaikkien alojen kaikki opiskelijat – haalareissa tai ilman. Himoittu keräilymerkki haalareihin irtoaa vain nopeimmille, mutta kaiken sorttista aktiviteettia on luvassa kahdessa kerroksessa kaikelle kansalle.

Tursajaisvala puoliltaöin liittää uudet opiskelijat Lynin stagella Tursajaiskelpoisten sankkaan ja uskolliseen bilettäjäjoukkoon. Turun Sanomat uutisoi perjantaina EU: Turku on onneksi korkeakoulukaupunki ja noissa opinahjoissa luku- ja kirjoitustaidottomuus eivät liene suuren suuria ongelmia. Tämä ilmenee siitäkin, että bilemainontaa on osattu ainejärjestöissä ja opiskelijayhdistyksissä onnistuneesti sekä tuottaa että lukea.

Tiistaista alkanut, vauhdikas bileviikkomme keräsi jälleen kiitosta, joka kuuluu sekä järjestäville yhdistyksille että lämpimästi kaikki juhlijat vastaanottaneelle henkilökunnallemme.

Jos Turkuun viikonlopuksi saapuneelle Kaarle Kustaalle olisi halunnut näyttää jotain erikoista, olisi hänet kannattanut tuoda suoraan lentokentältä torstai yönä PIANOWARiin insinöörien kanssa viihtymään. Voi Kaarle, et tiedä mitä missasit! Eipä ole tulevallakaan viikolla todellakaan mitään diibadaabaa, haalarit saavat ansaitsemaansa ulkoilutusta ja naamioitumisen ystävät riemastuvat teemabileilystä.

Tiistaina uudet opiskelijansa kastavat kasvatustieteenopiskelijat eli Katko Turun Yliopistolta. Kansainvälisen satumaailman huipentuma on keskiviikko, International Fairytale Party kutsuu tarujen ja satujen ihmeelliset hahmot öiseen unelmaan ESN Uni Turun johdolla. Vaihtareita on kymmenistä maista ja eri kulttuurien tunnetuimmat satujen sankarit kohtaavat bileissä, jotka ovat perinteisesti olleet yksi vaihto-opiskelijoiden vuoden huippukohdista.

Aivan loistotilaisuus vieraiden kielten käytännön kielitaidon vahvistamiseen, halusitpa sitten treenailla ruotsia, englantia, saksaa, ranskaa, espanjaa, venäjää, portugalia, kiinaa, hindiä tai japania. Torstaina Aurajoella otetaan mallia Thames-joen varren huippuyliopistojen soutujoukkueista, tervetuloa jännittämään Aurasoudut –tapahtumaan.

Toisistaan mittaa ottavat jo Uutuussarjana kisataan kolmen yliopistokaupungin, Turun, Tampereen ja Helsingin, välinen metrin kilpailu. Ensi kertaa soututapahtumaan on liitetty AurasoutuAppro, eli viihdyttävä rastikierros, joka starttaa klo Me tarjoamme kaksi tutkintopaikkaa, Lynistä ja Vegasista saa erilaisen suoritusmerkinnän AurasoutuAppron karttaansa. Sisäänpääsymaksuton Äyskäri Day Club viihdyttää kumpaisessakin kerroksessa iltaan saakka.

Molemmissa suorituskerroksissa voi bilettää tanssilattialla ja Marilynin Atlantiksessa soutukannustuksesta väsyneitä äänijänteitään voi rassata laulamalla Aurasoutukaraokessa.

Raha-automaattiyhdistys on mukana Aurasoutumeiningeissä mahdollistamalla tietenkin kasinopöydissä pelailun ja automaattien parissa viihtymisen, mutta myös tarjoamalla tilaisuuden liittyä RAY: Etuasiakkaat saavat nettiin kirjautuessaan käyttöönsä vain Etuasiakkaille tarkoitettuja pelejä ainutlaatuisessa Pelimaailmassa, asiakasarvontoihin osallistumalla saattaa voittaa esim.

Kirsikkana kakussa ovat Onnenpotit, jotka ovat satunnaisesti laukeavia, 10 tai Euron arvoisia jackpot-lisävoittoja niissä automaateissa, joissa Etuasiakkaana debit-kortilla pelaaminen on mahdollista. Soutelusta siirrytään showmaailmaan Eli ei muuta, kuin valmistautumaan jälleen yhteen mahtavaan viikkoon Eerikinkadulla!

Viikko sitten sunnuntain ja maanantain välisenä yönä monen muun kiinteistön tavoin myös Centrumin korttelia koetteli suuri vedenpaisumus, josta me onneksi säästyimme kuivin jaloin. Nooan samaistuminen ihan ilman vedenpaisumustakin onnistuu: Nooa rakensi Arkin ja keräsi sinne eri lajien edustajia, kumpaakin sukupuolta. Meillä ei ole Arkkia, mutta on kaksinkappalein yökerhoja ja meneillään on eri lajien eli eri alojen opiskelijoiden keräily. Valikoimassa on sopivasti kumpaakin sukupuolta.

Tiistaina starttasi pupunmetsästyskausi, kun Turun Kauppakorkeakoulu järkkäsi Lynissä jo legendaariseksi muodostuneet Ekan IIllan Bileet. Bilettäjiä saapui jatkuvana virtana ja hämmentävä ihmismeri velloi Eerikinkadulla niin aavana, että yhdentoista jälkeen teimme pikaratkaisun: Soittokierroksen alusta 20 minuutin päästä avasimme Night Club Vegasin ja takasimme sujuvan bileyön kaikelle juhlakansalle!

Suurkiitos onnistumisesta kuuluu lojaalille ja yrittäjähenkiselle henkilökunnallemme, tällainen pikahälytys ei ihan missä tahansa onnistuisi! Yöelämän ja tapahtumajärjestämisen ammattilaisina sekä yhteistyöainejärjestöjen bileiden historian tuntevina osaamme pääsääntöisesti ennakoida ja arvioida niin tila- kuin henkilökuntatarpeetkin nappiin, mutta kuten tämä tiistain case osoitti, emme jäädy poikkeustilanteissakaan!

Keskiviikon bileille oli jo aiempien vuosien perusteella buukattu onneksi kaksi kerrosta, Pilttibileet by Delta ja Synapsi sulautuivat saumattomasti Elba ry: Vauhti ei laantunut lainkaan torstaihin tultaessa, päin vastoin. Eräs tutor ilmaisi aloitusviikon olleen sen verran onnistunut setti opiskelijanäkökulmasta, että “meidän piltit tiedustelevat, voisivatko he muuttaa teille tänne pysyvästi asumaan”. Viikonloppuun osan yöreippailuistaan säästi TIO ry, insinöörien perinteiset Beach Partyt jatkoiltiin yökerhoissamme lauantaina.

Pari päivää hengähdetään ja sitten jatketaan. Tiistain Keittopäivässä hurvittelevat P-klubilaiset, jotka saapuvat sankoin joukoin syksyn ekojen suursitsiensa jatkoille Night Club Marilyniin.

Tämä on yksi vuosikausia pitkä perinne, josta poliittisen historian ja valtiotieteen lukijat ovat pitäneet yhtä tiukasti kiinni, kuin Kekkonen aikanaan omasta presidenttipaikastaan.

Nopeimmille on luvassa haalarimerkki! Niin ikään jo perinteeksi muodostuneista Tuopin Kaatajaisista Vegasissa vastaa Diakonia ammattikorkeakoulun Turun yksikön opiskelijayhdistyksen, O’Diakon rytmiryhmä.

Ja täältäkin on nopeimmille jaossa haalarimerkki! Torstain Lynibileet loihtii Opex, Tunnusta Väriä on tulevien kansankynttilöiden eli opettajafuksien ensimmäinen yökerhokoitos. Värikartan mukaan ryhmiin jaetut opettaja-alkiot suorittavat ensin älypelejä ja kummallisia koetehtäviä pitkin kaupunkia ja ilmaantuvat sitten tutorryhmittäin bilettämään.

Turun Insinööriopiskelijoiden aka TIO ry: Muistattehan, että Lynistä ja Vegasista voi varailla maksutta tiloja ympäri vuoden. Lynin Atlantiksen yläkorokkeen varus Vegasin asiakkaat voivat varata yli 20 hengen seurueina maksutta käyttöönsä Back Stagea tai Nevadaa Vegasista voi varata maksutta myös pöytiä.

Varaaminen on helppoa kuin heinän teko: Lisää tietoa antavat ja varauksia vastaanottavat myös ravintolapäällikkömme! Ja lopuksi viihteelliseen osaamiseen liittyvää informaatiota. Hesarin NYT-liite osasi kertoa, että vuoden parhaan hypnoottis-magneettisen katseen taitajan etsintä on meneillään. Googlaamalla “hypnoottis-magneettinen katse” löytää tiensä kisaa houstaavaan Mesikämmen blogiin, joka selventää tämän mystisen katseen taustaa ja kilpailun kulkua.

Hypnoottis-magneettista katsettaan voisi ehkä testata esimerkiksi baaritiskillä kurkun kostuketta tilatessaan tai uusiin ihmisiin tutustuessaan. Turun Tähti –kilpailuun en ehkä ainoastaan kyseisellä kyvyllä ilmoittautuisi, mutta Suomen vanhimmassa amatöörien lavaviihteen monialakilpailussa on vuosien varrella nähty hyvinkin erikoisia kykyjä. Elokuun alussa Viihdeohjelmien SM-kisan voittajaksi noussut drag artisti Miss Divet on yksi niistä lukuisista viihdealan nykyisistä ammattilaisista, joiden ura on saanut rakettimoottorin Night Club Marilynin lavalta Turun Tähti –tittelin voiton myötä.

Huhtikuussa järjestettävä kilpailu koostuu kahdesta osakilpailusta ja finaalista, johon poimitaan osakilpailujen parhaat esitykset. Kilpailuun voivat ilmoittautua lavalle janoavat taikurit, tanssijat, akrobaatit, klovnit, koomikot ja muut tricksterit soolona, parina tai ryhmänä , jotka haluavat mm.

Turun Tähti voittaja tulee saamaan uraa edistävän, Euromääräisesti moniin ammattilaiskisoihinkin verrattuna merkittävän palkinnon. Lisätietoa on tulossa lähiaikoina, mutta allekirjoittaneeltakin saa jo infoa mikaela at clubmarilyn. Turun Linnan Juhlien tiistain pääesiintyjänä ihastutti naapurimaan kestosuosikki Kent.

Ja keikkansa jälkeen kundit olikin sitten ohjattu kaupungin yön epäilemättä parhaisiin bileisiin, Lynin Keittopäivään.

Kanssajuhlijoiden mukaan välitön tunnelma ja hyvä palvelu tekivät bändiin säväyksen. Seuraavana iltana palkitusta ja legendaarisesta konseptistamme ensisiivun haukkasivat tuoreet oikeustieteen fuksit, jotka olivat kaatosateessa ja ukkosmyrskyssä suunnistetun kaupunkihupailun jälkeen kuin uitettuja koiria.

Aarteenmetsästys loppubileineen on kuitenkin vuodesta toiseen, säästä riippumatta, onnistunut jäämään oikislaisten mieliin fuksiviikon huippuepisodina.

Enkä minä sitä ihmettele, sen verran hienosti tutorit uusista suojateistaan pitivät jälleen huolta – hienoa LEX!

Lippu korkealla mennään taas elokuun lopusta joulun alusviikolle – rock’n roll! Jenkkiviikot otsikon alla kulkevat torstai ja perjantai juhlistivat Uutta Mannerta, jonka populaarikulttuurilla on paljon tekemistä sen kanssa, mitä me olemme. Tai jopa sen kanssa, että ylipäätään olemme ja olemme olleet yli 20 vuotta.

Ei, emme ole sinisilmäisiä ja kritiikittömiä, tiedämme tuon valtaisan mantereen nurjalla puolella olevan asioita, joita tähän maailmaan ei kukaan toivoisi. Fakta on kuitenkin se, että iso osa vaikkapa viihdeteollisuuden ja yökerhomaailman uusista jutuista näkee päivänvalon ensi kertaa juuri Atlantin takana. Musiikkia, muotia, arkkitehtuuria, sisustusta, ravintoloita, baareja, elokuvia, tv-sarjoja, ilmiöitä, ihmisiä..

Tarinankerronnan mestareiden mantereelta palaamme aina uusien ideoiden vallassa. Yhdysvalloissa yrittäjyys on myös aivan omaa luokkaansa, tekemisen meininki on kohdallaan niin yrittäjillä kuin yrittäjähenkeen kasvaneilla työntekijöilläkin.

Tämän huippuunsa hiotun palvelukulttuurin oivalluksia viemme saamaan myös henkilökuntaamme vuosittain. Dollarimanian palkintoina oli puolestaan jokaisen bilettäjän perusvarustukseen kuuluvia ja himoittuja Lynin LED-lamppuja. Eräs vakkarimme osasi kertoa tämän viihtyessään perjantaiyönä Ollin Baarin eli Vegasin Back Stagen 4-v synttäreillä – edellinen ilta oli sujunut mukavasti Lynkyn Jenkkiviikoilla ja torvea oli tullut sitten perjantaina aamulla kokeiltua. Se alkaa tiistaista Turun Kauppakorkeakoulun Ekan Illan Bileillä, jotka eivät sen enempää esittelyä kaipaa.

Sadat uudet opiskelijat eli puput saatellaan juhlakulttuurin ovesta ja samasta ovesta haalareitaan kirmaavat esittelemään myös jo Kyltereiksi ehtineet TuKY –konkarit. Ne pupuset saavat haalarinsa vasta myöhemmin. Elbalaiset humppaavat Olympiahuumassaan Lynissä, Delta ja Synapsi Vegasissa, mutta käytännössä yhdellä lipun ostolla pääsee kumpaan tahansa kerrokseen.

Torstaina bilekasteen saavat uudet tradenomipiiperöt, jotka Kaupunkikierroksensa jälkeen passitetaan loppuyöksi Lyniin. Opiskelijoille torstai on mielenkiintoinen alusta alkaen, Ready Study Go Turku! Koko ohjelma löytyy osoitteesta http: Nyt on siis aivan erinomainen tilaisuus käydä tsekkaamassa usean alan upouudet tyypit yhdellä viikolla. Viikonloppuna jännitetään, mitä tuovat taas tullessaan Mega Friday ja FAB Saturday, joiden siivittämänä syksy ei paremmin voisi alkaa.

Lauantaina kun siirrytään jo syyskuuhun! Vuorovesi huuhtoi tiistaina Vegasin rantaan satoja lääketieteen opiskelijoita. Beach Partyt sekä vuoroveden liikkeistä vastaavat tutorit lämmittivät fetukset sopivan lämpöisiksi ja optimaalisten olosuhteiden vallitessa voidaan olettaa, että uusi medisiinarisukupolvi alkaa kehittyä toivotulla tavalla. Toivottu tapa on muuten siis se, vastoin Dr. Housen väitettä, että lääkärit tahtovat lääkäreiksi hoitaakseen potilaita.

Eivät siis vain parantaakseen sairauksia. Onnea valitsemallanne sokraatitsella polulla! Onnea toivotamme tietenkin myös tuoreelle Mr Young Finlandille, joka sattuu muuten olemaan ekan vuoden lääkisopiskelija! Nicholas Abrahamssonin matka jatkuu nyt kohti yhä suurempia mallikuvioita ja ehkäpä hän saa samalla promottua myös folk-musaa soittavaa trioaan. Hyvä geeniperimä niin luonteessa, ulkonäössä kuin lavaliikehdinnässäkin saattaa tässä kohtaa avat ovia moneen suuntaan!

Yleisö antoi äänensä omalle suosikilleen, työkseen päiväkotimuksuja paimentavalle Sami Lastuselle. Marilynin rakastettu Keittopäivä, tiistai, pitää pintansa näin syyslukukauden alettuakin. Ja aivan kuten maailman metropoleissa, on tiistaiyö meilläkin Industry Night. Yössä näkee poikkeuksetta siis niitä, jotka painavat duunia viikonloput muiden juhliessa. Industry Night tiistaissa viihtyvät mm. Syksyn kolmansista opiskelijabileistä vastaa LEX ry, fuksien Aarteenmetsästyksen historia on pitkä, erittäin värikäs ja jokainen itseään kunnioittava oikeustieteellisen fuksi osallistuu alkuillan ryhmäsuunnistukseen sekä mahtaviin loppubileisiin.

Uuden lukuvuoden alkaessa mikä tahansa on mahdollista, syksy on täynnä optimismia ja energiaa! Yökerho verhoutuu tähtilipun väreihin, henkilökuntamme ammentaa rooli-innoituksensa elokuvaklassikoista, sarjakuvista, supersankarien maailmasta, historian tapahtumista ja pop-ikoneista. Torstai avaa virallisesti syksyn Opiskelijabilekauden ja klo Mega Perjantai tuo tullessaan Jenkkiviikkojen Dollarimanian. Euron huojuessa voi olla hyvä katsastaa, millainen on leikkivaluutan voima.

Kataisella ja Urpiaisellakaan kun ei ole yhtään parempia ideoita tähän mennessä ollut. Me vain piilotamme seteleitä yökerhoon, edellä mainitut tyypit sen sijaan lähettävät kahisevaa säkkikaupalla Kreikkaan… Samaan aikaan Vegasin Back Stagella eli Ollin Baarissa vietetään hilpeitä 4-v synttäreitä; tervetuloa kaikki Lynin FAB Saturdayn lanseeraus tuo sekin tulleessaan kaikkea jännää – tulkaahan tsekkaamaan!

Suomi on toki monikulttuurinen, mutta vain vaihtelevalla menestyksellä moniarvoinen. Moniarvoisia ollaan silloin, kun se omaan agendaan sopii. Ja ihan niin kuin vähän vahingossa myyntiin voidaan jopa S-ryhmällä laittaa pöyristyttäviä teoksia: Kirja on Prisman verkkokaupan mainostekstin mukaan ”arvokas ja hyödyllinen käsikirja homoseksuaaleille ja kaikille heidän hoitamisestaan kiinnostuneille lähimmmäisille, terapeuteille, psykologeille, sielunhoitajille ja teologeille”.

Kirjan mukaan homoseksuaalisuus on sairaus, josta voidaan parantaa. Vihreäkorttilaisten kannattanee olla heteroita tai ainakin pysyä visusti kaapissa ketjun palveluita käyttäessään. Ehkäpä tämä olikin matkailullisesti tälläkin alueelle vahvasti vaikuttavan S-ryhmän vastaus turkulaiskirjailija Harald Birger Olausenin aloitteelle, jonka mukaan Turun pitäisi suvaitsevaisuuden ja kansalaisten kasvun nimissä julistautua homopääkaupungiksi vuonna Turun Sanomien artikkeli kertoo, että Olausenin mukaan Turussa on jonkin laskentatavan mukaan lähes kymmenen tuhatta piilossa pysyttelevää seksuaalivähemmistöön lukeutuvaa henkilöä.

Jos tämä luku pitää yhtään paikkaansa, on konservatiivisilla, perusperhearvoja ainoana oikeana totuutena pitävillä toki nyt hankala olo. Elokuun aurinko laskee tällä hetkellä puoli kympiltä, viikon kuluttua hämärä saapuu jo lähes varttia aiemmin. Vaikka valoisat yöt ovat oma, ainutlaatuinen juttunsa, on pehmeissä syysilloissa villi viehätyksensä. Yksi näistä viehätyksen elementeistä on se, että uusi opiskelijabilekausi sarastaa. Tuoreet medisiinarikokelaat, fetukset, ohjastettiin tutorryhmittäin Night Club Marilyniin tiistaina.

Huolellisesti hommaansa perehdytettyjen tutoreiden moninaisiin tehtäviin kuuluu ns. Samalla tutustutaan toisiin opiskelijoihin ja lujitetaan oman alan opiskelijoiden yhteenkuuluvuuden tunnetta.

Lääkiksen Ekan Illan Bileet ovat klassikko, jonka nostalgiaa saapui aistimaan suuri määrä vanhempienkin vuosikurssien medisiinareita sekä muiden alojen opiskelijoita, jotka tietävät lääkisläisten bileet takuulla ikimuistoisiksi.

Esimerkiksi anatomian opintoihin syventyminen alkoi välittömästi tanssilattialla. Tutoreille pointsit mageista t-paidoista, joissa julistettiin rakkautta fetuksia kohtaan! Oletteko muuten huomanneet, että Atlantiksen City Karaoken uudet listat ovat tulleet painosta? Kansien sisään on nyt lisätty ne uudet ja kovasti pidetyt biisit, jotka olivat maisteltavana ennakkoon bonusbiisi-ständeissä. Olemme saaneet runsaasti kiitosta City Karaoken laajentumisesta viikonloppuihin, loppukeväästä astihan mikrofoniin on voinut Lynissä tarttua keskiviikosta lauantaihin joka ikinen ilta!

Olette myös ehkä huomanneet, että karaoke-dj –tiimimme on kasvanut, kehiin hyppäsi jokin aika sitten musiikin moniosaaja Elina, joka jatkossakin silloin tällöin tullaan näkemään vuorottelemassa Sallan, Jaksun, A-P: Erään kerran Ellukin on jo istahtanut koko illaksi Ollin toiselle puolelle pianohummailujen merkeissä.

Pitkä poutajakso näyttäisi olevan tulossa. Ammatti-instituutin opinnot sekä lukiot alkavat tiistaina, joten osalle meidänkin asiakaskunnastamme koittavat arkipäivät sisätiloissa. Näiden ikuisen kesän bileiden takana ovat ne samaiset lääketieteen ja hammaslääketieteen opiskelijat kuin viime tiistainakin, mutta tällä kertaa syvennytään eksoottiseen rantalääketieteeseen.

What ever it means tästä tuskin ropisee opintopisteitä. Meillä on turvallisempaa, kuin trooppisilla rannoilla keskimäärin. Ei haivaaraa, ei auringonpolttamia, ei arvaamattomia merivirtoja. Läkähtyminen tanssilattialla tai nauruun tikahtuminen on kuitenkin otettava huomioon. Perjantaina Lynin stagelle astelee joukko nuoria uroita, jotka mittelevät Mr Young Finland –tittelistä. Tässä kisassa tuomariston vakuuttavien, nuorten mallilupausten tie saattaa viedä hyvinkin pitkälle – vaikkapa Mr Finland kisoihin ja siitä maailmalle!

Tuomaristopisteillä voittajan ohella kisassa valitaan tietenkin yleisön suosikki. Tämäkin titteli on arvokas, se kertoo paljon kandidaatin kyvystä elää lavalla ja se jää aina tuomareiden mieliin. Lavaesiintymistä mittaava trendinäytös tuo yleisön eteen joukon mimmejäkin, jokaiselle jotakin! Sunnuntaina tulee kuluneeksi 50 vuotta Marilyn Monroen kuolemasta. Yhden maailman rakastetuimman ja ihailluimman näyttelijättären lumous on säilynyt läpi vuosikymmenten ja Marilynin elämästä jaksetaan yhä edelleen kirjoittaa kirjoja, lauluja, runoja ja elokuvakäsikirjoituksia.

Ja kuten tiedätte, eräs turkulainen yökerhokin on nimensä tältä legendaariselta kaunottarelta lainannut. Viime vuonna julkaistu elokuva My Week With Marilyn ei kuitenkaan kerro elämästä Lynissä, vaikka päivittäin sellaiseenkin tuotokseen saisi runsaasti materiaalia.

Me jaamme henkilökuntamme kanssa päivittäin tarinoita tiskien molemmilta puolilta ja vauhdikkaan DBTL-viikon tarinoita kokoonnuimme koko henkilökunnan voimin jakamaan Vepsän saareen viikko sitten sunnuntaina.

Kesäretkellämme rentouduimme saunoen, uiden, vesihiihtäen, syöden, juoden ja etenkin Vepsän edustussaunan ihkauudessa paljussa nautiskellen. Viimeinen alus takaisin lähtee kuudelta illalla. Mitään erillistä mökkiä ei tarvitse varailla, upea biitsi on avoin kaikille ja vierestä löytyy myös vapaasti käytettävissä olevia grillikatoksia.

Vatsansa saa täytettyä toki myös Vepsän oivallisessa ravintolassa, jota koko saaren muiden toimintojen lisäksi jo toista kesää pyörittää meilläkin aikanaan pitkään töissä viihtynyt, aina pirteä ja erittäin ammattitaitoinen Sanna.

Liikkuvalla pisteellä pyyhitään elokuva tai kuva sähköisesti ja lähetetään katodisädeputkivastaanottimeen. Television ensimmäinen urheilulähetys tapahtuu Japanissa. Tokiossa siirretään baseball-ottelu kaapeliteitse yliopiston laboratorioon. Lontoossa tapahtuu ensimmäinen televisiolähetyksen siirto kotivastaanottimiin. Zvorykin rakentaa herkän televisiokameran ikonoskoopin.

Tahdistuspulssit saadaan vielä pyörivältä levyltä. Parin vuoden sisällä tahdistuspulssit saadaan sähköisesti aikaan. Kuvataajuus on 60 kuvaa sekunnissa. Zvorykinin kamera tuottaa juovaa. RCA rakentaa Zvorykinin televisiojärjestelmän, jossa juovaluku on ja kuvataajuus 30 hertsiä. RCA aikoo rakentaa lopullisen järjestelmän , mutta Zvorykinin patenttihakemus hyväksytään Täydellinen laitteisto on New Yorkin maailmannäyttelyssä.

Siinä on juovainen kuva. Englannissa Rosingin oppilas Isadore Schoenburg päättää rakentaa televisioputken, joka tuottaa juovaa. Berliinissä lähetetään säännöllisesti televisiokuvaa Deutscher Fernseh Rundfunk -yhtiön laitteilla. Siinä käytetään Bairdin patenttia elokuvan lähetykseen juovalla ja 25 kuvaa sekunnissa.

Ensimmäinen lähetin nimetään Paul Nipkowin mukaan. Vastaanottimia on , joista suurin osa Berliinissä. Vain joillain korkeilla natsivirkamiehillä on oma vastaanotin. Monet postin televisiotuvat ovat ilmaisia. Television päämääränä on istuttaa Führerin kuva pysyvästi saksalaisten sydämiin. Viihdeohjelma Kattopuutarha alkaa Se tarjoaa kansallissosialistisilla lauluilla tuettuja revyyesityksiä.

Uutiskatsauksissa esitellään muun muassa natsien puoluekokousta, Mussolinin vierailua Berliinissä ja natsien virallista virkistysohjelmaa Voimaa ilosta. Olympialaisissa televisio on toiminnassa.

Berliinin ja Nürnbergin välillä toimii videofonilinja, joka käyttää juovaista mekaanista pyyhintää. Sota-aikana television tehtävänä on joukkojen hoito.

Televisio lakkaa ennen natsi-Saksan tappiota. Bairdin yhtiö pääsee mekaanisen television kuvassa tasolle juovaa ja 25 kuvaa sekunnissa. BBC aloittaa sillä Lontoossa yleiset televisiolähetykset, mutta elektroninen televisio on jo niin kehittynyt, että lähetykset lopetetaan.

Natsi-Saksassa Berliinin olympialaiset televisioidaan ja käytetään ensi kertaa ulkolähetystä. Lähetyksiä seurataan televisiotuvissa, joita on Suurimmissa on tilaa katsojalle. Noin katselijaa seuraa 16 päivän aikana 48 eri televisiolähetystä. Lisäksi on käytössä kotivastaanottimia. Radio Times -toimittaja Rex Lambert: Televisio ei merkitse mitään teidän elinaikananne eikä minun.

Television merkitys jää vähäiseksi meidän itsekunkin elämässä. Moskovassa ja Leningradissa kokeilutelevisiokeskukset aloittavat toimintansa. Ranskalainen insinööri George Valensi ehdottaa väritelevisiota, keksii ja patentoi värikuvan lähetyksen. Saksalainen insinööri W Fleschig ajattelee värillistä katodisädeputkea, jonka pinnalla olisi punaisia, vihreitä ja sinisiä fosforipisteitä.

Ne olisi yhdistetty ohuella johdinverkolla, joka aktivoisi pisteen. Periaate on sama kuin Lumièr-veljesten  autochromefilmissä. RCAn insinöörit ehdottavat, että elektronisäde kulkisi reikälevyn läpi pisteisiin. CBS rakentaa kilpailevan järjestelmän.

Käytössä on pyörivä levy sekä lähetyksessä että vastaanotossa, mutta levyä käytetään luomaan väri. Natsi-Saksassa esitetään maanantaina Kyseessä on aikuisten englannin sanojen tavaamiskilpailu. USAssa venäläinen David Sarnoff toteaa, että kotivastaanottimien valmistaminen on teknisesti mahdollista.

Neuvostoliitossa alkavat säännölliset televisiolähetykset ultralyhytaaltolähettimillä. Telefunken esittelee erittäin herkän ikonoskooppitelevisiokameran, joka tuottaa juovaa. Natsi-Saksassa televisiolähettimet suljetaan väliaikaisesti, sillä ultralyhyet aallot varataan ilmavoimien Luftwaffe käyttöön Puolaan suunniteltua hyökkäystä varten.

Berliinin radiomessuilla esitellään televisiovastaanotin E1. Televisiota käytetään henkisen sodankäynnin välineenä Saksassa ja miehitetyssä Ranskassa. New York Times kirjoittaa television mallikappaleen Maailmannäyttelyssä esittelyn jälkeen: Television ongelma on siinä, että ihmisten täytyy istua ja tuijottaa ruutua; keskimääräisellä yhdysvaltalaisella perheellä ei ole siihen aikaa.

Sveitsiläinen professori Fritz Fischer kehittää Eidophor-laitteen, jolla voidaan televisiokuva projisoida suurelle valkokankaalle. RCA esittelee jo 5x7 neliömetrin kankaan, joita asennetaan joihinkin elokuvateattereihin. CBS lähettää New Yorkin televisioasemalta kaksi 15 minuutin uutislähetystä päivittäin.

Myös NBC aloittaa lähetykset. Vuoden aikana tulee mukaan kahdeksan muuta asemaa, joista kuusi jatkaa lähetyksiä koko II maailmansodan ajan. Yhdysvalloissa Federal Communications Commission FCC asettaa television standardiksi juovaa ja taajuudeksi 30 hertsiä. Yhdysvalloissa on myönnetty 18 lupaa lähettää televisio-ohjelmaa. USAssa esitetään baseball-ottelun lomassa ensimmäinen televisiomainos, joka kauppaa rannekelloja.

Sittemmin kalleimmat televisiomainokset ovat yhdysvaltalaisen jalkapallon loppuottelun eli Super Bowlin lähetyksessä. Natsi-Saksassa televisiosta koetetaan luoda ihmease ihmisten mielikuvissa. Moskovan televisiokeskus aloittaa ensimmäisenä Euroopassa sodan keskeyttämät lähetykset.

RCA alkaa rakentaa 25 senttimetrin televisiovastaanottimia TS. Televisio ei kykene pitämään markkinoita, jotka se saa ensi puolessa vuodessa.

Ihmiset väsyvät pian tuijottamaan vanerilaatikkoa joka ilta. Moskovan televisiokeskus tekee koelähetyksiä, jolloin kuvan juovien luku on Moskovan keskus lähettää ohjelmaa kolmella kanavalla, joista yksi on kokeilumielessä värillistä.

Yhdysvalloissa Pennsylvaniassa pikkukaupungin Mahanoy City kauppias John Walston vie vuoren huipulle antennin ja tuo parikaapelin alas kaupunkiin. Kun television näkyvyys paranee, Walstonin televisiomyynti vilkastuu. Hän parantaa kuvan laatua siirtymällä koaksiaalikaapeliin ja käyttämällä itse tekemiään vahvistimia.

Lyhennys tarkoittaa myöhemmin kaapelitelevisiota Cable TV. Yhdysvalloissa Pennsylvaniassa sähköinsinööri Milton Jerrold Shapp korvaa kerrostalon antennimetsän pääantennilla, josta hän johtaa koaksiaalikaapelit vahvistimia käyttäen asuntoihin. USAssa on 16 televisioasemaa suluissa Televisioryhmiä on kolme , jotka omistavat kuusi asemaa.

Niiden osuus on 37,5 58,0 prosenttia. USAssa on vuoden alussa tuhat vastaanotinta ja lopussa vastaanotinta, joista 65 New Yorkin alueella. USAssa Federal Communications Commission FCC jarruttaa televisiotoiminnan kehitystä, koska käytettävissä ei ole riittävästi taajuusalueita, eikä uusille asemille myönnetä toimilupia. Kanavataajuuksista varataan 12 prosenttia opetustelevision käyttöön.

Ed Sullivan Show kuuluu yhdysvaltalaiseen televisiohistoriaan. Kehitetään järjestelmä, jolla siirretään krominanssi- ja luminanssisignaalit yhdessä kanavassa. Yhdysvalloissa Pennsylvaniassa Summit Hilliin rakennetaan televisioantennitorni, josta vedetään kaapeli Panther Valleyhin. Yhdysvaltalainen radio- ja televisiokoomikko Fred Allen Televisio on uusi medium. Sitä kutsutaan mediumiksi, koska mikään ei ole kunnolla tehty. Medium - tiedotusväline, media - tiedotusvälineet.

Helsinkiläisessä tavaratalossa Stockmann nähdään alkeellinen televisiolähetys kymmenestä televisiosta. Yhdysvaltalainen General Electric edustajineen Anglo Nordic järjestää näköradioesitykset olympiakisojen aikaisia lähetyksiä silmällä pitäen. Näyttelijä Red Skelton aloittaa televisio-ohjelman radio-ohjelmien jälkeen. USAssa on 1,5 miljoonaa televisiota. Zenith ehdottaa maksutelevisiojärjestelmää, joka käyttää reikäkortteja.

Dominikaanisessa Tasavallassa aloittaa hallituksen televisio, kaupallinen ja väritelevisio. Tukholman radiokonferenssissa jaetaan ULA-asemien aallot ja Suomenkin televisioasemien taajuudet. Yleisradiolla on magnetofoneja, mikrofoneja ja liikkuvaa kalustoa olympialaisia varten. Tunnuksena on Radio tuo kisat kotiin ja Med radion på stadion. Helsinkiläiset radioamatöörit Cederqvist ja Haavisto kokeilevat televisiokaapelilähetystä rakentamillaan laitteilla.

Elisabetin kruunajaisissa, jotka ovat ensimmäiset televisioidut kruunajaiset, Margaretin intiimi pölynpyyhkäisy Peter Townsendin kaulukselta riehaannuttaa Englannin lehdistön etunenässä keltaiset lehdet repostelemaan Margaretin suhdetta mieheen. Japanissa televisio alkaa lähettää ohjelmia, ja monistuslaite toshaban eli gariban häviää.

Ruotsin ensimmäinen televisio-ohjelma lähetetään Tukholman koelähettimellä Kuninkaallisesta teknillisestä korkeakoulusta KTH. Bulgariassa kokeillaan televisiota, jonka säännölliset lähetykset alkavat Paavi Pius XII varoittaa Italian televisiotoiminnan aloittamisen aattona television vaaroista perheelle.

Muutaman vuoden kuluessa italialaisten henkiset erot alkavat tasoittua, sillä he näkevät ja kuulevat samat asiat. Näin Italia homogenisoituu eli tasapäistyy kuten muut maat. Euroopan ensimmäiseen televisio-ohjelmien vaihtohankkeeseen Eurovisio osallistuvat Saksan liittotasavalta, Hollanti, Englanti, Ranska, Italia, Belgia, Tanska ja Sveitsi. Englannin ilmatieteen laitoksen George Cowling on ensimmäinen sääennusteen esittäjä Englannin televisiossa.

Englantilaiset televisiokatsojat esittävät vastalauseita siitä, että Orwellin romaanin filmatisoinnissa täydelliseen kansalaisten valvontaan perustuva yhteiskunta esitetään liian realistisesti. Ensimmäinen televisiokoelähetys, jossa ei ole ääntä, tapahtuu Ensimmäinen julkinen televisiolähetys on Televisiovastaanottimia on Suomessa Teekkaritelevision taustavoimat perustavat yhtiön Tesvisio.

Matti Otala rakentaa vuotiaana koulupoikana itse television. Nämä näkyvät Suomen etelärannikolla ja vastaanottimia aletaan hankkia. USAssa on televisioasemaa ja 33 miljoonaa televisiovastaanotinta. Diktaattorin Tachito Somoza perhe perustaa Nicaraguaan televisioyrityksen.

Ranskan radion ja television johtaja V Perché ilmoittaa, että olisi turhaa ummistaa silmänsä siltä tosiasialta, että kirja ei enää ole tärkein kulttuuriväline laajoille joukoille. Tanskan television lähetinverkko kattaa koko maan paitsi Färsaaret ja Grönlanti.

Yhdistyneiden kansakuntien kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestön UNESCO raportin mukaan maailmassa 58 maalla on joko televisiolähetyksiä tai juuri valmistumassa oleva televisiolähetysjärjestelmä. Yleisradion vuosikertomuksessa on otsikko Televisio näköradion sijasta.

Yleisradion menoarviossa on ensimmäisen kerran määräraha televisiosuunnittelulle. Ensimmäinen harrastajien julkinen televisiokoelähetys järjestetään Helsingissä, kun Teknillisen korkeakoulun TKK, Valtion teknillisen tutkimuslaitoksen VTT, Radioinsinööriseuran televisiokerho ja Tekniikan edistämissäätiö TES lähettävät televisio-ohjelman Teknillisen korkeakoulun sähköosastoon Albertinkatu rakennetusta studiosta.

Ensimmäinen julkinen lähetys tapahtuu 15 vastaanottimeen eri puolilla pääkaupunkiseutua. Ensimmäiset televisiomainokset lähetetään kuvaruutuun. Helvar valmistaa ensimmäisen Suomessa tehdyn teollisen television. Ruotsissa säännöllinen televisiolähetystoiminta alkaa Tukholman alueella. Espanjan televisio TVE aloittaa.

Francisco Francon aikana lähetetään "massoille" runsaasti jalkapalloa ja härkätaisteluita. Televisiossa on Francon hallituksen propagandaa. Tshekkiläinen animaatio Krtek - Myyrä aloittaa televisiossa. Sen luoja on kuvittaja Zdenek Miler Yleisradion johtokunnan muistio Televisiotoiminnan aloittaminen Suomessa valmistuu toukokuussa. Tekniikan Edistämissäätiön TES-TV, myöhemmin Tesvisio, saa televisio-ohjelmien lähetysluvan kokeilu- ja opetustarkoituksiin loppuun.

Säännöllisiä lähetyksiä on kolmena iltana viikossa. Ensimmäinen televisiomainos lähetetään Studio hankkii ensimmäisen varsinaisen studiokameran Pye. Hän jatkaa Suomen Televisiossa ja Mainostelevisiossa. Ruotsissa säännölliset televisiolähetykset alkavat kolmen vuoden koelähetysten jälkeen. Englannin kuningatar välittää ensimmäisen televisioidun joulusanomansa. Dick Clark aloittaa Philadelphiassa televisio-ohjelman American Bandstrand. Yleisradio aloittaa television koelähetykset.

Ensimmäinen lähetin on Stadionin tornissa, ja näkyvyys Helsingin ympäristössä noin 50 kilometriä. Teija Sopanen aloittaa televisiokuuluttajana, jatkaa 17 vuoden kuluttua Monalisan päätoimittajana ja 17 vuoden ajan Seuran toimittajana.

Henkilökuntaa on 14 ja käytössä on kaksi kameraa. Mainostajat eli 80 liike- ja teollisuusyritystä sekä pankki- ja vakuutuslaitosta, 19 mainostoimistoa ja 11 filmiyhtiötä perustavat yhtiön Mainos-TV-Reklam vuokraamaan ohjelma-aikaa Yleisradiolta. Se on Euroopan kolmanneksi vanhin kaupallinen televisioyhtiö.

TES-TVn toimilupaa jatketaan loppuun. Toiminnanjohtaja Erkki Larkka palkkaa hänet, kun Airisto luki sujuvasti testinä paperilta Deutsche Grammophon Gesellschaft. Se kuvataan kolmella kameralla.

Koulutelevisiota kokeillaan Helsingin Lapinlahden kansakoulussa. Koelähetykset saadaan aikaan joulukuun lopulla. Ohjelmana on pelkkiä äänettömiä mainoksia. Unkarin Magyar Rádió és Televízió aloittaa säännölliset televisiolähetykset. Ruotsin ensimmäinen lähetys Eurovisioon on Drottningholmsteatterin oopperaesitys. Paavi Pius XII julistaa television ja sen henkilökunnan suojeluspyhimykseksi Pyhä Clara Assisilaisen , joka katselee näyssä jumalanpalvelusta sairasvuoteella maaten.

Suomessa Yleisradion Suomen Televisio aloittaa säännölliset televisiolähetykset ja Lahden televisioasema yhdysvaltalainen RCAn lähetin vihitään käyttöön. Ensimmäisenä ohjelmana tasavallan presidentin Urho Kekkonen uudenvuodenpuhe esitetään televisiossa. Teija Sopanen jatkaa kuuluttajana. Väliaikainen televisioasema rakennetaan Tampereelle Pyynikin näkötorniin. Kotkaan perustetaan pieni asema, jossa on Telefunkenin kanavanvaihtaja.

Turkuun rakennetaan samanlainen lähetin ja antenni kuin Lahdessa. Katsojilta vaaditaan televisiolupa, joita on kappaletta. Lohjan Kalkkitehtaan tytäryhtiö Iskumetalli ryhtyy televisioiden tekijäksi. Neuvostoliitossa televisiolähetysten määrä kasvaa lähes kuusinkertaiseksi, ja on tuntia vuorokaudessa Saksan Demokraattisessa Tasavallassa DDR Gerhard Behrendt luo nuken Unser Sandmännchen - Nukkumatti oikeastaan hiekkamiekkonen , joka esiintyy television lastenohjelmissa ja heittää lopuksi unihiekkaa silmiin.

Sitä tehdään sarjaa. Nukkumatti lännetetään ja se siirtyy satumaailmaan. Radiodiffusion Télévision Gabonaise perustetaan. Télévision Gabonaise aloittaa Tesvisiossa teekkarit kokeilevat väritelevisiota.

Televisiomainontaan käytetään jo miljoonaa markkaa. Mainontaa on kolmen tyyppistä: Yleisradion Suomen Television ensimmäiset kolmen minuutin televisiouutiset lukee Jaakko Jahnukainen. Yleisradiolla on yhdeksän televisioasemaa. Pasilan vesitornin studio saa kaksi ortikon-kameraa ja yhden vidikon-kameran. Syyskuun alussa siirrytään jokailtaisiin lähetyksiin, ja Mainos-TV aloittaa päivälähetykset. Ohjelmaosaston henkilökuntaa on Yleisradio tekee jo viisi lyhytelokuvaa ja aloittaa televisiovisailun Ota tai jätä.

Kylmän sodan vuosina ihmishalveksuntaa, raakuutta ja väkivaltaa ihannoiva roskakulttuuri levittäytyy Suomeen. Kuuba kokee jazzrenesanssin pienten klubien lisäksi radiossa ja televisiossa. Englannissa taistellaan parlamenttityön televisioinnista. Televisiokameroilla ei ole mennessä pääsyä parlamenttiin. USAssa rakennetaan tehokas televisio-ohjelmien levitysverkko. USA hallitsee televisio-ohjelmien ja elokuvien kauppaa ja pyrkii ulottamaan vaikutuksensa myös sosialistisiin maihin.

Yhdysvalloissa 88 prosenttia kotitalouksista omistaa television. Yhdysvalloissa San Diegossa aloitetaan kaapelitelevisiotoiminta. Suomessa tehdään televisioita seitsemässä tehtaassa, kun Aga ja Fenno-radio ovat mukana kilpailussa. Suomessa keskustalaiset ärtyvät, kun televisio alkaa tuoda maailman yhä alastomampana ja raaempana tietoisuuteen ja järkyttää mielen rauhaa tyynessä kylämaisemassa.

Italian televisio lähettää viikoittain kolme ohjelmaa maan luku- ja kirjoitustaidottomille. Niissä opetetaan lukemista, kirjoittamista ja laskentoa. Pääosin Etelä-Italiaan on järjestetty yli julkista huoneistoa, joissa lukutaidottomat voivat seurata televisio-opetusta. Ohjaajina toimivat kansakoulujen opettajat.

Yhdysvaltalaisten sarjafilmien valmistajille annetut vakio-ohjeet on julkistettu viihdeteollisuuden ammattilehdessä Variety: Yleisesti ottaen näytelmiemme henkilöhahmojen moraalin tulee olla suunnilleen yhteneväinen amerikkalaisen keskiluokan moraalin kanssa, sillä tavoin kuin tämä yleisesti ymmärretään.

Näytelmissä ei tule olla mitään ainesta, joka hyökkää suoraan tai välillisesti jotakin organisoitua vähemmistöryhmää tai järjestöä vastaan, instituutioita, maan jonkin osan tai osavaltion asukkaita tai mitä hyvänsä kaupallista organisaatiota vastaan. Tämä tarkoittaa poliittisia järjestöjä, veljeskuntia, yliopisto- ja koululaisjärjestöjä, ammattiryhmiä, teollisuus-, liike- tai ammattijärjestöjä, uskonnollisia yhteisöjä, kansalaiskerhoja, veteraanijärjestöjä ja isänmaallisia yhdistyksiä, hyväntekeväisyysjärjestöjä ja uudistusyhdistyksiä kuten Tupakanvastustamisliittoa , urheilujärjestöjä, naisjärjestöjä ja niin edelleen edellyttäen että nämä ovat hyvässä asemassa.

Sisällissotaan meidän tulee viitata varovaisesti, muistaen kuinka herkkiä Etelässä asuvat ovat tässä asiassa. Mitään sellaista kirjallista aineistoa ei saa käyttää, joka mahdollisesti loukkaa kanadalaisia naapureitamme Mitään sellaista aineistoa ei tule viljellä, jossa otetaan kantaa puolesta tai vastaan selvästi osoitettavissa olevissa kansallisissa tai alueellisissa kiistakysymyksissä Missä vain mahdollista, henkilöhahmojen tulisi ymmärtää ja hyväksyä maailmantilanne, vaikkakin sotaa käsiteltäessä kirjoittajiemme tulisi pitää "kauhunäkökohdat" mahdollisimman vähissä Univormussa esiintyviä miehiä ei tule esittää kovin roistomaisessa valossa eikä kuvata osallistumassa minkäänlaiseen rikolliseen toimintaan.

Yhdessäkään ohjelmistamme ei tule olla mitään ainesta, joka voisi millään tavoin tukea käsityksiä liike-elämästä kylmänä, juurettomana ja vailla kaikkea tunnetta tai henkistä päämäärää olevana toimintana. Madison Avenue's Program Taboos. Belgiassa on erikseen hollannin- flaamin- ja ranskankielinen televisio.

Sen välityksellä tapahtuu ohjelmien vaihto sosialististen maiden kanssa. Yleisradiossa on toinen Eurovisiolähetys. Suomessa on 92 mustavalkoista televisiolupaa. Ensimmäisiksi sivutoimisiksi uutistenlukijoiksi palkataan opettaja Kauko Saarentaus ja tiedotuspäällikkö Matti Tuura. Televisio-ohjelmaa lähetetään vajaa neljä tuntia päivässä, lisäksi runsaasti testikuvaa ja viritysmusiikkia.

Ranskassa televisiolähetykset ulottuvat yli maan, ja värilähetykset alkavat Ranskan toinen televisioverkko perustetaan , kolmas ja kolme uutta ja Venezuelassa Venevisión aloittaa ensimmäisen televisiolähetyksensä, Radiovisión aloittaa ja Rodven alkaa valmistaa audio- ja videolevyjä ja -kasetteja. Video- ja elokuvayhtiö Cinemakit yhdistetään ja videoyhtiö Videomovil Color Cisneros-organisaatioon, joka toimii monilla muillakin alueilla kuin media ja kasvaa nopeasti.

Venevision International avataan levittämään tuotantoa kansainvälisesti. Univision Communications levittää USAssa espanjankielistä ohjelmaa televisiossa, radiossa ja internetissä sekä musiikkitallenteita. Muodostetaan Cisneros Television Group maksullisia kansainvälisiä kaapelikanavia varten. Cisneros ja Hughes Electronics perustavat Galaxy Latinoamérican.

Cisneros Televisión Grupo hankkii argentiinalaisen Imagen Satelital-yhtiön. Kolumbialainen televisioverkko Caracol yhdistetään Cisneros-yhtiöön. Argentiinalainen televisiokanava MuchMusic yhdistetään Cisneros-yhtiöön.

Maksullinen kanava Venevisión Continental suunnataan koko maailman espanjaa puhuvalle yleisölle. Venevision International ja Synapsys muodostavat Synapsys Internationalin. Venevision International perustaa yhtiön VeneMusic. Grossman Publishers julkaisee sen kokoelmassa T. Painos on kappaletta. Suomi osallistuu ensi kerran Eurovision laulukilpailuihin Laila Kinnusen esittämällä kappaleella Valoa ikkunassa.

Yleisradio aloittaa Koulutelevision ja perustaa Televisioteatterin. TV1n televisioteatteri tuottaa yhteensä 43 elokuvaa. Tamvision tuottamana alkaa suomalainen televisiosarja Heikki ja Kaija, jossa seurataan Heikki ja Kaija Lehtisen työläisperheen elämää. Sarja siirtyy Yleisradion ohjelmistoon. Käsikirjoittaja on Reino Lahtinen. Pääosissa esiintyvät Vili Auvinen ja Eila Roine. Erkki Ere Olavi Kokkonen aloittaa ohjaajana Mainostelevisiossa.

Hän ryhtyy yhteistyöhön Spede Pasasen kanssa. Kokkonen ohjaa yhteensä 33 elokuvaa. Neuvostokosmonauttien A Nikolajev ja P Popovitsh ryhmälennon aikana neuvostotelevisio ensimmäisenä maailmassa suorittaa lähetyksen avaruudesta. Yhdysvaltalainen televisiotoimittaja Walter Cronkite toimii CBSn iltalähetyksen uutisankkurina. USAssa on televisiovastaanottimia enemmän kuin muussa maailmassa yhteensä. Yhdysvalloissa on yhteisantenni- eli community antenna television CATV-järjestelmää, joissa on 1,2 miljoonaa tilaajaa.

Yle tuottaa sarjan Tiedettä kansantajuisesti. Tesvisio saa toimiluvalleen jatkoa loppuun. Pertti Salolainen on Yleisradion televisiouutisten lukija ja toimittaja, taloudellisten ohjelmien tuottaja, BBCn toimittaja Lontoossa ja Yleisradion Lontoon kirjeenvaihtaja. Televisiolähetystoimintaa on 75 maassa. Näistä 55 maassa on televisiomainontaa. Euroopassa 19 maassa on televisiomainontaa, mutta kymmenessä maassa ei ole, muun muassa Sveitsi, Hollanti, Tanska, Ruotsi, Belgia ja Ranska.

Pohjois- ja Keski-Amerikan 16 maasta Kuubassa ei ole kaupallisia televisiolähetyksiä. Etelä-Amerikan kahdeksasta televisiomaasta kuudessa on televisiomainontaa.

Aasiassa yhdeksässä maassa on televisiomainontaa, mutta viidessä ei ole, esimerkiksi Kiina ja Intia. Australiassa ja Uudessa Seelannissa on televisiomainontaa. Afrikan viisi televisiomaata seitsemästä televisiomaasta esittää televisiomainoksia. Yhdysvalloissa 95 prosenttia ruokakunnista omistaa vähintään yhden television. Televisiovastaanottimia on yli 60 miljoonaa kappaletta.

Yhdysvalloissa presidentin John F Kennedy murhasta puolen tunnin kuluttua tietää kaksi kolmannesta yhdysvaltalaisista, tunnin kuluttua 90 prosenttia ja alkuillasta 99,8 prosenttia. Yli puolet saa ensimmäisen tiedon ampumisesta suullisesti.

He menevät yleensä sen jälkeen television tai radion ääreen kuulemaan tarkempia uutisia. Yhdysvaltalaiset perheet seuraavat perjantain murhasta maanantain hautajaisiin keskimäärin yhteensä 32 tuntia television ohjelmia eli miljoonaa ihmistä yli 55 miljoonassa kodissa. Yli 18 miljoonassa kodissa seurataan enemmän kuin 11 tuntia päivässä. Puolet kuuli tiedon kotonaan, noin kolmannes töissä ja loput lounastunnilla, matkoilla tai muualla. Kotona olevat kuulevat uutisen lähinnä televisiosta tai puhelimesta, töissä olevat radiosta tai suullisesti ja muut monista tiedotusvälineistä.

Lehdistön osuus tässä ensimmäisen tiedon antajana on vähäinen. Lähes 40 prosenttia kertoo uutisen edelleen muille joko puhelimitse tai henkilökohtaisesti käymällä. Yli 10 prosenttia saa tietonsa tuntemattomalta. Suomen television tuontiohjelmista 70 prosenttia tulee Yhdysvalloista; toisena on Englanti 8,6 prosentin osuudella.

Saksalainen viestintätutkija Martin Esslin sanoo, että jenkkiohjelmat vapauttavat olohuoneissa katsojansa kaikesta älyllisen ponnistelun aiheuttamasta rasituksesta.

Dokumentissa seurataan poroisäntää Aslak Juuso perheineen heidän jutaessaan poroineen Pohjois-Enontekiön tuntureilla. Kuvaaja Veikko Mård onnistuu tallentamaan nyt jo kadonneen elämänmuodon viimeisen välähdyksen. YLE esittää sarjan Tiedettä jokamiehelle ja aloittaa television Urheiluruudun. Yle alkaa saada satelliiteitse ulkomaista uutisaineistoa. Hannu Karpo on Yleisradion toimittajana. Hän toimittaa ohjelmaansa MTV3ssa muun muassa nimellä Karpolla on asiaa. Tesvisio alkaa julkaista omaa lehteä TV.

Tesvisio irtisanoo marraskuun lopussa sata toimihenkilöä ja supistaa ohjelmansa 28 viikkotunnista alle kymmeneen. Francisco Franco käyttää propagandistisesti El Cortobésia hyväkseen tapaamalla häntä silloin tällöin ja kutsumalla luokseen. Frankolaiset teloittivat El Cordobésin tasavaltalaisen  isän Espanjan luokkasodan aikana. Vietnamin sota on ensimmäinen televisiosota. USA ja muut länsimaat alkavat valvoa sodista näytettävää aineistoa.

USAn hallitus ja Pentagon antavat ohjeet, mitä saa televisioida. Tokion olympialaiset näkyvät kaikkialla televisiossa, sillä ne lähetetään satelliititse maailmalle.

Japanissa esitellään kotifaksimilelehti, joka lähetetään televisioaalloilla. A4-kokoisen sivun lähettämiseen kuluu 30 sekuntia. Esso käynnistää kansainvälisen bensiinin markkinointikampajan Pankaa tiikeri tankkiin. Tiikeri symbolisoi ihmisen aggressiivisia mielihaluja ja uskottelee, että Esson bensiinistä saa voimaa. Sitten mainostajat saavat yleisön puolustamaan tiikeriä, kun muka joku sydämetön mainosjohtaja uhkaa poistaa tiikerin kuvaruuduista, lyhytfilmeistä ja mainospalstoilta.

USAssa yleisöä pyydetään äänestämään, saako tiikeri jäädä henkiin. Äänestäneitä on yli 60 miljoonaa eli yhtä paljon kuin maan presidentinvaaleissa. Yli vuotias ranskalainen katsoo televisiota keskimäärin 55 minuuttia päivässä, mutta jo minuuttia. Tällöin radiota kuunnellaan keskimäärin minuuttia päivässä.

Televisiosta huolimatta Ranskan kirjojen kustantaminen voi erittäin hyvin välisenä aikana. Yleisradio ostaa yhtiöt Tesvisio ja tamperelainen Tamvisio, kun Tamvision Tuen osakekanta siirtyy Tesvisiolle ja välillisesti Yleisradiolle, sekä perustaa niiden toiminnan pohjalle toisen valtakunnallisen kanavan TV 2, joka aloittaa itsenäisenä yksikkönä Tampereella.

Suomessa televisiolupia on eli 45 prosentilla ruokakunnista on televisiovastaanotin. Värilaitteita käytetään teknisen henkilökunnan koulutukseen. Turun radiolinkkitorni on harjakorkeudessa metriä. Teräsbetonitornin päälle rakennetaan teräksinen Valberg-masto. Kansainvälistä televisio-ohjelmaa siirretään linkillä alkaen. Televisioasemia ja kanavanvaihtajia on Neuvostoliitossa on televisiokeskusta ja -välitysasemaa sekä väestöllä 15,7 miljoonaa televisiota. Yhdysvallat vie televisio-ohjelmia muihin maihin kaksi kertaa niin paljon kuin kaikki muut maailman maat yhteensä.

Early Bird -satelliitin välityksellä lähetetään ensimmäinen televisio-ohjelma Atlantin yli. Ranskassa on televisiovastaanottimia kuusi miljoonaa kappaletta, mutta jo 20 miljoonaa kappaletta. Israelissa alkavat koetelevisiolähetykset ja säännölliset lähetykset Kongon Demokraattisessa Tasavallassa aloitetaan televisiolähetykset. Filosofian kandidaatti Eino S Repo tulee Yleisradion pääjohtajaksi. Hänen Reporadion kaudellaan televisiosta tulee tärkeä yhteiskunnallinen vaikuttaja.

Yhteiskunnallinen näkemys syrjäyttää psykologisen näkemyksen ohjelmien tekotavassa. Yleisradiotoiminnassa siirrytään kohti järjestelmällistä suunnitelmallisuutta ja informatiivista ohjelmapolitiikkaa. Suomessa on televisiolupaa. Suomi siirtyy kahden kanavan järjestelmään: Yleisradioon perustetaan oma uutistoimitus ja uutispäällikön toimi, jota hoitamaan valitaan Ralf Friberg.

Yleisradion ulkomainen kirjeenvaihtajaverkosto luodaan. Seppo Huhtala perustettuaan Mainostelevisioon filmitoimituksen esitti Eisensteinin Iivana Julman, Lokakuun suuren sosialistisen vallankumouksen vuotisjuhlana Eisensteinin Lokakuun ja Resnaisin Viime vuonna Marienbadissa. MTVn kaupallinen johto syytti Lokakuuta käsittämättömyydestä. Leena Kaskela sittemmin Rousek aloittaa Mainostelevision kuuluttajana.

Helvar vie Ruotsiin noin 12 televisiota. Helvar toimitti Ruotsiin televisiota. Länsi-Berliinin ja Länsi-Saksan välille rakennetaan suora linkkiyhteys, jota käytetään kaukovalintaisen puhelinliikenteen ja televisio-ohjelmien välitykseen. Islannissa aloitetaan säännölliset televisiolähetykset. Keskimääräinen lähetysaika on kolme tuntia päivässä kuutena viikonpäivänä. Televisiotoimintaa rahoitetaan osittain televisiomainonnalla. Star Trek kertoo tähtilaivasta Enterprise.

Sarjan ensimmäisen kauden esittää TV2 jo luvun alussa. Toimittaja Eero Silvasti tulee Yleisradioon. Hän työskentelee TV2ssa eläkkeelle siirtymiseensä asti. Kokoomuksen Raimo Ilaskivi kiittelee televisio-ohjelmien tasoa alkuvuodesta. Televisioteatteri esittää Orvokki-kabareen, jossa Ylioppilasteatteri pistää koulun, armeijan ja kirkon uuteen uskoon. Ohjaaja Kalle Holmberg saa televisioesityksen jälkeen kirjeen, jossa on hänen oma kuvansa takapuoleen pyyhittynä.

Dokumentti Musta Helsinki kertoo asunnottomista alkoholisteista. Suomen television uutistoimittajat Erkki Vihtonen ja Eero Tuomikoski tekevät sen omalla ja vapaalla työajallaan. Suomen televisiossa esitetään Reino Paasilinnan ohjelma Vakuutus on sydämenasia, jossa arvostellaan vakuutustoimintaa. Ohjelma herättää poikkeuksellisen kiivaan keskustelun, ja sitä syytetään sosialismin suosimisesta. Dokumentissa on välillä sketsejä, ja Yleisradion johtoa syytetään Paasilinnan faktan ja fiktion yhdistämisestä niin ankarasti, että tyylilaji joutuu johdon erityistarkkailuun.

Muista Paasilinnan dokumenteista mainittakoon Joutukaa sielut ja On aikamme kallis Porvareista ohjelmat alkavat tuntua vaarallisilta ja kumouksellisilta.

Taloudellisen vallankäytön kritiikki osoittautuu suomalaisessa yhteiskunnassa lähes tabuksi. Vietnamin sodan uutiset mielletään vasemmistolaisuudeksi. Ohjelmia syytetään uskonnonvastaisuudesta ja moraalittomuudesta. Mitä oikeistolaisempi henkilö on, sitä todennäköisemmin hän havaitsee Yleisradiossa loukatun isänmaallisia, uskonnollisia, moraalisia tai siveellisiä arvoja tai lähetetyn lasten kasvatukselle vahingollisia ohjelmia. Yleisöä on miljoonaa. Yleisradio luopuu päivittäisestä tietojen kokoamisesta ohjelmien seuraamisesta ja alkaa tehdä vastaavia tutkimuksia viikkona vuosittain.

YLE suuntaa eri väestöryhmien kuuntelu- ja katselutapatietojen pohjalta näille väestöryhmille tarkoitetut ohjelmat oikeaan aikaan oikealta kanavalta. YLE pyrkii tyydyttämään kohdeyleisön objektiivisia tiedontarpeita. Mainostelevisio teettää tällaisia tutkimuksia jokaiselta vuoden päivältä, sillä sen ohjelmapolitiikka ja mainosten hinta määräytyy katsojaluvuista. Tampereella TV2 hankkii ensimmäisen ulkolähetysauton UL Lahdessa televisio- ja ULA-lähetystoiminta siirretään Tiirismaalle.

Neuvostoliitto ja Ranska käyttävät Secam-järjestelmää. Suomessa valmistetaan 74 televisiota, kun niitä tuotetaan Kaunispään ULA-aseman yhteyteen mastoon sijoitetaan televisioalilähetin, jolla pyritään kattamaan Ivalo ja Saariselkä.

Kuvan laatu ei ole riittävä, sillä kuva otetaan releoimalla Ylläksen mastosta kilometrin päästä. Kunnollinen maston paikka löytyy Inarin Tuulispäältä. Sieltä saadaan jatkoyhteys Karigasniemelle. Saariselän televisioissa kuva huononee, sillä Saariselkä on katveessa, mutta kun Kaunispään mastosta poistettu alilähetin palautetaan, kuvan laatu paranee. Kuva releoidaan Tuulispään asemalta. Yleisradion pitkän tähtäyksen suunnittelu julkaistaan kirjana. Eino S Repo kirjoittaa: Kuten viitattiin, radion ja television ei tule pyrkiä istuttamaan jotakin tiettyä maailmankatsomusta yleisöönsä, vaan tarjoamaan persoonallisten katsomusten rakennusosia.

Erilaisia, jopa vastakkaisia maailman- ja elämänkatsomuksia voidaan ja pitääkin ohjelmassa esittää, mutta katsomusten muodostaminen ei ole yleisradiotoiminnan, vaan yhteiskunnan kunkin jäsenen oma tehtävä. Reporadiota arvosteleva porvarillinen Suomen Kotien Radio- ja Televisioliitto perustetaan. Liitto ilmoittaa vaativansa radio- ja televisio-ohjelmilta tasapuolisuutta, totuutta sekä kristillisiä, isänmaallisia ja kansallisia arvoja.

Puheenjohtajaksi tulee hovioikeudenneuvos Paavo Hiltunen, joka lausuu: Ehrnrooth ja Kauko Kare. Haydeé Santamaría järjestää Kuubassa Amerikoiden talossa Casa de las Américas protestilauluesityksiä, jotka usein televisioidaan. Santamaría on Moncadan hyökkäykseen osallistunut vallankumousveteraani ja musiikinharrastaja. USAssa televisio alkaa tiedottaa Vietnamin sodasta Tet-hyökkäyksen jälkeen eri tavalla kuin aikaisemmin. USAssa erään elektroniikkayrityksen johtaja lupaa osakkeenomistajilleen kehittää kolmiulotteisen holografisen television.

Oslon alueella toimiva kaapelitelevisioyhtiö Janco Kabel-TV perustetaan välittämään rajan yli Ruotsin kahden televisiokanavan lähetyksiä. YLE esittää televisiossa Forsytein tarun. Yleisradion seminaarissa edustaa porvarillista Suomen Kotien Radio- ja TV-liittoa kokoomuksen kaupunginvaltuutettu Vuokko Juhola, joka sanoo: Hän vaatii sittemmin syytettä vasemmistoradikaalille punapapille Terho Pursiainen Suomessa alkavat värilähetykset PAL-järjestelmällä: Tasavallan presidentin Urho Kekkonen uudenvuodenpuhe on ensimmäinen värilähetys.

Väritelevision katselusta kerätään erillinen maksu. Mustavalkolupia on noin miljoona ja värilupia tuhannen paikkeilla. Värilupia on nelisentuhatta. Pitkän tähtäyksen suunnittelun toinen kirja julkaistaan ja kolmas Informatiivisiin ohjelmapoliittisiin tavoitteisiin pyritään nelikohtaisesti: Ennen Revon kautta 15 vuoden aikana Yleisradion ohjelmapolitiikka vakiintui rutiininomaiseksi, kaavamais-sovinnaiseksi ja vallitsevaa ajattelutapaa, hegemoniaa kritiikittömästi heijastavaksi.

Yhdysvaltalaisia elokuvia esitetään eli 37,1 prosenttia kokonaistarjonnasta. MTV esittää yllättäen 19 neuvostoelokuvaa ja yhdysvaltalaista elokuvaa.

Oulun yliopiston sähköinsinööriosastolla otetaan käyttöön Suomen suurin opetustelevisiojärjestelmä, jonka suunnittelija on elektroniikan professori Matti Otala. Maailmassa on noin miljoonaa televisiota, joista 78 miljoonaa on USAssa. Televisiovastaanotinten määrä asukasta kohti: Neil Armstrong lähettää Neil Armstrongin kävelyä Kuussa katsoo noin miljoonaa ihmistä, joka on ihmiskunnan historian tähän asti suurin yleisömäärä.

Satelliittien maapallon laajuinen verkosto yhdistää Intianmeren, Tyynenmeren ja Atlantin alueet. Tiedetoimittaja diplomi-insinööri Pertti Jotuni selostaa YLEn radio- ja televisioohjelmissa Apollon lentoja.

Ulkomaisten sarjafilmien koko ohjelma-ajasta YLE ja MTV 59,4 prosenttia kuului yhdysvaltalaisille sarjafilmeille raporttiaikana 66,6 ja anglosaksisille sarjafilmeille 82,4 prosenttia.

Mainos-Television ulkomaisten sarjafilmien ohjelma-ajasta kuului yhdysvaltalaisille sarjoille 94 prosenttia. Sarjafilmiohjelmistossa esiintyvät ympäristöt, asenteet, arvostukset, ristiriidat ja niiden ratkaisutavat ovat yleensä voimakkaasti yksinkertaistettuja ja hyvin pitkälle vakioituja.

Harvoissa sarjoissa oli pyrkimystä oikeisiin tietoihin ja tosiasioihin perustuvan maailmankuvan välittämiseen. Todellisuuden erittelyn sijasta niissä pyritään todellisuuden tiettyjen huolellisesti rajattujen osien esittelyyn. Yhteiskunnalliset ongelmat joko rajataan sarjafilmin kuvaaman maailman ulkopuolelle tai ne esitetään yksilöiden välisinä ongelmina. Yhteiskunta hahmottuu näissä sarjoissa yksityiskohtien summaksi, joka ei muutu, vaikka yksityiskohdissa tapahtuisikin muutoksia.

Tähän yhteiskunnan kuvaamiseen muuttumattomana, staattisena, liittyy vahvasti todellisuuspakoinen piirre. Suomessa Peyton Placea esitetään 50 minuutin jaksoina, kun sitä USAssa esitettiin viiden vuoden aikana vain 25 minuutin jaksoa.

Peyton Place on keväällä katsotuin ulkomainen ohjelma Suomessa: Jos sarja seuraisi Grace Metaliousin romaania Kaupunki nimeltä Peyton Place, ei sarja olisi mammuttimainen. Alkumenestyksen innoittamina tekijät alkoivat venyttää juonta ja keksiä uusia käänteitä. Peyton Placessa joka hetki on tapahtumassa jotain aivan kohtalokasta. Ohjaaja Paul Monash antaa avaimen sarjan ideologiseen taustaan Katso-lehdessä: Jos olemme oikein rehellisiä sanokaamme vaikkapa että todellisuutemme vastaa sitä, jota naistenlehdet jatkuvasti syytävät lukijoilleen.

Se on tarpeeksi todellista, jotta ihmisten on helppo samaistaa itsensä filmimme henkilöihin. Mutta todella todellista, ei, sitä emme voi väittää. Jäljelle jäivät kaavamaiset typistetyt ihmisten väliset suhteet. Jotta siihen sopii neekeri, on hänet nostettava samalle tasolle.

Toisin sanoen neekerilääkäri sopinee kuvaan huomattavasti värillistä putkimiestä paremmin". Ruumiillista työtä tekeviä työläisiä ei ole. Romaanissa on muun muassa sekatyömies perheineen. Värillisiä on ohimennen pikkurooleissa. Tekijät tunnustavat, että Payton Place kaunistelee todellisuutta, ja että siinä kartetaan tietoisesti todellisia ongelmia ja ristiriitoja kuten työttömyyttä ja rotuerottelua, ja tarjotaan niiden asemasta näennäisongelmia.

Sarjassa yhteiskunta nähdään muuttumattomana ja tasapainoisena, tasapainottomuutta ja ristiriitoja esiintyy vain ihmisten tunne-elämässä. Peyton Placen ihmisille sosiaalisuus on vierasta, jopa hävettävää. Peyton Placen Constance Connie McKenzien raskaus kestää runsaan vuoden, ja hän salaa sitä, että synnyttää tyttärensä yleisessä sairaalassa. Peyton Place tarjoaa yhteiskunnallisen todellisuuden sijasta idylliä, aitojen ihmisten sijasta yksiulotteisia klisheitä, ihmisten todellisten käyttäytymisongelmien sijasta sovinnaista keskiluokkaista moraalioppia ja tekosyvällistä filosofointia.

Televisio 1 esittää Ingmar Bergmanin näytelmän Riitti. Se on porvarillisen Kristillisen Radio- ja TV-Liiton vuosikokouksen mukaan viimeisin ja lajissaan pahin rikkomus. Liitto vaatii toisin ajattelevien suuta tukkoon. Porvarillinen Suomen Kotien Radio- ja TV-Liitto tekee kantelun oikeuskanslerille kiirastorstaina esitetystä televisio-ohjelmasta Rakasta lähimmäistäsi vaistoten siinä jumalanpilkkaa. Oma- kabaree eli poliittinen kabaree omistamisen ihanuudesta ja taloudellisesta demokratiasta esitetään Ylen kanavalla.

Sitä seuraa valitus Yleisradion ohjelmaneuvostolle, mutta se hylkää valituksen äänin Kabareesta jää elämään Kristiina Halkolan esittämä Laulu 20 perheestä. Seppo Mielo Miettinen ohjaa dokumentin Jomppa - tuulten temmeltävä kasvatti kirjailijasta Jorma Ojaharju. Elokuva tehdään Jompan ehdoilla. Kiinnostavaa ei ollut niinkään itse haastattelu kuin katsojien enemmistön piilotajuinen toivomus siitä, että Taanila taittaisi niskansa Arkadiankadun rautatiesiltaan, mutta eikös tuo sittenkin arvannut viime tingassa kumartua!

Pääjohtajan Eino S Repo kaudella Yleisradio pyrkii uudistamaan ohjelmapolitiikkaansa informatiivisen ohjelmapolitiikan suuntaan eli korvaamaan aiempi porvarillinen "puolueettomuus" monipuolisella ohjelmistolla, jolloin poliittinen työväenliike saa ohjelmissa sijaa.

Porvarillinen lehdistö osuus kokonaislevikistä 90 prosenttia suhtautuu siihen kielteisesti. Hallintoneuvosto valitsee uudeksi pääjohtajaksi sosiaalidemokraattisen puolueen puoluesihteerin Erkki Raatikainen ja Eino S Repo saa vain kansandemokraattien äänet. Helvar vetäytyy televisioiden valmistuksesta, kun valmistaudutaan väritelevision tuloon.

Helkama kehittää oman väritelevision, mutta tulipalon tuhottua koelaitteet se lopettaa televisioiden teon. Tutkijat huomaavat, että teollistuneiden maiden väestöt ovat alkaneet kuluttaa merkittävän osan vapaa-ajastaan televisiota katsellen, mikä passivoi heidän elämäänsä huomattavasti. Länsimaissa vallitseville televisio-ohjelmapoliittisille piirteille on ominaista vakiomuotoinen viihde, vakiomuotoinen kulttuurisisältö ja suunnitteluperiaatteena yleisölukujen maksimointi.

Vauraissa Länsi-Euroopan maissa prosenttia television ulkomaisista ohjelmista on tuotettu USAssa. Yhdysvallat vie ohjelmatuntia vuosittain, kun toiseksi suurin viejä Englanti vie 20 tuntia. Valtaosa televisio-ohjelmien tuotannosta länsimaissa on kaupallista, jonka tuloksia ovat kulttuuripassiivisuuden lisääntyminen, lukutaidon heikkeneminen, kulutusideologia, kova aineellinen kilpailu ja humanistisen ihmiskeskeisyyden syrjäytyminen.

Kulttuurisen ylikyllästystilan ovat aikaansaaneet joukkotiedotusvälineet ja muu kulttuuriteollisuus kapitalismin ansaintamotiivien ja markkinavoimien aktivoimina.

Yksilöltä puuttuu keinoja hallita tilanne: Suomessa kaupallisten yritysten valvoma joukkotiedotus kattaa 70 prosenttia, eduskunnan 20 ja järjestöjen 10 prosenttia joukkotiedotuksen kokonaistaloudesta. Yhdysvaltalaisen ohjelmiston ylivalta lisääntyy varsinkin kehitysmaissa.

Ohjelmien virta kulkee rikkaista maista kehitysmaihin. Televisio on harvinainen Albaniassa. Maaseudun kylien kulttuuritaloissa on televisiovastaanottimet, mutta kaupungeissa ovat yksityiset vastaanottimet yleisempiä. Yrityksillä ja tehtailla on televisiokatseluhuoneet työläisille. Albanialaiset voivat seurata myös italialaisia ja jugoslavialaisia televisiolähetyksiä. Albania on yksi harvoista maista, jotka eivät osta televisio-ohjelmia USAsta.

Englantilainen konservatiivinen poliitikko Margaret Thatcher harjoittelee televisioesiintymistä. Se korvaa National Education Televisionin. Bonanza-sarjafilmissä ei esiinny äitihahmoa, jonka rooli eri kulttuureissa on erilainen ja saattaisi vaikeuttaa tuotteen myyntiä.

Sisältö on vailla kansallispiirteitä levikkiriskien vähentämiseksi. Pääoman vienti edellyttää ideologian, ulkomaisen pääoman toiminnalle suotuisan ajattelutavan vientiä, ja tällaisessa elämäntavan ja maailmankatsomuksen viennissä televisio on erityisen tehokas. YLEn kello 21 uutiset nimetään virallisesti illan pääuutislähetykseksi, joka nähdään molemmilla kanavilla samaan aikaan. Se tulee pian television seuratuimmaksi ohjelmaksi. Kaksiosainen kabaree kertoo työn raskaudesta.

Kabaree synnyttää vilkkaan mielipiteiden vaihdon lehtistössä. He jatkavat ohjelmalla Patakakkonen, jonka ensimmäinen osa lähetettiin Ensimmäinen lottotyttö Hilkka Kotamäki opettaa yleisölle loton.

Lottotyttö esittelee arvonnan tuloksen televisiossa. Kotamäki tekee mainoksia televisioon ja lehtiin sekä vierailee tavarataloissa ja muun muassa Danny-showssa. Yli miljoonan markan jättipotti on suuri mediatapahtuma. Se oli herran tahto, että Peyton Place -sarja keskeytyi televisiossa keskiviikkona. Herra antoi merkin tämän jumalattoman sarjan lopettamisesta ja sammutti sähkövirran. Kanadan telekomissio julkaisee raportin Branching out. Kansan tulee olla viestinnän lähtökohta ja perusta, ja viestinnän tulee palvella kansaa.

Viittaus oikeuteen kommunikoida edesauttaa paikallisten kaapelitelevisioverkkojen perustamista sekä tekstitelevisiokokeiluja. Kanadassa 1,3 miljoonaa kotitaloutta lähes neljännes kaikista on liittynyt kaapelitelevisioverkkoon. Kaapelitelevisiota koekäytetään Ranskassa  Grenoblessa, ja se asennetaan pian moniin Ranskan kaupunkeihin. Englannissa Pamela Lonsdalen luoma lasten televisio-ohjelma Rainbow - Sateenkaari esitetään kahdesti viikossa ITV-kanavalla saakka.

Tanskassa katsojaa 1,5 miljoonasta on liittynyt kaapelitelevisioverkkoon. Belgiassa verkossa on miljoona kotitaloutta, Englannissa 1,9 miljoonaa ja Sveitsissä kotitaloutta 1,3 miljoonasta. Ruotsissa arvioidaan 40 prosentin kotitalouksista olevan verkossa. Yhdysvalloissa Pennsylvanian Wilkes-Barressa kaapelitilaajaa näkee eri maksusta jääkiekko-ottelun ja elokuvan, jota ei keskeytetä mainoksin. Televisiosignaali välitetään satelliititse, ja HBO alkaa levitä.

Maksutelevisiota Pay Television esiteltiin ensiksi Pian syntyy muita maksutelevisiokanavia: USAn presidentin Richard Milhous Nixon Kiinan vierailua pidetään ensimmäisenä television parasta aikaa prime-time varten rakennettuna diplomaattisena kohtaamisena. Kiinan muurilla Nixon sanoo: Japanilainen terroristiryhmä Rengo Sekigun - Yhdistynyt puna-armeija kidnappaa Asama-vuoristossa majatalon emännän ja linnoittautuvat majataloon, jota poliisit piirittävät 10 päivää.

Asama sanso -majatalon tapauksesta tulee vuorelta suoraa uutiskuvaa, ja lähetykset saavuttavat Japanin katsojahuipun, kun poliisien hyökkäystä majalle seuraa 90 prosenttia japanilaisista.

Samaan eivät yllä Tokion olympialaiset eikä keisarilliset häät. Kun Ruotsin televisio esittää Suomessa kielletyn elokuvan Päivä Ivan Denisovitsin elämässä, niin Ahvenanmaan relelähetin suljetaan. Yleisradion ohjelmatoiminnan säännöstössä ei objektiivisuutta aseteta yhtiön ohjelmatoiminnan ylimmän tason tavoitteeksi. Päätavoitteksi katsotaan "oikeisiin tietoihin ja tosiasioihin perustuvan maailmankuvan tarjoamista, kuvan joka muuttuu sitä mukaa kuin maailma muuttuu ja tietomme siitä lisääntyvät, muuttuvat ja täydellistyvät".

Asiallisuus edellyttää, että "esitettävät tiedot ovat perusteltuja ja nojautuvat tehtyihin tutkimuksiin tai riittävään kokemukseen" ja merkitsee, että "pyritään objektiivisuuteen keskittymällä käsiteltävän aiheen kannalta olennaisiin tekijöihin ja näkökohtiin". Ylen televisioteatterin sarja Kahdeksan surmanluotia esitetään.

Sen ohjaa Mikko Niskanen , joka näyttelee pääosan. Yleisradion PTS-elin tekee Suomen ensimmäiset järjestelmälliset tiedontarvetutkimukset. Toisessa käsitellään suomalaisten poliittista asiantuntemusta ja toisessa kunnallista tiedontarvetta.

Equadorilainen lehti Chasqui sanoo siitä: Ingmar Bergmanin televisiosarja Scener ur ett äktenskap - Kohtauksia eräästä avioliitosta esitetään kuudessa viikossa. Sven Nykvist kuvasi sen pääosin Fårön saarella. Englannissa alkaa televisiosarja Last of the Summer Wine - Vielä virtaa. Sitä esitetään 25 maassa.

Elvis Presleyn Aloha From Hawaii -konsertti välitetään Hawaijilta satelliititse 40 Aasian ja Euroopan maan televisiovastaanottimiin. Katsojia on 1,5 miljardia. Televisio-ohjelma Kansalaisen tietolaari saa tiedonjulkistamisen valtionpalkinnon. Televisioteatteri esittää sarjan Solveigin laulu. Suomessa on 11 kaapelitelevisioyhtiötä, ja perustetaan vielä yksi.

Bengt N Fagerlund sanoo Mainonnan tietokirjassa: Mainonta on nykyään osa elämäämme ja sen vaikutus ulottuu kaikkialle. Mainonta on länsimaisen markkinatalouden symboli. Nykypäivän kuluttaja tekee valintansa mainonnan vaikutuksen alaisena, ja tämä vaikutus on välillinen tai välitön.

: Seksi videot homoseksuaaliseen suomi lemmenlaiva dvd

Turku gay escorts transu seuraa Mutta todella todellista, ei, sitä emme voi väittää. Kun show on ohi klo Nopeimmille on luvassa haalarimerkki! Santamaría on Moncadan hyökkäykseen osallistunut vallankumousveteraani ja musiikinharrastaja. Kanssajuhlijoiden mukaan välitön tunnelma ja hyvä palvelu tekivät bändiin säväyksen. Todellisuuden erittelyn sijasta niissä pyritään todellisuuden tiettyjen huolellisesti rajattujen osien esittelyyn. Kirsikkana kakussa ovat Onnenpotit, jotka ovat satunnaisesti laukeavia, 10 tai Euron arvoisia jackpot-lisävoittoja niissä automaateissa, joissa Etuasiakkaana debit-kortilla pelaaminen on mahdollista.
Porno star homo sex shop salo Suomen televisiossa nähdään Korean Demokraattisesta Kansantasavallasta KDKT törkyohjelma, joka on kokoelma tarkoitushakuisia puolitotuuksia ja valheita. Turun Yliopiston Kokoomusopiskelijat, järkkäävät bileet kaikille oman kaupunkinsa tulevaisuudesta kiinnostuneille. Risto Sinkko toimittaa Viestintätutkimuksen seuran kirjan Televisio ja suomalainen. Metsäpoluilta mukaan yökerhoomme houkuteltiin jumaltaruston vaikuttajia, vietteleviä nymfejä, estottomia satyyreja, vekkuleita menninkäisiä ja sulokkaita keijuja. P-Klubin bileissä startattiin maailmanlopun odottelu, mutta kukaan ei käsittääkseni aloittanut kuitenkaan mitään aiheeseen liittyvää lahkoa. Forssassa käynnistyy laitos, joka automatisoi kuvaputkien kierrätyksen.
GAY EI SEKSIÄ FINLAND TEEN PORN 333

Seksi videot homoseksuaaliseen suomi lemmenlaiva dvd

Erilaisia, jopa vastakkaisia maailman- ja elämänkatsomuksia voidaan ja pitääkin ohjelmassa esittää, mutta katsomusten muodostaminen ei ole yleisradiotoiminnan, vaan yhteiskunnan kunkin jäsenen oma tehtävä. Ymmärtääkseni tämä muutos saatiin naisten ejakulaatio karvaiset naiset homoseksuaaliseenkun väkijuomalaki muutettiin alkoholilaiksi ja laki keskioluesta astui voimaan. Yhdysvalloissa Pennsylvaniassa pikkukaupungin Mahanoy City kauppias John Walston vie vuoren huipulle antennin ja tuo parikaapelin alas kaupunkiin. Pukin pajalle alkuaan tuotu tonttujen ensimmäinen sukupolvi joutui lisääntymään keskenään lisätyövoiman kasvattamiseksi ja uudet sisäsiittoiset sukupolvet olivat irvokkaita mutaatioita. Junaa voi vuokrata myös yksityiskäyttöön esimerkiksi yrityksille tai polttariporukoille. Englannissa taistellaan parlamenttityön televisioinnista. Saamatta jäänyt laina johti siihen, että risteilijän valmistaa nyt ranskalainen telakka ja uhkana on myös se, etteivät muutkaan hartaasti odotetut laivatilaukset toteudu.