Blog

Sateenkaaripareja ja -perheitä haetaan sijaisperheiksi Kysely vanhempien nimityksistä sateenkaariperheissä. Ihmisoikeudet Uudesta avioliittolaista johtuvat muutokset muihin lakeihin esiteltiin eduskunnalle lokakuussa. Tasa-arvoinen avioliittolaki astuu voimaan maaliskuussa Myös translakia esitetään muutettavaksi avioliittoa koskevan pykälän osalta. Ihmisoikeusjärjestöjen mielestä tämä ei riitä, vaan translaki tulee uudistaa kokonaan itsemääräämisoikeuteen perustuvaksi ja poistaa kaikki ihmisoikeusloukkaukset.

Jos lakia sorvataan nyt, niin se on tehtävä kunnolla, transihmisten ihmisoikeuksia kunnioittaen. Ja kun Suomi ajaa kansainvälisessä ihmisoikeuspolitiikassaan aktiivisesti seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia niin eikö tämän pitäisi näkyä myös sisäpolitiikassa?

Ihmisoikeusjärjestöt kertoivat toiveensa translain kokonaisuudistuksesta tapaamisessaan perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehulan kanssa. Setaa edustanut puheenjohtaja Panu Mäenpää esitteli omassa puheenvuorossaan Setan Transtukipisteen palveluita ja ruohonjuuritason työtä, jonka kautta on saatavilla tietoa transihmisten arjen todellisuudesta päätösten taustalle.

Tapaamisessa luovutettiin myös Amnestyn Suomen osaston kokoama translain uudistusta vaativa vetoomus. Vetoomuksen allekirjoitti yli 18 ihmistä. Samaan aikaan järjestettyyn mielenosoitukseen osallistui toista sataa ihmistä. Yhdenvertainen vanhuus Sateenkaariseniorit ovat saaneet runsaasti näkyvyyttä viime aikoina. Syyskuussa seitsemän järjestöä lausui YK: Seta oli myös yksi lausunnon allekirjoittaneista järjestöistä. Lausunnossa todettiin, että vanhuspalveluissa työskentelevillä ei ole tietoa lhbti-teemoista, vaikka joillakin valtioilla olisikin tarkkoja linjauksia ikääntyvien lhbti-ihmisten oikeuksien toteutumisesta.

Yhdenvertainen vanhuus-hanke järjesti ILGA-Europen vuosikokouksen yhteydessä Ateenassa tapaamisen eurooppalaisten järjestöjen sateenkaariseniorityön parissa työskenteleville asiantuntijoille. Hankkeen työntekijä Outi Tjurin ja Setan hallituksen jäsen Henna Viden johtivat keskustelua ja ottivat vastuulleen yhteydenpidon koordinoimisen myös jatkossa.

Viime viikolla julkaistussa Eloisa yhdenvertaisuus -gallupissa valotettiin eri-ikäisten suomalaisten asenteita vähemmistöjen ikääntymiseen liittyen. Gallupin mukaan vastaajat ovat pääosin sitä mieltä, että kaikilla pitäisi olla mahdollisuus viettää omannäköistään vanhuutta. Sateenkaariperheiden hyvinvointia koskevan tutkimuksen tiedonkeruuta on jatkettu Suomessa sateenkaariperheiden lapsia ei ole tutkittu lainkaan eikä heidän haavoittuvuuksistaan ja vahvuuksistaan ole tietoa.

Tässä kyselytutkimuksessa täydennetään puuttuvaa tietoa. Kyselyyn voivat vastata myös kaikki lhbti-ihmisten 10—vuotiaat lapset. Tutkimuksen rahoittaa opetus- ja kulttuuriministeriö, ja sen toteuttaa Sateenkaariperheet ry yhteistyössä Väestöliiton kanssa. Tuloksia hyödynnetään sateenkaariperheiden lasten hyvinvoinnin edistämiseen.

Sukupuolten välinen tasa-arvo on välttämätöntä sille, että pystymme saavuttamaan YK: Aloitan innostuneena uudessa työssä Setan pääsihteerinä.

On hienoa aloittaa työt järjestössä, joka on viimeisten vuosien aikana kehittynyt arvostetuksi asiantuntijaksi ja näkyväksi ihmisoikeusvaikuttajaksi Suomessa, ja jonka jäsenkenttä on hyvin moninainen.

Edessä on paljon uuden opettelua muun muassa lhbti-sisällöistä, järjestöasioista, uudesta työyhteisöstä — uusista työvälineistä puhumattakaan. Uuden työn aloittaminen marraskuussa takaa, että pääsen heti mukaan käynnissä oleviin asioihin.

Setassa marraskuu merkitseekin kahta isoa ja tärkeää tapahtumaa: TransHelsinkiä ja Setan edustajakokousta. TransHelsinki tarjoaa monipuolista ohjelmaa transihmisille ja heidän läheisilleen sekä kaikille, jotka haluavat saada tietoa sukupuolen moninaisuudesta. Ohjelmasta onkin lisätietoa myöhemmin tässä uutiskirjeessä. Transihmisten ihmisoikeudet ovatkin Suomessa tällä hetkellä polttava kysymys. Suomen tulisi kiireellisesti uudistaa transihmisten sukupuolen korjaukseen liittyvä lainsäädäntö ihmisoikeusperustaisesti, yksilön itsemääräämisoikeutta korostaen.

Setan edustajakokous on järjestölle vuoden tärkein tapahtuma, joka kokoaa jäsenjärjestöt yhteen. Tänä vuonna edustajakokous on ensimmäinen mahdollisuuteni päästä paremmin tutustumaan ja tapaamaan jäsenjärjestöjen edustajia ja olenkin iloinen, että se tapahtuu heti työni alkutaipaleella. Syksyn aikana hallitus ja toimiston väki on joutunut venymään tavallista enemmän yhden työntekijän puuttuessa riveistä. Lämmin kiitos niin hallituksen jäsenille kuin koko toimistolle töiden hoitamisesta.

Yhdenvertainen vanhuus Keskiviikkona 4. Seminaarin avaa presidentti Tarja Halonen, jonka jälkeen puheenvuorot tarjoavat kättä pidempää ikäihmisten moninaisuuden tunnistamiseksi ja yhdenvertaisten palveluiden rakentamiseksi. Ohjelmassa perehdytään erityisesti ikääntyviä somalialaisia, saamenkielisiä muistisairaita ja sateenkaarisenioreita koskeviin kysymyksiin.

Seminaaria verkossa ja paikan päällä seuraavat voivat kommentoida puheenvuoroja ja esittää kysymyksiä Twitterissä hastagilla moninaisuus Ryhmä toteutetaan yhteistyössä Suomen Pakolaisavun kanssa ja sitä ohjaavat kaksi vertaisohjaajaa. Ryhmässä on mahdollista osallistua englanniksi, arabiaksi tai venäjän kielellä.

Ryhmä aloitti toimintansa lokakuun loppupuolella. Kiinnostuneet voivat ottaa yhteyttä HeSetan suunnittelija Aaro Horsmaan: Tapahtuma Marraskuu ja ehkä vuoden synkin aika on edessä. Vinokino, Suomen ainoa vain sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin keskittyvä elokuvafestivaali, saapuu Helsinkiin 6. Tänä vuonna Vinokino tekee yhteistyötä Kallion kirjaston kanssa ja näyttää ihanan Gayby Baby -dokumentin Kallion kirjaston kupolisalissa la 7. Samaa sukupuolta olevien avioliitto-oikeus on tällä hetkellä kuuma peruna Australiassa ja ohjaaja Maya Newell, itsekin sateenkaariperheen lapsi, halusi nostaa esiin poliittisesta keskustelusta usein unohdetun lasten näkökulman.

Gayby Babyn tähdet — Gus, Ebony, Matt ja Graham — elävät normaalia esiteini-ikäisten elämää samaa sukupuolta olevien vanhempiensa kanssa. Out in the Night on dokumentti, jonka toivoisi olevan fiktiota. Se on kuvaus maailmasta, jossa rotu, luokka, sukupuoli ja seksuaalisuus määrittävät ihmisen yhteiskunnallisen aseman, ja jossa oikeus ei ole sokea, vaan ennakkoluuloinen.

Onneksi ihmisoikeusaktivistien avulla tarina saa toisenlaisen lopun. Dokumenttien lisäksi mukana on erilaisia fiktioita. Näiden kaiken lisäksi ohjelmistoa täydentävät kolme lyhytelokuvakoostetta ja Oulun musiikkivideoelokuvafestivaalien kanssa toteutettu kooste. Vinokinon festariklubi järjestetään tänäkin syksynä yhteistyössä kaupungin kuumimman queerfeministisen Peijakas! Vinokinon suojelija tanssija, koreografi Tiina Lindfors avaa Helsingin Vinokinon 6.

Jäsenalennuksen saa voimassa olevalla TuSetan tai jonkin muun Setan jäsenkortilla, sekä muiden lhbtiq-järjestöjen jäsenkortilla. Elokuvateatteri Andorran alakertaan pääsee porrashissillä. Itse saliin on noin 7 porrasta ja jos on liikkeellä kevyellä pyörätuolilla niin henkilökunta auttaa tuolin nostamisessa saliin. Tapahtuma Iloiset ja voimauttavat TransHelsinki -tapahtumat alkavat tiistaina Ohjelma täydentyy vielä marraskuun aikana!

Luennon voi seurata suorana osoitteessa www. Tiloihin on esteetön pääsy. Tiloissa on esteetön wc. Avustavat koirat ovat tervetulleita kohteeseen.

Yhdenvertaisuuden toteutumista urheilun parissa tarkastellaan kuuden alustuksen kautta tässä Dreamewear Clubin seminaarissa. Tarkempi ohjelma ja tilan esteettömyystiedot julkaistaan lähempänä tapahtumaa. Tapaamisen ohjaajina toimivat Jussi Nissinen ja Tommi P. Vapaata ajanviettoa transtukipisteellä ennen illan juhlia. Iltabileiden paikka ja aika varmistuvat myöhemmin! Iltabileisiin valmistautumisien ohella Transtukipisteellä tarjolla seksuaalineuvontaa. Koulutus Uskotko tarinoiden voimaan?

Voiko muunsukupuolisen arjesta kertominen auttaa normien purkamisessa? Olisiko transkokemuksen jakamisesta hyötyä muillekin? Voisitko tarinallasi tehdä seksuaalisen suuntautumisen moninaisuutta näkyväksi?

Mikäli vastasit kysymyksiin myöntävästi, tule koulutukseemme! Koulutus on suunnattu kaikille Setan ja sen jäsenjärjestöjen kokemuskouluttajuudesta kiinnostuneille. Koulutuksessa saat valmiudet toimia muun muassa ammattilaisille sekä ammattiin opiskeleville suunnatuissa koulutuksissa kokemuskouluttajana. Päivän aikana käsitellään oman tarinan kertomista sisältö, rakenne, jne.

Tämän ohella tutustutaan myös esiintymisen saloihin. Lisätietoa ja ilmoittautumiset 4. Suomessa päivän kunniaksi julkaistiin Intersukupuolisuus. Sivustolta löytyy asiatiedon lisäksi tarinoita ja tietoa ammattilaisille. Kotimaa Perhehoitokumppanit Suomessa Oy PKS etsii sijaisvanhemmiksi seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien perheitä ja pareja. Suomessa lapsi tai nuori sijoitetaan sijaisperheeseen joko määräajaksi tai toistaiseksi.

Lapsen sijoituksenkin taustalla on yleensä tavoitteena vanhempien kuntoutuminen ja perheen yhdistäminen uudelleen. Perhehoitajaksi alkava sitoutuu siis huolehtimaan lapsesta tai nuoresta niin kauan aikaa kuin tämä sitä tarvitsee.

Perhehoitajaksi tarvitaan monenlaisia, aivan tavallisia perheitä, jotka pitävät lapsista ja nuorista ja haluavat viettää heidän kanssaan aikaa. Perhehoitajaksi ryhtyvällä tulee olla omat asiat kunnossa ja parisuhde vakaalla pohjalla. PKS tarjoaa perhehoitajaksi ryhtymistä harkitsevalle tehtävään valmennusta, jonka aikana myös arvioidaan yhdessä perheen valmiuksia perhehoitoon. Perhehoitajaksi ryhtymiseen on kuitenkin joitakin ehdottomia esteitä kuten rikosrekisteri, oma lastensuojeluasiakkuus, jne.

Perhehoitajalle maksetaan kuukausittain tehtävästä palkkio ja kulukorvaus. Kotimaa Hotelli- ja ravintolamuseolle! Museossa avataan ystävänpäivänä näyttely Rakkauden tiloja — nautinnon nälkä. Näyttelyyn toivotaan myös sateenkaarinäkökulma — ovathan ravintolat, kahvilat, baarit ja yökerhot olleet kautta aikain keskeisiä homojen, lesbojen, bi- ja transihmisten tapaamis- ja pokaamispaikkoja.

Muistot voivat olla muun muassa tekstiä, valokuvia, ravintoloiden ruokalistoja ja mainosmateriaalia. Muistot kirjoitetaan yleensä omalla nimellä. Ellet halua julkaista omaa nimeäsi, sateenkaarimuistojen keruuseen voi poikkeuksellisesti osallistua nimimerkillä.

Tutkimus Turun yliopiston suomen kielen opiskelija Marianna Salonen työstää pro gradua sateenkaariperheiden vanhempien nimityksistä. Verkkokysely on suunnattu kaikille nykyisille ja tuleville perheille, joissa on kaksi samaa sukupuolta olevaa vanhempaa tai muunsukupuolisia vanhempia. Vastaaminen kestää noin kymmenen minuuttia. Kyselyn vastaukset ovat luottamuksellisia ja vastauksia käytetään vain tutkimuskäyttöön.

Yksittäisiä vastaajia ei ole mahdollista tunnistaa vastauksista tehtävien tutkimusten perusteella. Jos sinulla on kysyttävää tutkimuksesta, voit ottaa minuun yhteyttä opiskelijaan sähköpostilla: Transtukipisteen tavallisten ryhmien aikataulut löytyvät Transtukipisteen kalenterista: Sinuiksi-chatit nuorille, transihmisille ja sukupuoltaan pohtiville, seksuaalivähemmistöille ja hengellisistä teemoista kiinnostuneille kuukausittain: Perhevalmennuksen viikonloppukurssi Jyväskylässä, järjestää Sateenkaariperheet Lisätietoja ja sitovat ilmoittautumiset 4.

Hallitus unohti sateenkaariperheet — mielenosoitus 2. Suomi miljoonalla eurolla mukana Yhdysvaltojen hlbt-rahastossa 3. Suomen sijoitus tippui Viisi suomalaismeppiä sitoutunut hlbti-oikeuksien edistämiseen 5. Jarkko Niemisestä homofobian vastainen lähettiläs 6. Aktivisteja Murmanskista ja Arkangelista Setan ja Amnestyn vieraina 7. SELI-ohjelma huomioi laajasti hlbti-ihmisten oikeudet 8. Suomalaiset asiantuntijat tukevat Kosovon homo- ja transfobian vastaista toimintaa.

Setan toiminta ja ihmisoikeudet esillä 9. Setan toimisto kiinni heinäkuun Valtakunnallinen hlbti-tukipalvelu Sinuiksi avautui Juhlitaan yhdessä Setaa ja Transtukipistettä piknikillä Marokkolainen radiosuosikki vieraana Setassa Sateenkaarinuoruus on monivärinen ja moniulotteinen.

Baltic Pride Tallinnassa 2. Pirkanmaan Pride — Leimautumispäivät 6. Jeppis Pride Pietarsaaressa Syksyn kouluttajakoulutus järjestetään Helsingissä ILGA-Euroopan konferenssin ilmoittautuminen auki.

Uutinen Suomi sitoutui toukokuun puolessa välissä Maltan ja Ruotsin hallitusten järjestämässä kansainvälisen homo- ja transfobian vastaisen päivän konferenssissa 16 muun eurooppalaisen maan kanssa edistämään aktiivisesti seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia omissa maissaan. Suomen edustajana julistuksen allekirjoitti oikeusministeri Anna-Maija Henriksson.

Huolena kuitenkin on, aikooko Suomen hallitus kunnioittaa tuoretta julistusta. Sateenkaariperheet, Ihmisoikeusliitto, Regnbågsankan, Seta ja Trasek kysyvät, mihin konkreettisiin toimiin hallitus aikoo ryhtyä sitoumuksen toteuttamiseksi. Järjestöt päättivät lähettää asiasta avoimen kirjeen pääministerille Jyrki Kataiselle.

Järjestöt ovat pöyristyneitä siitä, että hallitus aikoo mitä ilmeisimmin jättää isyyslaista pois sateenkaariperheiden oikeuksien parantamisen, vaikka se on kiireellisin sateenkaariperheiden lasten asemaa korjaava uudistus. Järjestöt vaativat, että isyyslakiuudistuksessa annetaan yhdessä lapsen saaville naispareille mahdollisuus vanhemmuuden vahvistamiseen suoraan ilman perheensisäistä adoptiota vastaavasti kuin yhdessä lapsen saaville avopareille.

Myös transihmisten juridinen vanhemmuus on saatava yksiselitteisen ja ihmisoikeusperustaisen säätelyn piiriin. Euroopan sateenkaariperhejärjestöjen kattojärjestö NELFA on myös pöyristynyt Suomen hallituksen ristiriitaisesta toiminnasta.

NELFA otti asiaan kantaa omalla tiedotteellaan, jossa se vaatii Suomea täyttämään kansainväliset sitoumuksensa. Mielenosoitus sateenkaariperheiden lasten oikeuksien ajamiseksi järjestetään maanantaina 2. Mielenosoitus on rauhallinen koko perheen tapahtuma, jonka järjestävät yhteistyössä Sateenkaariperheet, Ihmisoikeusliitto, Seta ja Regnbågsankan.

Uutinen Suomen ulkoministeriö tiedotti kansainvälisenä homo- ja transfobian vastaisena päivänä, että Suomi tukee lesbojen, homojen, biseksuaalien ja transihmisten ihmisoikeuksien edistämistä ja nostaa tukeaan Global Equality Fund -rahastolle 1,4 miljoonalla dollarilla.

Kyseessä on Yhdysvaltojen hallinnoima rahasto, joka edistää seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen ihmisoikeuksia eri puolilla maailmaa. Suomi on tukenut rahastoa jo aiemmin. Suomi on rahoittanut vuosina ja myös Setan maailmanlaajuisen kattojärjestön ILGA n toimintaa suoralla avustuksella. ILGA on ainoa maailmanlaajuinen demokraattisesti toimiva hlbtiq-liikkeiden kattojärjestö.

Uutinen ILGA-Euroopan julkaiseman raportin mukaan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeudet eivät ole vuoden aikana parantuneet Suomessa. Setan kattojärjestö ILGA-Eurooppa julkaisi vuosiraporttinsa sekä kartan 49 eri Euroopan maan lainsäädäntötilanteesta liittyen seksuaaliseen suuntautumiseen ja sukupuoli-identiteettiin. Raportissa vertaillaan ja pisteytetään Euroopan valtiota sen mukaan, miten niiden lainsäädännössä ja viranomaistoiminnassa kohdellaan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä.

Suomen sijoitus listalla heikkeni jälleen selvästi. Suomi oli listan sijalla 17, kun se vuonna oli sijalla Suomen ohi vertailussa menivät Montenegro, Malta sekä Itävalta. Suomen edellä ovat myös muun muassa Unkari, Kroatia, Portugali ja muut Pohjoismaat. Suomen ongelmat piilevät erityisesti sukupuolen juridisessa vahvistamisessa ja sen ehdoissa, kuten lisääntymiskyvyttömyysvaatimus, naimattomuusvaatimus ja lääketieteellinen painotus.

Myös syrjintäsuoja on Suomessa puutteellinen eivätkä perheoikeudet toteudu yhdenvertaisesti. Vaikka Euroopan yleistilanne on kohentunut edellisvuodesta, ovat keskiarvopisteet edelleen hyvin alhaisella tasolla. Kaikkien vertailussa olevien maiden keskiarvo on 36 prosenttia ja EU-maiden 46 prosenttia. Uutinen Viisi kolmestatoista europarlamenttiin valitusta MEPistä allekirjoitti ennen vaaleja ILGA-Euroopan sitoumuksen toimia aktiivisesti seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksien edistämiseksi.

Valituksi tulleista Alexander Stubb ja Nils Torvalds ovat puolustaneet hlbti-oikeuksia aiemmin europarlamentin jäseninä, vaikka eivät tällä kertaa allekirjoittaneet sitoumusta.

Seta toivoo, että kaikki suomalaiset mepit puolustavat parlamentissa ihmisoikeuksia ja hlbti-ihmisten yhdenvertaisuutta. Vielä ei ole varmaa, että sellainen perustetaan myös uudella parlamenttikaudella. Yhteensä europarlamentaarikkoja on Uutinen Tennispelaaja Jarkko Nieminen nimettiin tämän vuoden homofobian vastaisen työn lähettilääksi homo- ja transfobian vastaisena päivänä.

Nimityksen takana oleva Sateenkaariyhteisöt ry katsoo, että Suomen huippu-urheilu tarvitsee lisää puolestapuhujia yhdenvertaisuudelle. Nieminen haluaa toimia yhdenvertaisuuden edistämiseksi ja ennakkoluulojen lieventämiseksi. Värikkäitä homo- ja transfobian vastaisen päivän tapahtumia järjestettiin paitsi Helsingissä, myös Tampereella, Turussa, Lahdessa ja Joensuussa. Uutinen Setalla oli ilo saada Vierailun tarkoituksena oli tutustuttaa venäläiset yhteistyökumppanimme Setan ja Transtukipisteen toimintaan ja hlbti-ihmisten asemaan Suomessa.

Seta vei aktivistit myös tapaamaan ulkoministeriön Venäjä-vastuuhenkilöitä ja ihmisoikeusyksikköä ja kertomaan ensikäden tietoa ihmisoikeuspuolustajien asemasta Venäjällä ja anti-hlbti- ja ulkomaiset agentit -lakien vaikutuksesta järjestöjen toimintaan ja ihmisten arkeen. Osana vierailua järjestettiin yhteistyössä Amnestyn kanssa.

Tilaisuudessa kuultiin muun muassa Rakursin aktiivien Oleg Kluenkovin ja Tatjana Vinnichenkon ahdingosta.

He työskentelevät opettajina Arkangelin yliopistossa. Nyt yliopisto uhkaa erottaa heidät hlbti-aktivismin vuoksi. Ohjelmassa linjataan muun muassa, että intersukupuolisille lapsille tehtäviä korjausleikkauksia voidaan pitää seksuaalisuutta loukkaavana väkivaltana, koska päätös sukupuolesta tehdään ennen kuin lapsen oma sukupuoli-identiteetti on selvinnyt. Lisäksi ohjelmassa todetaan, että transsukupuolisia henkilöitä koskevat lisääntymiskyvyttömyys- ja naimattomuusvaatimukset loukkaavat sukupuoltaan korjaavien ihmisten oikeutta keholliseen koskemattomuuteen ja perhe-elämään.

Sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilöiden tulee myös tunnistaa inter- ja transsukupuolisten ihmisten läheisten psykososiaalisen tuen tarve ja ohjata tarvittaviin palveluihin. Lisäksi ohjelmassa linjataan, että opettajien koulutukseen on sisällyttävä sukupuolen moninaisuuden näkökulma ja että sukupuolen ja seksuaalisuuden moninaisuuden tulee olla yhtälailla mukana niin lapsi-, nuoriso- kuin aikuistyössäkin seniorikansalaisia unohtamatta.

Seksuaali- ja lisääntymisterveyden toimintaohjelman avulla halutaan parantaa väestön seksuaali- ja lisääntymisterveyttä ja vähentää näin terveyseroja ja väestön eriarvoisuutta. Ohjelma julkaistaan verkossa myöhemmin syksyllä. Tällä hetkellä sitä voi tilata painettuna THL: Kaksivuotinen EU Twinning -projekti puuttuu ennakkoluuloihin ja pelkoihin, jotka ylläpitävät yhteiskunnallista syrjintää ja vihamielisyyttä ja polkevat Kosovon homo- ja bi-seksuaalien sekä transsukupuolisten henkilöiden ihmisoikeuksia.

Itävaltalaisen Ludwig Boltzmann Institute of Human Rights johtaman kansainvälisen yhteistyöprojektin tavoitteena on parantaa Kosovon viranomaisten, poliisin, oikeuslaitoksen, kasvattajien ja median valmiuksia tukea vähemmistöjen ihmisarvoista elämää. Suomen valtio on jo aiemmin tukenut Kosovon hlbti-järjestöjen toimintaa kahdenvälisenä yhteistyönä. Suomalaiset korkean tason asiantuntijat kuuluvat kansainväliseen projektiryhmään, joka tekee tiiviistä yhteistyötä keskeisten sidosryhmien ja vastikään Kosovoon perustetun kansallisen seksuaalisten vähemmistöjen oikeuksia puolustavan neuvoa-antavan koordinaatioryhmän kanssa.

Setan aika parrasvaloissa on 9. Kolmituntisessa ohjelmassa tarjotaan painavia ja kevyitä puheenvuoroja seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen yhdenvertaisuuden, ihmisoikeuksien ja moninaisuuden puolesta.

Päivän aikana esittäytyvät Yhdenvertainen vanhuus -hanke kuin Pirkanmaan Setan tuki- ja neuvontapalvelu Sinuiksi. Ohjelmassa on myös avoin kokous ihmisoikeusjärjestöjen eduskuntavaalitavoitteista. Järjestö Seta ja Transtukipiste jäävät kesätauolle heinäkuussa. Toimistomme Länsi-Pasilassa on kiinni Transtukipisteen ryhmätoiminta jää myös kesätauolle.

Transtukipisteen aukioloista tiedotetaan Transtukipisteen verkkosivuilla. Setan varapuheenjohtaja Katriina Rosavaara vastaa järjestöä koskeviin kysymyksiin ja haastattelupyyntöihin kesän aikana. Setan verkkosivujen Tietoa ja tukea -osio ohjaa eteenpäin, mikäli olet välittömän tuen tarpeessa. Uutinen Valtakunnallinen seksuaali- ja sukupuolivähemmistöille suunnattu tuki- ja neuvontapalvelu Sinuiksi avattiin toukokuun puolessa välissä. Uudistuneen puhelin- ja verkkopalvelun kautta kuka tahansa voi keskustella ammattilaisen kanssa, mikäli oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen, sukupuoli-identiteetti tai sukupuolen ilmaisu mietityttävät.

Palvelun toteuttaa Pirkanmaan Seta yhteistyössä Ranneliike. Palvelua tukee Raha-automaattiyhdistys ja yhteistyökumppanina toimivat muun muassa Seta ja sen Transtukipiste.

Juhlavuosi Seta ja Transtukipiste toivottavat kaikki halukkaat tervetulleeksi juhlavuosipiknikille Kaisaniemen puistoon perjantaina Piknikillä juhlistetaan Setan vuotista ja Transtukipisteen vuotista taivalta sekä koko hlbti-yhteisöä!

Piknikin aikana kaikille halukkaille tarjotaan mahdollisuus pitää spontaaneja puheita sekä muita esityksiä. Toivomme, että jokainen paikalle saapuva juhlija tuo mukanaan oman vilttinsä ja halutessaan tarjottavaa yhteiseen piknikpöytään. Uutinen Seta sai toukokuun lopulla vieraaksemme radiolääkäri ja seksuaaliterapeutti Samad Abdessamad Benallan Casablancasta.

Hänellä on Marokossa joka arki-ilta kolmen tunnin suora ohjelma Hitradiossa, johon nuoret voivat soittaa ja kysyä elämäänsä ja hyvinvointiinsa liittyviä asioita. Hänet tunnetaan kotimaassaan nimellä Doc Samad. Lähiaikoina ohjelma alkaa kuulua myös Tunisiassa. Seta nostaa hattua haastavissa oloissa toimivalle Samadille. Marokossa samaa sukupuolta olevien suhteet ovat kiellettyjä, mutta nuori psykiatri haluaa toimia myös sen puolesta, että seksuaalivähemmistöjen perusoikeudet esimerkiksi terveyteen ja koulutukseen toteutuisivat.

Vähemmistöleiman vuoksi moni ei edes hakeudu palveluihin. Seksuaalivähemmistöaktivisteja Marokossa kuitenkin on, kuten muuallakin Pohjois-Afrikassa ja Lähi-idässä.

Sukupuolen moninaisuus on Marokossa Samadin mukaan vielä pitkälti tabu, mutta julkisuudessa on hiljattain ollut transnainen, joka taistelee oikeudestaan saada sukupuolensa tunnustettua virallisissa asiakirjoissa.

Uutinen Sateenkaarinuorena nyt ja ennen -keruun aineistosta muodostuu monivärinen kuva sateenkaarinuoruudesta Suomessa etenkin luvulta alkaen. Nuorisotutkimusseuran, Setan ja Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran Kansanrunousarkiston järjestämään, Suomessa laajuudeltaan ainutlaatuiseen keruuseen saatiin vastausta.

Enemmistö vastaajista on nuoria tai nuoria aikuisia, mutta joukossa on myös yli vuotiaita, jotka kertovat nuoruudesta aikana, jolloin homoseksuaalisuudesta, saati sukupuolen moninaisuudesta ei puhuttu julkisuudessa lainkaan. Vastauksissa näkyvät sekä eri seksuaaliset suuntautumiset että moninaiset tavat haastaa sukupuolinormeja. Monissa kirjoituksissa kerrotaan seksuaalisuudesta ja sukupuolesta käydyn julkisen keskustelun merkityksestä.

Asenteet seksuaalisuuden ja sukupuolen moninaisuutta kohtaan tunnistetaan hyvin nuorena ja muiden antamat lokerot tuntuvat usein ahtailta. Tapahtuu Baltian hlbti-järjestöt järjestävät yhteistyössä vuosittaisen Baltic Priden ensi viikolla. Tsekkaa ohjelma ja lähde seikkailuun etelänaapuriin! Pride-kulkuetta tapahtumaan ei sisälly, mutta sen sijaan tarjolla on muun muassa ulkoilmakonsertti.

Tapahtuu Pirkanmaan Seta järjestää 6. Kaksi päivää kestävässä tapahtumassa on tarjolla värikästä ohjelmaa koko perheelle. Tarjolla on muun muassa Pride-marssi ja sateenkaarirauhan julistus Laikunlavalla. Sateenkaarimessu Vanhassa kirkossa mahdollistaa hengellisen lisän halukkaille ja koko juhlapaketin kruunaa Juhlaleimarit Ylioppilastalolla.

Tapahtuu Helsinki Pride -viikon monista seminaareista yhdessä Seta on järjestäjätahona ja yhdessä keskustelun aiheena. Tilaisuuden juontaa Setan entinen puheenjohtaja Tiia Aarnipuu. Samassa yhteydessä julkistetaan Setan alumniverkoston käynnistyminen.

Alumniverkosto on tarkoitettu Setan hallituksen jäsenille kautta aikojen. Taiteen edistämiskeskuksen, Setan ja Kulttuuria kaikille -palvelun seminaarissa Tilaisuuteen on vapaa pääsy ja tilaisuus on tarkoitettu sekä taiteen kentällä toimiville että taiteen asioista päättäville. Tapahtuu Jeppis Pride järjestetään Jeppis Priden teemana ovat Usko, toivo ja rakkaus — Pietarsaaren perinteikkäät symbolit.

Priden suojelijana toimii kaupunginjohtaja Mikael Jakobsson. Pride näkyy Pietarsaaressa muun muassa pyykkinaruilla. Alueelta kotoisin olevat taiteilijat ovat kutsuneet halukkaat kaupunkilaiset yhteisötaideteokseen Pyykkinaru — ystävällinen ele.

Omalle pyykkinarulleen voi ripustaa tekstiilejä sateenkaaren väreissä. Jeppis Pride on osa Regnbågsankan ry: Koulutus Suuresta kiinnotuksesta johtuen Prometheus-leirien vierailijakoulutus järjestetään myös Helsingissä 1.

Jos olet hlbtiq-henkinen, keskustelusta, tiedon ja kokemusten jakamisesta kiinnostunut henkilö, olet tervetullut koulutukseen. Koulutuksessa saat valmiudet vierailla Protu-leireillä kesän aikana. Koulutus toteutetaan sunnuntaina 1. Alustava aika koulutukselle on klo Kouluttajina toimivat Protu ry: Ilmoittautumisia vastaanottaa ja lisätietoja antaa Setan koulutussuunnittelija: Tapahtuu Syksyn ensimmäinen kouluttajakoulutus pidetään Helsingissä, Setan toimistolla Koulutus on suunnattu Setan ja jäsenjärjestöjen nykyisille ja tuleville aktiiveille.

Peruskoulutus antaa valmiudet toteuttaa kouluvierailuja sekä vierailuja muun muassa nuorisotaloille ja erilaisille leireille. Koulutuksessa perehdytään perustietoihin hlbtiq-teemasta, tutustutaan toiminnallisiin harjoitteisiin, harjoitellaan omista kokemuksista kertomista, tutustutaan esiintymisen ja kouluttamisen saloihin sekä mietitään haastavien tilanteiden hallintaa. Ilmoittautumisia vastaanottaa koulutussuunnittelija Marita Karvinen , marita.

Syksyllä toteutetaan myös kouluttajakoulutus Turussa, draamatyöpajakoulutus Helsingissä sekä kouluttajien täydennyskoulutus aiheesta normikriittinen pedagogia. Konferenssi-ilmoittautuminen on nyt auki. Olisi hienoa saada Suomesta suuri joukko ihmisiä konferenssiin nyt, kun se järjestetään näin lähellä. ILGA-Eurooppa myöntää jonkin verran matka-apurahoja konferenssiin. Niiden hakemisen ja työpajan tarjoamisen deadline on Mitä aikaisemmin ilmoittaudut, sitä todennäköisemmin voit saada paikan halvemmasta konferenssihotellista.

Myös lennot ovat edullisempia hyvissä ajoin varattuina. Pirkanmaan Pride — Leimautumispäivät. Tarjolla hyvää seuraa turvallisessa tilassa. Periaatteina luottamuksellisuus, itsemäärittely- ja itsemäärittelemättömyysoikeus, oikeus käyttää haluamaansa nimeä ja oikeus kertoa itsestään vain juuri sen verran kuin haluaa. Keskustelua luotsaavat Transtukipisteen Eepu ja nuoret vapaaehtoiset.

Banderolli- ja kylttitalkoot Setan toimiston Vinotilassa klo Tule tekemään oma kyltti tai banderolli Pride-kulkueeseen!

Tuo mukanasi oma kangas tai pahvia. Kangasvärejä, tusseja ja muita välineitä tarjolla talon puolesta. Järjestää Taiteen edistämiskeskus, Seta ja Kulttuuria kaikille ¬palvelu.

Valtakunnallisen Setan juhlavuosipiknik Kaisaniemen puistossa klo Tule juhlimaan Setan vuotista ja Transtukipisteen vuotista taivalta piknikin merkeissä! Tuo mukanasi oma viltti ja halutessasi myös yhteistä tarjottavaa.

Sateen sattuessa olemme Setan toimistolla Pasilanraitio 5. Olitko mukana toiminnassa, kun transvestiitit ja transsukupuoliset toimivat yhdessä? Olitko perustamassa Trasekia tai Dream Wear Clubia? Muistatko, kun Transtukipiste perustettiin? Olitko mukana vaikuttamassa translain sisältöön? Oletko siis transiältäsi jo seniori?

Juhlintaa vuotaan Ämyrockin ja Setan kunniaksi yhdenvertaisuuden puolesta! Lahden Setan nuorten kesäleiri. Teemana sateenkaarisarjakuva, Setan juhlavuositapahtuma. Salaisuuksin suljettu — kirjeiden Tom of Finland Tampereella Postimuseossa, Setan juhlavuositapahtuma. Se yksinkertaistaa ja yksipuolistaa sitä antamalla rikkaalle, ja sävyjen täyttämälle aistimukselle yleistävän nimen.

Kuka päättää ihmisryhmän nimen tai ominaisuutta kuvaavan sanan? Kenen valta ratkaisee, onko nimi vanhentunut, helposti sanottava, selkeä, kattava, kuvaava ja poliittisesti korrekti? On arvioitu, että joka kymmenes suomalainen kuuluisi seksuaali- ja sukupuolivähemmistöön.

Samalla sanat yksinkertaistavat ja joskus kahlitsevatkin. Sukupuolen kokemista ja seksuaalista suuntautumista koskeva sanasto on muuttunut merkittävästi viimeisten vuosikymmenten aikana. Setan toiminta alkoi lähes 40 vuotta sitten rikoslain muututtua. Vähemmistösanaston kehittämisessä oli yhteiskunnallisia haasteita.

Aina vuoteen voimassa ollut kehotuskielto ei mahdollistanut myönteistä puhetta mm. Alkuaikoina identiteettinsä piilottaminen saattoi olla selviytymisen elinehto Juvonen Näkymättömyys tarkoitti osin myös sanojen puuttumista. Muun muassa sateenkaari-ihmisistä 2 käytettyjen termien kirjavuus kuvastaa kielen ja vähemmistön itsensä moninaisuutta.

Suomen kieleen vakiintuneiden lainasanojen rinnalle on kehitetty termejä, joiden on koettu vastaavan paremmin tarkoitustaan. Vielä jokin aika sitten oli oikein puhua sukupuolisesta suuntautumisesta, transseksuaaleista tai homoseksualismista 3.

Osa vanhentuneista sanoista elää yhä muun muassa lakiteksteissä. Vakiintuneet sanat muuttuvat ja elävät vallitsevan käsityksen mukaan. Sanojen äärellä on oltava nöyrä, sillä jokainen ihminen voi nimetä itsensä omalla tavallaan.

Suomen kielen lautakunta on jo kuusi vuotta sitten linjannut, että sukupuolineutraali kielenkäyttö ja seksistisen kielen välttäminen edistävät yhdenvertaisuutta SKLK Sensitiivistä lähestymistapaa puoltaa myös pyrkimys välttää oletuksia esimerkiksi haastatellun seksuaalisesta suuntautumisesta ja sukupuolen moninaisuudesta.

Tällöin ei tahattomasti vahvisteta sukupuoleen tai suuntautumiseen liitettäviä stereotyyppisiä odotuksia, rajoituksia ja arvotuksia.

Vuonna Seta myönsi Asiallisen tiedon omena tunnustuspalkinnon Demi-lehdelle, joka on tehnyt johdonmukaista työtä sukupuolen ja seksuaalisen suuntautumisen moninaisuuden tavallistamiseksi. Lehti käyttää muun muassa seurustelua käsittelevissä artikkeleissaan seurustelukumppaneista sanoja, joista sukupuoli ei välity, kuten muru, kulta, rakas tai ihastus. Tällöin lehden juttuihin voivat samastua yhtäläisesti niin bi-, homo-, trans- ja heteronuoret kuin intersukupuoliset nuoret.

Demi-lehden mukaan neutraali puhetapa omaksuttiin lukijoiden omasta toiveesta ja se on ollut toimituksen linja kolmen vuoden ajan. Seta vaikuttaa hyviksi koettujen ilmaisujen ja sanontatapojen juurruttamiseksi. Tavoitteena on tunnistaa kielenkäytön hetero- ja sukupuolinormatiivisuus ja tukea seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen moninaisuuden tiedostavaa sensitiivisyyttä. Toisena ajankohtaisena esimerkkinä sensitiivisestä kielenkäytöstä voidaan mainita Tahdonavioliittolakialoitekampanja, jossa käytettiin termejä mies- tai naispari homo- tai lesboparin sijaan, sillä oletus homoudesta jättää tunnistamatta muun muassa bi-miehet ja -naiset parisuhteen osapuolina.

Ohjeistus soveltuu yhtä hyvin heteropari-oletuksiin, sillä parista toinen tai kumpikin voi määritellä itsensä biseksuaaliseksi. Ilmaus sateenkaaripari tai -perhe 4 tekisi puolestaan näkyväksi parin mahdollisen sukupuolen moninaisuuden. Miten sitten lähestyä aihetta, jossa sanasto elää jatkuvasti ja sanavalintoihin liittyy kuulijasta riippuen vahvojakin arvolatauksia? Lähtökohta on, että kukin itse määrittelee tai on määrittelemättä oman seksuaalisen suuntautumisensa ja sukupuoli-identiteettinsä, sillä kukaan ei voi tätä tehdä toisen puolesta.

Seuraavassa esittelen lyhyesti seksuaaliseen suuntautumiseen ja sukupuoli-identiteettiin liittyvää perussanastoa käyttäen apuna muun muassa Setan oppaita. Kaikki sanoja ja niiden kiehtovia ulottuvuuksia en voi tässä avata, mutta lopussa olevista lähteistä voi ammentaa lisäsanastoa selityksineen. Onko mahdollista, että kielteisestä sanasta tulee myönteinen? Vielä luvun alussa homoseksuaaliset teot olivat rikos ja niiden tekijät virallisesti mielisairaita.

Tänä päivänä homo-sanasta on kasvamassa yleissana. Silti edelleen vain tekstin tai puheen sävyt ja asiayhteydet paljastavat, käytetäänkö homo-sanaa asiallisesti vai haukkumistarkoituksessa. Seksuaalinen suuntautuminen tarkoittaa kykyä ihastua tai rakastua tiettyä sukupuolta oleviin ihmisiin.

Setan Rakkaus on rakkautta esitteessä todetaan myös, että seksuaalista suuntautumistaan ei voi valita. Jotkut ovat seksuaalisesta suuntautumisestaan varmoja jo lapsina, jotkut yrittävät ymmärtää sitä tai löytävät siitä uusia ulottuvuuksia koko elämänsä ajan.

Heteroseksuaalisuuden 6 ja transsuuntautumisen 7 rinnalla seksuaalisen suuntautumisen kirjoa lokeroivat biseksuaalisuus ja homoseksuaalisuus. Aseksuaalisuutta ei yleensä katsota omaksi suuntautumisen muodokseen, vaan se pikemminkin kertoo seksuaalisen kiinnostuksen tai halun osittaisesta tai täydellisestä puuttumisesta 8. Sanat ja homo ja lesbo elävät kielessä sujuvasti itsenäisinä.

Homomiehellä on kyky ihastua tai tuntea vetoa ihmisiin, jotka ovat hänen omaa sukupuoltaan, ja lesbolla homoseksuaalisella naisella on kyky ihastua tai tuntea vetoa ihmisiin, jotka ovat hänen omaa sukupuoltaan. Biseksuaalisella on kyky ihastua ja tuntea seksuaalista vetoa ihmisiin heidän sukupuolestaan riippumatta. Setan tuore toimittajaopas puhuu myös bi-ihmisistä.

Oppaassa kerrotaan mahdollisuudesta käyttää adjektiiveja hetero-, bi- ja homoseksuaalinen, joilla viestitään, että seksuaalinen suuntautuminen on yksi ihmisen monista ominaisuuksista ja että henkilö on muutakin kuin vain hetero-, bi- tai homoseksuaali 9.

Tätäkin neuvoa sovellettaessa on muistettava, että omalta osaltaan termin päättää henkilö itse. Tulisi myös löytää hyvä sana, joka kuvaisi seksuaalista suuntautumista yleensä ihmisiin riippumatta sukupuoli-identiteetistä. Esimerkiksi biseksuaalisuus kuvaa kiinnostusta miehiin ja naisiin, mutta rajaa tarpeettomasti mm.

Verkkopalstojen keskusteluissa on viitattu muun muassa panseksuaalisuuteen 10 yhtenä käyttökelpoisena sanana. Uusille sanoille on siis suuri tilaus. Sukupuoli-identiteetillä tarkoitetaan ihmisen käsitystä ja kokemusta siitä, mihin sukupuoleen hän kuuluu. Sukupuolen ilmaisu taas tarkoittaa, minkälaisia merkkejä ihmisen sukupuolesta välittyy muille esimerkiksi ulkonäön tai käyttäytymisen kautta.

Tutuimpia sukupuoli-identiteettejä ovat miehen ja naisen sukupuolet, jotka on pitkään mielletty toisilleen vastakkaisina.

Miehet ja naiset kuuluvat sukupuolienemmistöön. Median kielessä sukupuolienemmistö näyttäytyy usein stereotyyppisen samanlaisena, vaikka lopulta harva istuu perimiehisiin tai -naisellisiin roolioletuksiin.

Jokainen ihminen on ainutkertainen yhdistelmä miehisenä ja naisellisena pidettyä. Miehistä ja naisista voidaan käyttää myös nimitystä cis-sukupuolinen. Cis tai cis-sukupuoli tarkoittaa, että ihminen kokee omakseen mies- tai naissukupuolen, johon hänet on syntymässä määritelty kehonsa perusteella. Cis-sukupuolinen ei ole transihminen eikä intersukupuolinen.

Termiä käytetään muun muassa sukupuolentutkimuksessa. Sukupuolivähemmistöillä tarkoitetaan yleensä transsukupuolisia, transvestiitteja ja transgendereitä, joista voidaan käyttää yhteistä kattotermiä trans-ihmiset.

Transsukupuolisista ihmisistä käytetään termejä transnainen tai -mies tai transtyttö tai -poika sen mukaan, mikä hänen identiteettinsä on. Hän voi myös määritellä itsensä mieheksi tai naiseksi ilman trans-liitettä.

Transvestiitti on mies tai nainen, joka voi eläytyä kumpaankin sukupuoleen. Hänellä on tarve ilmentää ajoittain sekä miehistä että naisellista puolta itsessään esimerkiksi pukeutumalla, muuttamalla ääntään tai harrastusten kautta. Tässä sukupuolen ilmaisussa on kyse transvestisuudesta.

Transgender tarkoittaa ihmistä, jonka sukupuoli on omanlaisensa yhdistelmä mieheyttä ja naiseutta. Transgender voi kokea itsensä sukupuolettomaksi tai monisukupuoliseksi, eli hän elää mieheyden ja naiseuden rajalla, välillä tai ulkopuolella. Tervetullut uusi suomenkielinen sana on muunsukupuolinen, joka on rinnakkaistermi transgenderille. Sukupuolivähemmistöön kuuluvat myös intersukupuoliset. Intersukupuolisuus tarkoittaa synnynnäistä tilaa, jossa ihmisen sukupuolta määrittelevät fyysiset tekijät tai ominaisuudet eivät ole yksiselitteisesti miehen tai naisen, esimerkiksi epätyypilliset ulkoiset tai sisäiset sukuelimet.

Intersukupuolisen lapsen itsemääräämisoikeus on ollut pitkään uhattuna. Terveydenhuollossa tulee tunnistaa lapsen intersukupuolisuus ja turvata hänen ruumiillinen koskemattomuutensa muun muassa estämällä tarpeeton sukuelinkirurgia, jotta lapsi voi kasvettuaan itse määritellä sukupuoli-identiteettinsä.

Sukupuolen moninaisuus -esitteessä nimetään sukupuolivähemmistöjen edustajiksi myös sukupuolettomat. Kokemus voi olla pysyvä, koko elämän jatkuva olotila. Siitä, mitä sukupuolta ihminen on, ei voi päätellä hänen seksuaalista suuntautumistaan. Transihmiset voivat olla heteroita, homoja ja bi- ja panseksuaalisiakin.

Tiedetään esimerkiksi, että suurin osa transvestiiteista mieltää itsensä heteromiehiksi. Toisaalta ihminen voi hyvin kuulua samanaikaisesti seksuaali- ja sukupuolivähemmistöön. On hyvä huomata, että valtaosa ihmisistä määrittelee itselleen sekä seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuoli-identiteetin esimerkiksi heteromies, bi-transvestiittinainen tai cis-homo.

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistötermien rinnalla käytetään erilaisia kirjainlyhenteitä. Setan käyttämä hlbtiq-lyhenne homo, lesbo, bi, trans, inter, queer on ennen muuta sopimusasia, johon heijastuvat erilaiset painotukset.

Kansainvälissä yhteyksissä lyhenne alkaa usein l-kirjaimella lesbo. On perusteltua, että lesboilla on itseoikeutetusti oma kirjain lyhenteessä. Toisaalta taas t-kirjain viittaa kaikkiin transihmisiin, joihin tulee osata lukea niin transsukupuoliset, transvestiitit, kuin muunsukupuolisetkin.

Queer kyseenalaistaa niin suuntautumisen kuin sukupuoli-identiteetin määrittämisen rajat. Sanan käännöksiksi on tarjottu muun muassa outoa, pervoa tai kummallista. Toimittajaoppaan mukaan sanalle ei ole vakiintunut hyvää suomennosta. Alun perin queerilla on tarkoitettu erityisesti seksuaalisuuteen tai sukupuoleen liittyvien identiteettikategorioiden ulkopuolelle jättäytyvää.

Nykyisellään queer voi tarkoittaa myös normit kyseenalaistavaa identiteettiä. Sanaa käytetään myös itsenäisenä hlbtiq-yhdistelmän synonyyminä. Toimittajaoppaan mukaan kirjainyhdistelmästä käytetään lisäksi versioita lhbt, hlbt tai hlbti. Verkosta löytää hyvinkin pitkiä kirjainlyhenteitä, joissa on huomioitu myös muun muassa aseksuaalisuus sekä eri pari- ja perhemuodot erikseen. Panseksuaalisuuden tiedostaminen merkitsisi p-kirjaimen mukaantuloa.

Kirjainten laittaminen aakkosjärjestykseen voisi olla tasapuolinen lähestymistapa, jolloin b-kirjain biseksuaaliset aloittaisi kirjainlyhenteen. Kuitenkin jo vakiintumista osoittavan lyhenteen uudelleen järjestäminen muotoon bhiltq tuottaisi todennäköisesti vain sekaannusta. Helena Sinervon lainauksessa sanotaan, että nimeäminen karsii moninaisuutta, yleistää ja yksinkertaistaa.

Olisiko asia sittenkin toisin päin? Kuvaisivatko nimet yleisyyden sijasta erityisyyttä, jota yritetään ponnekkaasti jäsentää hallituksi sanastoksi. Sanat muuntuvat aina, sateenkaarisanat eivät ole edelleenkään tyhjentäviä tai täysin sujuvia. Termeihin ei tule hirttäytyä, jotta asioista uskalletaan puhua ja kirjoittaa. Sävy ja konteksti ratkaisevat.

Järjestöjen, päättäjien ja kielentutkijoiden tehtävä on edistää yhdenvertaisuuden toteutumista käytetyn sanaston tasolla. Uusien sanojen edistämisessä edetään ihmisten ehdoilla, sillä termit ja lyhenteet, joista henkilöt eivät tunnista itseään, eivät toimi.

Ihmisellä itsellään on aina valta määrittää itsensä. Kirjoittajan tulee vain olla tietoinen olemassa olevista määrittämisen mahdollisuuksista, tunnistaa normikuopat ja kyseenalaistaa vakiintuneetkin sanat. Oletetut seksuaali- ja sukupuolienemmistöt ja vähemmistöt tarvitsevat hyviä nimiä voimaantuakseen ja rakentaakseen identiteettiään.

Mikko Väisänen Kirjoittaja on Setan varapuheenjohtaja Setan esitteitä. Tietoa sukupuolen moninaisuudesta Sukupuolen moninaisuus -oppaassa. Nuorille suunnattu seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen moninaisuudesta kertova esite kaksikielinen. Haluan suhteen, mutta en seksiä, http: Suomalaisten lesbo- ja homoliikkeiden historiaa. Homottelun monet merkitykset — Nuorten näkemyksiä homo-sanakentän sanoista.

Sana seksuaalinen kuvaa seksuaalista tunnetta selvemmin kuin sana sukupuolinen. Samoin käytetään termiä transsukupuolinen: Vanha termi transseksuaali on suora käännös englannin kielen sanasta transsexual. Mitä taas tulee homo-, hetero- ja biseksuaalisuuteen, ne eivät ole ismejä. On siis syytä käyttää sitä sanaa, jota henkilö itse itsestään käyttää. Nuorisotutkimusseura, Seta ja Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran kansanrunousarkisto keräävät kirjoituksia sateenkaarinuoruudesta Suomessa ennen ja nyt.

Millaista on elää nuorena, kun on lesbo, homo, bi, transihminen, transvestiitti, sukupuoleton, intersukupuolinen, queer, aseksuaalinen tai muuten haastaa seksuaalisuuden ja sukupuolen normeja? Entä millaista se oli ennen?

Suomessa on kerätty mittavat kokoelmat tavallisten ihmisten kokemuksia, kertomuksia ja elämäkertoja. Niitä on tallennettu etenkin Kansanrunousarkistoon. Kertomuksia sateenkaari-ihmisten elämästä on silti edelleen vain vähän, koska aiemmin moni ei pystynyt kertomaan vapaasti omasta elämästään.

Avoimuus on lisääntynyt, ja toisaalta vähemmistöjen kokemusten arvo tutkimusten aineistona on tunnustettu. Sateenkaarinuorena nyt ja ennen -keruu lisää osaltaan vähemmistöjen näkyvyyttä arkistoissa. Kirjoituskeruu on avoinna Osallistua voi kuka tahansa, joka kuuluu seksuaali- tai sukupuolivähemmistöön, kokee tai on kokenut epävarmuutta seksuaalisuudestaan tai sukupuolestaan tai on haastanut seksuaalisuutta ja sukupuolta määrittäviä normeja.

Kirjoitusten pituus ja tyyli ovat vapaat ja kirjoituskeruuseen voi osallistua myös nimimerkillä. Kirjoitukset arkistoidaan Kansanrunousarkistoon ja Yhteiskuntatieteelliseen tietoarkistoon. Kirjoituksia käytetään myös Nuorisotutkimusseuran ja Setan Hyvinvoiva sateenkaarinuori -tutkimushankkeen aineistona. Viime vuonna tutkimushankkeessa kerättiin mittava kyselytutkimus sateenkaarinuorten hyvinvoinnista.

Kirjoituskeruun tulokset täydentävät kyselytutkimuksen tuloksia tarjoamalla sateenkaarinuorten ja -aikuisten oman, vapaasti kerrotun näkökulman. Nuorisotutkimusseura ry on tieteellinen seura, joka edistää nuorisotutkimusta Suomessa ja kansainvälisesti. Nuorisotutkimusverkosto on seuran osana toimiva tutkijayhteisö, joka tuottaa monitieteistä akateemista tutkimusta sekä vaikuttaa tutkimuksillaan yhteiskuntapolitiikkaan ja nuorisotyön kehittämiseen.

Nuorisotutkimusseuran julkaisusarjassa julkaistaan akateemista ja soveltavaa tutkimusta sekä yhteiskunnallisia puheenvuoroja. Seura julkaisee neljä kertaa vuodessa ilmestyvää Nuorisotutkimus-lehteä. Seta ry — 40 vuotta ihmisoikeustyötä! Seta on perustettu valtakunnallinen ihmisoikeusjärjestö, jolla on 21 jäsenjärjestöä ympäri Suomea. Setan tavoitteena on ihmisten yhdenvertaisuuden toteutuminen riippumatta seksuaalisesta suuntautumisesta, sukupuolesta tai sen sukupuolen ilmaisusta. Setan nuorisotyö tavoittaa vuosittain tuhansia nuoria.

Osana Setaa toimii vuonna perustettu Transtukipiste. Vuonna juhlimme Setan vuotista ja Transtukipisteen vuotista taivalta. Seta kiittää mahdollisuudesta vaikuttaa useissa eri vaiheissa seksuaali- ja lisääntymisterveyden edistämisen toimintaohjelmaan ja toteaa ohjelmaluonnoksesta seuraavaa:.

SELI-ohjelman uudistus on tarpeellinen ja tärkeä. On erittäin hienoa, että toimintaohjelmassa on useissa kohdin todettu, että seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen moninaisuus ja seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen yhdenvertainen asema on otettava huomioon muun muassa palveluja, ammattilaisten osaamista ja tiedonkeruuta koskien, jotta seksuaali- ja lisääntymisterveys ja -oikeudet toteutuisivat yhdenvertaisesti. Samalla on muistettava, että erityisryhmät eivät ole toisistaan ja valtaväestöstä erillisiä, vaan myös limittäisiä ja päällekkäisiä.

Seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen moninaisuus on syytä ottaa lähtökohdaksi kaikkeen seksuaali- ja lisääntymisterveyden edistämistyöhön. Ammattilaisilla on oltava kaikessa seksuaali- ja lisääntymisterveyteen ja liittyvässä toiminnassa, kuten kasvatuksessa, neuvonnassa ja muissa palveluissa, valmiudet ja tahto luoda turvallinen ilmapiiri, joka on vapaa seksuaaliseen suuntautumiseen ja sukupuoleen liittyvistä oletuksista ja avoin moninaisuudelle ja yhdenvertaisille oikeuksille seksuaali- ja lisääntymisterveyden toteutumiseen.

Pelkkä erityisryhmäajattelu ei riitä. Ohjelma on laaja ja monipuolinen. Sen tavoitteiden ja toimenpiteiden toteutukseen tarvitaan resursseja: Monet sen toimenpiteet, kuten seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen moninaisuutta koskevan tiedon tuottaminen ja valtavirtaistaminen sekä eri koulutusasteiden opetussuunnitelmiin ja -materiaaleihin että opettajien koulutukseen, edellyttävät määrätietoisia toimia ja yhteistyötä muidenkin kuin seksuaaliterveystoimijoiden kanssa, jotta kirjauksista tulee totta.

Pidämme oikein hyvänä paikallistason ja kuntien vastuun nostamista esiin ohjelmassa, muun muassa kirjauksessa kunta- ja koulukohtaisista seksuaalikasvatussuunnitelmista. Näissä suunnitelmissa on syytä ottaa huomioon seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen moninaisuus.

Paikallistasolla ei ole aina kuntien kumppaniksi eri ryhmiä edustavia järjestöjä. Siksikin on tärkeää korostaa moninaisuuden läpileikkaavuutta myös kuntatason toimenpiteissä. Ehdotamme, että toimintaohjelmassa käytetään käsitettä seksuaalinen suuntautuminen sukupuolinen suuntautuminen -termin, esim. Toivomme myös, että niissä kohdissa, joissa käsitellään yhdenvertaisuutta ja syrjimättömyyttä, mainitaan sekä seksuaalinen suuntautuminen, sukupuoli-identiteetti että sukupuolen ilmaisu.

Nyt sukupuoli-identiteetti ja sukupuolen ilmaisu on osin jätetty pois esim. On tärkeää tehdä sukupuolen moninaisuus näkyväksi ohjelmassa johdonmukaisesti. On myönteistä, että toimintaohjelmassa viitataan monia kertoja seksuaali- ja lisääntymisoikeuksiin. Toivomme, että ihmisoikeusnäkökulma vahvistuisi ohjelmassa edelleen. Olisi hyvä harkita koko ohjelman nimeämistä seksuaali- ja lisääntymisterveyden ja -oikeuksien edistämisen ohjelmaksi.

Ehdotamme, että myös toimintaohjelmaa koskevassa tiedotuksessa nostetaan ihmisten moninaisuus sekä ihmisoikeus- ja yhdenvertaisuusnäkökulma esiin. Seksuaalikasvatusta toteuttavien ja neuvontaa antavien ammattilaisten koulutukseen sisältyy tietoa seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen moninaisuudesta. Seksuaalikasvatuksessa otetaan huomioon myös aseksuaaliset henkilöt.

Lapsen sukupuolen kokemus ei ole opittavissa — esimerkiksi johdettavissa hänen kehostaan — vaan sukupuoli-identiteetti on sisäsyntyinen. Tukea lasta myönteisesti oman identiteetin mukaisessa kasvussa niin seksuaalisen suuntautumisen kuin sukupuoli-identiteetin osalta ja tarvittaessa etsiä asiantuntevaa tukea sekä itselle että lapselle.

Koulujen, oppilaitosten ja varhaiskasvatuksen seksuaalikasvatus huomioi sukupuolen ja seksuaalisen suuntautumisen moninaisuuden. Koulut ja oppilaitokset ovat turvallisia ympäristöjä siellä opiskeleville ja työskenteleville sukupuoli-identiteetistä, sukupuolen ilmaisusta ja seksuaalisesta suuntautumisesta riippumatta.

Opetuksen, varhaiskasvatuksen ja opiskelijahyvinvoinnin ammattilaiset osaavat tukea seksuaalista suuntautumistaan, sukupuoli-identiteettiään tai sukupuolen ilmaisuaan pohtivaa henkilöä. Monikulttuurisuudesta ja vammaisuudesta on syytä kirjata omat, erilliset kohtansa. Opetuksen ja varhaiskasvatuksen ammattilaisten koulutukseen sisällytetään asiallista ja ajantasaista tietoa seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen moninaisuudesta sekä hlbtiq-ihmisten kohtaamisesta ja tukemisesta.

Opiskelijaterveydenhuollossa huomioidaan seksuaalisen suuntautumisen, sukupuolen ja perhemuotojen moninaisuus ja osataan palvella asiantuntevasti seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä.

Perhemuotojen moninaisuus osataan huomioida palveluissa. Perheiden palveluissa ja muualla yhteiskunnassa otetaan huomioon muutkin perhe- ja suhdemuodot kuin parisuhde ja ydinperhe.

Työterveyshuollossa osataan ottaa asiantuntevasti huomioon seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen moninaisuus. Vanhuspalveluissa osataan ottaa huomioon yhdenvertaisesti seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen moninaisuus ja eri perhemuodot. Vanhusalan koulutusten oppisisällöissä sekä opetusmateriaaleissa käsitellään ikääntymiseen liittyviä kysymyksiä ja ikääntyvien erityistarpeita seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen moninaisuuden näkökulmasta.

Ehdotamme, että luvun nimeksi muutetaan sukupuolen ja seksuaalisen suuntautumisen moninaisuus. Seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen moninaisuus on osa ihmistä myös vanhetessa. Vanhuspalveluissa ei tunnisteta ja osata tukea riittävästi ikääntyvän ihmisen itsemääräämis- ja itsemäärittelyoikeutta silloin, kun hän kuuluu seksuaali- tai sukupuolivähemmistöön.

Ehdotamme, että luetteloon lisätään sukupuoli-identiteetti, sukupuolen ilmaisu ja ikä. Kirjauksesta voi tulla harhaanjohtava käsitys, että seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien henkilöiden palveleminen kuuluisi ensisijaisesti järjestöjen vastuulle ja erityispalveluihin.

Kuitenkin vastuu palveluista on julkisella sektorilla, ja erityispalveluja on ylipäätään varsin vähän tarjolla. Pääsääntöisesti hlbti-ihmisten on saatava seksuaali- ja lisääntymisterveyspalvelut on saatava samalla tavoin kuin muidenkin. Kirjaus koskeekin nähdäksemme lähinn sukupuolen korjaushoitoihin hakeutuvia henkilöitä. Kunnallisten  palveluiden  työntekijät  osaavat tarvittaessa ohjata   seksuaali-  ja  sukupuolivähemmistöihin kuuluvia  asiakkaita julkisiin erityispalveluihin sekä järjestöjen  antaman  erityistiedon  ja  palvelujen  piiriin.

Hedelmöityshoitoihin pääsy ja hoitojen sairausvakuutuskorvaukset toteutuvat vailla seksuaaliseen suuntautumiseen, sukupuoli-identiteettiin tai perhemuotoon kohdistuvaa syrjintää. Eduskunnan oikeusasiamies ja tasa-arvovaltuutettu ovat lausuneet, että hedelmöityshoitojen epääminen sukupuoli-identiteetin perusteella on kiellettyä syrjintää. Raskauteen, synnytykseen ja niitä seuraavaan aikaan liittyvissä palveluissa on muistettava, että raskaana oleva ja synnyttävä henkilö voi olla myös esimerkiksi transtaustainen mies, ja toisaalta se, että lapsella voi olla useita äitejä, jolloin synnyttäjä ei ole lapsen ainoa äiti.

Miksi ihmeessä naisten häpykarvat ylipäänsä ovat julkinen keskustelunaihe? Are people generally offended by the word vagina, and what does that mean for women? Are we still supposed to mask our sex and be embarrassed of it? Why do women feel the need to vajazzle, and why is female pubic hair a matter of public discourse? Samaa artikkelia kommentoidessaan Stark Raving Mad Mommy -blogi puolestaan kertoi vielä uudemmasta trendistä , josta ainakaan minä en ollut koskaan ennen kuullutkaan.

A "simple-to-use genital cosmetic colorant. In fact, the website for My Pink Button proudly proclaims that their product is "a temporary dye to restore the youthful pink color back to your labia. Pian ei siis enää riitä, että puska on ajeltu posliiniksi. Sen sijaan se tai paikka, missä puska ennen sijaitsi — siis se va-jay-jay pitää koristella myös timanteilla ja meikillä.

Tässä kohtaa alkaa pikkuhiljaa tuntua siltä, etteivät sanat enää riitä kuvailemaan tuntojani. Minä taidan jättää vaginameikit väliin. Sen sijaan kaikille vähän luonnollisemmasta puskasta yhä innostuville inspiraatioksi ihanan Amanda Palmerin biisi Map of Tasmania nerokkaine videoineen ja sanoituksineen:.

Kuinka moni teistä ajelee puskan posliiniksi? Entä laittaisitko vaginalle meikkiä? Aihe on ollut enenevissä määrin tapetilla paljon viime aikoina, enkä tarkoita nyt pelkästään brasilialaisen vahauksen markkinoijien mainospuheita. Toinenkin puoli aiheesta on päässyt puheeksi, ja hyvä niin. Olen todella iloinen että sekä eri medioissa että myös kahvipöytäkeskusteluissa okei, ehkä enemmän baaritiskikeskusteluissa — häpykarvoituksesta puhuminen kahvin ja keksin keralla kun on ilmeisesti yhä monien mielestä jotenkin epäsopivaa on alettu kyseenalaistaa nykyistä olettamusta siitä, että jokainen aikaansa seuraava nuori nainen ajelee itsensä täysin karvattomaksi kaikkialta paitsi päälaeltaan.

Itse en ole koskaan ymmärtänyt ylimenevää sheivausvimmaa ylipäätään, enkä etenkään sitä miksi joku lähtisi sorkkimaan alapäätään minkäänlaisen partaterän, epilaattorin tai -hyväluojasentään- kuuman vahaliuskan tai laserin kanssa. Voisin kirjoittaa tähän pitkät pätkät karvattomuuden politiikasta sekä siitä, miten kauneus ei ole katsojan silmässä vaan kulttuurinen konstruktio, mutta säästän teidät nyt siltä.

Sen sijaan hypätään suoraan itse asiaan: Häpykarvoista ei nimittäin tunnu voivan puhua lainkaan ilman että joku mainitsee suuseksin. Ja vieläpä aina samalla tavalla: Tämä liittyy mielestäni valitettavan saumattomasti kaikenlaiseen yleiseen naisen seksuaalisuuden väheksymiseen ja paheksumiseen, ja sitähän en voi sietää. On käsittääkseni aika yleistä, että miehet pidättäytyvät antamasta suuseksiä naisille, mutta olettavat naisten imeskelevän heitä mieluusti päivät pääksytystään.

Monet miehet puhuvat naisen nuolemisesta kuin tämän alapää olisi jotenkin saastainen paikka — se haiseekin, ja siellä on sitä karvaa No arvaa mitä, pahvi! Omaskin tuoksuu aika mielenkiintoiselta, ja karvaa riittää sielläkin. Sitä paitsi perushygienasta toki pitää huolehtia, mutta mikä ihmeen steriiliysfiksaatio nykyihmisellä on, kun mikään ei saisi haista eikä maistua millekään?

Minun vaginani on selkeästi sulle liian hyvää! Suuseksin ja typerien hammaslankavertausten käyttäminen argumenttina naisten posliinin puolesta on siis mielestäni kaikin puolin epävalidi.

Sitä paitsi, jos joku ei tahdo nuolla sinua siksi, että sinulla on karvaa siellä missä sitä luonnostaan kasvaa, niin tyypille voi sanoa heti hei hei. Kuten Neitiyy kirjoitti samaa asiaa käsitellessään: Jos en kelpaa sellaisena kuin olen, ovi on lähellä.

Ennen kaikkea on tärkeää muistaa, että muutaman idarimiehen äänekkäät huutelut karvalapasen nuolemisesta eivät suinkaan tarkoita, että koko miessukupuoli olisi moisen urpoilun kannalla. Onneksi monet arvostavat yhä seksissä ihan muita juttuja kuin sitä, mihin muotoon itse kunkin kolmio on ajeltu tai eikö ole ajeltu ollenkaan.

Ja mikä ihaninta, luonnollisempi mielipide saa vähitellen palstatilaakin julkkismiesten avautuessa puskan puolesta — muutama päivä sitten Iltalehti raportoi Harry Potterinakin tunnetun Daniel Radcliffen olevan karvoihin päin kallellaan.

Ja muistutetaan vielä lopuksi, että häpykarvoituksella on ihan oikeita syitäkin olla olemassa, ja vieläpä seksiin liittyviä sellaisia. Miesten viettejä käsittelevä kirja olisi luultavasti jäänyt hyllyyn, ellei sen kirjoittaja olisi tiedetoimittajana kunnostautunut, seksikolumniakin kynäillyt Faye Flam. Flamin seksiä tieteellisestä perspektiivistä tarkastellut Carnal Knowledge -kolumni jonka mielenkiintoisiin arkistoihin kannattaa tutustua täällä kun on päässyt jopa Pulitzer-ehdokkaaksi.

Tässä siis nainen, joka tietää mistä kirjoittaa, ja tekee sen hyvin! The Scoren punaisena lankana kulkee kertomus pelimieskurssilta, jossa miehet pulittavat itsensä kipeiksi saadakseen neuvoja siihen, miten saada leidi petiin ja mahdollisimman pikaisesti sittenkin.

..

PORNOKUVAT HOMO ISOTISSISIÄ MIEHET

marraskuu Seuraa haetaan alaston pimppi d viat seksikauppa vantaa mistä seksiseuraa miesten hiustyyli ilmaiset homo poika etsi seuraa ilmaiseksi. elokuu Nalle Puhin tarinoissa seikkailee poika nimeltään Christopher Robin, Naiset ja miehet etsivät seksiseuraa. Hot sexy lady Hämeenlinna. nussin siskon pillun tulehdus homoseksuaalisuus sairaus nuorta tyttöä naidaan. huhtikuu Pirjo haapoja fakes anneli rannan seksiä kiteeltä seksiseuraa you tube sex kuvasarja sexy thai hieronta panosta kuvia ratto seksivideo pillun kuva sex .. Tilanne muuttuu kuten homoseksuaalisuuteen suhtautumisessa. Kattavampi sanasto sukupuolten moninaisuudesta on saatavilla Transtukipisteen verkkosivuilla. Sateenkaarimessu Vanhassa kirkossa mahdollistaa hengellisen lisän halukkaille ja koko juhlapaketin kruunaa Juhlaleimarit Ylioppilastalolla. Toimittajaoppaan mukaan kirjainyhdistelmästä käytetään lisäksi versioita lhbt, hlbt tai hlbti. Kuinka moni teistä ajelee puskan posliiniksi? Sukupuolten moninaisuus kuvaa sitä, että sukupuolia on enemmän kuin kaksi. Ja muistutetaan vielä lopuksi, että häpykarvoituksella on ihan oikeita syitäkin olla olemassa, ja vieläpä seksiin liittyviä sellaisia.

Homoseksuaaliseen anti theft suojakoodi paras orgasmi