Blog

Bergbomin kirje Canthille kesäkuussa , EAH3, Canthin Roinilan talossa, jatkoi tätä Bergbomin tilaamaa kansankuvauksen linjaa ja sen harjoitukset aloitettiin jo Kuopiossa ja niitä jatkettiin syksyllä Viipurissa, mutta saatiin esitykseen vasta Näytelmä ei ollut kaikin puolin yhtä hyvä, eikä Canth itse ollut siitä enää niin kiinnostunut, mutta siitä muodostui toinen Murtovarkauden kaltainen menestysnäytelmä noin kymmeneksi vuodeksi ohjelmistoon, jota näyteltiin lähes 70 kertaa, mikä oli puolet esikoisnäytelmästä.

Tekijänpalkkion lisäksi Minna Canth sai Suomalaisen Seuran melko huomattavan näytelmäpalkinnon suomenkielisestä uutuusnäytelmästä. Työmiehen vaimo kantaesitys Silloin olivat Emilie ja Minna Canth vasta tavanneet ensimmäisen kerranKuopiossa. Canth tiesi myös koskettelevansa hankalaa aihetta: Yhteiskunta tai laki eivät tarjonneet naiselle riittävää suojaa, lisäksi yleinen mielipide piti naista itseään aina syypäänä vaikeuksiinsa.

Dramaturgisesti pari kiintoisaa muutosta syntyi syksyllä Näytelmän nimenäkin oli Homsantuu. Mutta Bergbomin rohkaisemana hänen ympärilleen rakentui myöhemmin kiertävien mustalaisten leiri ja siihen sisältyvä tanssi. Vaikka se motivoidaan rahan hankkimiseksi Riston silmävoiteeksi, kohtaukset ovat myönnytystä näyttävyydelle ja tähtinäytteljiättärelle.

Canth halusi nimittäin Aalbergin tähän rooliin ja kirjoitti tämän toivomuksia seuraten. Myös näytelmän loppu oli aluksi toisenlainen: Homsantuu saa vahingossa surmansa ja vasta myöhemmin syntyi kuuluisa dramaattinen loppu, jossa Homsantuu ampuu Ristoa revolverilla, onnistumatta ja sanoo: Näytelmän nimeä mietittiin myös monta kertaa ja Canth sai palautetta Kuopion salonkikriitikoiltaan, Elisabeth ja Kasper Järnefeltiltä ja Juhani Brofeldtilta.

Työmiehen vaimon nimellä se lähti postiin lokakuussa Canth pohti vielä kaupungin paremman rouvasväen kriittistä, ja moralisoivaa ja kätensä pesevää kuvausta.

Naiskysymyksessä tahtoisin pienen reformin. Naisten ihailemisen tahtoisin muuttaa naisten ruoskimiseksi. Canth pohti myös sitä, miten paljon sovintoa henkilöiden välille tulee rakentaa. Canth ei tarttunut Bergbomin ideaan sokeasta vaimosta, jolla olisi ollut rauhallisen kärsivällinen elämänfilosofia, vastapainoksi maailmassa löytyville vääryyksille.

Bergbom ajatteli omaa viiteryhmäänsä, säätyläisfennomaaneja, joiden oli vaikea näyttämöllä kohdata uutta kaupunkilaisköyhälistöä. Puolue oli sitäpaitsi juuri astunut hallitusvaltaan, kun Yrjö Koskisesta tuli senaattori Työmiehen vaimon menestys tammikuussa oli suuri, mutta kiistelyäkin aiheuttava. Ristona oli Alarik Böök. Markkinaelämän kuvaaminen veti vertoja siihen, mitä joukkokohtausten elävyydessä saatiin nähdä saksalaisen ohjaustaiteen mestarin, Meiningenin hoviteatterin näyttämöllä.

Bergbomit itse eivät täysin rinnoin pitäneet näytelmän ultra-pessimistisestä katsantokannasta: Huolena heillä oli, tulisiko Canth nyt jäämään tähän ibseniläisesti lohduttomaan ihmiskuvaan. Matkattuaan Helsinkiin, erinomaisesti juhlittu Minna Canth oli tyytyväinen esitykseen, mutta ei näytelmäänsä. Näyttämöllistä voimaa siinä on, mutta totuutta siinä ei ole, sielunomaista kehitystä ei myöskään. Koko mustalaisjoukkue Homsantuineen mielikuvitus. Ei Johanna ja Ristokaan ole täydelleen todellisuudesta temmatut.

Toppo on ainoa joka tyydyttää. Kunpa onnistuisin paremmin ensi kerralla. Työmiehen vaimo merkitsi kuitenkin Pohjoismaissakin harvinaisen voimakasta realistista ja yhteiskunnallista puheenvuoroa kirjallisuudesta, sitä konservatiivisemmasta teatteritaiteesta puhumattakaan. Hedvig Winterhjelm oli ruotsintanut sen Tukholman Nya Teaternille. Minna Canth itse joutui kiistelyjen kohteeksi, jonka ystävyydestä monet sanoutuivat irti, häntä alettiin pelätä ja vihata.

Luokkien välinen varallisuusero ja ristiriita olivat liian räikeää, että siitä olisi voinut rehellinen ihminen vaieta. Hallituspiirien fennomaanit pelkäsivät venäläisten kontrollitoimien ulottumista vahvempana Suomeenkin, mikäli täällä ilmenisi yhteiskuntajärjestyksen vastaista liikehdintää.

Minna Canthin seuraavan näytelmän taustalla olivat, Savon ratatyömailla tapahtuneet levottomuudet ja eräät pohjalaiset murhapoltot. Kovan onnen lasten pitkä työstöprosessi ja kohtalo oli siksi vaikeampi. Kirjeenvaihtoa käytiin henkilöiden taustasta ja uskottavuudesta, sekä siitä liittyisikö alunperin suunnitelmissa olleisiin erimielisyyksiin kahden insinöörin välillä myös perheside.

Minna kaipasi toisaalta Bergbomin keskusteluseuraa, toisaalta hän oli harmissaan Suomalaisen puolueen nuoremman siiven toiminnasta, joka hänen mielestään ei uskaltanut ajatella riittävän sosiaalisesti, sosialistisesta ajattelusta puhumattakaan. Historiallista ja romantiikkaa oli teatterissa paljon näytelty, joten tarvittiin realismia vaihteeksi ja nimenomaan Canthilta! Teatteri odotti Minnalta suurta näytelmää. Syksyllä Minna lähetti näytelmän ja sanoi, ettei kaipaa heidän [s. Bergbom oli tyytyväinen Minnan tekstiin, mutta piti vielä pienenä ongelmana Topra-Heikin liikaa sanatulvaa: Kovan onnen lasten ensi-ilta oli 8.

Näytelmä oli sisältänyt niin mieltä järkyttäviä kohtauksia ja täysi salillinen yleisöä oli niin sekavalla mielellä, että Uuden Suomettaren kriitikko antoi ensin vain lyhyen selostuksen, jossa hän pohti sitä, oliko tarkoitus itkettää köyhien hädällä vai saarnata rautatien rakennustöiden keskeyttämisestä. Siihen puhuja ja esitelmäkin olisi voinut sopia paremmin. Köyhän Vaarasen perheen kuvaus järkytti katsojia enimmin: Ville-pojan kuolinkamppailua, jota Saimi Swan näytteli, pidettiin draaman parhaimpana osana.

Ristiriitaa herätti kuitenkin se, että Topra-Heikin sosialismi päättyi murhapolttoon, murtovarkauteen ja toverin surmaamiseen. Nämä kriitikot unohtivat, että mies jäi lopussa poliisin käsiin ja laki teki tehtävänsä. Tapauksilla oli ajankohtaiset yhteytensä sosialismin nimissä tapahtuneisiin murhapolttoihin Pohjanmaalla sekä Savon radan rakennustöiden keskeyttämisestä aiheutuneisiin levottomuuksiin. Ne olivat tuttuja, ajankohtaisia ja uusia pelottavia voimia merkitseviä asioita fennomaani-yleisölle.

Konservatiivit kauhistuivat ja Minna Canthia vastaan käännyttiin jyrkästi, jopa hänen läheisetkin ystävänsä. Ensimmäisen näytännön jälkeen oli kiihtynyt mielentila vallalla. Joukko ylioppilaita uhkasi viheltää ja Jalander-vainaja lähetti minulle sanan, että hän asettuisi sellaisen mielenilmaisun etupäähän. Poliisimestari oli muka kieltävä kappaleen, jos vihellys tapahtui.

Edelleen sain kirjeen, jossa vaadittiin kappaleen näyttelemisen lakkauttamista. Luonnollisesti oli siis johtokunnalta kysyttävä. Seuraavana päivänä kokoontui teatterin johtokunta, johon Bergbomin lisäksi kuuluivat Jaakko Forsman, joka oli kulttuuriasioista vastaavan senaattori Yrjö Koskisen veli sekä Viktor Löfgren, Antti Almberg-Jalava ja K. Se päätti, että kappaleen enempi näytteleminen lopetetaan, koska se oli herättänyt niin suurta mielipahaa laajoissa Suomalaista Teatteria kannattavissa piireissä.

Myöhempien tietojen mukaan itse Agathon Meurman olisi  Kovan onnen lasten toisesta näytöksestä lähtenyt suoraan Yrjö Koskisen luokse ja tämä olisi kirjelipulla Bergbomille kieltänyt sen esittämisen, jopa valtionavun menettämisen uhalla, kuten tulkittiin. EAH 3, ; Canthin kirje Bergbomille Johtokunnassa Kaarlo Bergbom yksinään ehdottomasti vastusti tätä päätöstä, talousjohtaja Wahlström oli neutraali, koska ei ollut nähnyt sitä. Bergbomista olisi ollut parempi odottaa virallista poliisin antamaa kieltoa eikä missään tapauksessa rajoittaa itse.

Hän kirjoitti masentuneen ja katkerasti pahoittelevan kirjeen Minna Canthille, joka myös oli nähnyt, että asia ei ollut Bergbomista kiinni ja ymmärsi hyvin, että hän oli hyökännyt maan hallitusta vastaan. Canth itsekin pohti näytelmänsä henkilöitä, oliko hän kenties idealisoinut liian hyviksi noihin yhteiskuntaluokkiin kuuluvat ihmiset. Luettuaan näytelmää taas uudestaan Bergbom valitti sitä, miten näytelmästä oli nostettu vain Ville-pojan kuolema ja Topra-Heikin sosialismi esille julkisuudessa.

Edellistä hän oli harjoituksissa ajatellut pyyhkivänsä, mutta ei ollut tohtinut enää häiritä Minnaa. Jälkimmäisen saarnoista hän oli sanansa sanonut, vaikka Minna omista syistään ei ollut voinut ottaa sitä lukuun. Bergbom moitti Minna Canthia huonojen mallien käytöstä. Samalla hän totesi, että ei Topra-Heikki ole sen ontompi henkilöhahmo, kuin Reginan Pater Hieronymus tai Daniel Hjortin nimihenkilö; eikä kukaan sen tähden tuomitse niitä huonoiksi draamoiksi.

Canth vastasi ja kehotti unohtamaan asian, näytelmähän ilmestyi jo painettuna, joten se jatkoi elämäänsä joka tapauksessa. Se esitettiin Uudenmaan rakuunarykmentin seuranäytäntönä ja ilmestyi painosta. Myöhemmin Bergbom oli pariinkin otteeseen halunnut esittää näytelmää uudelleen, mutta silloin oli Canth itse kieltänyt. Sen näyttelivät melkein kaikki työväenyhdistykset aloittaessaan juuri näinä vuosina harrastustoimintansa. Nuorsuomalaisen ja vanhasuomalaisen sivistyneistön aatteellinen konflikti kiteytyi perhekomediassa Papin perhe Siihen keräytyi paljon ajankuvaa, asenteiden törmäystä — ja uskoa siihen, että nuorten ajatusten olisi saatava ymmärrystä ja hyväksyntää vanhemmiltaan.

Myös teatterista haaveileva Maiju edustaa juuri sitä ryhmää, josta Suomalaiseen Teatteriin yhä enemmän rekrytoiduttiin, sivistyneistön piiristä. Juonen käänteistä ja psykologisista kuljetuksista neuvoteltiin jälleen kirjeenvaihdossa ja keskusteluissa Canthin ja Bergbomin välillä. Canthia itseäänkin naurattaa, miten hyväntahtoinen ja sovinnollinen hän on ja haluaa omistaa näytelmänsä tohtori Kaarlo Bergbomille.

Papin perheen ensi-illasta tuli teatterin juhlituimpia, Hänen radikaalisuutensa taittumisesta oltiin tietysti helpottuneita. Näytelmä oli ohjelmistossa 12 vuotta ja sitä esitettiin yhteensä 24 kertaa. Kiintoisalla tavalla se on jatkoa sille muuttuvan Suomen kuvaukselle, jonka myös Gustaf von Numers erinomaisessa komediassaan  Kuopion takana  oli pannut alulle.

Juuri kun realismi oli saanut jalansijaa luvun alkupuolella, tuli tarjolle toisentyyppistä kotimaista alkuperää olevaa ohjelmistoa. Sen kiinnostus oli jälleen historiassa ja se viittaa romantiikan paluuseen. Gustaf von Numers — oli köyhtyneen aatelissuvun jäsen, joka työskenteli asemapäällikkönä eri puolilla Suomea kirjoittaen draamoja.

Hänen ensimmäinen näytelmänsä toimitettiin Bergbomille tilanteessa, jossa Eerikki Puke — Korsholman linnanisäntä oli maannut kauan Nya Teaternissa ilman reaktiota ja palautettu hylkäävällä kirjeellä varustettuna.

Von Numers oli jo opiskeluaikanaan kirjoitellut kaikenlaista, mutta nyt ihanteena hänellä oli Adam Oehlenschläger, joka oli kirjoittanut näytelmiksi Tanskan muinaishistoriaa. Tässä suhteessa Numers oli henkinen kumppani Bergbomin kanssa.

Bergbom huomasi Eerikki Puken luettuaan, että tekijällä kokemattomuudesta huolimatta oli kyky johdonmukaisesti kehittää toimintaa, oli vilkas mielikuvitus ja lahja keksimään näyttämöllisesti tehokkaita vastakohtaisuuksia. Vuoropuhelussa oli luonnollista eloisuutta ja lyhyyttä, jota draama vaatii.

Niin Bergbom viehättyi yhteistyöhön, joka tosin ei kestänyt kauempaa kuin neljä vuotta. Bergbom kirjoitutti Numersilla tekstiä uudelleen ja lopulta näyttelijä ja apulaisohjaaja Niilo Sala käänsi sen sujuvalle suomen kielelle. Eerikki Puken ensi-ilta Tapahtumat koskivat talonpoikaisliikehdintää Suomessa, osin keksittyjä osin historiallisia tapahtumia, taustalla Ruotsin keskiaikainen ns.

Se muistutti jollain lailla Välskärin kertomuksia , jossa kansanvaltaisuutta korostettiin — ynnä muuta ajan henkeen sopivaa. EAH 3, Näytelmä meni kahtena vuonna yhteensä 12 kertaa, myöhemmin vielä muissa teattereissa. Muinaisessa Suomessa, jonka oloja kiihkeästi oli alettu tutkia nykyaikaisen historiatieteen keinoin, liikuttiin myös von Numersin seuraavassa näytelmässä Tuukkalan tappelu , joka kantaesitettiin Aiheena oli Savosta löytynyt muinaissuomalainen kalmisto, jonka luut, aseet ja esinelöydöt antoivat aihetta oletukseen karjalaisten ja hämäläisten heimojen välisistä kahakoista.

Näytelmään on sepitetty naistenryöstöä sekä erilaisia kuvitelmia kosintatavoista. Suomennos oli edelleen Niilo Salan. Seuraavatkin yhteistyöt merkitsivät, että Bergbom sai von Numersilta kaksi erittäin käyttökelpoista ja suomalaiseen perusohjelmistoon asettunutta teosta. Kuopion takana, Bakom Kuopio.

Sekin oli ollut työn alla jo useamman vuoden ja kirjoitettu eräänlaiseksi vastakappaleeksi Nooralle , taisteluhansikkaaksi pohjoismaisille naisille, koska tarkoitus oli sanoa, että mies on sittenkin herra talossa.

Dramaattiset aiheet muuttuivat komediaksi, ja itse asiassa lopputuloksessa näkyi, miten nainen perheessä hallitsee, vaikka ilman näkyviä vallan merkkejä. Maalaispappilassa yritetään vastustaa kaikkia uuden ajan kotkotuksia ja ennen muuta Helsingistä saapuva apupappi Jussilaisen käly Lilli Olga Finne edusti kaikkea nykyaikaista, kuten kauheaa emansipoitua naista, joka polttaa tupakkaa ja jopa käyttää housuhametta. Jussilaisen henkinen rauha uhkaa järkkyä juuri kun hän on saanut Naëmista kiltin vaimon.

Samaa tematiikkaa kohdattiin seuraavana vuonna myös Minna Canthin Papin perheessä. Ohjelmistojen hyvänä kulmakivenä  Kuopion takana jäi vuosikymmeniksi Suomen teattereihin. Elinan surma on Numersin näytelmistä eniten esitetty melodraama, mustasukkaisuusdraama keskiaikaisen Suomen aateliston piirissä. Sen kantaesitys oli Canthin ja von Numersin ensi-illat olivat vuorovuosina ja lisäsivät selvästi Suomalaisen teatterin painoarvoa suomalaisen kulttuurin ja hengenviljelyn edistäjänä.

Vaikka von Numers oli ruotsinkielinen,  Elinan surma , Kantelettaren runoon perustuvan aiheensa takia oli miellettävissä suomalaiseksi näytelmäksi. Bergbom itse oli jo yrittänyt laatia siitä oopperalibrettoa ja sen jälkeen aihetta oli yrittänyt työstää eräs toinenkin.

Niilo Sala oli tässä Bergbomin oikea käsi ja suomentaja. Lopputuloksena oli vahvojen henkilöhahmojen aviodraama, keskiajan Suomessa, Laukon kartanossa. Klaus Kurjen entinen frilla, taloudenhoitaja ja jalkavaimo Kirsti Fleming hankkii kostoa Kurjen virallisesti vaimokseen ottamalle Vääksyn kartanon nuorelle Elinalle, käyttäen hyväkseen juonittelua, mustasukkaisuutta, valehtelee raskautensa sekä tietonsa Klaun ensimmäisen vaimon, sisarensa Kaarina Flemingin selittämättömästä kuolemasta.

Kirsti saa kanavoitua Klaun vihat Elinan ja tämän nuoruuden ystävän Uolevin päälle. Klaus surmaa heidät runon mukaan tuhopoltossa, näytelmässä kuristaen ja tikarilla , saaden vasta Elinan viimeisistä sanoista vakuutuksen, että mustasukkaisuuteen ei olisi ollut mitään aihetta. Näytelmä saavutti valtavan menestyksen, jälleen kerran Arkadiassa koettiin ensi-ilta, jonka suosionosoitukset ylittivät kaikki aiemmat.

Tämä huomattava aviollinen melodraama oli vaikuttava, mm Ida Aalbergin näyttelemän Kirstin ja Axel Ahlbergin Klaus Kurjen roolitöiden takia. Toisiaan intohimoisesti rakastaneet tai rakastavat mies ja nainen käyvät tahtojen taistelua.

Suomen muinaisuutta oli tutkittu ja sanontaan oli kääntäjä Niilo Sala saanut arkaaista poljentoa, jota von Numersin omassa kielessä varsinaisesti ei ollut. Elinan surmasta tuli kotimaisten näytelmien listan kärkipään teoksia, Bergbomin aikana yhteensä 60 esityksellä. Se säilyi kaikkien teatterien ohjelmistoissa toiseen maailmansotaan asti. Elinan surma menestyi, mutta myytyään näytelmän kertamaksulla, von Numers ei hyötynyt siitä seikasta mitään.

Teatterin osuus menestyksessä oli kuitenkin myös huomattava, joten Bergbom ehdotti eräänlaisen yhteisen pöytäkirjan laatimista, siitä, mikä osuus oli kenenkin kynästä, mihin Numers ei suostunut. Ainaisissa veloissa olevalle kirjailijalle järjestettiin kuitenkin resetti, eli lahjanäytös ja hän oli tyytyväinen. Pian sen jälkeen, keväällä Ida Aalberg alkoi suunnitella pohjoismaista kiertuetta ja olisi halunnut ottaa tämän bravuurinäytelmänsä ruotsin kielellä kiertueen ohjelmaksi.

Koska kappaleella riitti vielä yleisöä, teatterinsa etua ajatteleva Bergbom ei tietenkään voinut sitä vielä antaa. Aalberg pani kirjailijan asialle pyytämään omaa kappalettaan teatterilta takaisin ja asiaan osallistui myös tanskalainen kääntäjä, jota varten hänen piti saada tekstinsä teatterilta.

Bergbomin ja Salan laatimat osat olisi tietysti Numersin pitänyt ensin ruotsintaa. Koska hän kuitenkin oli luovuttanut yksinoikeuden Suomalaiselle Teatterille siksi ajaksi, kun se tarvitsi sitä, joutui teatterin johtokunta olemaan tiukkana ja vetoamaan Bergbomiin sen dramaturgina. Von Numers vei asian lehdistöön ja väitti jättäneensä valmiin käsikirjoituksen teatterille juuri siinä muodossa kuin se näyteltiin, minkä takia asiaa jouduttiin sitten pitkin selvityksin käsittelemään. Aspelin-Haapkylä on selostanut tätä kuten muitakin Bergbomin ja von Numersin yhteistöitä seikkaperäisesti, vaikkei tunne Aalbergin suunnitelmaa tässä yhteydessä.

Viljo Tarkiainen taas on omaksunut von Numersin näkökannan, valikoi lähteensä ja rakentaa teatterista kirjailijan ilkeän vihollisen. Uuden Suomettaren Antti Almberg-Jalava loukkasi pakinassaan von Numersia ilkkumalla, että ilman Bergbomin neuvoja ja työtä tämän näytelmiä ei olisi koskaan voitu esittää. Sitä Bergbom itse ei ollut koskaan tuonut julkisuuteen.

Kysymys kirjailijan saamista palkkioista sai myös Minna Canthin puolustamaan julkisesti Numersia, vaikka kahden kesken moitti tätä huonosta sopimuksesta. Kauppiaana hän tiesi mitä sopimukset tarkoittavat.

Numersin välit Bergbomiin menivät poikki ja hän kiiruhti antamaan näytelmiään niistä kiinnostuneelle Nya Teaternille. Kaudella — siellä näyteltiin näytelmä Utan präst.

Seuraavana vuonna Bakom Kuopio ja kaudella — sen jatko-osa Pastor Jussilainen , joka meni yhteensä parikymmentä kertaa. Sitä ei Suomalainen Teatteri koskaan ottanut ohjelmistoonsa, mutta siitä on myöhemmin muodostunut lähes samanveroinen komediaklassikko kuin  Kuopion takana. Vielä syksyllä esitettiin von Numersin Snälla flickor. Ruotsinkielistä kotimaista teatteria hankittaessa syksyllä esitettiin Elinan surma nimellä Kirsti Fleming , sekä teatterinjohtaja August Arppen von Numersin luonnoksista kokoama Mormor Länsmanskan Von Numersin Bergbom antoi mennä menojaan, riita oli siinä määrin kiusallinen, turhauttava ja selvästi katkeroituneen mielen tuottamaa.

Ristiriidat Minna Canthin kanssa olivat paljon katkerampia. Yksi seuraus näyttää olevan, että kun huomattava ruotsinkielinen kirjailija K. Uramon torppa perustui hänen romaaniinsa Hårda tider, Kovina aikoina , joka kertoi suurten nälkävuosien — tapahtumista yhteiskunnallisen realismin hengessä.

Sen suomentaja oli Juhani Aho ja Uramon torpasta tuli yllättäen varsin merkittävä ja näkyvä teos ohjelmistossa, vahvistaen jälleen teesiä, että realistiset oman maan järkyttäviäkin oloja kuvaavat teokset olivat puhuttelevinta ohjelmistoa.

Olihan suurista nälkävuosista — vasta reilut 20 vuotta. Uramon torppaa esitettiin kausina — yhteensä 28 kertaa ja se toi myös ruotsinkielistä yleisöä Arkadiaan.

Bergbomit huomioivat aikanaan teatterissa myös kaikkien merkittävien henkilöiden juhlapäivät, niin kansalliset kuin keisarilliset. Silloin esitettiin aina juhla- ja muistonäytöksiä osana aatteellista sivistyneistöjulkisuutta, osana suomalaisten suurmieskulttien rakennusta. Bergbom noteerasi Aleksis Kiven kuolinpäivän, mutta ennen muuta Runebergin ja Topeliuksen syntymäpäivät. Kalevalan päivän lähelläkin usein oli kotimainen ensi-ilta. Myös kaikki kunnianosoitukset ja juhlarunot, tähtivieraiden juhlinta merkkivuosina, serenadit ja juhlarunot, on historiassa mainittu.

Vastaavasti varsinkin Aleksanteri II: Maaseutukiertueet harvenivat ja keskittyivät suuriin kaupunkeihin, joissa taloudellinen tuotto voitiin taata. Suunnittelussa oli aina selvitettävä olisiko vieraileva näyttelijä Ida Aalberg mukana vai ei, koska se alkoi vaikuttaa yleisön kiinnostukseen.

Näyttelijäseurueen jäsenten tulevaisuus luvun alussa oli kuitenkin epävarmaa ja he ryhmänä saivat aikaan eläkerahaston perustamisen, jotta heidän vanhuudenturvansa olisi edes jotenkin järjestyksessä. Palkoista päättäminen tapahtui johtokunnassa ja niistä voidaan seurata teatterin kantavien voimien välistä arvostusta.

Ida Aalberg oli alkanut luvun puoliväliin tullessa ottaa paljon tähtinäyttelijän erivapauksia. Vaikka hän sai täyttä palkkaa, hän ei ollut läsnä, vaan pitkiä aikoja opinto- ja parantolamatkoilla, hän erosi virallisesti keväällä Toisaalta Ida oli kiistatta teatterin ylivoimaisesti vangitsevin näyttelijä, joka myös sähköisti muita. Sikäli kuin tietty kateus ei syönyt energioita kokonaisuudesta.

Idan palkkiot ovat kaikessa keskustelussa tabu ja ne ovat epäilemättä herättäneet pahaa verta itse ryhmässä. Johtokunta ja Bergbom olivat melko voimattomia Idan toiveiden edessä. Vain harvoilla näyttelijöistä oli oikeus lahjanäytäntöihin eli järjestää omaksi hyväkseen resetti. Arkadian rakennuksen huonokuntoisuus aiheutti paloviranomaisten kiellon, mutta avaamalla lisää poistumisteitä esityslupa saatiin. Pari uhkaavaa tilannetta saatiin sammutettua.

Uuden teatterin rakentamiseen ei ollut varoja, koska Suomalaisen Teatterin osakeyhtiö oli velallinen. Ensin velkaa oli Bergbomeille alkuvuosien oopperatoiminnan aiheuttamasta alijäämästä. Kun se oli maksettu alettiin hankkia uutta taloa, mutta eri suunnitelmien vertailussa todettiin kuitenkin realistisemmaksi vielä kerran remontoida Arkadia.

Vuonna Arkadian sisätilat kunnostettiin ja maalattiin valkoisen ja sinisen väreillä. Teatterin uudella kaasulaitteistolla saatiin kirkastettua näyttämön valaistusta, korotetun näyttämötornin ansiosta voitiin kulisseja nostaa kattoon piiloon näkyvistä. Sali koristeltiin tähtitaivaalla sekä kotimaisten ja ulkomaisten draamakirjailijoiden nimillä. Tapahtumiin sisältyi myös erilaisia vierailuja ja Teollisuusnäyttelyn keisarivierailun aikana jopa kruununprinnsin, tulevan Aleksanteri III: Yhä tärkeämmäksi Arkadian historiassa tulivat ns.

Niissä annettiin vanhempaa ohjelmistoa halvemmin hinnoin ja niitä järjestettiin yleensä sesonkien alussa ja lopussa. Bergbomit saivat hyvää palautetta myös siitä, että näytäntöjä oli viikonloppuna iltapäivisin, koska työväestön aamut alkavat niin aikaisin aamulla, että arki-illat olivat näille hankalia.

Juuri tämä yleisö löysi Arkadian parhaiten Minna Canthin näytelmien myötä, samoin lauluhupailujen! Henkilökunnassa tapahtui yllättäviä muutoksia. Jo vuonna kuoli Oskari Vilho , jonka varassa olivat olleet monet keskeiset koomiset ja dramaattiset roolit. Seuraavana vuonna puolestaan nuorten miessankarien esittäjä Bruno Böök. Axel Ahlberg sai vuorotella Niilo Salan kanssa tästedes nuorten miessankareiden tehtävissä.

Benjamin Leino oli alkanut näyttää luotettavuutensa ja kyvykkyytensä miespääroolien tekijänä. Tärkeä rekrytointi oli Aadolf Lindforsin — tulo Suomalaiseen Teatteriin. Tämä suomenruotsalainen poika oli aloittanut jo Nya Teaternissa, mutta ei suomenruotsalaisen ääntämisensä takia päässyt siellä eteenpäin.

Vuonna hän lähti merille, mutta palasi takaisin ja otti vuotiaana kymmeneksi vuodeksi — kiinnityksen Suomalaiseen Teatteriin. Hänen tarkkuutensa ja koomiset kykynsä tarjosivat Bergbomille erityisen voimavaran klassisen ohjelmiston koomikoiksi, Shakespeare- ja Molière esityksiin.

Vuosina — hän toimi kotimaisessa suomenruotsalaisessa teatterissa, palatakseen Bergbomeille. Hän oli erityisen ahkera työteliäs ja lahjakas, kiistaton ammattimainen, pedanttiuteen asti tarkka koomikko. Hän toimi aikanaan muutaman vuoden myös Kansallisteatterin johtajana. Ida Aalbergin ura luvun alussa näytti kulkevan voitosta voittoon. Hän oli ylioppilasnuorison ihailema, laulajiin ja muihin taiteilijakuuluisuuksiin rinnastettava näyttämötaiteen edustaja.

Jo vuonna järjestettiin hänelle vierailu kielisukulaisten unkarilaisten luokse Budapestiin. Siellä hän keskellä unkarilaista esitystä näytteli Kylänheittiö -näytelmän Boriskaa. Tapaus raportoitiin Suomessa tietenkin suurena läpimurtona. Ida on voinut näytellä suomeksi keskellä muunkielistä esitystä, kuten tapahtui Tukholmassa , jossa Hamletia esitettiin, niin että Ernesto Rossi puhui italiaa, Ida Aalberg Ofeliana suomea ja koko muu seurue ruotsia.

Mutta Aalberg matkusti paljon ja hankki kontakteja. Ibsen itse sai myös tutustua Noran tulkintaan ja kiitti Idaa erityisen onnistuneeksi. Aalberg oli pitkänkin ajan välillä poissa ja palatessaan näytteli kiinnostavia uusia rooleja, joiden ensi-illat Bergbomit olivat suunnitelleet hänen mukaansa. Niinpä hän näytteli myös sekä teatterin vuotisjuhlassa , että omissa vuotistaiteilijajuhlissaan Työmiehen vaimon Homsantuun jälkeen seuraava suuri rooli oli Goethen Faustin Margareta keväällä Samana keväänä hän kuitenkin purki pysyvän välikirjansa Suomalaiseen Teatteriin, ja oli sen jälkeen käytettävissä vierailijasopimuksilla.

Tämä tietyllä lailla selvitti teatterin ja hänen välejään, mutta ei lainkaan poistanut sitä, että tästedes Bergbomeilla ei ollut mitään keinoja painostaa häntä, vaan teatteri toimi täysin hänen toiveitaan kuunnellen.

Eihän käynyt kiistäminen sitä, että Suomalainen Teatteri tarvitsi Ida Aalbergia edelleen, vaikka hän oli purkanut välikirjansa — ja että Ida tarvitsi Bergbomeja joutuessaan free lancerina vaikeuksiin. Ida Aalbergia oli siis tarvittu myös suomalaisen taiteen tähdeksi: Hän oli Puheosaston nuorista naisista se, joka uskalsi ja kykeni osoittamaan temperamenttia, seksuaalista vihjailevuutta, epäilemättä viettelevyyttä, ja se tietysti oli eniten tunteita kuohuttavaa ja kiihdyttävää — sekä mies- että naiskatsojien kannalta.

Sellainen tuotti erilaisia eroottisia kaksoiskytkentöjä, vetovoimaa ja torjuntaa. Ida Aalberg huolehti lisäksi erinomaisesti julkisuuskuvastaan. Hänen pitkäaikainen seurustelunsa radikaalin ylioppilaspoliitikko, juristi Lauri Kivekkään kanssa, kihlaus ja avioliitto, merkitsivät hänen nousuaan poliittis-yhteiskunnallisen vaikuttajanaisen asemaan.

Häät olivat yksi vuosikymmenen seurapiiritapauksista Nikolainkirkossa eli Suurkirkossa marraskuussa Ida Aalbergin elämä on kerrottu Ilmari Räsäsen varsin kaunistelemattomassa kirjassa jo Sitä kirjoitettaessa on ollut vielä riittävästi aikalaistodistajia elossa, joten Aalbergin monella tavalla myös ongelmalliseksi muuttuvaa roolia Suomen teatterielämässä ei ole kokonaan häivytetty.

Ritva Heikkilän kirja Ida Aalberg — näyttelijä Jumalan armosta sisältää sentimentalisoivia legendakirjan aineksia, vaikka on yksityiskohtaisempi. Se vaikenee tai kiirehtii selittämään parhain päin kaikki kiusalliset kysymykset. Kirja tarjoaa kiinnostavia kirjesitaatteja, mutta jättää niiden lähdetiedot pois. Kahta vuotta myöhemmin tapahtui seuraava henkilöstömenetys. He olivat viimeiset mukanaolijat vuonna aloittaneista. Teatterin kaksi keskeistä naisnäyttelijää, Aurora Aspegren ja Avellan olivat ilmeisesti kokeneet joutuneensa sivuraiteelle ja kokeneet puutteita Kaarlo Bergbomin ohjaustavoissa.

Joka sitäpaitsi oli tullut liian pehmeäksi suhteessa Ida Aalbergiin. Emilie olisi aina ollut Idan suhteen vähemmän myöntyväinen. Kaarola Avellan on myös voinut aidosti kyllästyä liian yksinkertaisiin näytelmiin, jota ohjelmistossa jouduttiin, tai katsottiin tarpeelliseksi pyörittää. Hän on itse liian kultivoitunut, mikä oli merkinnyt myös hänen rajoituksiaan näyttämöllä: Hänen huono suomenkielensä jätti hänet myös kakkoseksi suhteessa Aalbergiin.

Ei siis pelkkä syntien anteeksisaaminen! Pyhä Henki on tullut Jeesuksen ylösnousemuksen jälkeen toimimaan ihmisissä ja kasvattamaan ihmisiä näkymättömänä voimana; se on Jumalan tapa olla läsnä ihmisissä - sinussa ja minussa ja vasta Pyhän Hengen voimalla voit päästä Jeesuksen luo.

Halu Jeesuksen luo on sitä Pyhän Hengen työtä, joka vie meitä Jeesuksen luo, mutta saatamme vielä siinä vaiheessa olla matkalla haluttuun lopputulokseen, ei vielä perillä. Me saamme synnit anteeksi uskon tähden Kristukseen ja se usko on Jumalan Pyhänä Henkenä meissä tekemän työn tulosta.

Se tuo Kristuksen luoksemme ja liittää meidät häneen; tämä tuo Kristuksen elämänasenteen sydämiimme, vaikka emme aina kykenisikään toteuttamaan sitä elämässämme. Silti se ajan myötä vahvistuu ja alkaa vaikuttaa ihmisessä ja muuttamaan meitä, pakottaen toimimaan ja elämään tavallaan kaikessa missä se suinkin on vain mahdollista - siinä on pala taivasta ihan konkreettisesti mukana.

Vähän niin kuin hapatteena taikinassa. Itse asiassa se, että menet Jeesuksen luo tarkoittaa samaa, kuin että annat Jeesuksen tulla luoksesi - sydämeesi, etkä itse etsi häntä niin vimmaisesti, että käytännössä pakenet sitä kaikkea hyvää työtä, mitä sinussa yritetään tehdä sinun pelastamiseksesi. Anna Jumalan vetää sinua Jeesuksen luo. Halu tulla Jeesuksen luo on jo sitä, että Jumala on työssään. Minusta ihminen jo tässä vaiheessa on syntien anteeksiantamuksen piirissä, mutta siitä voi langeta myös pois.

Ainoa missä ihminen on luonnostaan hyvä on syntiin lankeaminen; sehän onnistui jo ollessa ihan putipuhtaana synnittömässä tilassa ennen lankeemusta. Uskon tähden saa kaikki synnit anteeksi. Olet uskon voimalla kasvamassa siihen suuntaan, johon Jumala on meitä johdattamassa. Kun usko alkaa tuottaa sinussa läpinäkyvää elämänasennetta ja siten vähän näkyä sinussa, voidaan alkaa puhua jo pyhittymisestä.

Sen edetessä saatat jopa saada uusia kykyjä Jumalalta, jos niille tulee tarvetta Jumalan suunnitelmien edistämiseksi. Jos Pyhän Hengen vastainen puhe on jotakin, mihin et halua ryhtyä, on se silloin sydämesi tahto.

Ihmisen rikkinäisyys ja viallisuus tuottaa kuplintaa, joka saattaa lipsahtaa mieleen, tai suusta jopa ulos vastoin tahtoa. Silloin et tietenkään ole sinä itse se, joka siinä puhuu. Jos sinua pelottaa oma tilanteesi, on sinun hyvä pyytää Jumalaa auttamaan sinua Jeesuksen tähden, sillä jos olet tehnyt väärin, et ole tiennyt mitä teet, etkä tehnyt, mitä tahdot tehdä.

Silloin kysymyksessä ei ole oikeastaan sinun tekosi. Se on ennemminkin meissä vaikuttavan synnin tuottama tahaton purkaus, jonka voit hyvin rinnastaa vaikka vahingossa ilmoille päässeeseen pieruun. Tuo lukemasi profeetta, muuten väittää, että ihminen voisi toimia suhteessa Jumalaan ja paholaiseen ja tähän maailmaan oman vapaan tahtonsa mukaan https: Synti paljastaa ihmisen vapaasta omasta tahdosta sellaista kapinallisuutta, epäluotettavuutta tai muuta pahuutta, ettei yhteiselo Jumalan ja ihmisen välillä ole mahdollista edes Taivaassa.

Martti Luther ja aikaisemmin jo kirkkoisä Augustinus tulivat siihen tulokseen, että ihmisellä ei ole vapaata tahtoa tällaisissa asioissa. Synti on rikkonaisuutta, joka estää meitä tahtomasta ja toimimasta oikein ja oikein perustein.

Kääntymätön ihminen on itsekäs ja ajaa vain omia etujaan. Pyhä Henki voi herättää uskon, jossa ihmisen tapa tahtoa muuttuu ja koko ihminen perimmiltään muuttuu, vaikka ei kykenekään olemaan täydellinen. Ja tässä syntien anteeksiantamus on apuna.

En usko äkkiseltään sinun syyllistyneen Pyhän Hengen pilkkaan, mutta Jumalan sanan laki on ottanut sinusta kiinni; Pyhä Henki valmistaa sinua evankeliumin lupausten vastaanottamiseen. Jos usko rakennetaan ihmisen vapaan tahdon varaan, se ei voi viedä kuin Helvettiin, koska ihminen ei osaa itse tahtoa mitään oikein.

Siksi Jumala antaa meille uuden tahdon, joka on Kristuksen tahto. Edes pyhittyneenä ei pidä ajatella, että oma vapaa tahto voi viedä muuhun kuin hakoteille; parempi pyytää Pyhää Henkeä ohjaamaan tahtomista oikeaan suuntaan.

Aatami ja Eeva lankesivat ollessaan vielä synnittömiä ja me olemme tässä heitä heikompia. Joten tältä osin tämä profeettasi on kyllä erehtynyt. Minä uskon, että ihminen voi saada profetioita nykyäänkin. Ongelma on se, että on myös vääriä profetioita; toiset tahallista sumutusta, ja toiset omien luulojen tahattomasti tuottamia, jolloin ihminen voi oikeasti luulla saaneensa oikean profetian. Sinun on parasta mielessäsi todeta tällaisten tullessa vastaan, että "Jumala näyttää aikanaan mikä on totuus ja antaa siihen oikean hengen sitten kun niin tahtoo; minä luotan siihen, miten Jeesus opettaa meitä elämään ja hän on tie totuus ja elämä; sekä anteeksiantamus hairahtaneelle.

Saat olla kaikessa kriittinen, kyseenalaistaa ja puida asioita - sehän ei ole kenenkään, tai minkään puolesta, tai vastaan puhumista, vaan ymmärryksen etsimistä. Se on olennainen osa uskonelämää ja pyhittymistä. Jeesuskin arvostaa epäilevää Tuomastaan!

Raamattu on Jumalan Sana. Mutta se ei ole kaikki Jumalasta, vaan oppikirja, joka auttaa alkuun elämässä Jumalan kanssa. Raamattu eikä mikään muukaan kykene kertomaan meille kaikkea Jumalasta, koska Jumala on paljon kehittyneempi ja enemmän, kuin me kykenemme ymmärtämään. Raamattu on tullut Pyhältä Hengeltä, mutta sen on ottanut vastaan syntinen ihminen, joka on voinut sotkea asioita, kuten yleensä tapahtuu.

Lisäksi me nykyihmiset luemme Raamattua syntimme vaivaamina omasta aikakaudestamme ja kulttuuristamme käsin, joka on ihan erilainen, kuin oli silloin, kun Raamattu on hiljalleen syntynyt.

Jumala opettaa meitä myös elämän kautta ja siinä työssä Pyhä Henki, Totuuden Henki on tärkeä ja ansaitsee suuren kunnioituksen ja herkkyyttä yrittää kuulla se, mikä on totta ja oikein. Tässä Raamattu muuten on oikein hyvä tuki ja erityisesti kaikki se, mitä Jeesus itse siellä sanoo.

Jumala ei halua kenenkään tuhoutuvan ja yrittää auttaa loppuun asti. Mutta jos halveksii Pyhää Henkeä, ei enää halua sitä, mikä on Hengestä; eli totuutta. Kysymyksesi kyllä viittaa tarpeeseen ymmärtää Pyhää Henkeä ja elää Totuudessa ja Hengessä. Tämä taas minusta osoittaa sen, että Pyhä Henki ei ole ainakaan jättänyt sinua. Voithan pyytää, että Pyhä Henki vahvistaisi otettaan ja olemistaan sinussa?

Tai ehkä tässä on jo kysymys siitä? Usein Jumala antaa meille tarvitsemamme, ennen kuin osaamme sitä edes pyytää. Jos ihminen pelkää tehneensä jonkin synnin, mutta ei muista sitä, se usein tarkoittaa sitä, että ihminen on niin tarkka ko.

Jos on täysin halulla tehnyt jotakin, sen yleensä muistaa. Voi muuten käydä myös niin, että kun ihminen ajattelee kääntyneensä kokonaan pois Jumalasta ja Pyhästä Hengestä, hän ei olekaan koskaan ollut oikeasti uskossa, vaan epäusko ja tietämättömyys on vain pukeutunut sellaiseen kulttuuriseen olomuotoon, jonka me kristityn maan kulttuurin piirissä ymmärrämme.

On vaikeaa kääntyä pois suunnasta, jossa ei ehkä alun perinkään ollut, vaikka olisi jopa luullut olevansa. Tätäkin asiaa on muuten joskus hyvä ajatella; kun ihminen kasvatetaan johonkin käsitykseen itsestään, se ei olekaan aina ihan se oikea totuus ja totuuden etsintä on hyvä alkaa tyvestä ja yrittää vasta sitten latvaan.

Jumalan puolesta kysynkin nyt sinulta; Missä Sinä olet? Luulenpa, että edistyt tämän mieltä painavan asian käsittelyssä, kun tutkit itseäsi ja luotat syntien anteeksiantamukseen; siihen, että Jumala tahtoo tulla tätä ongelmaa pitkin sinun luoksesi ja sinun elämäksesi.

Lepää sinä ja anna Jumalan puhua. Johanneksen evankeliumi on muuten hyvää luettavaa tällaisten ajatusten painaessa mieltä; Johannes on rakkauden apostoli ja Jumala taas on rakkaus.

Kysymyksiin vastasi Juha Dubbe. Olen lukenut tämän Johannes Leijonan blogikirjoituksen läpi. Hän käyttää Raamattua oikein sujuvasti. Mutta hänen itsensä esille tuomissa ajatuksissa on vääristyneisyyttä. Tämä liittyy ajatukseen ihmisen tahdosta. Tämä profeetta lähtee ajatuksesta, että ihmisellä on vapaa tahto, jolla voi toimia vapaasti. Ajatus on epätosi; ihmisen tahto toimii synnin tilassa niin, että ihminen tekee vain itsekkäitä asioita ja ajatukset ovat lähtökohtaisesti itsekkäitä. Vasta kun Jumala puuttuu peliin, ihmisen ajatusmaailma ja tahdollinen elämä muuttuu epäitsekkääksi.

Koko ihmisen minuus muuttuu tässä yhdessä suhteessa, vaikka hän ei olisikaan täydellinen, vaan lipsahtelisi välillä toimimaan väärin perustein. Ihminen ei voi myöskään olla aktiivinen ja ottaa Jeesusta vastaan pelastuakseen, koska ihminen voi toimia aktiivisesti itse vain ajaakseen omaa maallista hyväänsä.

Joudumme siis jättämään pelastumisemme yksin Jumalan käsiin ilman omaa mahdollisuutta vaikuttaa asiaan. Usko liittyy asenteeseen; jos teet hyviä tekoja saadaksesi itsellesi ansioita taivaaseen, olet vain itsekäs ja syntinen, jos teet hyviä tekoja huolehtiaksesi apua tarvitsevista, huolehdit toisista ja kasvat Jumalan kaltaisuudessa. Kukaan vain ei voi tehdä hyvää pelkästään toisista huolehtiakseen ilman Pyhän Hengen apua ja vain Jumala näkee, kuka huolehtii lähimmäisistään ja kuka vain itsestään.

Lisäksi jotkut voivat joutua osallistumaan vaikkapa hämäriin rituaaleihin edistääkseen evankeliumin asiaa jossakin ryhmässä; tämä pelkäämäsi profeetta arvioi ihmisiä liian summittaisesti miettimättä, miten moninaisia syitä ihmisten toiminnalle voi olla. Jumala erityisesti ymmärtää tällaisia asioita. Muiden asia ei ole olla tuomareita, vaan kukin tutkikoon vain itseään. Toisin kuin profeetta Johannes väittää, kukaan ei ole vastuussa omasta uskostaan, koska usko on Pyhän hengen työtä ja vain Jumala kykenee tuomaan rakkautensa ihmisen luonteeksi, koska Jumala itse on se rakkaus; vain silloin ihminen voi tehdä Isän Jumalan tahdon.

Ihminen on syntiinlankeemuksen seurauksena rikkinäinen olento, eikä voi tehdä mitään ehjästi, koska ei ole ehjä. Ei edes korjata itseään ehjästi ehjäksi, vaan sen voi tehdä vain Jumala, joka on ehjä; Kristus, joka on ehjä ja josta voit oppia, millainen on ehjä ihminen.

Tämä lukemasi profeetta tuomitsee hanakasti ihmisiä ja heidän tekojaan. Toki voi aina verrata toisten tekoja Raamattuun, mutta ihmisten motiiveista et voi sanoa mitään. Et voi tietää mihin he ovat toimillaan pyrkineet ja miksi; kenen hyväksi he ovat yrittäneet toimia?

Ihminen ei aina ymmärrä edes itseään ja tekemisiään - miten voi silloin tuomita toisia? Kristus tulee tuomitsemaan kaikki aikojen lopulla ja silloin kuullaan varmat ja oikeat tuomiot; tätä asiaa on muuten ihan turha tässä ajassa jatkuvasti märehtiä. Menee vielä koko elämä sivu suun! Pyhän Hengen pilkkaamista on se, millä voi vääristää ihmisten käsitystä Pyhän Hengen toiminnasta ja vaikutuksista niin, että tämä alkaa tuntua epämääräiseltä ja ahdistavalta, tai pilkattavalta.

Tällainen voi estää Jumalan työtä ihmisessä tekemällä siitä epämiellyttävää. Ihminen, joka irtautuu niin kauas Jumalasta, ei enää kaipaa Jumalan yhteyteen, vaan vastustaa koko ajatusta iljettävänä ja kasvaa vinoon Jumalan kaltaisuudesta ja kuvasta. Edelleen sanoisin, että unohda tämä profeetta Johannes ja ota esiin Raamatusta apostoli Johannes.

Apostoli voi auttaa sinua enemmän, kuin profeetta, joka tulkitsee näkyjään lähtökohdistaan vääristyneellä tavalla. Tällaisia väärinkäsityksiä esiintyi jo antiikin aikana mm. Pelagius-nimisen teologin lietsomana, joka vaikutti ja lukujen taitteissa ja Pelagiuksen opit torjuttiin harhakäsityksinä jo silloin. Eikä totuus ole siitä muuksi muuttunut! Kysymyksiisi vastasi Juha Dubbe.

Kamalat ja rivot ajatukset Pyhästä Hengestä mielessä eivät ole rikkomista Pyhää Henkeä vastaan. Onhan se tietenkin synnin ääntä, mutta jos mieli ei kuitenkaan tahdo yhtyä sellaiseen ajatukseen, vaan vastustaa sitä, niin et ole samaa mieltä synnin kanssa asiasta.

Ja se on tässä ratkaisevaa! Jos mielesi etsii Jumalaa ja jopa vastustat ajatuksissasi esiin nousevia pahoja ajatuksia Pyhästä Hengestä niin on melkoisen varmaa, että Pyhä Henki tekee sinussa työtään edelleen. Pyhä Henki on Totuuden Henki, joka muistuttaa meitä tosiasioista ja jopa kertoo niitä lisää Joh. Me puhumme tässä nyt kaiken aikaa Jumalasta ja se on Jumalan työtä.

Minusta yrityksesi löytää sopusointu Pyhän Hengen kanssa osoittaa, että Pyhä Henki on sinussa työssään. Tämän enempää tästä asiasta ei voi ihmisen avuin sanoa; jos olet kastettu, on Pyhä Henki tullut sinun kasteessa. Pyhä Henki on Jumalan nimitys, kun puhutaan Jumalasta pyhittäjänä. Pyhä Henki herättää ihmisessä uskon tulemalla ihmiseen ja olemalla Jumalan Henkenä ihmisessä läsnä vahvistamassa ja ohjaamassa tätä.

Vähän niin kuin hapate on leivässä; Pyhä Henki muuttaa ihmistä ja voi antaa ihmiselle armolahjoja, jotka liittyvät ainakin opettamiseen, johtamiseen, profetoimiseen, ihmeiden tekemiseen ja parantamiseen. Pyhä Henki kasvattaa kristittyjä Jumalan lapsina kohti aikuisuutta tämän avulla ja antaa yliluonnollisia taitoja ja kykyjä, jos niille on olemassa tarvetta. Ihminen, joka jotenkin halveksii ja mitätöi tallaista tapahtumista tajuten, mistä on oikeasti kysymys, vastustaa Pyhää Henkeä.

Tätä ei tavallaan voi tehdä ihan vahingossa, koska totuuden etsintä taas on hyvästä ja Totuuden Hengen tapa kouluttaa ihmistä uskossaan. Pyhittyminen on oikeastaan sitä, että usko ruumiillistuu ihmisessä niin, että se näkyy ihmisen tavoissa toimia ja elää. Usko taas vaikuttaa rakkautena, koska Jumala on rakkaus ja itse uskossa läsnä juuri Pyhänä Henkenä. Kun kannat huolta tietystä synnistä oikein paljon, mutta et suoranaisesti muista tehneesi sitä, kertoo se sinun olevan hyvin huolellinen tässä asiassa - niin, että murehdit siitä kaiken aikaa jopa niin paljon, että se tuottaa jo miltei painajaisia.

Jos olet jostakin asiasta niin tarkka, on selvää ettet ole voinut tehdä sitä. Jos olisit tehnyt sen, muistaisit sen varmasti, koska olet asiasta noin tarkka. Siksi murhe yksin ilman selkeää tietoa siitä, mitä on tehnyt kertoo sen, että et ole voinut tosissasi asettua Pyhää Henkeä vastaan jossakin, kun Henki on tehnyt työtään ihmisissä.

Tässä ei lasketa omaa kiroiluasi omassa mielessäsi, koska se ei vaikuta kehenkään millään tavoin. Eikä vaikuta edes vahingossa suusta lipsahtava lausahdus! Pyhän Hengen vastustamisessa kyseessä on ennemminkin pitkäaikaisen paatumuksen tulos, joka on jo suoranainen ihmisen elämän tapa ja ihmisen luonne.

Ihminen on silloin saanut itseensä kaiken Jumalan tarjoaman hyvän ja Pyhän Hengen työn, mutta kuitenkin kääntynyt sitä kaikkea vastaan ja aloittanut vihollisuudet; ts. Siinä tilassa ihminen vieroksuu kaikkea sitä, mitä Jumala meiltä tahtoo ja vastustaa sitä kaikkea Jumalan työtä itsessään ja lähimmäisissään sanoin ja teoin. Yksittäinen kertahan kommentoida Pyhän Hengen työtä voi olla pelkkä lipsahdus, jota kukaan ei ole millään tavoin tarkoittanut tapahtuvaksi.

Ei se ole ihmisen suoranaista sotaa Jumalaa vastaan, kuten saattoivat olla esim. Jos ne noituussyytteet olivatkin seurausta ihmeistä, jotka olivatkin Pyhän Hengen tapa tehdä itsensä ilmeiseksi ihmisille - mehän emme suoranaisesti tiedä enää, mikä kaikki silloin toimi siinä rytäkässä, eikä ainakaan kaikkien osalta. Martti Luther vähän epäili tällaista "Sidottu ratkaisuvalta"-kirjassaan.

Vaikea sanoa tahtooko ihminen lähdettyään sotaan Jumalaa vastaan paholaisen kaveriksi enää palata Jumalan alaisuuteen ja lapseuteen, vai onko Jumalan vastustamisella saadut mahdolliset muut mukavuudet tulleet rakkaammiksi. Ihminen voisi tietysti vain ja ainoastaan yrittää pelastaa oman nahkansa sitten, kun on saanut kaikki sen, minkä takia yritti tuhota muiden Jumalasuhteet Helvetin täyttymisen hyväksi, jolloin rikos oikeasti kasvaa, eikä vähene.

Miten helppoa sitten olisi Taivaan isälle antaa anteeksi toisten lasten sielujen murhaamista sellaiselle, joka yrittää paeta omalta kohdaltaan sitä, minkä on saanut aikaiseksi toisille?

Jeesus itse sanoo Matt. Jos Jeesus sanoo itse näin, hän varmaan myöskin tarkoittaa sitä tosissaan. Jos joku on syyllistynyt tällaiseen kannattaa kuitenkin rukoilla jatkuvasti itsen puolesta ja niiden puolesta, jotka on ehkä ajanut irti Jumalasta ja taivaasta Helvetin valtapiiriin, vaikka se maksaisi itselle kuinka paljon ja tuottaisi miten tahansa äärettömästi itselle kärsimystä.

Tämä voisi viitata siihen, että Jeesus kuulee vielä pahimmankin jälkeiset toistuvat, kiihkeät pyynnöt, jos ne nousevat tosissaan sydämestä ja oikeasta parannuksen tekemisen tarpeesta, joka tahtoo hyvittää kaikki tekemänsä vääryydet maksoi se mitä maksoi. Mutta tästä meille ei ole annettu varmoja lupauksia! Kerrottu vain, että sinnikkyys palkitaan, mutta se ei velvoita Kristusta, tai Jumalaa mihinkään - hehän päättävät muiden kohtalon, eikä tuomari kysy tuomittavalta lupaa tuomita sen mukaan, mikä on oikein.

Mutta toivon se ylläpitää ja toivo voi kantaa monien raskaiden taipaleiden yli, vaikka mukana olisi suuriakin taakkoja kannettavana. Ehkä siinä on vielä yksi, vihoviimeinen portti Paratiisiin!? Se, että sinulla on halu keskustella Jeesuksesta ja tutkit ajatuksiasi on Jumalan vaikutusta sinussa.

Jos tämä on Jeesuksen luo pyrkimistä, niin Jumala varmastikin on vetämässä sinua ja pilkkaavat ajatuksesi estävät sinua kaikkein eniten pääsemästä Jeesuksen luo sillä, että pelkäät niiden vaikuttavan asiaan. Olen ihan varma, että usko voittaa helposti kaikki pilkkaavat ajatuksesi - nehän eivät häiritse Jumalan työtä sinun ympärilläsi olevissa ihmisissä. Jos haluat tapella pilkkaavien ajatustesi kanssa, voit kääntää niiden sanomaa käänteisiksi ja tuoda niitä esille ympärilläsi oleville ihmisille joko sanoin, tai käytökselläsi; ylistävinä sanoina tai käytöksenä!

Siinä Jeesus kertoo vertauksen siitä, miten sinnikäs oven kolkuttaminen palkitaan, vaikka talossa ihmiset nukkuisivat, eivätkä enää haluaisi nousta vuoteesta ylös. Tässä ainakin sanotaan, että sinnikkäällä pyytämisellä voi saada vaikka Pyhän Hengen Jumalalta taivaasta.

Ehkäpä sinun kannattaisi rukoilla ajoittain Jumalaa ja muistutella häntä, että tarvitset apua. Pyhän Hengen vastustamisesta Jeesus varoittelee, että on paha juttu. Silti tuo Luukkaan tekstin kohta, jonka mainitsin tuolla aiemmin antaa selkeästi toivoa sille, joka keskittyy pyytämään Jumalalta Pyhää Henkeä, josta tässäkin tekstikohdassa puhutaan.

Minusta sinun kannattaisi lukea tämä teksti ja mietiskellä sitä. Siinä on Jumalan Sana sinulle. Tämäpä onkin vaikea ja hyvin mutkikas kysymys papille; miten väkivaltaviihde ja kristillinen elämä sopivat yhteen?

Äkkiseltään on helppo viitata viidenteen käskyyn "Älä tapa", joka luterilaisen näkemyksen mukaan ei pelkästään kiellä tappamasta, vaan käskee pidättäytymään kaikesta väkivallasta lähimmäisiä kohtaan.

Jopa suojelemaan ja huolehtimaan, että lähimmäistä ei uhkaa mikään väkivalta, jos siihen voi vaikuttaa. Tähän sisältyy jopa vihamiesten rakastaminen ja hyvyyden osoittaminen näille. Jos antaa lähimmäiselle tapahtua jotakin pahaa, vaikka voisi estää sen, on syyllistynyt toiselle tapahtuvaan pahaan. Äkkiseltään väkivaltaviihde näyttää ainoastaan pahalta; miten kukaan voi viihtymisekseen seurata nautiskellen väkivaltaa? Väkivallan seuraaminen ja siinä eläminen saattaa siirtää väkivaltaisia tapoja ihmiseen; tila jossa televisiota, tai elokuvaa katsotaan, tai vaikka kirjaa siihen uppoutuneena luetaan, on kevyt transsitila, jossa ihminen unohtaa koko muun todellisuuden keskittyessään seuraamaansa ja eläessään siinä.

Erilaiset ruumiillista toimeliaisuutta vaativat ja transsissa tapahtuvat rituaalit, joita luonnonkansojen keskuudessa harrastetaan, vaikuttavat samaa; eletty myytti, tai kertomus yhdistyy rituaalin liikehdintään ja uppoaa syvälle rituaalin suorittajan tajuntaan ja hermostoon.

Tämä säätää ympäristössä elämistä, sen hahmottamista ja siellä toimimista. Väkivalta ei ole hyvä juttu. Toinen puoli väkivaltaviihteessä  on usein sen tarinassa. Useinhan väkivaltaviihteeseen liittyy ajatus jonkinlaisesta oikeasta toiminnan perusteesta. On hyviä ja pahoja. Kostomotiiviset väkivaltaesitykset sotivat viidettä käskyä vastaan; kostaminen on vastoin lähimmäisen rakkauden vaadetta ja rankaiseminen kuuluu valtiolle, joka edustaa Jumalaa ja mikä ei kanna miekkaa turhaan, vaan pitää sillä oikeutta voimassa yhteiskunnassa, kuten Paavali sanoo.

Sen sijaan lähimmäisen suojeleminen, tai oman yhteiskunnan valtuuttamana yhteiskunnan ylläpitämiseksi tapahtuva väkivalta ovat mutkikkaampi asia. Se on jotakin johon voimme joutua, kantaessamme huolta lähimmäisistämme.

On olemassa myös ns. Voimme oppia väkivaltaviihteestä myös toisista huolehtimiseen liittyvää asennetta, joka on valmis tekemään uhrauksia hyvän puolesta, kun paha on tosissaan liikkeellä.

Näin katsoen voi sanoa, että väkivaltaviihde on sinänsä pahasta, koska se opettaa väkivaltaisuutta ja tekee siitä huvia. Mutta toisaalta opettaa vastuullisuutta ja uhrautuvuutta silloin, kun joudutaan jonkin suuren ja väkivaltaisen tapahtumavyöryn keskelle.

Sanoisin, että väkivaltaviihteen pahuus, tai hyödyllisyys on riippuvaista siitä, miten se vaikuttaa itse kuhunkin viihteen käyttäjään. Jos väkivaltaviihde vaikuttaa jossakussa väkivaltaisuutta ja väkivallan ihannointia se on ehdottomasti pahasta, mutta voi olla hyödyllistä opettaessaan vastuun kantamista lähimmäisistä ja sitä, miten paha asia väkivalta oikeassa maailmantodellisuudessa on.

Tässä on muuten iso vastuu väkivaltaviihdettä harrastavien nuorten vanhemmille! Näistä asioista pitää keskustella niin paljon ja sillä tavalla, että väkivaltaviihdettä seuraavat tajuavat, mikä on väkivallan oikea todellisuus; että siinä ei ole mitään kivaa, eikä jännää, jos sitä ihan oikeasti joutuu elämässä kohtaamaan. Väkivallan keskellä rohkeakin pelkää, voi pahoin, kärsii ja monesti selviää ihan nipin napin elävänä, jos edes selviää ja monesti mielenterveys ja ruumiillinen terveys menneenä jollakin tavoin.

Jos väkivaltaviihteen tiedostaa epätodeksi todellisuudeksi ja tajuaa väkivallan oikean luonteen oikeassa elämässä, ei väkivaltaviihteen epäsuotuisa vaikutus ihmiseen ole ehkä niin suuri, kuin se muuten olisi. Tässä paras olisi sanoa, että se mitä voi tehdä Kristuksen kanssa on sopivaa ja se mitä ei voi tehdä Kristuksen kanssa on pahasta. Kristuksen kaltaisuuden oppiminen on tärkeä kriteeri pohdittaessa mikä on pahaa ja mikä hyvää itse kullekin.

Eikä ketään saa johdattaa tilanteeseen, jossa tämä jotenkin vaarantuu, tai oppii asioita väärin, tai suorastaan nyrjähtää luonteeltaan. Siitä jokainen on aina vastuussa, kun ymmärtää tällaisia asioita. Tahtoisin vielä kysyä Sovittiko Jeesus tosiaan aivan kaikki maailman synnit ristillä?

Eli toisin sanoen onko olemassa mitään niin suurta syntiä johon ei ole anteeksiantoa vaikka ihminen tahtoisi tulla takaisin Jeesuksen luo, katuisi ja tekisi parannuksen. Ei ole mitään syntiä, johon ei ole anteeksiantoa uskon tähden Jeesukseen. Epäuskoinen taas ei tahdo myöntää vianalaisuuttaan, katua, eikä tehdä parannusta, koska ei kykene myöntämään itsessään olevan jotakin vikaa, jolloin katsoo, että ei tarvitse mitään anteeksiantoa, tai sovitusta.

Näin nähtynä ei ole mitään niin suurta syntiä, että siihen ei olisi anteeksiantoa, kun ihminen tahtoo tulla Jeesuksen luo, katuu ja tekee parannuksen. Jeesuksen Raamatussa mainitsema Pyhän Hengen herjaaminen on epäuskoa ja Jumalan jatkuvaa vastustamista, jolloin se on täysin eri asia uskon kanssa. Mainitsen tämänkin, kun tätäkin asiaa on täällä jo vähän käsitelty. Pyhän Hengen työn vahingoittaminen on toimintaa, josta Jeesus sanoo, että sitä ei saa anteeksi. Siinä kyse onkin epäuskosta ja halusta tuomita Jeesus ja kaikki tämän edustama, eikä halusta tulla Jeesuksen luo.

Onko sellaiset Raamatun kirjeet luotettavia joiden alkuperäistä kirjoittajaa ei voida varmaksi vahvistaa? Voiko kyseiseen kirjoitukseen luottaa jos sen alkuperäistä kirjoittajaa ei tunneta varmaksi? Kyllä kaikkiin Uuden testamentin kirjoituksiin voi luottaa, vaikka inhimillistä kirjoittajaa ei varmuudella tunnettaisikaan.

Kirjoitukset ovat nimittäin niin sanotusti kanonisia, eli yhteismitallisia ja ne ovat vanhojen kirkon opettajien keskeisesti tuntemia kirjoituksia, joiden sisältö on opetuksellisesti yhtenäinen; kaanon on muodostunut itsekseen, mutta vahvistettu sittemmin luvun lopussa. Tämä syntyprosessi on Pyhän Hengen työtä ja siten Jumalan aikaansaannosta, vaikka ihminen onkin "kätyröinyt" asiassa. Luther sittemmin aikanaan luokitteli kirjoituksia sen mukaan paljonko ne opettavat uskonvanhurskautta ja paljonko ne painottavat tekoja, koska ihmiset lukivat kirjoituksia väärin liian suorituskeskeisesti.

Tämäkään ei liittynyt siihen, miten kirjoituksen alkuperäinen inhimillinen kirjoittaja tunnetaan, vaan siihen, miten itsekukin kirjoitus ajaa Kristusta ja opettaa uskonvanhurskautta ja syntien sovitusta Kristuksen ristinuhrin tähden. Kirjoituksia on näissä yhteyksissä pyritty karsimaan, eikä lisäämään, joten kirjoitusten ajatusmaailman kokonaisvaltaisesti ei pitäisi olla kokenut muutoksia vanhimpiin aikoihin verrattuna.

Luther kritisoi joitakin Raamatun kirjoituksia ja siirsi ne Raamatun loppuun, mutta ei karsinut niitä pois. Luther kyseenalaisti Jaakobin kirjeen, Juudaksen kirjeen, Heprealaiskirjeen ja Johanneksen ilmestyksen. Joten niitä kannattaa lukea muun Uuden testamentin antamassa valossa. Vanha testamentti on vaikeampi asia. Vanhalla testamentilla ei ole selkeästi tunnistettavaa perusteemaa, kuten on Uudella testamentilla, vaan Vanha testamentti on sikermä kirjoituksia eri aikakausilta ja sisällöltään enemmän hajanainen; syntynyt erilaisissa historian tilanteissa ja erilaisten kulttuurien tuottamissa paineissa.

Kristittyjä on perinteisesti opetettu lukemaan Vanhaa testamenttia kriittisesti Uuden testamentin opetuksen läpi, koska Jeesus uudisti Raamatun ajatusmaailmaa ja tämä ulottuu Vanhan testamentin ymmärtämiseen asti. Tämä tuo paineita uudistaa lukutapaa useissa Vanhan testamentin kirjoituksissa.

Armon todellisuus tulee ajoittain hyvin esille Vanhassa testamentissa, mutta unohtuu osassa, sillä Kristus ei ollut vielä tuonut omaa näkökulmaansa todellisuuteen siinä vaiheessa. Siksi Vanhaa testamenttia ei kannata lukea kovin tarkasti ennen kuin on sisäistänyt Uuden testamentin opettaman perusasenteen, jonka valossa voi arvioida asioita.

Onko Luterilainen lapsikaste oikeasti raamatullinen? Monet ovat kritisoineet lapsikastetta harhaoppisena koska ennen kastetta pitäisi ensin tulla uskoon ja sitten vasta ottaa kaste. Nämä kriitikot perustelevat väitteensä sillä ettei vauvat voi tehdä vielä omaa uskonratkaisua ja ymmärrä vielä mistä kasteessa on kysymys. Tämä taitaa olla yksi kristikunnan keskustelun kestopuheenaiheita. Ihan alussa, kun kristinuskoa saarnattiin, kastettiin yleensä aikuisia, jotka halusivat kääntyä kristityiksi.

Yleensä tällaisessa tilanteessa kastettiin samalla kääntyneen koko perhekunta, eli mukana olivat kääntyneen yleensä miehen puoliso, lapset ja orjat - kaikki jotka kuuluivat hänen valtansa alle perheen päänä. Lapsia on siis kastettu muiden mukana ihan alusta asti; perheen elämänjärjestys on ollut heidän elämänjärjestystään.

Ilmeisesti osa orjista ja naisista on tullut kastetuksi salaa perheen isännältä oman tahtonsa varassa. Myöhemmin kirkkoisä Augustinuksen k. Näin haluttiin varmistaa, että lapsella on kaikki hyvin, jos tämä sattuisi kuolemaan; lapsikuolemathan olivat paljon yleisempiä, kuin nykyään. Tästä juontuu nykyinen lapsikastekäytäntö ainakin osin. Alkuseurakunnan ajan toimitus, ennen lapsikasteiden aikaa  eteni niin, että kun joku halusi kääntyä kristityksi, hän sai ensin kasteopetusta, eli perehtyi kristinuskon sisältöön, tuli kastetuksi ja konfirmoiduksi kädet laitettiin pään päälle.

Usko syntyi saarnan kuulemisesta ja sillä uskolla otettiin kasteen sakramentti vastaan. Nykyluterilainen lapsikastekäytäntö toimii niin, että lapsi kastetaan ja kasteen yhteydessä omaiset, kummit ja muut toimitukseen osallistuvat rukoilevat lapselle uskoa ja Pyhän Hengen tulemista lapseen Joh. Näin lapsi saa uskon esirukouksen voimalla Jumalalta ja vastaanottaa kasteen siten Jumalan, Pyhän Hengen tuella oikeassa uskossa ja saa Pyhän Hengen itseensä.

Lapsi saa sittemmin koko ajan kristillistä kasvatusta vanhemmiltaan ja kummeiltaan ja elää tässä suhteessa vanhempiensa ja kummiensa vastuulla ja kaitsennan alla. Lapsi saa aikuisuuden kynnyksellä varsinaisen kasteopetuksen rippikoulussa, jonka jälkeen hän ilmaisee omalla suullaan tahtovansa elää kristillisessä uskossa, jonka jälkeen tapahtuu kätten päälle paneminen, eli konfirmoiminen, minkä jälkeen ihminen on vasta täysivaltainen kristitty.

Tässä yhdistyvät sanan kuulo, oman uskon herääminen esirukouksen voimalla ja sakramentin vastaan ottaminen sen varassa. Luterilaisessa lapsikasteessa itseasiassa yhdistyvät lapsikaste ja aikuiskaste. Luterilainen aikuiskaste taas etenee, kuten antiikissakin. Kun ihminen haluaa kasteen, hän perehtyy ensin kristillisen uskon sisältöön, eli käy rippikoulun, sitten hänet kastetaan ja konfirmoidaan.

Tässä prosessissa kaiken periaatteessa aloittaa Jumalan Sanan kuuleminen ja johtaa sitten muihin vaiheisiin. Uskonratkaisusta vielä; Kukaan ei voi tehdä ihan itse uskon ratkaisua, sillä ihmisen luonto pyrkisi tekemään sen itsekkäin pyrkimyksin omaksi hyväkseen, eikä ihmisen perimmäinen luonto muuttuisi siinä, kuten pitäisi. Ihmisen luonto on vinoutunut, eikä vinoutunut voi tehdä mitään muuten kuin vinoutuneesti.

Siksi tällainen muutos ihmisessä on mahdollista vain Jumalan vaikutuksesta ja johdattamana. Vaikka todellinen elämän suunnanmuutos tapahtuisikin oman kokemuksen mukaan omasta tahdosta, se on Jumalan edeltävän työn tulosta, jossa elämä on kouluttanut ihmistä tilanteeseen valmiiksi, jossa uskon ratkaisu lopullisesti tapahtuu.

Mitä Paavali tarkoitti kirjoittaessaan että "Jumala ei peruuta lahjojaan eikä antamaansa kutsua" Tarkoittaako tämä sitä että Pelastuksen mahdollisuutta ei koskaan oteta pois keneltäkään. Paavali puhuu mainitsemassasi Roomalaiskirjeen kohdassa Israelin kansa on saanut kutsun Jumalan kansaksi armosta, eikä Jumala hylkää kansaansa, vaikka kansa on hylännyt evankeliumin. Pakanat taas on kutsuttu Jumalan kansaksi evankeliumin kautta, eikä etnisin perustein.

Israelin paatumus avasi tien pakanoille Jumalan luo ja kun pakanoita aikanaan kertyy Jumalan luo tarpeeksi, myös Israel herää. Tässä luvussa puhutaan minusta enemmänkin kansoista kuin yksilöistä.

Paavali puhuu tässä samaisessa Room. Alkuperäiset oksat ovat juutalaisia ja oksastetut oksat ovat pakanoita. Mutta jos ylvästelet, muista, ettet sinä kannata juurta vaan juuri kannattaa sinua.

Ne katkaistiin pois epäuskonsa tähden, mutta sinä pysyt, kun uskot. Älä silti ole ylimielinen, vaan pelkää! Langenneita kohtaan hän on ankara, sinua kohtaan lempeä, jos pysyt kiinni hänen hyvyydessään; muuten sinutkin leikataan pois. Kun alkuperäiset Jumalan kansan jäsenet voivat pudota pois, voi näin käydä myös kansaan istutetuille. Minusta Paavali sanoo tässä luvussa 11 käytännössä, että yksikään kansa ei voi pudota kansana pois pelastuksen piiristä ja kansojen tasolla kaikki pelastuvat, sillä kaikissa kansoissa on pahoja ja pyhiä.

Yksilötasolla taas meillä kenelläkään ei ole syytä ylpistyä, sillä yksilötasolla meille jokaiselle voi käydä köpelösti epäuskoisuuden takia. Tätä ajatusta voisi ehkä modernisoida toteamalla, että kirkko ja herätysliikkeet ovat pelastumassa ihmisyhteisöinä, mutta Jumala karsii yksilöitä pois joukosta epäuskon takia. Toisaalta epäuskoisten joukosta Jumala voi liittää kansaansa takaisin yksilöitä, jos nämä eivät jää epäuskonsa valtaan, jolloin nämä pelastuvat.

Paavali todellakin sanoo, että pelastuksen mahdollisuutta ei oteta koskaan pois keneltäkään. Mutta hän sanoo myös, että pelastumatta jäämisenkään mahdollisuus ei jää pois koskaan keneltäkään. Kyse on siitä, voittaako ihmisessä lopultakin usko, vai epäusko. Olet huolestunut ihan tarpeettomasti. Jeesus ei ole kiinnostunut siitä, katsooko ihminen animaatiosarjoja, elokuvia tms. Jeesus on sanonut, että hänen sisariaan ja veljiään ovat ne, jotka tekevät taivaallisen Isän tahdon.

Tämä liittyy lähimmäissuhteisiin ja Jeesuksen vastaanottamiseen vapahtajana ja opettajana. Harrastuksesi ei ole edes sammuttanut mielenkiintoasi Jeesuksen seuraamiseen, joten huolesi on ihan turha.

Netissä on paljon hyödyllistä tietoa ja aineistoa, mutta myös paljon sellaista, mikä on paras jättää omaan arvoonsa. Animaatiojutuilla voi ihan yhtä hyvin julistaa evankeliumia, kuin opettaa ihmisille väkivaltaisuutta ja tuhoavuutta. Meidän uskomme on se mikä kaikessa ratkaisee, ei mikään muu. Voinko pysyä kristittynä, uskossa, vaikka minulla on tapana tehdä syntiä vastoin omaatuntoani?

Minkälaisia syntejä ovat heikkoudensynnit, jotka eivät karkoita sydämestä Pyhää Henkeä? Koska synnistä tulee kuolemansynti, joka karkottaa Pyhän Hengen? Ihmisen on joskus hyvä miettiä, että mikä on mitä ja missä itse elämässään oikein menee. Sinä voit pysyä kristittynä uskossa, vaikka teet syntiä omaatuntoasi vastoin. Ihminen on hairahtuva olento, jolle sattuu vahinkoja, joista omatunto jomottaa ja moittii.

Silloin ihminen voi pyytää vajavaisuuttaan anteeksi Jumalalta Kristuksen sovitustyön tähden ja luottaa, että saa synnit anteeksi. Tällaiseen katumiseen liittyy kyllä jonkinlainen tarve parantaa tapoja, vaikka voimat eivät aina siihen riittäisikään. Niin kauan kuin omatunto sinua moittii virheistäsi ja kuulet sen, olet Jumalan työn kohteena. Mutta tästäkin äänestä voi ajan ja paatumuksen myötä irtaantua niin, että se jää kuulumattomiin.

Mikäli ihminen alkaa tehdä tiedostetusti syntiä omaatuntoaan ja Kristuksen Sanaa vastaan saavuttaakseen itselleen jotakin maallista hyötyä, on hän vaihtanut Jumalan seuraamisen maallisten etujen hankkimiseen. Tässä tilanteessa ihminen on vakavasti vaarassa irtaantua Jumalasta kokonaan, koska palvoo tosiasiassa jo ihan eri valtiasta, jonka mukaan elämäänsä rakentaa.

Me emme voi palvoa yhtä aikaa kahta valtiasta. Tässä kohden voisi puhua jopa hiljalleen tapahtuvasta uskonratkaisusta pois Jumalasta, jos asiasta tulee ihan normaali päivittäinen elämäntapa. Raamattu mainitsee yhden erittäin vakavan rikkomuksen, jonka jälkeen ei ole pelastusta tässä, eikä tulevassa maailmassa.

Se on Pyhän Hengen toiminnan vaikeuttaminen, tai herjaaminen Matt. Lisäksi Jumalan yhteydestä liukuvat pois ihmiset, jotka ovat kerran kääntyneet ja kokeneet Jumalan työn itsessään ja sitten luopuneet uskostaan. Tällaisia ei Raamatun mukaan voi enää auttaa Hepr. Olen kyllä kuullut jonkin hyvin harvinaisen tapauksen, että ihan täysin uskonsa hylännyt ja lytännyt ihminen on ihan oikeasti vielä tosissaan pystynyt palaamaan Jumalan yhteyteen, mutta tämä taitaa olla harvinainen poikkeus.

Arjessa ihmiselle lipsahtaa kaikenlaisia vahinkoja. Joskus mielessä käy ajatus, joka viettelee harhaan, joskus jopa siinä onnistuen. Ihminen on rikkinäinen olento, joka ei osaa olla tekemättä virheitä jopa päivittäin. Pyhä Henki pyrkii viemään ihmistä näitä vastaan ja vahvistaa meissä sitä, mikä on syntiä ja itsekkyyttä vastaan, jotta Jumalan lapseus ja Jumaluus tulisi meissä voimakkaammin esille, alkaisi johtaa meitä elämässämme ja synnin valta alkaisi vähitellen murtua meissä ja kuoleman valta sen mukana.

Synti on rikkonaisuutta, jota Jumala meissä korjaa ja Jeesuksen opetus- ja sovitustyö on siinä tukenamme, kunhan vain otamme nuo Jumalan hyvät lahjat sydämellä vastaan. Kysymyksesi voi näyttää äkkiseltään helpolta, mutta se on oikeasti melkoisen hankala. Periaatteessa se, joka uskoo ja kastetaan pelastuu.

Mutta; kaste liittää ihmisen seurakuntaan ja luo siihen yhteyden! Tämän lisäksi; kun puhut puuttuvasta seurakuntayhteydestä, voit tarkoittaa sillä joko puuttuvaa aktiivista osallistumista seurakunnan elämään, eli jonkinlaisena tapakristittynä elämistä, tai sitten suorastaan kirkosta eroamista, jolloin eroat virallisella tasolla kokonaan kristikunnasta.

Tapakristityllä, jota ei näy seurakunnan tilaisuuksissa yms. Tällainen ihminen kuuluu mieleltään silti selkeästi kristikunnan piiriin ja elää Jeesuksen opetuslapsena tässä maailmassa, mihin usko Jeesukseen meidät liittää; siis Jeesuksen opetuslapseuteen ja Jumalan lapseuteen kasvamaan kohti Jumalan aikuisuutta, eli pelastumista, eli kuoleman vallan murtumista, mihin syntien anteeksi saaminenkin liittyy.

Tällaisessa tilassa ihminen osallistuu osaltaan myös kristikunnan ylläpitämiseen kirkon jäsenenä aineellisesti osana sitä ja osallistuu Jeesuksen työhön tässä maailmassa; on silti osa sitä kaikkea.

Tässä mielessä ihminen voi pelastua ilman seurakuntayhteyttä, jos uskoo Jeesukseen. Toki yhteisö tukena tekisi asiasta helpomman tukemalla ja antamalla virikkeitä ja Kristus on joukossa paremmin läsnä.

Kirkosta eroaminen taas erottaa ihmisen maallisella, virallisella tasolla kristikunnasta. Silti usko Kristukseen jossakin muodossa on mahdollinen; tietenkään tässä tilanteessa ei olla osallistumassa Jeesuksen toiminnan ylläpitämiseen lähimmäisten hyväksi, tai sellaisten hyväksi, joiden luo vielä ollaan viemässä Jumalan lapseutta ja Jumalan tuntemusta. Siinä mielessä Jeesuksen seuraajuuteen liittyvä elämänasenne puuttuu.

Uuden testamentin alkukielinen, kreikkalainen sana pistis on muunnos sanasta peitho, joka tarkoittaa mielipiteeseen taipumista, tai taivuttamista; vakuuttumista; eli sanoisin, että kyse on näkemyksen, tai asenteen omaksumisesta. Kirkon jättäminen kokonaan olisi irtiotto myös siitä tehtävästä, jota kirkko on suorittamassa maailmassa Jeesuksen työn jatkajana, mikäli tähän Jeesuksen elämään ei osallistu jollakin muulla tavalla.

Tässä voisi kysyä, että onko siinä enää kyse uskosta Jeesukseen, vai onko kyse jo jostakin muusta. Mikä on asenteen tila? Pelkkä Jeesuksen olemassaolon totena pitäminen ei ole sellaista uskoa, joka pelastaa, vaan pelastavassa uskossa kyse on elämänasenteesta vähän samaan tapaan kuin kommunistilla, joka uskoo Marxin oppeihin ts.

Marxiin; samalla tavoin kristityn pitäisi uskoa Kristuksen oppeihin ts. Kristukseen ja osallistua siihen "maailmanvallankumouksen" edistämiseen osana sitä kaikkea, elämällä suuren opettajan opettamalla asenteella.

Joten tässä versiossa on iso riski, että uskominen ei ole sitä uskomista, josta Raamatussa on puhe ja pelastuminen ei silloin ole mahdollista. Mutta on mahdollista pelastua, jos elämällään osallistuu jollakin muulla tavoin tähän samaan hankkeeseen Jeesuksen seuraajana.

Tällöin on jollakin tasolla yhteydessä laajasti ajateltuun seurakuntaan, joka on kaikki maailman uskovat kristityt väljänä uskon yhteisönä; joten pelastuminen ilman seurakuntayhteyttä ei onnistu tässäkään tapauksessa ihan täysin. Kun pohdin tässä uskon vaikutusta asenteena, pohdin sitä, miten usko vaikuttaa ihmisen toimintaan asenteena.

En siis sano, että ihmisen pitää tehdä jotakin pelastuakseen, vaan, että uskon pitäisi vaikuttaa ihmisessä tarvetta toimia niin, että ihminen jatkaa kasvuaan Jeesuksen opetuslapsena ja kohti ylösnousemusta ja pyrkii luonnostaan toimimaan sen mukaisella tavalla. Kasvu tapahtuu suhteessa elämään ja lähimmäisiin ja koko luomakuntaan samalla, kun se on kasvua suhteessa Jumalaan ja Kristukseen sovittajana.

Pelkkä usko siis saa aikaiseksi tarpeen toimia oikein silloin, kun se on pelastavaa uskoa, joka tuo Kristuksen luonnon ja luonteen osaksi ihmisen olemista ja minuutta. Siinä Jumala itse yhdistyy ihmiseen ja alkaa ohjata tätä haluamaansa lopulliseen olomuotoon. Lisäsin tämän jälkipohdinnan, kun pelkään tuon vastauksen muuten jäävän vähän sekavaksi pyrkimyksiltään.

Tiedän, että esiaviolliset seksisuhteet ovat raamatun mukaan syntiä, mutta entä sinkkuseksi tai itsetyydytys, onko se syntiä? Jos on, mistä raamatun kohdasta sen voi päätellä? Kysyt tässä itseasiassa erittäin vaikean kysymyksen. Raamattu ei nimittäin suoranaisesti ota kantaa itsetyydytykseen; en ole ainakaan itse löytänyt mitään sellaiseen viittaavaa. Muuten seksuaalista vuorovaikutusta on säädelty. Paavalikin pohtiessaan ihmisen seksuaalisia tarpeita, päätyy suosittelemaan näille avioitumista tilanteen helpottamiseksi.

Minusta tämä aihe ihan sellaisenaan jää tosiasiassa käsittelemättä Raamatussa. Toisaalta Raamatussa opetetaan kurittamaan omaa ruumista ja pitämään sitä kurissa, etteivät ruumiin halut ota ihmisessä valtaa Room.

Kun ihminen käyttää jotakin viettistä toimintaa, hän yleensä vahvistaa sitä; toisto vaikuttaa tällaisessa. Siltä kannalta itsetyydytys vahvistaa seksuaalisia tarpeita, vaikka se tuottaisikin hetken levon; mielihyväkeskus ihmisessä tahtoo lisää stimulaatiota, jos saa sellaista; tämä pätee myös eläimiin, joilla asiaa on tutkittu.

Paavali sanoo itse alistavansa ruumistaan ja kurittavansa sitä; tämä saattaisi olla suhteutettavissa ajatuksellisesti myös stoalaiseen filosofiaan, jossa ihanteena pidettiin ihmisen viettisen puolen alistamista kylmän ajattelun vallan alle, niin, että ihminen ei olisi hetkellisten ailahdusten vietävissä; samoin Paavali opettaa pidättyvyyttä asiassa ja itsekurin harjoittamista.

Näin nähtynä itsetyydytys saattaa ruokkia ihmisessä sellaista puolta, jota meidän pitäisi kaikissa muissakin suhteissa alistaa Hengen elämän voitoksi.

Viettitoimintojen vahvistuminen saattaa kyllä altistaa sopimattomiin seksisuhteisiin lipsahtamiseen tilanteen tullessa, joten siinä asiassa on silloin hyvä olla entistä tarkempana. Eikä olisi pahitteeksi kilvoitella muissa aistillisuuteen kytkeytyvissä asioissa, kuten esim. Tällaiset asiat saattavat tuottaa suorastaan addiktioita ja asiat voivat saada järjettömän suuria mittasuhteita, eli ottaa ihmisessä yliotteen ja alistaa tämän täysin valtaansa, mikä olisi käänteinen tulos sille, mihin Raamattu opettaa meitä pyrkimään.

Tämä on varmasti se kaikkein tärkein asia tässä yhteydessä. En tekisi itsetyydytyksestä suoranaista itseisasiaa, vaan näkisin sen osana laajempaa asiakokonaisuutta.

Jeesuksen työn jatkaja on kristillinen Kirkko. Jeesuksella oli kaksitoista opetuslasta, jotka elivät ja kulkivat hänen kanssaan ja oppivat häneltä. Kun Jeesuksen aika maan päällä loppui, lähtivät apostolit viemään kaikkialle maailmaan sanaa pelastuksesta Kristuksen kautta. Kun ihmisiä kääntyi Kristuksen puoleen heidän sanomansa myötä ja heitä kastettiin, asettivat apostolit näin muodostuneisiin yhteisöihin paimenia, latinaksi pastor, mistä nykynimitys pastori ja muita toimijoita huolehtimaan Jumalanpalveluksista ja kristillisen uskon vahvistamisesta ja sen mukaisesta elämästä.

Apostolit ovat siis Jeesuksen opetuslapsia, joiden kautta Jeesuksen opetus lähti leviämään eteenpäin; apostolien suoria oppilaita kutsutaan apostolisiksi isiksi; isä viittaa tässä kirkon opettajaan.

Apostolisia isiä seurasivat niin sanotut kirkkoisät, joiden aikana institutionalisoitunut kirkko oppeineen muodostettiin; kirkkoisiltä on jäänyt aika paljon kirjoituksia jälkipolville. Kun yksiköt kasvoivat isommiksi perustettiin myös piispan virkoja kaitsemaan seurakuntien toimintaa ja opetusta. Nykyinen maailmanlaaja Kristuksen kirkko ja siihen kuuluvat kristityt ovat Kristuksen seuraajia ja opetuslapsia, jotka jatkavat tuon antiikin ajan alkuseurakunnan elämää nykyoloissa.

Kristikunta on jossakin määrin hajonnut ja pirstaloitunut eri kirkkokuntiin, mutta näillä on edelleen pääpiirteittäin yhteinen opillinen perinne, jonka kautta ne voivat tunnistaa toisensa kristityiksi kirkoiksi. Niinpä sanoisin, että Jeesuksen opetuslapseudessa elävät kirkkojen piirissä elävät kristityt, jotka elävät vanhan kristillisen perinteen mukaisella tavalla periaatteen tasolla ovat Jeesuksen seuraajia.

Uusien aikakausien uusi tietämys asioista pakottaa joskus pohtimaan asenneasioita uudestaan suhteessa erilaisiin ilmiöihin, mutta se tapahtuu vanhan opillisen logiikan mukaisella tavalla. Kristillinen kirkko jatkaa Kristuksen elämäntavan perinnettä ja osana sitä vie kristillistä Evankeliumia sinne, missä sitä ei vielä tunneta, eli jatkaa sitä tehtävää, jonka apostolit, eli Jeesuksen opetuslapset aloittivat Jeesuksen Taivaaseen astumisen jälkeen helluntaina, kun Pyhä Henki vuodatettiin heidän ylleen.

Tämä Pyhän Hengen vuodattaminen ihmisen ylle tapahtuu nykyään kasteessa, rippikoulussa, jossa annetaan kasteopetus ja konfirmaatiossa, jossa kaste vielä vahvistetaan, kun konfirmoitava on tunnustautunut uskoon, johon hänet on kastettu. Kaste siirtää ihmisen Jeesuksen opetuslapseuteen, Jumalan lapseuteen, mikä on samalla kristillisen kirkon jäsenyyttä; Jumalan kansan kansalaisuutta kaikkine siihen liittyvine lupauksineen, joka jatkaa Jeesuksen työtä tässä maailmassa omalla tavallaan omassa yhteiskunnassaan omassa kutsumuksessaan.

Olen mietiskellyt näitä asioita jo jonkin aikaa. Kiitos vastauksista jo etukäteen. Mistä tietää, että Raamattu on totta? Se vaikuttaa olevan epäluotettava tiedon lähde: Se on monissa asioissa sisäisesti ristiriitainen. Se on tieteellisen tiedon valossa väärässä esim. Siinä on väitteitä yliluonnollisesta, josta ei ole mitään luotettavia varmennettavia havaintoja. Siinä on samanlaisia myyttisiä tarinoita, joita on ollut muillakin Välimeren ympäristössä asuneilla kansoilla esim.

Sen alkuperä on hämärän peitossa esim. Sen koostumus on päätetty alkukirkon komiteoissa, joissa siitä on jätetty pois enemmän alkukirkon aikana Jeesusta käsitteleviä kirjoja kuin siihen on niitä kelpuutettu. Eli nykyinen Raamattu vaikuttaa olevan ihmisten omista lähtökohdista aikojen kuluessa pikkuhiljaa kirjoittama ja editoima maailmankuva. Ja tämä kuva on nykyajan valossa valitettavan primitiivinen.

On  hienoa, että tällaisia kysymyksiä pohditaan. Pohtiminen tuottaa arvokasta ajattelua ja keskustelua ja sitä kautta kasvamista ja kehittymistä. Raamattu on oppikirja elämästä ja se opettaa elämänasennetta.

Meille kristityille Jeesuksen antama asennekasvatus on se tärkeä juttu. Se, miten meidän pitäisi suhtautua lähimmäisiin, Jumalaan ja itseemme on Raamatussa olennaista.

Raamatun koostumusta ei ole mikään komitea päättänyt, vaan Raamattu on kehkeytynyt eri opettajien käyttämistä ja tuntemista teksteistä, jotka on koottu yhteen ajan saatossa. Yhteen on koottu yleisimmin tunnetut tekstit, jolloin on voitu välttää itse keksityt tarinat; samoin asennekasvatus ihmiskunnalle on sitä samaa, ainakin Uudessa Testamentissa.

Kirjoitukset on nimetty perimätiedon mukaisten kirjoittajien mukaan, mutta on mahdollista, että kirjoituksia ovat kirjoittaneet, tai stilisoineet muusta aineksesta nimettyjen kirjoittajien oppilaat joissakin tapauksissa. Tässä linkki sivulle, jolla olen vastannut aiemmin tähän Raamatun syntyyn liittyvään kysymykseen http: Toisaalta Jeesus tekee parannusihmeitä ja selittää parantumisia uskolla, mikä taas huomioituu nykyajan lääkekokeissa; myös niissä usko on joskus parantava tekijä lääkeaineen kemiallisen koostumuksen sijaan, siksi mukana on testiryhmä, joka vain luulee saavansa lääkettä ja heidänkin parantumistaan seurataan, joten kyllä Raamatussa on toimivaakin tietoa ihan sellaisenaan.

Se, että Jeesus kuolee muiden puolesta ei ole varmaankaan se suuri juttu, vaan ennemminkin se, että hän nousee kuolleista ja astuu ylös taivaisiin. Horus , vai Osiris oli kuoleman voittanut egyptiläinen hahmo, kaksoisvirran maassa oli Tammuz, ettei vain kelttien Lughkin? Eikö näin monta kuolemaa ja ylösnousemusta viittaa myös siihen, että jotakin on joskus tapahtunut? Ei savua ilman tulta? Jos tällaisella tahtoo järkeillä. Noin outo juttu ei varmasti unohtuisi ihmiskunnalta? Jeesus ei ole ainoa taivaaseen astunut; Heprealaiskirjeessä puhutan Heenokista Hepr.

Minusta tällainen väenpaljous tämän asian tiimoilta ennemminkin tukee sitä, että jotakin on tapahtunut, kuin että mitään ei olisi tapahtunut. Aina voi sanoa tietenkin, että meillä on vain aikalaiskertomuksia asioista, eikä suoranaista tieteellistä näyttöä, mutta aika pitkälle niin on jo niinkin lähellä meitä, kuin Napoleon Bonaparten kohdalla jos häntäkään nyt ikinä oli todella olemassa.

Raamatun antamaa opastusta elämästä voi hyvin lukea rinnan sen kanssa, miten Darwin selittää biosfäärin toimivan; kehkeytynyt teologinen ajattelu ohjaa siihen. Martti Luther tarkasteli luonnonlakeja Jumalan rakkauden, eli kasvattavuuden ja kehittävyyden järjestyksenä, joka on viemässä elämää ja ihmistä kohti muodonmuutosta. Tänäänhän me tiedämme, että maailma toimii niin ja monet eläinlajit harjoittavat samaa epäitsekkyyttä, mitä Jeesuskin opettaa kultaisella säännöllä, tai rakkauden kaksoiskäskyllä - asia perustuu luonnonlakeihin, joita yhteisön on noudatettava säilyäkseen elinkelpoisena.

Tämä osaltaan puhuu Raamatun antaman opetuksen puolesta, vaikka kirjoittajien henkilöt tuntuisivatkin historiallisesti epävarmoilta. Raamatun antama opetus on suurelta osin sidoksissa tähän, mutta jokaista kirjoitusta on tietysti arvioitava erikseen. Luther mittasi asiaa sillä, miten hyvin eri kirjoitukset "ajavat Kristusta".

Käytännössä kristinusko on alunperin juutalaisen lahkon vientituote, jossa aiemmissa nuotiotarinoissa toivotun messiashahmon alettiin uskoa jo saapuneen.

Se että Raamattu yliluonnollisine väitteineen pitää paikkaansa vai esimerkiksi se että jonkin karismaattisen Jeesus-saarnaajan ympärille on kehittynyt ensin seuraajajoukko, jonka jälkeen aikojen saatossa pikkuhiljaa tarina on paisunut paisumistaan ja siihen on liitetty neitseestä syntyminen, veden päällä kävely ja muut taikatemput?

Raamatussa osa yliluonnollisista asioista selittyy ihan luonnollisesti, kuten uskolla parantaminen. Karismaattisen Jeesuksen ympärille on todennäköisesti kehittynyt liike, jossa toisaalta on voinut tapahtua oikein hyvin ihmeellisiä asioita, joista ainakin parantumisia tiedetään tapahtuneen meidänkin aikoinamme.

Neitseestä syntyminen liitettiin antiikin aikana moniin muihinkin suurmiehiin mm. Aleksanteri suuren sanottiin syntyneen neitsyestä. Tätä on tulkittu myöskin esikoisena syntymiseksi; nainen oli neitsyt, kunnes synnytti ensimmäisen kerran. Lisäksi asiaa on selitetty käännösvirheellä Vanhan testamentin hepreasta kreikaksi, jossa nuorta naista tarkoittava sana on kääntynyt kreikan neitsyttä tarkoittavaksi sanaksi. Antiikissa ajateltiin usein suurmiesten syntyneen neitsyen ja jumalan liitosta, joten kyseessä voisi olla myös tapa tehdä Jeesuksesta entistä kiinnostavampi roomalais-kreikkalaiselle yleisölle.

Kirkossa on perinteisesti kuitenkin pitäydytty neitseestä syntymisessä, kuten me sen arkisestikin ymmärrämme ja voihan olla, että partenogeneesin tutkimuksesta vielä löytyy jokin ratkaisu tähän. Sinänsähän neitseestäsyntyminen ei ole ihan outo juttu eläinkunnan piirissä.

Ja ihan pari vuotta sitten hankeen nukahtanut ja siinä kuollut nuori mies heräsi henkiin vielä muutaman päivän jälkeen oltuaan koneessa elvytyksessä, joten joku kuollutkin on voinut oikein hyvin tulla herätetyksi nykytieteellinen tietokin huomioiden.

Jos jokin asia on ajan myötä paisunut, se paisunut asia on kuitenkin todennäköisesti olemassa, koska sen kaltaisia asioita voi edelleenkin tapahtua. Se olisi suuri näyttö uskon voimasta, josta Raamattu puhuu paljon!

Ja uskoon perustuvalla hoidolla meitä viedään kohti muodonmuutosta, joka toisi meille kuolemattomuuden toteutuessaan. Ajan edetessä me olemme matkalla kohti toivottua muutosta.

helmikuu 0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta. ei homoseksuaalisuutta, aivan kuten aikuisen miehen ja alaikäisen tytönkin suhde on pedofiliaa. 1. elokuu Tutkimus paljastaa, että puolet miehistä ja kolmannes naisista on pettänyt Brittitutkimuksen mukaan uskottomuus on homoseksuaalisissa lesboistakin lähes puolet oli vieraillut vieraan naisen luona. . meillä ei ole mitään yhteistä materiaalia, joten naisella ei pitäisi olla .. Tai voin pyytää / antaa luvan. Koska kyselyyni vastasivat sekä miehet että naiset, näkyivät myös . luvun puoliväliä homoseksuaalit hahmot televisiossa parhaaseen kokoperheen kanavatkin näkivät ajan kypsäksi pienille riskeille. meitä viehättää tapa yhdistää kaksi mielenkiintoista asiaa toisiinsa: gay heteromiehen representaatiolle vieras.

KALU SEKSI HOMO MIES ETSII

HOMO SEX VIDEO SUOMI HOT NUDE POIKA

Cachonda videos porno gratis porno de mujeres haciendo porno maduros abuelas españolas follando en español de mujeres corriendose follando madre e hija cunnilingus porn xvideos porno xx porno maduras videos porno de sexo grati poeno video porno anal videos gratis los mejores videos de parejas videos porno mamadas porno porn free videos cumlouder ver porno amater follando porno gratia teen anal gordasfollando porno videos x porn maduras xx porn julia de lesbianas xvideos sandra milka videos porno español tetonas gratis negras enormes naturales porno gratis tias con porno españa porno gratis estrellas del porno eyaculacion femenina peliculas sexo viejas muy peludas culo porn videos de maduras lara latex porn chat mujeres con rubias xx gratis paginas porno españolas follando tetonas julia de lesbianas videos pormo videos heroticos videos xxx colegialas maduras velludas viejas españolas peliculas xxx madura lesbiana porno folladas caseras pollas grandes follando sexo arabi videos porno lesbianas porno videos porno tiffany star maduros videos chocho mojado porno hd xvideos hd porn party porn en español actrices porno pornografia xxx sexo abuelas xx porn videos transexual pornoo porno super grandes páginas porno latex ash hollywood videos jovenes videos de porno tetonas faking porno jenna jamenson chicas caliente chicas sexo videos porno lesbiana mujeres playas nudistas sexogratis maduras porno gratis negrasfollando actrices porno trios porno español negros videos de lisa ann morenas videos caseros lesbianas follando sexo viejas maduras zorrras madura española enana follando despedida de sexo maduras actrices x videos lesbicos porno pelirojas videos videos porno de maduras videos gratis x-art gratis videos porn tube lesbianas penetracion maduras mujer eyaculando ancianas los mejores culos negras gordas sexis gratis maduritas porno fetiche de gordas videos gratis mujeres negras video de maduras masaje xxx abuelos porno libre puta xxx porno checas sexo interracial chicas sexys desnudas polla paris porn chicas buenas desnudas videos de negros desnudos super porno cumlouder pollas peludas gordas lesvianas desnudas videos muy gordas gratis videos porno porno maduritas travestis españoles videos gratis ver porno abuelas gratis actrices porno duro xxx porno en español videos muy gordas x videos porno fuerte coño rasurado porno amater nacho vidal maduras cachondas películas porno tias con tetas grandes eyaculaciones femeninas ver pelis porn videos de solteras x porno red porn videos porno españolas striptease porno español película porno gratis de maduras pelis porno gratis cumlouder gratis maduras muy peludas vídeos porno gratis follando con porn morenas19 videos de lesbianas spanish porn free pono duro videos de lesbianas porno desvirgacion anal amateur videos porno pono español actrices porno viejas peludas follando vídeos porno gratis vudeos porno geys abuelas franceska jaime mujeres putas viciosas masajistas lesbianas follandose al fontanero follando porno transexual xxx tetas porno madre videos pornograficos gratis vodeos porno video porno gat maduras lisa ann masajes porno geys chicas muy grandes follando follando latinas porn video pirno gratis porno maduras grandes penes de masturbacion videos porno en español videos porno porno de sexo masajes videos porno masturbacion lesbianas gordas tetonas follando porno con negros embarazadas desnudas videos eroticos porno de casa mujeres videos gratis bidios xxx videos viejas guapas follando mujeres negras videos porno videos viejas peliculas porno grati tori black porn porno hentay porn porno hd viejas gordas maduras con porn videos porno mujer mujeres maduras gratis negras calientes peliculas porno españoles xxx intercambio de tetas grandes tube porno gratis de tios follando madre hija dando por el coño xxx porno de lesbianas negras maduras tragando semen videos porno hd follando coños peludos peliculas porno transesual gold masages eroticos videos porno mujeres maduras peludas hentai video porno gorditas el coño morenas x de videos hombres follando se folla a tope madura se la folla a su hija cunnilingus porn 18 orgias gratis videos porno duros viejos tias con condon maduras amateur transexuales follar en castellano porno despedidas de masajes eróticos videos ver porno cachondas videos ponor gratis tetas enormes porno españolas videos transexuales videos xxx videos gratis rubias 19 culonas paris hilton videos porno travesti culazos porno rubias 19 sexo anal videos pormo videos lesbianas masajes gordas viejas españolas follando videos porno gratis porno de lesbianas petardas asiaticas negras enormes tetas muy calientes tube nacho vidal en la playa lamidas de tranxesuales porno abuelas anal maduritas porn porno gratis videos pornos porno español porn videos masajes maduras calientes porno follando videos de travestis tetas naturales mom and son xxx españolas videos de hentai maduras.

con maduras tetonas follando follandose videos pornos video de travestis con viejas gordas videos de parejas porno con tetonas y desnudas follando a tope video porno xxx sexo xxx hd xvideos porno gordas gratis videos porno videos de travestis porno. cumlouder español porno de gorditas ver videos porno x de xexo videos hd porn videos universitarias calientes porno en casa tias con jovenes lesvianas videos de tetonas follando porno latinas culonas gratis xxx voyeur porno de viejas porno ver porno en la calle videos x en castellano señoras mayores follando lisa ann porn hd conchas peludas embarazadas tías cachondas porno de masturbacion rusa follando porno videos porno gratis lesbianas sexo videos de porno gratis fotos gordas mujeres maduras rusas porno en español gratis chochos rubios desnudos mujeres muy zorras calientes videos gratis trio con enanas porn videos porno maduras desnudas buscar porno pelirrojas porno gratis coño depilado buenas mamadas chicas orinando sexo videos porno super grandes tetas naturales gordas porn video porno rubias peliculas porno madura las mejores videos porno actrices xxx lesbianas maduras mujeres gordas desnudas chicas xxx mama follando videos porno anal videos hentaixxx abuelas videos porno masage erotico porno de negros sexo duro anal porno fuerte madres cumouder amater es.

cumlouder video de solteras follando tetonas videos porno de maduras x maduras videos folladas masaje anal extremo chicas sexys amateur transexuales gordos cumlauder en el amor milf lingerie actrices porno amateurs petardas viejas sexoxxx video de viejas chupando pollas negras follando videos de follar viejas tias buenas jovenes ver película porno maduras follando maduras nikita bellucci vídeo de putas rubias 19 pirno porno gratuitos chicas buenas videos de actrices porno duros milf follando xxx gordas tetonas follando videosporno gratis de viejos pormo videos porno porno en español anal primera vez porno tetudas maduras swinger trios amateur xvideos sasha grey videos ñorno mujeres cachondas porno gratis maduras follando gratis mejores tetas pequeñas xxx espanol porno tetas naturales videos porno caliente enfermeras porno gratis castin porno gratis folla video de parejas amateur porno grati paris porn videos negras putas videos caseros lesbianas spanish porn bus maduras.

cumlouder videos porno española follando videos porno enfermeras lesbianas maduras super xxx maduras follar hoy nenas masturbandose videos maduras porno tetas grandes gratis de mujeres maduras follando se corre en español videos caseros de ancianas gordas super tetas grandes follando latinas culonas videos porno fiestas xxx españoles xxx rubias desnudas videos de parejas porno playa sexo transexuales xxx follando mujeres maduras tetonas videos porno lesvianas gratis de viejas sexoxxx video porno grati actrices porno gratos mejor porno nekane porn tube penes videos porno español videos sexo maduras webcam porn julia de viejos videos maduras xxx gratuitos porno gratis chupar un coño caliente amateur cumlouder xxx español polla larga como chupar un coño sexi porno mamadas de lesbianas culazos porno videos maduritas porn porno porno de sexo sexotube videos porno cocina videos porno follando viejas videos gratis xxxporn peliculas gratis duro videos porno eyaculacion femenina follando porno con maduras super tetas grandes follando jovenes sofia rose embarazada videos follando casting porno lesbicos peliculas porno de maduras gratis porno de travestis follando vicky storm super pollas negras videos porno japones paginas porno español porno con ancianas follando pollas videosdesexogratis xxx español fiesta porno gratis porno morenas ver videos masajes películas porno eyaculacion femenina rubuas 19 squirt video vídeos porno strapon porno gratis tias buenas desnudas follando videos porto gratis videos x porno gratos mejor porno modelos follando videos x grati videos porno gratis orgias el culo videos vídeos de trabestis videos xxx videos porno intercambios dibujos porno trios porno gratis porno japones xxx ver videos porno voyeur seso gratis videos porno gratis peliculas porno con porno masage rooms ama de abuelas masturbandose pareja amateur follando madres xxx porno español porno gey videos porno gratis chicas para chicas amater follando gratis porn party mujeres masturbandose casting español madre hentai3d video de maduras sexo lesbico maduras cumlauder en castellano sexo videos folladas videos de sexo en castellano follandose muy peludas pilladas desnudas maduras lesvianas cosplay babes porno lesbianas asiaticas cachondas gratis puta xxx tetas super xxx porno ver vídeos de actrices gordasxx videos sexo gratis travestis follando rumanas xxx abuelos porno lesbico forzada xxx trans videos gratis maduras follando tetas follando masage pelis x videos vodeos xxx mujeres corriendose kitty mejor video tetona masturbandose pareja española follando sexo duro gratis porno masturbaciones porno madura ver videos potno gratis porno negros chicas chupando polla negra xxx pies gordas follando juntas videos pprno gratis chicas 19 amater follando coños peludos pillados follando hentai porno travesti ferrol videos de madura tube conexion samanta porno años follada mucho porno español porno zorras mujer cachonda art porn porno amater español alexis texas anal duro videos mamadas porno trios amateur culonas videos parejas videos películas porno gratis de lesbianas gratis dora la playa tetas viejasfollando porno para parejas porno sexo maduras lara latex porn porno gorditas grandes porno xxx sexo anal amateur videos porno intercambio parejas pilladas desnudas playa maduras rellenitas tetonas pene videos sadomaso porno embarazadas xxx putas maduras porno gratis videos porno largos gratis xxx grati porno gratis mamadas lamidas de sexo en ponferrada vídeos de gordas masagerooms porno cumlouder videos abuelas masturbandose follando porni gratis ruvias videos porno porn party mujeres maduras maduras.